4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Evropu jen obtěžujeme

Znáte kultovní film Vrtěti psem? A pamatujete si jeho hlavní poselství schované mezi řádky?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 28.4.2015 11:19

Re: Přijetí Eura je tématem nepodstatným?

Pane Hrbku, nikde jsem nepsal ani neříkal, že naše stoletá měna byla či je nezávislá. Pouze jsem si dovolil uvést, že existuje téměř 100 let. Nezávislá měna v současnosti na světě není žádná. Souhlasím s Vámi v tom, že jediná nezávislá měna může být jen ta, která je založena a funguje na základě zlatého standardu. Uvidíme, kam svou měnovou politiku dovedou státy Rusko, Čína, Indie, Brazílie a Jižní Afrika, které se o tento zlatý standard snaží.

P. Čech 28.4.2015 11:13

Re: Evropu obtěžujeme?

Výborně! Jste asi nějaký, ale špatný jasnovidec. Pro Vaši orientaci jsem neprocestoval jen Evropu, ale i část (ne malou) Afriky, USA, Mexiko a Kanadu. Všude jsem se o věci zajímal a hodně lidí má na věci obecné stejný názor jako já. Z toho také vycházím. Vy asi nevíte, co je to xenofobie, jinak byste nemohl tento výraz ve spojitosti se mnou uvádět. Ona totiž xenofobie nemá naprosto nic společného s fungováním EU.

B. Hamáček 27.4.2015 23:15

Re: Souhlasím s článkem

Prostě raději evropské peklo , než ruský ráj !!

B. Hamáček 27.4.2015 23:13

Re: Souhlasím s článkem

Ono není moc vděčné mluvit o úspěších . Tatra vstává z mrtvých v českých rukou , plzeňská Škodovka vyváží kolejové dopravní prostředky do Číny , USA , Turecka a do celého světa. Aero Vodochody připravuje nový tryskový cvičný letoun. Těch opravdu českých úspěchů je samozřejmě mnohem více. Díky USA se v Evropě , myšleno vyjma Balkánu neválčí již 70 let, ale to levicová verbež nechce ani slyšet. Ti by raději s hubou plnou míru vedli jednu válku za druhou. Vůbec levice se snaží vyvolávat špatnou a depresivní náladu. To jí vyhovuje nejvíce. Přes všechny chyby ,a není jich málo, které ostatně prosazuje hlavně levice , je EU to nejlepší , co nás mohlo potkat.

J. Kratochvíl 27.4.2015 19:50

Re: Evropu obtěžujeme?

Pane, svůj zadek jste od svého počítače nezvedl, jinak byste psal něco jiného. Kdybyste opravdu procestoval země, jak píšete, bylo by to na vás vidět. Plácáte tady názory xenofobního zaprděnýho Čecha, bez elementárního přehledu co se vůbec děje.

J. Kratochvíl 27.4.2015 19:39

Re: Zejména vy, Pikorovi, musíte hlouběji ve svých úvahách.

Evropa není socialismus a socialismus není podvod, ale to neřešte. To ve vaší teorii spontáního řádu nenajdete.

K. Janyška 27.4.2015 18:41

Re: Zejména vy, Pikorovi, musíte hlouběji ve svých úvahách.

Nefunguje, podvádí. Jak jinak ? Co jiného je socalismus ? Dzp.,

P. Čech 27.4.2015 18:21

Re: " závazným musí být názor většiny veřejnosti,"

Pokud bude využit jediný demokratický institut zjišťování a nastolování většinové občanské vůle - referendum, občané to dají najevo určitě. K tomu, aby byly výsledky referend prosazovány důrazně, je nutný zákon o obecném referendu, kdy nebude jeho platnost jakkoli zpochybňována účastí voličů. Referendum je totiž také volba a jako ostatní volby v ČR, kde není zaveden žádný limit účasti voličů by mělo být prováděno a posuzováno. Pokud se někdo referenda nezúčastní, na což má demokratické právo, dává tak najevo svou vůli v tom, že je mu výsledek lhostejný. Takový hlas prostě není počítán do výsledku, stejně jako u voleb do poslanecké sněmovny, do senátu, do zastupitelstev krajů, měst a obcí a u volby prezidenta.

A. Hrbek 27.4.2015 18:19

Re: Přijetí Eura je tématem nepodstatným?

