14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
krab 9.5.2008 16:03

Re: Už jsme s ním měli dávno platit -

jak se nase svetova jedinecnost a nepostradatelnost projevila v roce 1934, 1948 a 1968?

krab 9.5.2008 16:01

Re: Je to prosté

Kupredu leva!!

Jsem doufal ze tyhle uvahy uz jsou k dostani jen v muzeu...

Josef 9.5.2008 16:01

Re: euro za 18,50 Kč

Rada by jste chytracila, Pavlinko, ale nerozumite tomu ! To si jako myslite, ze na Slovensku s prichodem Eura prestanou stoupat platy ??.. Pozor, jen aby nestoupaly rychleji nez u nas !!

krab 9.5.2008 16:00

Re: ano ano ... slaboducha demagogie ...

hezka uvaha, ale to co rikas ze se deje, se proste nedeje.

nehlede na to, ze vyvozci nejsou jediny. dovozcum (a tedy tobe a mne) se posilujici koruna zase libi.

proste kurz je realnym vyjadrenim toho jak si stojime, pokud to potlacis, tak "falsujes" skutecnost se vsemi svymi dusledky na neefektivnost a inflaci.

ma to cenu regulovat jen tehdy, pokud se s kolisanim ekonomika nevyrovna. a to se rozhodne nedeje.

krab 9.5.2008 15:54

Re: spíše, než zbytečné polemiky

Mena neni potisteny papirek uz jenom z toho duvodu, ze hotovostni prachy (papirky) predstavujou jenom zlomek celkovyho objemu penez.

Nevim co to znamena "drzet na uzde CB", nicmene CB (nase) ma za cil udrzet rozumnou inflaci. Hlavnim prostredkem k tomu je diskontni urokova sazba, od niz se odvijeji ostatni sazby. Pres urokovy sazby se da regulovat ekonomika. Vysoka inflace -> CNB zvedne sazby -> uvery budou drazsi a tim padem jich bude min -> pribrzdi se poptavka a timpadem se srovna inflace. Pokud tento nastroj mit CNB nebude (coz s eurem nebude), tak s inflaci bojovat nebude moct. Bude to delat ECB, ale jelikoz to plati na uzemi cely EMU, tak to samozrejme bude delat s ohledem na inflacni situaci v cely EMU. A my proste jsme uplne v jiny situaci, nez je zbytek EMU. Nema to nic spolecnyho s haurovanim, machrovanim ze slovaci si to muzou dovolit a my ne. ANi oni si to dovolit nemuzou samozrejme.

Menovy kurzy nase CB absolutne neovlivnuje, mame volnej, nicim nerizenej kurz. Je vysledkem poptavky po mene a jeji nabidky. Poptavka po nasich vyrobcich stoupa a proto je vetsi poptavka po korune a proto koruna stoupa. Kdyz kurz bude fixni, tak ta poptavka nezmizi, ale projevi se ve stoupajicich cenach = inflaci. Jako vzdycky kdyz je po necem vetsi poptavka, tak roste cena.

Takze menici se kurz  nas chrani pred zdrazovanim. Navic zlevnuje dovoz. Az vzroste prilis, tak uz budou nase vyrobky moc drahy a timpadem klesne poptavka po nich a tim i kurz. Ten kurz proste zajistuje rovnovahu, aniz by se to promitalo do nasich vnitrnich cen. S eurem to nebude. To je proste neoddiskutovatelna nevyhoda. Oproti tomu vyhoda jsou mensi transakcni naklady a mensi riziko. Ta nevyhoda je v soucasny dobe proste vetsi nez vyhoda, proto je to treba odsunout. Ty nevyhody se smazou az tehdy, az zakladni udaje jako inflace, HDP na cloveka, rust HDP, cenova uroven budou podobny se zbytkem EMU.

krab 9.5.2008 15:40

Re: Jsmem

ty totiz vubec netusis, jaky dusledky EURO ma. A pritom ti to autor pekne popsal, i pro laiky. nema to vubec nic spolecnyho s beztrestnym kradenim, ani esli se "zmuzeme".

