29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Fotbal postrádá logiku!

Jsem si jista, že v životě existují důležitější věci, než je fotbal. Přesto není sporu o tom, že předminulý týden byl pro mnoho Pražanů ve znamení derby, ve kterém nakonec Slavia porazila Spartu 2:0.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 27.9.2017 23:51

Ehm

"Nebo snad víte o někom, kdo si koupí za milión korun vůz bez

klimatizace, navigace a rádia jako důkaz věrnosti značce, když si může za stejnou částku pořídit auto, jak říkají motoristé, v plné náloži?"

Ale ano viz http://www.eurooldtimers.com/cze/inzerat/82875-aero-30.html ... Aero 30 z roku 1935 za 1 042 000 Kč klimatizaci, navigaci a rádio mít nejspíš nebude.

P. Portwyn 30.9.2017 16:11

Re: Ehm

Také příklad toho, když někdo utrácí peníze proto, že ho něco prostě baví...

D. Polanský 27.9.2017 20:52

Kdysi jsem trénoval starší žáky.

Bylo to ještě za dob socialismu, pochopitelně vše gratis. Nedostal jsem ani tepláky, ani kopačky. Střádali jsem korunky na občerstvení, a pak když jsme hráli někde venku, dali jsme si všichni řízek. Já i kluci jsem byli spokojeni.

Jenomže logiku nemají ani platy vysokých manažerů, hokejistů, tenistů, politiků, filmových hvězd atd. I to je jeden z důvodů, proč západní civilizace se ocitla tam, kde je.

Dodnes chodím na Dostu Bystrc Brno, minule nás bylo 53 platících diváků, ale napočítal jsem jich v hledišti minimálně odhadem 120. Holt někteří mají fotbal rádi, ale je jim líto dát 50 (důchodci 25 Kč) za vstupenku.

M. Bílý 27.9.2017 12:20

Byl jsem v životě dvakrát na fotbale. Poprvé v šestnácti ...

.... na SK Voltuš proti SK Zadní Hutě (v roce 1942, polovina hráčů neměla nejenom kopačky ale ani boty) a podruhé ve dvaceti na zápase Jedenáctka firmy Bílý proti SK Meteor Chvaly (z jakého titulu jsem tam byl je snad jasné). Docela mi to pro život stačilo i když jako kluk jsem se honil velmi často po "hřišti" vymezeném hromádkami kabátů coby brankami. Zakládám si ale na tom, že jsem v televizi v přímém přenosu viděl Panenkovu šouráckou penaltu v Bělěhradě v roce 1976. To bylo něco nadfotbalového.

R. Langer 27.9.2017 11:31

To mě zaujalo:

"Nebo snad víte o někom, kdo si koupí za milión korun vůz bez

klimatizace, navigace a rádia jako důkaz věrnosti značce, když si může

za stejnou částku pořídit auto, jak říkají motoristé, v plné náloži?"

Platí to všude tam, kde rozhoduje víra a nikoliv kritické myšlení. Znám například jednu specifickou značku spotřební elektroniky, kde to platí prakticky bez výhrady. ;-)

P. Maleček 27.9.2017 11:20

Naopak fotbal logiku má, tu však odemočnělý intoš nevidí.

Což tuhle potvrdila i má vysoceintelktuální známá tvrzrním, fotbal je od toho aby si desetitisíce chudáků mohli pohodlně sedíc zařvat na něco přes dvě desítky zpocených multimilionářů.

Čímž nevědomky potvrdila, že fotbal logiku má. Ale tu emoční umožňující se prezentovat jako vedení či aspoň mizivá součást jednotného stáda. Ke všemu toho sem tam vítězného.

Však proč by jinak třeba takový Křetínský cpal své miliardy do něčeho tak nevýnosného jako je Sparta. Když tedy po babišovsku pomineme daňovou optimalizaci.

P. Portwyn 27.9.2017 10:27

Jestli ono to nebude tím,

že lidé mají kromě peněženek i emoce.

Z ekonomického hlediska je nesmysl mít děti, přečíst si knížku (teda pokud to není odborná publikace z mé profese) nebo se podívat na film, dát si dobré jídlo (vařená nesolená brokolice je prý zdravější :oP), jít se projít do lesa, jet někam na dovolenou.

