6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Evropská unie v krizi

Skutečný počátek světové krize, která postihla i Evropu a trvá do dneška, halí mlha neurčitosti. Jako mezník je většinou uváděn pád amerického investičního giganta Lehman Brothers.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 14.5.2012 18:33

Jiné, opačné na realitě založené hodnocení

""Pararela s EU, chrlící zákony, které ruinují evropskou ekonomiku, je nasnadě. Zdá se být nemožné, aby naši političtí představitelé alespoň netušili, jak nebezpečné a škodlivé zákony vytvářejí.""        

Již pět roků vytváří euroobčané se svými know-how v hlavách v soukromých ekonomikách integrovaných v EU vyšší GDP jak občané USA. Proto bylo zavedeno Euro, je to stejně dobře prodejné zboží jako USD. Pokud by bylo GDP EU na třetinách výkonu USD, žádné Euro by se v mezinárodním, světovém obchodě "neujalo".

A k právnímu rámci EU? Platí Lisabonská Smlouva a rozlišují se tři základní typy právních předpisů EU: nařízení, směrnice a rozhodnutí.

Nařízení se podobají zákonům, ale na rozdíl od zákonů vnitrostátních platí ve všech členských zemích Unie.     Směrnice stanoví základní pravidla, ale jakým způsobem budou tato pravidla vyjádřena v legislativě jednotlivých zemí (tzv. provedena do vnitrostátního práva), o tom rozhodují vlády jednotlivých zemí samy.      Rozhodnutí stanoví pravidla pro konkrétní oblast a platí pouze pro danou osobu či organizaci, jež je v příslušném rozhodnutí uvedena.

Zákony se tvoří stále na národní úrovni, v ČR v poslanecké sněmovně (ta má nejvyšší moci ve státě).

J. Sinnreich 14.5.2012 15:59

Elita ve vedeni EU

Divim se tomu, ze se jeste nekdo pozastavuje nad silenym pocinanim byrokratu z EU. Kdyz muze byt predsedou Evropske Komise byvaly maoisticky komunista Manuel Barroso a baronessa Ashton predsedkyni Zahranicni Komise (nebudu dale jmenovat dalsi vrcholne prissavne organy), tak musi byt kazdemu vse jasne.

J. Urban 14.5.2012 9:39

Snad ani kdyby celá EU byla na

zeměkouli jediným politickoekonomickým uskupením, nemohla by to ustát - ale mohla by za pár let povstat znovu z popela. Protože tu jsou ale USA (nejmíň nebezpečné), Čína, Indie atd. tak na místo EU nastoupí oni a Evropané budou buď jen hladově čumět nebo jim za almužnu otročit.

J. Kanioková 14.5.2012 3:56

Ano, EU chrlící regulace, dotace a zákony, které ruinují ekonomiku i suverenitu jednotlivých zemí.

EK si stále silněji zasahuje do politiky unijních států. Většinově levicový EP to docela lehce schvaluje. Ty zásahy už občas zacházejí až do vydírání, diktátu. Stále víc to směřuje k - 1 parlament, 1 prezident, 1 ministerstvo financí, 1 ECB. Protektorát.

Jak může mít tolik zemí stejné zájmy, potřeby? Je to fraška na úkor půl mld. Evropanů, která bude produkovat stále víc konfliktních situací! Čím dál víc je vidět bezradnost a NAŠTVANOST !

Kam mizí to výhodné společenství suverénních států, do kterého jsme vstupovali? Evropa NIKDY nebude mít 1 politický národ! Chtěla být velmocí, místo toho se z ní stala bezradná nervozní dáma za zenitem.

Proto je nutné se tomu vzepřít, aby nám jednou děcka nechodily plivat na hrob!

J. Hejna 14.5.2012 20:16

Re: Ano, EU chrlící regulace, dotace a zákony, které ruinují ekonomiku i suverenitu jednotlivých zemí.

Téměř naprostý souhlas,

až na ta děcka - aby nechodila.