30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Krabat 13.3.2008 7:03

Re: Re: hohoho....opatrne s tim eurem

Jojo,já jsem pro to počkat.Proč? Jsem zaměstanec. Můj plat vzhedem k rostoucí koruně "zpevňuje" též. Pro ilustrativní příklad: mám řekněme nyní plat 28000Kč, za který jsem si mohl před pár měsíci koupit 1000€. Teď už si za ty samé peníze můžu pořídit 1120 €. Kdybychom byli už na eurech, kdo mi "jen tak" zvýší plat o 11%?? Podle mne, zájem vstoupit co nejdřív do eurozóny mají především ti, kteří budou muset nám zaměstnancům vyplácet mzdu v €. Čím dřív to bude, tím líp, protože ekonomika poroste stále,ale naše "reálné" platy už ne, protože my budeme brát stále jen těch 1000€ a už nikdo nebude ochoten přepočítávat je vzhledem k růstu HDP. Plat se zvýší jen 1x ročně, "o inflaci nebo tak nějak" a hotovo.

Magor Milda 10.3.2008 21:57

Re: Re: článek bych nehodnotil špatně

tlaky se mohou projevit v současnosti na třech místech. Může posílit nebo oslabit koruna, nebo se sníží či zvýší ceny zboží, nebo se zvýší mzdy. Pokud jsou vazby dostatečně silné, protože vlastně chybí hranice a clo, cokoliv, co se stane někde v Evropě, třeba v Portugalsku, musí se projevit i v Česku. Naopak ovšem také. Jestliže je už dnes Plzeňský Prazdroj v Bavorsku levnější, než v Plzni, je to známka nerovnováhy, která se bude vyrovnávat. Zda to proběhne zvýšením ceny piva v Německu nebo snížením kurzu koruny je ve svém důsledku jedno. V Eurozóně by se jednoduše srovnaly ceny, je to přehlednější, protože to působí pouze na danou relaci, kolísání kurzu koruny může mít na široké frontě neočekávané důsledky pro zcela jiné produkty. Prozatím ovšem nejvíce vydělávají banky, protože na každém Euru si ponechávají korunu jako poplatek. Proto je lobby bankovních zástupců, vedená panem presidentem, tak zainteresovaná na prodloužení doby rýžování zlata. Přístup k Euro bankám vezme pěknou část prebend a ještě k tomu začne pěkný průvan od evropské konkurence. Poplatky za příchozí platbu nebo nadměrný stav konta by tím velmi rychle skončily. Kvůli lepšímu pojištění vkladů by pak řada českých podnikatelů raději vedla konta za hranicemi. U nás je hranice u 20 tis. Euro, jinde nejméně pětinásobek. V bankovnictví zaostáváme nejvíce.

V. Mydlář 9.3.2008 19:25

Re: hohoho....opatrne s tim eurem

Dovolím si poznamenat, že zajiš´tování kurzu například forwardy není a nemůže být nikdy vítěznou strategií. Souboj s dlouhodobě posilující měnou nelze vyhrát. Jestliže je EUR v mnoha podnikatelských subjektech prakticky transakční měnou, nemá smysl trvat na lokální koruně. Jistě na kurzové riziko se dá 100 % zajistit na jednu ojedinělou transakci. Ovšem v případě, že podnik trží 100 % v EUR a jeho materiálové náklady jsou třeba 70 % ( nákupy striktně v EUR), pak stejně zbývá ještě hodně velká porce na riziko, které nejsem schopen v dlouhodobém horizontu ! nijak pokrýt. Forwardy mohou řešit třeba 12 měsíců dopředu.

jv 7.3.2008 19:48

Re: Zatím...