A ze ho slovaci ho maj je jejich smula, dobre jim tak.

Kecal. 9.5.2008 15:26

Re: Re: Re: Poznámka na okraj

Adame zdravím.

Öman 9.5.2008 15:22

Re: Velmi ubohý článek

No - Paroubka bych za etalon ekonoma rozhodně nepovažoval :-P. Chlapík, který prohlásí, že dluhy se neplatí (myslel vysoký státní dluh, který každoročně navyšovala socanská vláda) u realističtější části ekonomicky myslícího obyvatelstva výraznějšího kreditu nezíská.

K bodu dvě: Ve vlastní měně se lépe hospodaří s penězi jako s produktem - v závislosti na lokální ekonomice. V případě, že naše hospodářství půjde do kytek ale na druhé straně budou Bruselem diktované vysoké úrokové sazby (drahé peníze), tak se z toho můžeme moc těžko vzpamatovávat. Dokud skutečně nebude ekonomika více srovnanější, nemá cenu společnou měnu přijímat.

Robin 9.5.2008 14:10

Re: Re: Poznámka na okraj

Dám si kafe v Madonně a ve Špindlu. Hádejte, kde zaplatím víc?

Lada 9.5.2008 13:51

Jsmem

smutny z toho, ze jsme provincni, zaostala a nemravna (porad se tu beztrestne krade podplaci a tuneluje) zeme, ktera se nezmuze ani na euro, kdyz i takovi Slovaci ho budou mit pristi rok.  

Pavla Šedá 9.5.2008 13:08

euro za 18,50 Kč

S přijetím eura velmi a velmi opatrně, nic po tom, že slováci tak spěchají, ČR by euro měla přijmout, to je jasné, ale v době, kdy to bude pro ČR a tedy především i pro občany ČR nejvýhodnější, stále je ještě dost prostoru pro posilování české koruny, já osobně to vidím, když bude euro za 18,50 Kč, to bude ta optimánní doba cca za 5-8 let, pak i průměrné platy budou alespoň 50.000,- Kč

janabok 9.5.2008 12:01

spíše, než zbytečné polemiky

zda koruna či Euro a kdy jej přijmout; ostatně obě měny nejsou nic jiného, než potištěné papírky, bych uvítala článek (od kohokoliv), jež by bez skrupulí popsal, co to centrální banky ve skutečnosti jsou a jaký je jejich smysl; t.j. natvrdo říci, že centrální banky nejsou nic jiného, než státní licencí posvěcené instituce sloužící k falšování peněz...

zatímco jednotlivé národní banky lze jakžtakž držet na uzdě, v případě ECB s její "jednotnou" (samozřejmě nekrytou) měnou v  evropském centralistickém státě už nebude prakticky možné, navíc se jednotlivé státy dostanou nejen do finanční, ale také politické závislosti na této loupežné instituci a Brusele...

tse tse 9.5.2008 11:28

Re: Homogenizace.

Slovinsko, Slovensko, Malta, Kypr, Cerna Hora 

také Kosova platí Eurem !

KUK 9.5.2008 11:03

Re: Hele ptaku,penize jsou fikce stejne jako tvoje peri na tvem ptaku

....vyvoj ekonomie, jako nevyssiho  stadia cernokneznictvi dospiva vrcholu az to cararodejne vejce praskne , pac uz dnes je to zaprdek, tak to bude znamenat pekny sesup KapSvětSou

Xury 9.5.2008 10:37

Re: Re: ZASE VEDLE

Jj je to fakt rarita. ;-D;-D;-D;-D

enderv 9.5.2008 10:02

Re: Autore,

Modry ptaku,

uplne hlavni duvod posilovani koruny, ktery nikdo moc zminovat nechce je fakt ze CZK ma na financnich trzich likviditu limitne se blizici k nule. (prehanim, ale ne o moc). Takze kdyz CEZ nakoupi koruny za par miliard EUR, trhem to pekne hne. Stejne tak kdyz nekdo v (evropske) noci, kdy ta likvidita je 0, udela mensi CZK/EUR obchod, tak to kurzem strasne zahybe (a tipnul bych si ze to bylo uplne vedome, aby nekomu vyboural pozici v barrier opcich).

