23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Euro nebo marka?

Když začali někteří opatrně upozorňovat, že jásat nad tím, jak dodáváme výrobky hlavně do EU, je poněkud falešné, byli dotyční - tedy i já - dehonestováni coby osoby trpící "germanofobií" a podobně. Fakt je, že vyrábíme hlavně pro Německo, a být závislý na jednom jediném zákazníkovi (dnes cca 60- 80 %) není nejlepší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 22.11.2011 12:30

Je to už asi rok, co tu proskočila

zpráva, že si Němci nechali připravit kolky na svá eura. Nejsou bl.bc.i.

P. Fiala 22.11.2011 10:00

Nejen Němci a Francouzi či Angličané, ale občané 27 národních států sdružených do EU

Díky bohu, že Němci spolu s Francouzi a Angličany spolu s Italy mají největší vliv na společné práci 27 států Západní a Střední Evropy (Evropa končí někde na Uralu).

Lidé ve 27 státech EU vytvářejí společně již 5 roků vyšší GDP jak lidé v USA.

Mne osobně udivují postoje a konání Anglie, konstituční monarchie (i když chápu, že to bylo světové impérium). Královské rody v západní Evropě musí dospět k větším, silnějším rozhodnutím, nejen vůči postavení částečně společné měny Euro v EU, která je již světovou rezervní měnou jako USdollar.

Další unijní integrované, tedy ekonomicky efektivnější,  je v r. 2002 ustavené uskupení Africká Unie. Je velkým trhem (54 států, 1 miliarda lidí) a může být i velkým konkurentem. Doposud je však dotvořována dle ideových a hodnotových vzorů z EU.

J. Charvát 21.11.2011 19:20

Těší mne

že p. Vlk, kterého vždy rád čtu, ukázal svým kritikům, že není takový germanofob, za něhož jej vydávají, a že Německu dost fandí (no, tím pádem i nám...). Symptomatické - nikdo z jeho zavilých kritiků ho ani slovem nepochválil. Tak to činím za ně.

J. Belling 21.11.2011 11:15

Rudé právo

věštívalo brzký rozpad západoevropské integrace s podobnou argumentací asi tak jednou za dva měsíce od roku 1950 až do roku 1989.

Konečně dochází na slova  pana Vlka, který se nadal nikdy osnit oněmi stovkami miliard, které změnily podobu této země. On vždycky i přes veškerá protivenství říkal, že to není k dobrému. Již vzhůru všichni jež hlad zhnět....

F. Pavlis 21.11.2011 11:54

Re: Rudé právo

...když ona je to dnes už jiná řeka, pane Bellingu. A poněkud jinak kalná...

M. Vondráček 21.11.2011 11:57

Re: Rudé právo

... také předpovídalo nerozborný věčný svazek s SSSR. Vsadím se , že jste tomu věřil, stejně jako teď EU :-)

S. Ševeček 21.11.2011 10:15

Euro nebo marka?

Ono je to jedno ... pokud by existovala marka, zdálo by se, že nic nebrání tomu, aby vznikla "optimální měnová zóna"; obávám se, že by v ní brzy zůstalo jenom - Německo ... a kdoví, zda celé.

(ty kecy o dvourychlostní Evropě jsou pitomost. Pokud by nechali aspoň trochu svobody pro národní státy a nepoužívali masivně "měniče točivého momentu", rychle by se ukázalo, že existovat může dlouhodobě pouze mnohorychlostní Evropa, jako dosud vždy)

P. Sulc 22.11.2011 3:42

Re: Euro nebo marka?

Mate naprostou pravdu, take to tak vidim. Zadne euro, zadne dotace //ktere zivily hlavne francouzke sedlaky//, a hlavne zadna doporuceni, instrukce ci narizeni. Jenom dve: aby se vsude ucila uz od materske skolky anglictina, aby cela Evropa ji znala tak perfektne jako Skandinavci, a aby se vsude jezdilo vpravo. To ovsem nejde: kvuli tomu prvnimu doporuceni by se vztekali Francouzi, zarlivi na to ze anglictina nahradila jako svetova rec francouztinu a kvuli te doprave by se zase vztekali Britove. A tak radeji stovky uredniku predpisuje prohnuti okurek, pridavky do benzinu, urodu na polich a ne-zarovky.

S. Ševeček 21.11.2011 10:09

"Kdo z politiků veřejně rozebere tenhle malér "

Jednoho bych tady měl - Václav Klaus - a činí tak už dlouho.

Jinak - pane Vlku, kdo že nám to vládne? No, přece Dvojhlavé tele Merkozy. Reálně ale Protektorat Europe aus Deutschland. Ta druhá hlava je jenom na parádu jako šméčko - sice Němce dost stojí, ale to se vyplatí !

J. Schwarz 21.11.2011 8:14

Ovšem jedno je třeba

Němcům přiznat - jejich organizační talent a pracovní výkonnost jsou obdivuhodné. Vždycky se dokážou zvednout a dostat na špici - ovšem je otázka, musí-li to takové být vždycky. V současnosti zelení a multkulti politkorektníci blbnou na kvadrát, jejich sociální a imigrační politika povede k rozkladu německé společnosti a k úpadku. To bude mít za následek buď válku nebo uskutečnění "snu" tvůrců Unie - totiž marginalizaci vlivu Německa v Evropě.