... nevim jak muze nekdo tvrdit ze jsme vyvazeli v 90letech nekvalifikovanou praci. To muze rict jen ekonom. bez nas by se rvhp moc technologicky nechytalo, pratele. Technicka tradice od dob rak-uh je to co nas zivi a korunu posiluje. a ne nejaky koupe-prodej. Xakru vzdyt umime vyrobit jaderny zarizeni, turbiny, letadla, i nejaky ty cipy, programatori tu v 80 letech vyrostli taky... Kouknete se co se tu pasiruje vyvojovejch center vsech moznejch firem. Pochopitelne ruzni takyekonomove v 90 letech rozkradli co se dalo. ale schopni pracujici inteligenti si zalozili vlastni byznys a jeli nejak dal.

hasan 5.3.2008 21:11

hohoho....opatrne s tim eurem

Zdravím, pánové, čtu to tady velice pozorně. Je to diskuze vzdělaných lidí, což mě velice těší....ale zatím jsem se tu nikde nedočetl možnosti využití finančních derivatů k zahedgeovaní kursu na přijatelnou uroven pro individualni potrebu. Náklady na toto zajištění jsou plně danove uznatelne, pokud se nemylim........... a je lepsi, aby se kazda mala firma naucila pracovat napr. s menovymi swapy, nez abychom prijali zběsile Euro co nejdrive. Kravina. Je tu obrovska mezera v efektivite vsech procesu...produktivite prace. Tady je dalsi prostor, jak se vyrovnat s posilovanim.

Predpokladam, ze jste si nekdy precetli teorii optimalnich menovych oblasti, pokud ano, potom budete zcela jiste souhlasit, ze nejsou jeste zcela uplne splnena vsechna kriteria, ktera zabezpeci to, ze na tom jako Cesi neprodelame. Kazdej si hloupe mysli, ze menova unie je jen jedna, ta nase slavna v Evrope........aLE NA ZAPADE AFRIKY A V KARIBIKU NECO PODOBNEHO UZ NEJAKY PATEK FUNGUJE A BEZVADNE.............PTAME SE PROC?.........INTEGROVANI VELMI PODOBNYCH ZEMI..............COZ V NASEM PRIPADE JESTE STALE NENI.....A PROTO POCKEJME TAK DLOUHO, JAK TO JEN PUJDE. DOSPEJME A NESNAZME SE SVALIT OSOBNI PROBLEM NESCHOPNOSTI NAKLADAT S MENOVYM RIZIKEM NA cnb.......  NEBO NA NEKOHO JINEHO. ZDAR hASAN, HOSPODSKEJ Z dOUDLEB.>-

Richard III. 5.3.2008 20:38

Zatím...

Zatím jsme v první polovině popisované cesty. Až se dostaneme do poslední čtvrtiny, bude čas na přijetí eura.

krab 5.3.2008 20:31

Re: Autoreee...

zlata slova...

krab 5.3.2008 20:29

Re: článek bych nehodnotil špatně

PRAVE PROTO ze koruna se blizi Euru zbesilym tempem, tak neni na case prechod na Euro. Kdybysme prestoupili, tak kurz bude zafixovanej. Tlaky na zhodnocovani nasi meny samozrejme budou existovat dal, ale pokud se nebudou moci projevovat pres posilovani meny, tak se projevi inflaci. Coz je prusvih.

Ekonomomatér 5.3.2008 18:02

Závislost na cizí ekonomice způsobuje neovladatelnost vlastní ekonomiky.

Vzpomenu-li na počátek minulého století, zhroutila se americká burza a celá ekonomika. Současně se zhroutily ostatní ekonomiky, zemí propojených na americkou ekonomiku. Nastala celosvětová krize.

JK 5.3.2008 17:19

článek bych nehodnotil špatně

1. Autor se pokouší nalézt příčiny posilování - když  "experti" selhávají, co jiného nám zbývá, než hledat pravdu sami

2. Vysvětlení je možná daleko jednodušší, prostě umělý Klausův kurz ze začátku 90. let se přežil a vliv centrální banky, která měla usnadňovat cestu exportérům a tím startovat ekonomiku, je čím dál tím menší.

3. Vliv podnikové sféry, která potřebuje stabilní kurzy, je daleko už větší než si "experti" dokáží představit

4. Koruna se blíží k rovnovážnému stavu s eurem velkým tempem a už by asi bylo na čase začít startovat přechod na euro

JK 5.3.2008 17:08

Re: HN : Koruna sílí, my nevíme proč, zoufá si ČNB

Problém bude asi v tom, že to nejsou úplně experti, ale spíše známí známých

jízlivec 5.3.2008 16:34

Re: Ach ta logika....

