30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Fotbal postrádá logiku!

Jsem si jista, že v životě existují důležitější věci, než je fotbal. Přesto není sporu o tom, že předminulý týden byl pro mnoho Pražanů ve znamení derby, ve kterém nakonec Slavia porazila Spartu 2:0.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Mikulec 28.9.2017 21:23

Re: Paní "profesorka" ekonomie

V ekonomice bych se, být Vámi, pane Chodovský, moc logikou neoháněla. Ekonomie není matematika. Tu neokecáte.

P. Hlosta 27.9.2017 9:10

Re: Paní "profesorka" ekonomie

Autorka, dle mého, jen ztvárnila pár absurdit sportu. Že se zrovna zmínila o ekonomickém aspektu znamená jen, že ten se sportem souvisí. Co se "bludu ekonomie" týče, já si myslím, že vy máte problém s ekonomickým myšlením. Ekonomie je především hledání a ne zásadní zákon neměnný v čase. Vytýkat autorce, že posoudila fotbal v rovině ekonomiky, jeho určité paradoxy...

I u vás se dá hodně co vytknout ve vašem textu.

J. Novotny 27.9.2017 9:34

Re: Paní "profesorka" ekonomie

Fotbal v Anglii je s ekonomikou klubů naprosto úzce svázán. Je to dokonce součást širší hry a fanoušci sledují i tento aspekt.

Některé věci se neznalcům mohou jevit jako absurdní, to ano, ale ta ekonomická realita je v Anglii velmi surová.

R. Langer 27.9.2017 11:34

Re: Paní "profesorka" ekonomie

Přesně tak, on ten fotbal toho s tou ekonomikou má společného mnohem víc, než by se mohlo na první pohled zdát.

O. Dvořák 27.9.2017 8:15

Umořovat dluh investicemi

Vy jste keynesiánka, ne?

P. Švejnoch 27.9.2017 7:05

Fotbal mě nezajímá

v podstatě jediné, co celkem dobře chápu je to, že na tuto "zábavu" přispívám obecně skrze náklady vynaložené firmami na reklamu, a v tomto našem podivuhodném státě dokonce i ze svých daní - což mě tedy mimořádně těší... :-(

Ale marně přemýšlím, co mi vlastně těmi mnoha slovy chtěla vlastně autorka sdělit?

R. Langer 27.9.2017 11:27

Re: Fotbal mě nezajímá

Když to shrnu, tak že to, co je drahé, nemusí být zdaleka to nejlepší. A že to neplatí úplně ve všech případech a pro každého, třeba u postižených nějakou vírou. To je veškerý obsah. ;-)

K. Dommorský 27.9.2017 6:36

Ekonomie je logická?

Celá současná ekonomika nemá logiku. Alchymisté již dávno seznali, že z čehokoliv jiného se zlato udělat nedá. Kapitalismus je ale překonal - z ničeho nadělal nekonečné množství peněz. Vymyslel obchod s virtuální hodnotou ekonomických subjektů - burzu cenných papírů. Přijal dluh jako základní stavební kámen "rozvoje". Zavedl HDP jako určující ekonomický ukazatel, přestože národní důchod mnohem lépe odráží skutečný růst bohatství státu. Ekonomie byla v antice naukou o hospodaření domácnosti. Novodobá ekonomie, zvláště tzv. liberální, se ze všeho nejvíce podobá delfským věštírnám. Jen se dnešní ekonomičtí věštci nenechávají zhulit výrony vulkanických plynů, ale něčím jiným. Nejpravděpodobněji chimérou nekonečné vševědoucnosti ekonomie a neomezené moci financí nad celou planetou. A my jim to žereme. Čím víc, tím víc nás mají v hrsti. Což je logické.

O. Uživatel 27.9.2017 7:36

Uživatel požádal o vymazání
P. Portwyn 27.9.2017 10:22

Re: Ekonomie je logická? Ano!

No ale o burzovních a jiných "bublinách" jste už někdy slyšel, ne?

O. Uživatel 27.9.2017 11:07

Uživatel požádal o vymazání
Z. Lapil 27.9.2017 12:49

Re: Ekonomie je logická? Ano!

