14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ra.ri.ta 9.5.2008 7:37

ZASE VEDLE

Pane Páral, máte mimořádnou schopnost, splést co se dá. Na jedné straně píšete o tom jak je pro nás současní koruna výhodná a na druhou stranu horujete o přijetí EURA.

Pokud přijmout EURO, tak jedině v okamžiku kdy to bude pronás výhodné. Tedy nejdříve za deset let.

Přijímat EURO jen s pistolí u hlavy.

Historik 9.5.2008 7:06

Opět vydojení a vyrabování České republiky, tentokrát pomocí Eura

V roce 1939 byl kurs Koruny československé vůči německé Říšské marce 1/3, tzn. za 1 Kč byly 3 ŘM. Po zabrání Československa 15.3.1939 byl stanoven kurs 10/1, tzn. němečtí okupanti si mohli koupit 10 Kč za 1 bezcennou ŘM. Tzn. kurs se dostal na poměr 30 Kč / 1 ŘM proti době před okupací ČSR. Němečtí okupanti toho v ČSR a nyní už Protektorátu Bohmen und Mahren využili bezezbytku. Němečtí vojáci byli v obsazené ČSR jako v Jiříkově vidění. Po předešlých letech strávených ve své "Tisícileté třetí říši" opět viděli na vlastní oči máslo, maso, poctivé salámy a jiné normální potraviny, zatímco doma jedli jen náhražky, margarín, knackebrot a podobně. Česká pošta byla zahlcena neskutečným množstvím objemných balíkových zásilek s určením pro Německo, protože němečtí okupanti začali okamžitě z ČSR zásobovat své příbuzné v německé "Tisícileté třetí říši". Obyvatelé ČSR tak mohli v krátké době několika týdnů začít sdílet Hitlerův "blahobyt integrované Evropy" v Němci vyjedené a obsazené ČSR.

Podobné se stalo krátce po listopadovém puči v roce 1989, kdy byl direktivně stanoven kurs Kčs vůči západním měnám. Opět vykupování Československa pod cenou, rozprodej, odvoz do ciziny. Tehdy nás nikdo neobsadil, ale nač také, když novodobá "česká politická elita" pilně spolupracovala.

Přijetím Eura nastane stejný efekt jako v předchozích případech. Naštěstí nynější "politická elita" není tomuto řešení veřejně nakloněna, i když opak může být pravdou a skutečné záměry jsou pečlivě tajeny a nemluví se o nich veřejně.

Československo a nyní ČR je vždycky taková naspořená kasička z poctivé práce českých hlav a rukou. Je třeba vystihnout tu správnou chvíli a českým obyvatelům od jejich životní úrovně pomoci, aby mohli opět radostně pracovat a tvořit hodnoty pro "naši" společnou Evropu.

Myslím si, že rozumné je oddálit přijetí Eura na neurčito s výhledem, že nebude nikdy zavedeno. Výhody v přijetí Eura žádné nevidím, pouze to bude opětovné vyrabování české ekonomiky.

Josef 9.5.2008 5:22

Re: Homogenizace.

Zde nejde o zadny beh, ale kdo si za vyplatu koupi vice a v tom stale vede Ceska republika ze vsech statu Nove evropy!

Josef 9.5.2008 4:29

Homogenizace.

Jak dlouho se chces jeste homogenizovat, Zahradko? Uz nas predbehlo Slovinsko, Slovensko, Malta, Kypr, Cerna Hora ...Silenstvi je, kdyz pulka naroda papouskuje, vse co slysi z hradu !! At uz jde o pocasi nebo o Euro !