A to už vůbec nemluvím o takové pitomosti, jako je třeba láska nebo vlastenectví.

Prostě - až nás nahradí roboti, tak nebudou fandit jen nejlepším týmům. Nebudou fandit vůbec. Zruší sport úplně, stejně jako kulturu.

O. Uživatel 27.9.2017 12:42

Uživatel požádal o vymazání
P. Portwyn 27.9.2017 15:14

Re: Jestli ono to nebude tím,

Dlouhodobá ekonomická hlediska.

Mně zbývá cca 20 let života. Předpokládám, že v důchodu budu méně než 10 let (rodinná anamnéza).

Stát? Ale kdepak. Člověk se může postarat sám. Našetřit si. Měřeno jen na peníze, je ten milion nebo dva vynaložené na výchovu dítěte investice, která se nikdy nevrátí, zejména když do toho ještě započítáte čas a ušlé příležitosti.

Mít děti dává smysl biologicky, emocionálně a duchovně. Ekonomicky jen pro jisté menšiny.

O. Uživatel 27.9.2017 15:48

Uživatel požádal o vymazání
P. Portwyn 27.9.2017 17:45

Re: Jestli ono to nebude tím,

Pane Chodovský, všechno neví nikdo. Jen někteří si to o sobě myslí :o)

A jinak máte pravdu. Biologii nebo emoční potřeby člověka opravdu nevidím jako součást ekonomie. Prostě si nemyslím, že ekonomie je nauka, která obsahuje celý svět.

O. Uživatel 28.9.2017 7:23

Uživatel požádal o vymazání
P. Portwyn 28.9.2017 11:57

Re: Jestli ono to nebude tím,

Já psal o emocích. O tom, že lidé nemyslí pouze peněženkou, ale občas vydávají peníze za věci, které se jim osobně ekonomicky "nevyplatí", ale uspokojují jim jiné potřeby.

Jsme v tomto směru ve sporu?

Že je ekonomika ovladatelný stroj, jsem určitě nepsal. Rovněž jsem zde určitě nepožadoval žádné regulace fotbalu nebo tak něco, to jste si mne musel s někým splést :o)

Nejsem si jistý, s čím přesně polemizujete.

O. Uživatel 28.9.2017 12:53

Uživatel požádal o vymazání
P. Portwyn 28.9.2017 18:21

Re: Jestli ono to nebude tím,

Bavím se rád a rád přicházím věcem na kloub. No a nyní se snažím rozluštit záhadu, kde jste u mne našel to "socialistické mámení", kterému údajně podléhám, a proč jste psal o regulacích. Očividně jste inteligentní, takže jste to asi jen tak neplácl.

O. Uživatel 28.9.2017 19:07

Uživatel požádal o vymazání
P. Portwyn 28.9.2017 21:51

Re: Jestli ono to nebude tím,

Nojo. A co když je člověk třeba penzista? Ten už toho moc nevydělá...

Co se týče dětí, jde o to, zda to berete z hlediska jedince nebo společnosti (jo, vím, sprosté slovo). Z hlediska jedince v roce 2017 je ekonomicky efektivnější ty děti nemít a peníze investovat. Říká se "když jsi hodně bohatý, kup firmu, když jsi středně situovaný, investuj do nemovitosti, a pokud jsi chudý, musíš si dobře vychovat děti". Chudý jistě nejste (ostatně já taky ne), takže spíš ty nemovitosti nebo akcie...

Samozřejmě dům může vyhořet a akcie se zhroutit, ale zas dítě může zemřít nebo se nepovést. Děti taky budou živit vlastní rodiny. Platit svým rodičům, materiálně vzato, není ekonomické :o), nejde-li o větší dědictví. Vlastně to člověk dělá z morálních, tj. ne-ekonomických důvodů, pokud to dělá.

Samozřejmě z hlediska společnosti jsou děti nutná "investice" k pokračování existence světa, to bez debaty, ale nadřazení prospěchu společnosti prospěchu jedince je téma, které by zde na Psu mezi pravicově-liberálními diskutéry nepochybně vedlo k obvinění z levičáctví, takže tomu se vyhneme.

