20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MR 23.5.2009 14:49

Re: Článek pana Jakla je klasický odporný podraz

Které názory si vymýšlí? O kritizování tzv. konzumní společnosti (a třeba těch kamionech co vozí máslo z Holandska do Řecka a obráceně a "zbytečně" dle p. Havla ) jsem  slyšel na vlastní uši v rozhlase. 

Tito lidé jako p. Havel vždy zapáleně mluví o svobodě  ale patrně jen pro vyvolené. Nevadí mu,  že podporuje např. zelené, kde doveden ad absurdum jejich myšlenkový svět, s jejich překrásnou cestou do další děsivé totalitní  společnosti,  samozřejmě dlážděnou těmi nejlepšími úmysly.

sláva 23.5.2009 12:18

to je furt dokola

Pane Jakle, to je stále se opakující příklad ekonometrického myšlení pana Klause, vás a vám podobných, navíc při pohledu z hradních parkánů. Ekonomie je též věda společenská, jako taková hraničí s politikou (v organizovaném státě, ne ve společnosti prvobytněpospolné směny!) a sociologií. Jelikož tedy působí v konkrétním prostředí konkrétní společnosti, v níž část obyvatel přichází o práci, není-li odjinud dost zakázek a sami je nemohou v důsledku ztráty práce zadávat, společnost je v jisté míře ochraňuje, mj. pro budoucí fázi vzestupu, aby do té doby nechcípli hladem po mostem.

Ale to už zpívali V a W: "... jednou však propadnete hrůze, až pod okny vám budem řvát!"

Tomu se lze vyhnout citlivou politikou, která pracuje s celým národem, nejen s elitou (někdy silně samozvanou, viz nezbavitelného pana Klause na veřejné scéně po 20 let jako za Husáka).

Ladislav N :-))) 23.5.2009 16:37

Re: ...citlivou politikou, která pracuje s celým národem...

A pod tím si máme představit konkrétně co? 8-o

VASEKPAV 23.5.2009 18:42

Re: ...citlivou politikou, která pracuje s celým národem...

Třeba to, že je dobré dělat rozumnou sociální politiku , abychom nedopadli jako, začátkem minulého století ,ti kdo nechtějí ubrat ze svých zisků , se můžou a mi v šichni v konečném důsledku dobrat nových revolucí, které budou dražší než současné ulitby ?!!R^Rv>-

Ladislav N 24.5.2009 18:13

Re: ...citlivou politikou, která pracuje s celým národem...

Nokdo vám nebrání, abyste své peníze rozdal chudším spoluobčanům a zbavil je tak motivace postarat se každý sám o sebe... Ale proč k tomu chcete ostatní nutit násilím?:

xxxxKubeš 23.5.2009 11:20

Potěšil

mne autor článku, neboť se přesně trefil do mých myšlenek o Havlovi. R^

korabelníkovová 23.5.2009 11:45

Re: Potěšil

Hm...ty máš nějaké myšlenky,zajímavé.Rv

MR 23.5.2009 15:05

Re: Potěšil

Taky bych totak stručně viděl R^

Mephisto 23.5.2009 11:03

no jo, svět není černobílý :)

Klaus mi v poslední době šíleně leze krkem. Těch důvodů je hned několik, zejména to jak podrazil Topolánkovu vládu, jak se s ní ani nerozloučil, jak kecá, že ho to strašně mrzí, jeho poslední článek tuším v Lidovkách, kde řekl že Paroubkova vláda byla lepší než Topolánkova (!!!), to, že se nevyjádřil ke kreacionistickým názorům svého vicekancléře, ... a je toho ještě víc.

No, jenže svět není černobílý, a tenhle článek pana Jakla je trefa do černého. Brilantní, pěkné, ... tleskám.

Mephisto 23.5.2009 11:09

Re: no jo, svět není černobílý :)

Mimochodem, k tomu Hákovi: dnes mu vyšla v Lidovkách další celostránková obhajoba jeho bláznivých názorů. Počet argumentů = 0, celá strana A3 je plná brečení nad tím, jak se do něj všichni pustili, a jak Darwinisté ovládají společnost, jak prosadili evoluci násilím do škol, i když přitom všichni vědí že jde o mrtvou teorii (!!!)... ale všechno jsou to jenom tvrzení, žádné zdůvodňování!