Josef 9.5.2008 3:02

Re: co autor myslel

Proc exporteri maji problem s rustem  koruny, uvedu priklad - (theoreticky) ; Exporter si vyjedna kontrakt za 1 milion eur v dobe kdy euro je za 30 korun a predpoklada ze kdyz prinese do banky milion eur ze dostane 30 milionu korun, ovsem v dobe nez kontrakt realizuje euro klesne na 25 a ocekavanych 30 milionu se snizi  na 25, pritom naklady na vyrobu a mzdy zustavaji stejne a v dobe kdy skutecny profit se pohybuje z duvodu konkurence velmi nizko nastanou problemy. (theoreticky priklad). A stejne tak nemecky vyrobce automobilu vyveze  za milion dolaru do USA take dostane mene Eur. Zvysit ceny automobilu se v soucasne finacni situaci na USA trhu take nedaji uskutecnit.

Co se tyce uroku autor mini to, ze zvysovanim bankovniho uroku Centralni bankou  podnikatelum snizi mnozstvi penez v ekonomii a tim celi inflaci. Naopak snizovanim uroku ( prime rate) centralni banky celi stagnujici ekonomii. Slovensko od noveho roku prechazi na Euro a bude dobre sledovat jestli se to neprojevi zvysenim cen, protoze inflace na Slovensku je proti zapadni Evrope nizka a nastane otazka jak se to celkove projevi ve slovenskem trhu. ECB momentalne celi inflaci vyzsim nastavenim uroku a proto Euro je nebezpecne vysoko, kdezto USA uroky snizuje z duvodu ze celi deflaci. (deflace=produkt je drazsi vyrobit, nez za kolik se do prodat) . Drahy olej, kolaps finacnich ustavu s nizkourokovymi pujckami a nizky dolar vytvorilo problemy na mezinarodnich trzich, cetl jsem nazev  "perfect storm" = vsechny negativy se akumulovaly ve stejny cas! Ovsem dolar zacina ozivovat a je cas prodat akcie podniku v eurozone a poohlednout se po akciich v US dolarove zone! To jsem vycetl a neberu odpovednost!

RK 9.5.2008 2:26

Chybí mi pouze odpověď na otázku

kolik z těchto  exportérů jsou skutečně čeští výrobci - o etnickém původu zaměstnanců pochyby nejsou.

Komik 9.5.2008 1:19

Poznámka na okraj

Je zvláštní, v kolika státech. které nepřijaly EURO, se platí korunami.

Modrý pták 9.5.2008 1:00

Autore,

"Naše měna posiluje nejen vůči dolaru, ale i vůči euru. Důvodem je rychlý růst naší ekonomiky při relativně nízké inflaci." Důvod posilování kurzu koruny je mnohem jednodušší - srovnávají se cenové hladiny u statků, které se obchodují přes hranice. Protože jsme v režimu plovoucích kurzů, tak se to děje přes kurz. V případě pevných kurzů, což je tedy přechod na Euro, se tak děje prostřednictvím cen. To je také důvod, proč po Euru volají exportéři. Budou moci krásně zvýšit ceny zboží v zahraničí, které bude rozhodně vyšší než budou muset zaplatit na vyšších mzdových nákladech. Nic komplikovaného v tom není.

"úrokové sazby, které neodpovídají lokálnímu cenovému růstu a jsou příliš nízké, mohou znehodnotit úspory obyvatelstva". Vysvětlovat inflaci (peněžní jev) změnou reálné veličiny (úrokovou mírou) - to je tedy velmi originální.

"Když jde však o peníze, které v dnešní době nemají pevnou vazbu na zlato, a představují tedy víceméně také tržní produkt" - tedy papírové peníze bez vazby na "nějaký pevný bod" označit za tržní produkt, to je tedy nářez podle úplně všech pravidel.

zdeněk 9.5.2008 0:16

velmi zajímavá úvaha

". Vývozci tak zřejmě spoléhají na to, že růst tohoto druhu nákladů by se jim dařilo brzdit."

Jinými slovy, vývozci spoléhají na to že jejich zaměstnanci budou navěky chudí... a že jejich zisky zaplatí nižší mzdy zaměstnanců.