M. Mikulec 28.9.2017 21:21

Re: Jestli ono to nebude tím,

Pane Portwyne, souhlasím s Vámi. Ekonomika je taková ne-exaktní věda. Mnoho toho nespočítá. Snaží se tvářit exaktně, a kašíruje to nějakými výpočty, ale obvykle jen odhaduje a pracuje s modelovými situacemi, na které se snaží posadit běžný život. Jenomže život je pestřejší než ekonomické modely.

O. Uživatel 28.9.2017 21:55

Uživatel požádal o vymazání
P. Portwyn 28.9.2017 22:06

Re: Jestli ono to nebude tím,

Pane Mikulče, podle mne je tam příliš mnoho proměnných a některé z nich jsou mimo oblast racia. Ekonomické principy v zásadě fungují, tedy ty základní, ale nadstavba je problém už jen proto, že se jednotlivé ekonomické školy neshodnou. Na rozdíl od fyziky nebo chemie nelze provést experiment v laboratorních podmínkách...

O. Uživatel 29.9.2017 8:33

Uživatel požádal o vymazání
P. Portwyn 29.9.2017 9:01

Re: Jestli ono to nebude tím,

Tak zákaz kouření bych opravdu už do ekonomie nemotal, byť samozřejmě má ekonomické důsledky, které měly být zváženy.

Mimochodem já jsem nekuřák, ale se zákazem nesouhlasím. Prostě bych nešel do restaurace, kde je zakouřeno, a je mi jedno, zda levným nebo drahým tabákem. Nicméně má být na rozhodnutí majitele, zda stojí o mé peníze, ne na rozhodnutí státu.

K tomu začátku: lidské jednání je ovlivňováno více věci, než jen rozumem. City a instinkty mají dokonce i ekonomové :o) takže ekonom klidně půjde navštívit starou maminku do LDNky, byť mu z toho nekyne ekonomický zisk, ba dokonce ztrácí čas, který by mohl věnovat práci. Stejně tak ekonom se může zamilovat (dokonce i nešťastně), darovat krev nebo se ve válce přihlásit do armády.

Lidé se chovají ekonomicky (racionálně), pokud jim do toho nezasáhnou jiné, "mimoracionální" vlivy. Prostě nejsme stroje.

A. Alda 27.9.2017 10:23

Fotbal?

Co to je?

P. Portwyn 27.9.2017 15:19

Re: Fotbal?

Fotbal je hra, při které na travnatém hřišti 22 hráčů běhá za míčem a vždycky vyhrají Němci. (Gary Lineker)

J. Novotny 27.9.2017 9:31

Dluh Manchesteru souvisí s financováním

jeho akvizice současnými vlastníky a pravděpodobně tam bude i element daňové optimalizace.

Ekonomicky fotbal logiku nepostrádá, u Premier League je to evidentní. Tam se soustředí na produkt, na to aby do hlediště mohly celé rodiny, nejvážnějším prohřeškem je bring the game to disrespect - ať už je ten daný v morálním právu, či ne, tak je potrestán, protože produkt je důležitější. Takže Premier League dokáže prodat vysílací práva a rozdělit je mezi kluby a z toho financovat show.

To, že někdo udělá špatné investice je v ekonomice normální, ekonomická logika tam ale vždy je.