Nevím co na to autor, ale z hlediska formulace to chápu jako rozdíl mezi dvěma veličinami: paritou kupní síly na jedné straně a směnným kursem na druhé. Ostatně Vaše tvrzení je zase gramatický nesmysl (nesouhlasí Vám pády).

Adolf 5.3.2008 16:02

Re: Re: BONBONE a co náklady?

Ano mate pravdu,u dopravnich firem a spedic je to obdobne.Dopravne napr. EUR 900,-ze severni Moravy do Nemecka-Westvalska pri ca 28CZK /Euro vloni je jinak jako nyni pri 25 CZK / Euro. Ta ztrata se da snadno spocitat...

BOMBON 5.3.2008 15:14

Re: Re: Re: Re: Re: Je to jinak.

no, nezapominejte, ze ted se ta korekce treba projevuje za drivejsi roky.

nikde neni psano, ze za par let nebude dolar zase silnejsi, vzdycky to trochu pripomina houpacku... euro je navic celkem silne i vuci ostatnim menam...

a kdyz se mrknete napriklad na vztah k jenu, zjistite, ze tam se o dvojnasobku rozhodne mluvit neda... nesmime si myslet, ze jsme pupek sveta... hodne se toho odehrava i mimo evropu...

Kenavp 5.3.2008 15:07

Ach ta logika....

"....rozdíl (diferenciál ) mezi rovností (paritou)  dvou veličin (kupní síly a směnným kursem)...." je z hlediska formulace logický nesmysl . Co na to autor?

hamar 5.3.2008 14:58

Zeptejte se p. profesora na Hradě ...

... ten to 100 % ví!

pešek 5.3.2008 12:41

Re: Autoreee...

Nejsem ekomom. Tak se mi vyplatí teď koupit nové auto mazda6 nebo  ne?

 

tris 5.3.2008 12:14

Autoreee...

Pravidlo o devalvaci a obchodni bilanci se týká FIXNÍCH smenných kurzů. Ano, při devalvaci měny dojde 'k posunutí jedné nadoby dolů'. A to posunutí má nějaké náklady, které vyrovnají a převýší tu energii, kterou získate z té přetékající vody. A ohledně těch spekulantů - podle toho, jak to píšete, tak 'spekulant' je KAŽDÝ, kdo chce vydělat. Spekulant je obchodník, který prodává housku za 2Kč a ne za 3Kč nebo ne za 0.5, spekulant je investor, který se rozhoduje, kde bude investovat... pokud je nějaká cena/kurz v nerovnováze, pak existuje MOŽNOST VYDĚLAT. To je důvod, proč je cena na průsečíku poptávky a nabídky. Důvod, proč se ceny pohybují u tohoto průsečíku je, že lidé mají motivaci se k tomuto bodu přiblížit. Jak? No...spekulací?

Ne, umělé fixování kurzů nefunguje kvůli nějaké malé skupině "bohatých spekulantů". Nefunguje, protože to odporuje základním ekonomickým pravidlům.

pešek 5.3.2008 11:49

Re: Je to jinak.

vyplatíse dnes koupit nové auto/např americké/:-)

BOMBON 5.3.2008 11:44

Re: Re: Re: BONBONE a co náklady?

minimalizace nakladu a maximalizace zisku je obecny ekonomicky zajem kohokoliv. kdyz delnikovi nabidnete lepe placenou praci, ve ktere bude muset mene delat, jiste nepohrdne. a nikdo si pred nim odplivavat nebude, co?

obdobne jedna nokia ve vami zminovanem pripadu a vsichni ostatni. nepripada mi to nijak zavrzenihodne, uz kvuli tomu, ze za poslednich nekolik desetileti zjevne v dusledku takoveto "racionalizace" dochazi ke znacnemu zlepseni zivota lidi v rozvojovych zemich.

a nemci muzou byt take radi, rpotoze se muzou treba venovat praci s vetsi rpidanou hodnotou.

třetí 5.3.2008 11:28

Re: Re: Re: Re: Je to jinak.