Vážený pane Čechu, mohl byste mi laskavě uvést období, kdy naše "stoletá" měna byla skutečně nezávislá? Pokud si pamatuji, tak to bylo pár let za první republiky kdy byla založena na zlatém standardu. Za protektorátu byla CZ RM/10, za komunistů byla vázána na rubl. A po roce 1989 byla třikrát uměle zregulována.

P. Čech 27.4.2015 18:13

Re: Evropu obtěžujeme?

Jsem připraven se podvolit a uznat zájmy většiny občanů a tyto jejich (nebo i moje?) zájmy hájit. Tomu se říká demokracie, pane Kratochvíle.Není mi sice jasné, kam se mám jet dívat na EU, když ve Francii, Německu, Španělsku, Rakousku, Polsku či na Slovensku jsem byl a o věci s tamními občany hovořil. Bylo hodně těch, kteří se mnou nesouhlasili, stejně jako těch, kteří mé názory sdíleli. Kterých byla většina si netroufám tvrdit, poněvadž v těchto státech nebylo uspořádáno referendum k Lisabonské smlouvě, stejně jako u nás. Lisabonská smlouva byla prostě a jednoduše občanům těchto zemí nedemokraticky nadiktována. V Irsku se sice referendum konalo s negativním výsledkem. Protože se vůle většiny tamních občanů nezamlouvala tamním a evropským politikům a úředníkům, bylo Irsko dotlačeno k opakování referenda. Tomu, takovémuto přístupu nelze v žádném případě říkat demokracie.  Je to prachsprostý diktátorský zásah.

J. Kratochvíl 27.4.2015 16:09

Re: Souhlasím s článkem

Souhlasím !!!

J. Kratochvíl 27.4.2015 16:06

Re: Evropu obtěžujeme?

Pane Čech, zvedněte svůj vzácnej zadek od počítače a jeďte se konečně na tu EU podívat a pak zde diskutujte nad EU. Ale ve vašem případě by to bylo stejně marné. Doufám, že konečné slovo nebudou mít občané jako vy a vám podobní.

J. Fridrich 27.4.2015 16:04

Re: Souhlasím s článkem

Ti bizarní lidé snad ani neví, že dotace z té " zlé EU " byly 2007-2013 cca 700 miliard Kč ? Víte , že v tomto cyklu 2014-2020 to je cca 650 miliard Kč ? To, že to neumí přihlouplý český ouřada vyčerpat je náš problém - jsme nejhorší v celé Evropě na čerpání dotací. Samozřejmě ještě důležitější je bezpečnost v Evropě - a ta je díky EU nejlepší za posledních 1000 let neustálých válek. To nic neznamená ? Je pravda, že nám EU trochu bere ten náš český nepořádek, ale tvarůžky, utopenci a ušmudlané-omakané koblihy jsme zatím uhájili... On neví např. o rekonstrukci Kuksu - a desítkách podobných významných rekonstrukcích našich památek za miliardy ? On neví o výstavbě vědeckých center u Prahy, Brna, Ostravy, Plzně za miliardy Kč ? Stovky čističek vody u našich obcí ? Opravy stovky kilometrů silnic a výstavba a opravy mostů ? Dotace studijních programů na našich školách všech stupňů ? Výstavba obchodních center a mnoho dalších rekonstrukcí v našich městech a obcích ? Naše zem by bez této pomoci EU vypadala jinak - a na mnoha místech bychom jezdili po našich " silnicích " v tancích, obrněných transportérech, nebo minimálně v Offroadech....

Za naši korupci, čili naše darebáky může EU ???

J. Kratochvíl 27.4.2015 16:01

Re: Zejména vy, Pikorovi, musíte hlouběji ve svých úvahách.

Pane Janyška, asi vás zklamu, ale EU navzdory vaším vědeckým teoriím a spontánnímu řádu funguje mnohem lépe, než vy můžete chápat.Raději to neřešte.

J. Kratochvíl 27.4.2015 15:57

Re: Souhlasím s článkem

Promiňte, ale o vaši prozíravosti bych raději pomlčel. Je samozřejmé, že bychom vstupem do eurozony tuto instituci posílili, což je náš zájem i když ne zadarmo a vložené finance by se nám mnohonásobně vrátili prosperitou. O čemž vy nemáte ani páru.