Bublinu si vysvětluji konečnou rychlostí šíření informace. Bublina vzniká vznikem kolektivního přesvědčení, že něčeho je méně, než je potřeba. Následují (jak jinak) kolektivní/davové nákupy, čímž se ukáže, že je to pravda (aktuálně třeba máslo v českém maloobchodě). Všichni sobečtí zlatokopové se - a to bez příkazu shora, prosím - se jmou ten nedostatek zaplácávat, jak to jen jde, zvlášť rozšířením výroby a inovacemi, aby toho nebylo tolik potřeba. Následně se ukáže, že je toho dost a že to není až tak potřeba. Bublina uchází, v horším případě praská.

V následné fázi lidé - soukromníci i bankéři - nevědí co s penězi a začínají nafukovat další bublinu. Má-li kapitalismus smysl pro humor, bude margarínová.

O. Uživatel 27.9.2017 13:00

Uživatel požádal o vymazání
Z. Lapil 27.9.2017 13:08

Re: Ekonomie je logická? Ano!

To se ani nedá. Větrudešti se taky pořád pokouší někdo poroučet, a zatím jediným viditelným výsledkem jsou protržené přehrady.

P. Portwyn 27.9.2017 15:27

Re: Ekonomie je logická? Ano!

Proboha kdo tu mluvil o zákazech a regulacích?

P. Portwyn 27.9.2017 15:25

Re: Ekonomie je logická? Ano!

Mluvíme-li oba o tomtéž, tak lidé očekávají, že hodnota nějakého statku poroste v podstatě bez omezení, a investují do něj způsobem, který se ukáže jako příliš optimistický, neboť např. akcie či domy za očekávané ceny nejsou prodejné.

R. Langer 27.9.2017 11:23

Re: Ekonomie je logická? Ano!

Tomu se zase normálně říká PODVOD (vydávání bezcenného zboží za cenné). V dnešní socialistické ekonomii se to ale jmenuje třeba "bublina". Nebo třeba takové povolenky na CO2, to je kšeft! To je kvalitní zboží s přidanou hodnotou! A takových by se našlo, ale s kapitalismem toho takové zboží má společného pramálo, ne-li nic. :-D

P. Portwyn 27.9.2017 15:21

Re: Ekonomie je logická? Ano!

Nemusí to být nutně podvod. Klidně můžete prodávat očekávání zisku. Hypoteční bublina třeba podvodem nebyla, jen lidé špatně uvažovali, když očekávali trvalý růst cen nemovitostí...

Se socialismem to nesouvisí.

K. Pavlik 27.9.2017 18:13

Re: Ekonomie je logická? Ano!

No pokud se bavite o hypotecni bubline v USA tak to byl paradni podvod jak je dnes jasne videt. Take za to nektere banky dostaly opravdu paradni pokuty.

Tak to taky dopadne s tim fotbalem o kterem pise autorka - za deset let bude uplne jasne co a proc se dnes deje.

P. Portwyn 27.9.2017 18:52

Re: Ekonomie je logická? Ano!

Akcie technologických firem? Ceny bytů u nás?

Pokud jde o fotbal, kecají do toho emoce, prestiž... Není to ziskové a nebude. Taky asi pračka na peníze (nejmenovaný západočeský klub). Může to být podvod, ale většinou si tím majitelé spíš honí ego.

Já nejsem příznivcem cpaní velkých peněz do fotbalu, je mi bližší dánský model, kdy se spíš produkují hráči. Ale na druhé straně chápu šejka, který si pro prestiž nekoupí místní klub, ale vrazí prachy do Manchesteru City. Prostě luxusní koníček.

K. Pavlik 27.9.2017 21:15

Re: Ekonomie je logická? Ano!

Nedelejte si iluze. Bohati lide nechteji ztratit penize.

Pokud jde napriklad o byty. Pokud verite ze Euro bude stat 300 kaceknebo ze se zhrouti rubl tak koupit byt v Praze je paradni investice.

P. Portwyn 28.9.2017 12:04

Re: Ekonomie je logická? Ano!

Já myslím, že i bohatí lidé jsou lidé a mají své slabůstky.

Sám jste napsal - "pokud věříte". Jde o víru, očekávání.

Docela by mne zajímalo, čím vznikají módní vlny. Možná jde i tady o nějakou kolektivní mánii, módu? Asi na to jsou nějaké studie, ale já nejsem z oboru.

R. Langer 27.9.2017 11:18

Re: Ekonomie je logická?

To co popisujete nezavinil kapitalismus, ale přesný opak kapitalismu, tedy socialismus.

K. Pavlik 27.9.2017 4:17

Jeste je jedna moznost

Mozna jen clanek postrada logiku.