J. Schwarz 21.11.2011 8:16

Re: Ovšem jedno je třeba

Ale s úpadkem Německa půjde ke dnu i celá Evropa, která z německé inovativnosti a výkonnosti žije.

S. Ševeček 21.11.2011 10:11

Re: Ovšem jedno je třeba

Hosanna  ;-(

(není v tom taky, že čert seue na větší hromadu?)

Z. Rychlý 21.11.2011 7:40

No tak nám Německo nakonec dobylo Evropu !

A co se tak strašného stalo. Že k tomu došlo přes zavedení eura ? Vždyť do toho spoleku lezli všichni dobrovolně ! Německo je faktický ekonomický lídr Evropy. Vezměme to na vědomí a snažme se zjistit, jak toho dosáhlo a pokusit se o něco podobného. 

Pokud by Německo využilo svého vlivu a omezovalo svobody projevu a po projevu, pak by o bylo zlé, ale fašistickým chováním se Německo vyrovnalo v Evropě zdaleka nejlépe. Řekl bych, že taková V.Británie má svých "Nic než národů! daleko víc.

Německo vede Evropu. Myslím, že je to lepší, než když ji povede Rusko, či USA.

V. Novák 21.11.2011 15:03

A moc jiného nezbývá. ČR to bude těžko...

...

Z. Rychlý 21.11.2011 15:24

Re: A moc jiného nezbývá. ČR to bude těžko...

No jedna definitivní hrůza mě napadla ! Co kdyby Evropu vedlo Česko !!

P. Sulc 22.11.2011 3:48

Re: A moc jiného nezbývá. ČR to bude těžko...

Potom asi ty cedulky "Cesi, nekradte nam tady" by se tahly az hluboko do Asie, mozna i Afriky a Ameriky. Jen Antarktida by zustala usetrena techto vyzev.

P. Fiala 22.11.2011 9:51

Nejen Němci a Francouzi či Angličané, ale občané 27 národních států sdružených do EU

""Německo vede Evropu."" Díky bohu Němci spolu s Francouzi a Angličany mají největší vliv na společné práci 27 států Západní a Střední Evropy (Evropa končí někde na Uralu).

Lidé ve 27 státech EU vytvářejí společně již 5 roků vyšší GDP jak lidé v USA.

Mne osobně udivují postoje a konání Anglie, konstituční monarchie (i když chápu, že to bylo světové impérium). Královské rody v západní Evropě musí dospět k větším, silnějším rozhodnutím, nejen vůči postavení částečně společné měny v EU, která je již světovou rezervní měnou jako USdollar.

K. Janyška 21.11.2011 7:27

Marka !!! Dzp.

K. Kužel 21.11.2011 4:59

Mám pocit,

že s Německem si Evropa ještě užije spoustu legrace...

P. Sulc 22.11.2011 3:56

Re: Mám pocit,

No, vyloucit se to neda, a konec koncu, co se da. Ale ja bych se vice obaval Ruska, noveho Sovetskeho Svazu, byt ne socialistickeho, spise mafianskeho. Obzvlaste pri dnesni slabosti Ameriky. Do vsech tech excrementu nas zavedla tvrda politicka korektnost a nenazranost vyrobcu, kteri prevadeji vyrobu do Asie. A misto poradnych platu maji nynejsi obraceci hamburgeru jakes almuzny, z kterych ovsem plati minimalni dane a co stat poto muze delat ? Bly doby, kdy doUSA mohli v podstate jen belosi. A ti uz meli jakou takous profesy a nezili na podpory. Ty ostatne ani neexistovaly. Ted sem pritahnou kde co, analfabety, tuberaky, AIDS a ja nevim co. A my to platime..A tak jdeme ke dnu, zatim co Cina jde nahoru. A nasledovat asi bude i to Rusko a Indie.

K. Kužel 22.11.2011 4:18

Re: Mám pocit,

Obava z Ruska se objevuje na netu dost často. Nepopírám tu hrozbu, jen bych rád viděl nějakou konkretizaci. Jak si ji představujete? Rusko se snaží o jakousi obdobu Commonwealthu, co jeho členům hrozí? Budou je Rusové tlačit do komunizmu? To určitě ne. Budou je ekonomicky vysávat? Jakým způsobem? Zavedou jim vyšší ceny surovin a znemožní jim jejich nákup jinde? Vnutí jim direktivy ještě horší než Brusel? To jsou opravdu otázky, já na ně nevím odpověď. Jen si myslím, že nejspíš se budou snažit, aby nové satelity z jejich experimentu profitovaly a tím Rusové získali vliv ve světě. Útlak by asi byl kontraproduktivní a noví vládcové Ruska asi nejsou úplně pitomí.

P. Sulc 22.11.2011 19:48

Re: Mám pocit,

Predvidani budoucnosti mi moc nejde: karty jsou osoupane a kristalova koule spinava. Kdo ale mohl po valce predvidat ''hospodarsky zazrak'' Nemecka a i Japonska? Kdo mohl pred 20 lety predvidat obrovsky nastup Ciny? Vzdyt tem modernim cinskym mestum by mohli zavidet i ta slavna americka, alespon podle obrazku.. Komunismus tak jak ho zname v Rusku urcite nebude ale statni direktivy asi ano. Jinak: rusky imperialismus se nedatuje od komunistu, ale davno pred tim.Pred 10-15 lety vysel Dostojevskeho dennik a od prof. Cerneho ''Vyvoj a zlociny panslavismu''. Stoji za to precisti..