A. Hrbek 27.9.2017 8:38

Paní "profesorka" ekonomie

opět ukazuje nejen své "znalosti", ale i bídu "ekonomie". Ale k věci. 1. Je absolutním bludem ekonomie, že ekonomie je pro veškerý život společnosti rozhodujícím faktorem a že platí marxistické heslo že základna určuje nadstavbu. Život společnosti je ve skutečnosti mnohem a mnohem složitější, než aby se řídil výmysly "ekonomů", které se, mimo jiné, neustále zásadně mění. A o nějaké "ekonomické logice" v běžném životě lze si často jen přát.2. Jako měřítko "bohatosti" státu si vzala HDP na obyvatele. I když použila vyjádření v paritě kupní síly, je HDP jen jedním z vymyšlených ekonomických ukazatelů stavu společnosti. 3. Aniž provedla jakýkoliv důkaz ztotožnila ekonomii státu s ekonomií podniků v tomto státu. Očekávání, že "čím je výkonnější a bohatší ekonomika státu, tím jsou hodnotnější podniky, které v dané ekonomice působí je absolutní nesmysl. V každém státu je celé spektrum podniků s nejrůznějšími ekonomickými charakteristikami. 4. Druhým absolutním nesmyslem je tvrzení že "na trhu obvykle existuje přímá úměra mezi kvalitou produktu podniku a jeho tržbami". Autorka si plete kvalitu s kvantitou protože tržby závisí nejen na ceně produktu, ale i na prodaném množství. Pokud to autorka ještě nezpozorovala, tak na trhu to velmi často platí obráceně - méně kvalitní výrobek je lacinější a proto se více prodává. A platí to nejen pro potraviny, ale i pro automobily, oděvy, atd. 5. Pokud by paní profesorka skutečně znala ekonomiku, pak by věděla, že ekonomická síla závisí nejen na "kvalitě" (např. HDP na hlavu, ceně), ale i na "kvantitě" (např. počtu obyvatel, počtu prodaných výrobků). Platí to nejen pro státy, ale zejména pro podniky. A pro každou činnost i její "inovaci" je nutný určitý objem prostředků. Lucembursko s 600 tis.obyvateli se nemůže dovolit to, co stát s 60 mil. obyvatel. 6. Sportovní kluby jsou součástí národní ekonomiky a její prestiže. A financování národní, nebo i jen lokální prestiže se málokdy řídí ekonomikou. Fandění je určitým druhem náboženství.

O. Uživatel 27.9.2017 8:55

Uživatel požádal o vymazání
A. Hrbek 27.9.2017 9:51

Re: Paní "profesorka" ekonomie

Děkuji za příspěvek do diskuse.

S "ekonomickou logikou" mám určité potíže. Zatím co třeba matematická logika se zabývá se zkoumáním, formalizováním a matematizováním zejména těch oblastí logiky, na jejichž základech je postavena matematika je to se zkoumáním, formalizováním a matematizováním těch oblastí logiky, na jejichž základech je postavena ekonomie poněkud neujasněné. Chybí totiž jakékoliv výchozí definice a postuláty ze kterých byly odvozovány závěry. A velmi často selhává kvantifikace.

Podle Misese veškeré nám známé kvantity pouze popisují historii. Žádný rozumný člověk nemůže tvrdit, že základní postulovaný vztah mezi nabídkou a cenou je, ať už obecně nebo v ohledu na konkrétní komoditu, konstantní. Naproti tomu víme, že jej ovlivňují různé lidi různým způsobem a že se reakce stejných lidí na stejné události liší.

O. Uživatel 27.9.2017 10:20

Uživatel požádal o vymazání
A. Hrbek 27.9.2017 16:49

Re: Paní "profesorka" ekonomie

Můj oblíbený Mises k tomu dodává:

Konkrétní údaj představuje pouze cenu zaplacenou v konkrétní čas na konkrétním místě za konkrétní množství konkrétní komodity. Jejich zpracování, uspořádání do skupin a a hledání závislostí jsou vedeny teoretickými úvahami, které jsou časově předcházející. Rozsah, s jakým jsou určité prvky a okolnosti daných cen brány nebo nebrány v úvahu, závisí na teoretickém uvažování.

Zatímco u "fyziky" existuje opakovatelnost, je v ekonomii opakovatelnost výjimkou. Problém je i s použitou mírou - většinou penězi. Zatímco jednou definovaná fyzikální míra zůstává delší období platná a při případné změně většinou platí lineární transformace, nejsou peníze pevným standardem pro měření cen, neboť se neustále mění a to ne se stejnou rychlostí jako sledovaný ekonomický jev. V oblasti lidského jednání, a ekonomie je závislá na lidském jednání, neexistují adekvátní prostředky k zacházení s budoucími událostmi. Formulují rovnice a kreslí křivky, které údajně popisují realitu, ale ve skutečnosti jsou to hypotetické a ve svém výsledku většinou nereálné situace. Ve fyzice existují mezi prvky reálné konstantní vztahy, které lze vypátrat pomocí experimentů a použít k řešení problémů. Žádné konstantní prvky však neexistují mezi ekonomickými prvky. Takže to co například v posledních letech prováděla Česká národní banka bylo jen výtvorem mentální gymnastiky a ne výtvorem "ekonomické logiky".

S pozdravem