Korelace pohybu koruny nahoru a dolu je docela hodne vysoka s optimizmem na trzich - proste kdyz to s USD vypada blede, docela hodne se toho

Hlavni duvod proc si nemyslim ze je koruna na ekonomicky spravnem kurzu je posilovani proti slovenske korune za poslednich cca 8 mesicu (stejne jako proti EUR)- kdyz ekonomicka data jsou spise pro to aby se kurz moc nepohyboval pripadne SVK spise mirne posilovala proti CZK. SVK ma ale jeste mensi likviditu, a ta uz je moc mala pro vetsi investory. Nerikam ze vim jaky silna CZK bude, ale zajimalo by me co se bude dit az zahranicni investori zacnou repatriovat dividendy (=kupovat EUR), a pokud inflace, ktera vetsinou moc neposloucha prani vlad a bankeru (specialne pokud se v ni pocitaji veci ktere nemuze rozumne ovlivnit, jako paliva a potraviny - i kdyz vetsina vlad je chytre vypousti), bude pokracovat na 6%+. Mena ktera rychle influje a ma malou urokovou sazbu je pro trh zajimava jenom dokud posiluje dostatecne rychle, coz nemuze trvat vecne. Pokud se koruna na nejakou dobu ustali, inflace neklesne a CNB nezvedne (drasticky, coz zasahne realnou ekonomiku vice nez mena) urokovou sazbu, koruna bude spise oslabovat (a az zacne oslabovat drsneji, tak se to zase feedbackem pres malou likviditu, hezky nabali... ).

Tvrzeni (nerikam ze to tvrdite Vy, ale je to oblibene tvrzeni v komentarich a i nekterych clancich) ze CZK musi posilovat je stejne jako tvrzeni ze cena nemovitosti (nebo libovolneho assetu) bude vzdy jen stoupat :).

Jiří Zahrádka 9.5.2008 10:02

Centrální banky

Chtěl bych jen podotknout, že přijetím eura nepřijdete o "nějakého chytrého byrokrata" - jen místo české centrální banky, která reaguje pouze na vývoj v ČR a tomu přizpůsobuje svou politiku, nastupuje Evropská centrální banka, která musí reagovat na celou eurozónu, v níž bude(?) česká ekonomika jen málo významnou částí.

toogod 9.5.2008 9:58

Re: Re: Re: Homogenizace.

Malta a kypr mely 40 let komunismus? Slovinsko (jako soucast Yugoslavie) melo po valce narodni hospodarstvi bez jakehokoli soukromeho podniku po vzoru CCCP?

Nebo jaky je duvod vasi poznamky? Preci i kdybychom nebylil prvni, ale druzi nebo treti z novyxh statu, na argumentu se snd nic podstatneho nemeni nebo ano?

a 9.5.2008 9:44

ano ano ... slaboducha demagogie ...

Problem vyvozcu neni posilovani CZK vuci hlavnim svetovym menam, ale rychlost zmen kurzu.

A prudke zmeny kurzu CZK nejsou dany ani tak ekonomickou situaci v CR, ale spekulacemi obchodniku stojicich mimo CR.

Pro ceskou ekonomiky by byl mnohem vyhodnejsi "pevny kurz" (stabilnejsi) v EUROzone s rizenou inflaci nez nepredvidatelne "jojo".

Nemo 9.5.2008 9:43

Je to prosté

Nevím co kdo vidíte, ale je to prosté!!

Přesto, že je tomu 64 let, co skončila druhá světová válka a Tisíciletá Třetí říše si lehla jako poražený pes na záda, tak v této době se Německu nevojensky podařilo to, o co tomu jejich pánovi s knírkem šlo. Dnes mají svůj "Lebensraum" skrz naskrz celou Evropou a země východního bloku jim slouží coby země zaslíbené a kolonie....  V podstatě se naplnilo to, o co usilovali říští mocipáni před svojí kapitulací v čtyřicátémpátém - když to nešlo jen pro Němce, tak našli dohodu a aspoň společně si přerozdělili zbytek Evropy se západními spojenci!!!