J. Kratochvíl 27.4.2015 15:52

Re: Souhlasím s článkem

samozřejmě "..jih Evropy nebo východ"

J. Kratochvíl 27.4.2015 15:50

Re: Souhlasím s článkem

Obávám se, že nemáte pravdu, příjetí Eura a ukázněnost ve fiskální politice je nutnou, ale nikoliv postačující podmínkou ke vstupu do eurozony a navíc nás uchrání před našimi gaunery v ČNB, kteří nás okrádají znehodnocováním koruny, našich úspor a příjmů.

J. Kratochvíl 27.4.2015 15:46

Re: Souhlasím s článkem

Asi neumíte číst, napsal jsem nechci na jich nebo východ.

S. Donát 27.4.2015 15:38

Re: Souhlasím s článkem

Lépe řečeno vůbec nic. Pořád je lepší Brusel než Moskva, ale o Euru to fakt není.

V. Povolný 27.4.2015 14:31

Re: Souhlasím s článkem

Obávam se, že rychlé přijetí eura vůbec neznamená přiřazení k tvrdému jádru. Já taky nechci, abychom směřovali na východ, ale to je na nás a s přijetím eura to nemá zase až tak moc společného.

J. Vlk 27.4.2015 12:57

Re: Souhlasím s článkem

Dnes vám nic nebrání stát se (zatím pouze) civiliziovaným perspektivním moderním Řekem, Italem, Španělem, Portugalcem :-)

Z. Švrček 27.4.2015 12:44

Re: Evropu

Ráno jsem se díval při ranní potřebě a mám pocit, že já mám mandát větší, než Miloš.On opravdu připomíná kluka z Knoflíkové války, kde si hoši poměřovali pindíky, aby náčelníkem byl ten s největším.

Z. Švrček 27.4.2015 12:40

Jo,

další mediální "bomby" jsou téhož druhu: kolona Amíků, jízda Nočních vlků, Zemanova návštěva oslav dne vítězství v Moskvě - to všechno jsou ti velbloudi vyhnaní z prostého komára. Důležitá témata - ztráta konkurenceschopnosti EU, nebo hrozící další finanční superbublina - o tom se diskrétně mlčí (nebo se nerozumí?), potažmo hrozba radikální islamizace - o tom se zase jen bezbřeze žvaní a bez řešení, či vyústění které všichni tušíme. Přijetí Eura, další žvást, by bylo tak velkou ekonomickou chybou, že mám skoro dojem že se brzy opravdu přijme.

Z. Rychlý 27.4.2015 10:46

Re: Prohnaný kalkul ?

Zapomněl jsem dodat, že logické argumenty paní Šichtařové se dají ohýbat kreativním účetnictvím o 360 stupňů. Viz Řecko.

Z. Rychlý 27.4.2015 10:44

Prohnaný kalkul ?

Jistěže !

Jen není zřejmé kdo kalkuluje a s čím. Můžu předložit čtyři, nebo i více teorií (kalkulací), které mohou být pro, nebo proti přijetí eura.

Z těchto teorií mi nejpravděpodobnější přijde varianta na co nejrychlejší přijetí eura, neboť tím ztratíme další možnost ovlivňovat svůj (státní) osud. Binec, který nastane, vystrčí do popředí nutnost společné (centrální) fiskální politiky a přiblížíme se více k federaci.

To je totiž vysněný cíl některých politiků.

M. Prokop 27.4.2015 9:50

Re: Evropu

V tomhle konkrétním případě bych se vyhnul i užití slova "kvalita".

M. Prokop 27.4.2015 9:49

Re: Souhlasím s článkem

Vám se stýská po lodním lístku na Titanic, jiným ne, nic víc v tom není. Jen je někdo prozíravý více, jiný méně.

J. Kratochvíl 27.4.2015 9:46

Souhlasím s článkem

jsem pro co nejrychlejší příjetí eura a tak se přiřadili k tzv. tvrdému jádru eurozony tedy moderní civilizaci. Nechci aby naše země mířila někam na východ nebo na jich od Evropy a tím se civilizovanému světu vzdalovala,což většině zdejším diskutujícím nevadí.

Š. Hašek 27.4.2015 9:30

Re: Evropu

Rozhodující je, že presidenta zvolila většina těch, co přišli volit.

Ostatní jest zbytečné, jen to cvičí ve psaní a opotřebovává klávesnici (třeba).

Nemá přímý vztah ke kvalitě toho či onoho kandidáta.

M. Mýval 27.4.2015 9:29

ožralej ale originální

Nejvíc se mi líbil, jak si s Barrosem poplakal dojetím, když vlajka hvězdnatá stoupala nad Hradem a pak to šel zapít k Červoněnkům