Naprosto Klause nechápu, že se k tomu nepostaví čelem. Má říct buď: Ano, s panem Hájkem souhlasím, jeho argumenty mi přijdou přesvědčivé, jsem také kreacionista. Nebo: Ne, od pana Hájka se distancuji, jeho argumenty jsou chybné, já platnost ET nezpochybňuji. Ovšem úplně nejspíš by měl říct: Pan Hájek se vůbec nevysiluje s JAKOUKOLIV argumentací, ani chybnou ani správnou, on jen kupí nesmyslná a dávno vyvrácená tvrzení jedno na druhé. Důrazně se od tohoto postupu distancuji.

Ptám se, PROČ se k tomu Klaus NĚJAK nevyjádří?!

krmič 23.5.2009 12:06

Re: no jo, svět není černobílý :)

Proč by se k tomu měl zrovna prezident vyjadřovat? Je to asi takový problém, jako když někdo fandí Slávii, když by přece měl fandit Spartě. No jo, vás jako Sparťana to ovšem uráží...

Mephisto 23.5.2009 13:06

Re: no jo, svět není černobílý :)

Takto to ale není, je tam jeden podstatný rozdíl ;)

Sparťan může říct tak maximálně: Sparta je lepší, každý to vidí, Slávia je horší. A Slávista řekne to samé, jen opačně, a kdo mezi nimi může rozsoudit?

Tady je to něco jiného. Když já řeknu 5+5 = 10, a Hájek řekne 5+5 = 12, tak se dá JEDNOZNAČNĚ ROZHODNOUT, kdo z nás má pravdu. Není prostor pro žádné relativizování, tohle není otázka nějakého fanouškovství nějaké názorové školy. 5+5 je prostě 10, A NIKOLIV 12, a nedá se to nijak okecat. A já tvrdím, že s Evolucí je to právě takto, a ne jako se Spartou a Slavií... ;)

Prorok 23.5.2009 19:57

No to jste si to dost zjednodušil

Teorie kreacionistická má stejně dobré argumenty jako ta vývojová. Obě jsou to teorie a nikoli dogmata. Početní úkony jsou dané lidmi, jde o normu. Vývoj či stvoření se bez člověka docela dobře obejde :-D

MR 23.5.2009 15:13

Re: no jo, svět není černobílý :)

Taky nechápu proč by se k tomu měl president vyjadřovat 8-o. A co se týká argumentace - p. Hájek uváděl příklad "obyčejného" oka. Na ET nemám pevný názor ale některé vývoje a jakési "přechodové" stupně, které nikdo neviděl mi "trochu" nesedí. Navíc naše majoritní nevěřící společnost je se vším hned hotová, ale ve většině zemí věřících v boha to asi bude trochu něco jiného.

Ludva 23.5.2009 17:03

Re: no jo, svět není černobílý :)

A věříte na dinosaury a že vyhynuli ? V Bibli o tom ale nic není. Proč ?

Prorok 23.5.2009 20:03

Protože Bibli psal někdo, kdo o stvoření světa neměl ani ponětí :-D

VASEKPAV 23.5.2009 18:48

Re: no jo, svět není černobílý :)

Hradní šohaji si uprdnou a mi jak debilové jim to hned analizujem !!!!!!!8-o:-):-/:-(;-D;-D;-D

Chris Kelvin 23.5.2009 11:03

Tvrdě fundamentalistické názory...

...pana Jakla na lidskou společnost.

Trh je dobrá věc a je třeba se o něj opřít všude tam, kde to je možné. Udělat z něj však modlu, které se může obětovat úplně vše, je bohapustý omyl. Jo, a pro šťouraly: po socialismu se mi nestýská. Už vůbec ne po těch jeho projevech, které by se po zavedení těchto fundamentalistických názorů zaručeně objevily.

Fungující liberální společnost je založena na tom, že má pevně stanovené meze, dané zákony a demokratickou diskusí. To, co tady autor prosazuje, je naprostá bohapustá odlidštěná technokracie v tom nejhorším smyslu, jaké toto slovo má.

Mephisto 23.5.2009 11:17

Re: Tvrdě fundamentalistické názory...

Trochu konkrétněji by to nešlo? Já s Jaklem v tomhle souhlasím, co přesně vám vadí? Podle vás je jeho myšlenka, že správné je vyrábět jen takové, a právě takové zboží, po kterém je poptávka, a neplýtvat zbytečně zdroji na výrobu zboží, k jehož nákupu je nutné lidi stimulovat dalšími prostředky, a přitom ještě zbytečně likvidovat další ještě funkční výrobky?!