Ano exportéři - kolik je jich v českých rukou? Je to jen vývoz zisku a české přidané hodnoty a práce do jejich vlastních zemí, kde dělají životní úroveň a blahobyt. Zisky těchto společností nekončí v ČR! Čech je a bude opět jen NÁDENÍKEM ...... >-(Y)

NEDĚLEJTE SI ILUZE O EURU! Většina z vás dostane jen příležitost sbírat drobky z cizího stolu!!!!

Historik 9.5.2008 9:26

Buď rád že máš koruny

Kdybys měl Eura, tak ti z nich ukousnou a nebudeš to ani vědět. Za stejnou práci v ČR bys jich těch Eur také mohl dostat méně, než třeba Němec.

Buď rád, že si můžeš směnit koruny za Eura ve výhodném kursu. Sám tvrdíš, že při soušasném směnném kursu levněji nakupuješ v cizině.

káma 9.5.2008 9:09

Re: Velmi ubohý článek

Řekl bych "velmi ubohá reakce"

dedek 9.5.2008 9:05

Už jsme s ním měli dávno platit -

proč když jedu do Německa nebo Rakouska si koupit levnější máslo a housky (o předražených autech nemluvím )musím krmit nějakou banku (nebo vechselstube) lichvářskými poplatky????

 tak proč jel klaus podepsat vstup do EU - aby teď vaprávěl jak jsme ve světě jedinečný a nepostradatelný ? - stačí s vzpomenout jak se naše světová jedinečnost a nepostradatelnost projevila v roce 1938; 1948; 1968.

JK 9.5.2008 8:42

Velmi ubohý článek

V podstatě papouškování Klausových názorů. Uvítal bych konečně nějaký solidní rozbor. Paroubek se jedou uřekl, že správný okamžik pro přechod na euro je kurs 22 Kč. Protože je vše v pohybu, nelze to tak brát doslova. Dnes to může být třeba 21, ale za rok třeba 23. Každopádně jsme k tomuto "optimu" už hodně blízko. Nejsem schopen domyslet všechny argumenty, vlivy a důsledky přechodu na euro. Každopádně si myslím, že už je na čase. Uvidíme, jak to skousnou Slováci. U Slovinců to zatím moc průkazné není. Vnějškově se mi zdá, že to bylo předčasné, ale nevím. Dokonce bych řekl, že rok 2013 už bude pozdě.

Ještě bych zmínil onen geniální argument, že centrální banka přijde o nástroj, jak ovlivňovat hospodářství. Za prvé bych zařval konečně. Za druhé, kde se pořád berou tyto představy, že nějaký chytrý byrokrat, dokáže něco ovlivňovat kladně. Centrální banka rozhodně není zatím můj favorit. 

kirast 9.5.2008 8:39

Re: velmi zajímavá úvaha

A co jste očekával? Viděl jste někdy nějakého šéfa (bez ohledu na politický systém), který by usiloval, aby jeho podřízení měli vyšší životní úroveň než on?

kirast 9.5.2008 8:36

Re: ZASE VEDLE

On to pa Zahrádka panu Páralovi istě vyřídí:-)

JK 9.5.2008 8:32

Re: Re: Poznámka na okraj

Asi nechodíte do těch správných restaurací (myslím v Praze i ve Vídni) ;-D

Petr 9.5.2008 8:24

Re: Poznámka na okraj

Milý Komiku, tam ovšem nežiji. A kafe ve Vídni sotva za tři eura mě stojí v korunách sedm pětek. Doma třetinu. Platy a důchod ovšem vídeňský mít nebudeme. Zahraniční investoři tu nejsou z čisté lásky a komparativní výhodu asi nebudou ochotni zafinancovat jak by se nám líbilo.

Petr 9.5.2008 8:19

Souhlas

Snad ? souhlasR^R^R^

Jan 9.5.2008 7:41

Re: Re: Homogenizace.

To bych netvrdil, urcite Slovinsko a Kypr, pravdepodobne i Malta, jsou pred Ceskem.