Ano, záporné saldo obchodu USA je značné, avšak v poměru k celé americké ekonomice nicotné. Obrovský propad kurzu dolaru k € není v žádném vztahu k výkonosti USA ekonomiky.

třetí 5.3.2008 11:23

Re: Re: Re: BONBONE a co náklady?

Nikoli pane. Mzdové náklady u nás činní 55% všech nákladů.Výrazné jsou taky náklady na energie a ty taky pádí.  Ze zahraničí nedovážíme takřka nic. Jinými slovy , tzv čisté exportní firmy pláčou. Bééééé

Schumacher 5.3.2008 11:18

HN : Koruna sílí, my nevíme proč, zoufá si ČNB

Nevíte ? Napovím : peníze jsou zboží jako každé jiné. Pokud zboží zdražuje, má to hmatatelné příčiny. V případě tuzemské měny by je experti ČNB měli znát.

zdeněk 5.3.2008 10:53

Re: Re: BONBONE a co náklady?

tím vlastně tvrdíte jediné - exportérům jde o snížení reálné mzdy dělníkům pomocí případné devalvace měny.

Pak to ovšem nezakrývejte pochybnou nestabilitou koruny.

Můj názor je ten že časem se stejně levné montáže přesunou na východ a nebudou zde tedy firmy tlačící na devalvaci měny. Podívejte se na Nokii v německu, stejně odešla do Rumunska kde dostane pobídky od státu. Mzdy u ní tvoří jen 5% nákladů na mobil, přesto je oficiální zdůvodnění ve vysoké mzdě německých dělníků. Ve skutečnosti se chce společnost Nokia přiživovat na Rumuském státním rozpočtu a daňových prázninách.

zdeněk 5.3.2008 10:44

Re: Re: BONBONE a co náklady?

Jenže náklady na mzdy budou asi nižší než náklady na materiál který dovážíte ze zahraničí. Takže materiál se vám zlevní, pracovní síla poněkud prodraží. Myslím že na tom stále vyděláte.

BOMBON 5.3.2008 10:34

Re: Re: Re: Je to jinak.

no, pokud se nemylim, tak zaporne saldo zahranicniho obchodu usa je mimoradne velke. dolar bude devalvovat do te doby, nez se vyrovna. aspon mne to pripada celkem logicke.

BOMBON 5.3.2008 10:29

Re: BONBONE a co náklady?

no, ja myslim, ze castecne opakujete pouze to, co psal autor clanku...

vy zcela spravne popisujete situaci, kdy nakupujete za euro (pak cas a posilujici koruna hraji ve vas prospech), ja popisoval, proc neni vyhodne nakupovat za koruny (pak za stejnych okolnosti cas pracuje proti vam...).

nasledne spravne popisujete zvysovani realnych mezd, ke kteremu dochazi v dusledku revalvace koruny. v tom nejsme ve sporu...

kdyz exportujete v euru (malokdy v korunach), jde opet cas "proti" vam (mate-li naklady v korunach). proto autor popisuje svuj nazor, ze cim dale vice se bude nakupovat i prodavat v eurech.

VladaPing 5.3.2008 10:26

Re: Re: Posilujici koruna...Proběhlo od 1. ledna 2008,

No jó, to se ale nepočítá, to přece prosadila ODS !!!!!!!

třetí 5.3.2008 10:07

Re: Re: Je to jinak.

Prosil bych ještě od vás vysvětlení propadu dolaru k euru o téměř sto procent ( z 0,8 na 1,5) Taky vyrovnávání ?

třetí 5.3.2008 10:00

Re: BONBONE a co náklady?

Problém je, pane, v tomto. Jako exportér prodávám stále za stejné ceny, že. Tedy v €. Když chci ale zaplatit zaměstnanci, musím v Kč. Musím tedy € konvertovat. Tak a jsme u jádra pudla. Dříve mi banka dala za € 37 Kč, dnes 25. Ale zaměstnanci musím zaplatit nikoli dřívějších 12tis Kč, ale dnešních 17 tis. Kč. Už je vám to jasné ?