Kde je v té úvaze chyba, nevidím ji! BTW, viděl jste čtvrteční diskuzi u Jílkové s Kalouskem? VELMI poučné... ;) a v souladu s Jaklem ;)

jmeno 23.5.2009 11:01

doporucuji

Tento  clanek je perfektni a vystizne vysvetluje rozdil mezi svobodnym trhem a regulovanym paskvilem....Doporucuji cist pred ctenim ruznych zelenych a oranzovych agitek....no, uprimne, taky tech modrych!:-))

JR XII/08 23.5.2009 11:11

Re: doporucuji / dluh nebo kolaps ?

Rogers: Samozřejmě. Podívejte se na fakta. Nejzadluženější stát na světě jsou Spojené státy. Propadají se stále hlouběji do dluhů. Každý týden, každý měsíc. To není můj názor, to jsou prostá fakta. Lidi vám můžou říkat, ale zadluženost nevadí. Nedělejte si starosti. My jsme úspěšná země. Můžou si to říkat celý den. Popírají realitu.

Reportér: Ale americká měna je světovou rezervní měnou. To přece Ameriku hodně chrání.

Rogers: Ano, to je jediným důvodem, proč má Amerika možnost se stále hlouběji propadat do dluhů. Protože oni můžou ty peníze tisknout, jsou světovou rezervní měnou. I když lidi začínají říkat, že možná nechtějí už používat dolary. Postupně dochází k odklonu, jako v padesátých letech došlo k odklonu od libry. A jak dlouho zůstane americký dolar rezervní měnou? Avšak nakonec, když natisknete příliš mnoho peněz, nefunguje to. Nikdo s tím neuspěl.

Reportér: Zdá se, že Británie začíná používat kvantitativní ulehčování, bude kupovat vládní obligace. To je přece rozumná strategie. Snažit se rozjet ekonomiku tištěním peněz.

Rogers: Já jsem prodal všechny své libry před půl rokem. Navrhuju, abyste udělal totéž. Tištění peněz nikdy nefunguje. Reportér: Takže nejde už jenom o ekonomiku. Tyto hlubinné hospodářské změny a tento hospodářský – ano, kolaps – ovlivní i politiku a sociální stabilitu.

Marat 23.5.2009 12:50

Re: doporucuji / dluh nebo kolaps ?

USA se zadlužují a padají do dluhu stále víc proto, že už téměř všechnu výtrobu převedlo do jiných státu, především do Asie a musí už téměř  všechno dovážet. a za ten dovoz samozřejmě platit a ono to placení stále roste. Za to nemůže ani tak ten kapitalismus, jako snaha velehumanistu pozvednout životní úrověň v tom třetím světě na úkor světa vyspělého. Přitom všechno zboží vyrobené ve třetím světě je dalko mizernější kvality a dokonce dražší, jak někdejší zboží vyráběné doma v USA. Možná nejméně tři čtvrtiny továren v USA je zavřených. Kdyby se USA dostalo do vážnější války, tak by bylo asi poraženo, neboť na rozdáíl od II. svět. války, by muselo všechny zbraně, munici , všechnu výstroj i výzbroj dovážet s Činy i z jiných koutu světa. Díky velehumanistum a multikulturistum

Dnes už v USA pomalu nic nekoupíte, co by neslo označení Made in USA..

Prorok 23.5.2009 19:17

Počkejte až dojde ropa

Pak to zase budou vyrábět hoši a děvčata v USA :-D

Kenavp 23.5.2009 10:52

Brilantní, srozumitelné (snad) i pro blbce

Výstižné, přesné, přísně logické. Děkuji.

Honza 23.5.2009 10:48

Slušně a výstižně.

Pane Jakle vyjádřil jste přesně moje myšlenky.Bohužel já bych nebyl schopen je tak výstižně a přesně formulovat,proto Vám upřímě děkuji.

Honza 23.5.2009 10:50

Re: Slušně a výstižně.

Oprava:upřímně.

Hašek 23.5.2009 10:46

Pane Jakle,

máte pravdu. Systém s mnoha vazbami, neurčenými plánovači, je vždy stabilnější. Ale rostou nové generace, které si bez "plánovaných jistot" nedovedou život představit.

hunter 23.5.2009 10:23

o o o

Patrně čtete Káji Maříka ,knihomole.

pružinskij 23.5.2009 10:17

co to co to

Vážení Volové nerozumítee absurdnímu dramatu, kecáte a opláchněte si pohlaví vlažnou vodou.

huhu 23.5.2009 10:12

jedna z nejlepších esejí, kterou jsem četl

pane Jakle vy jste výborně vyložil pohled svobodného člověka na ekonomiku a svět v porovnání s pomatenými mesiáši všeho druhu. Díky R^