23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Euro na konečné

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Nytra 19.8.2011 20:43

euro?

Euro by muselo fungovat jako dolar v USA, skoro nemožné zadlužování států v EU, i když i  tam jsou problémy. Snadnější by to bylo jako druhá nezávislá měna ve které by se prováděly platby mezistátní, už to tu sice u nás jednou bylo ale bylo to poněkud pokřivené, zásadní problém je zadlužování států aby mohly dělat líbivou politiku pro voliče. V Evropské ústavě by mělo být zakázáno takové rozhazování peněz,  vlády používající EURO by neměly mít možnost si nesmyslně půjčovat na spotřebu i u nás by bylo jistě dobré dát do ústavy aby se nesmělo zadlužovat k vůli nesmyslným  dotacím, např. do výroby elektřiny ze slunce a podobným nesmyslům, státní úředníci by neměli mít možnost takového přístupu k  státním  zakázkám bez důkladného rozboru a transparentnosti. Politické strany které slibují nesplnitelné výhody by se měly zakázat.

J. Kanioková 16.8.2011 18:24

Naprostý souhlas s článkem, jen to počáteční zdražení nějak nevzpomínám

EU byla vytvořena jako politický projekt, který prosadili političtí naivisté, ne skuteční ekonomové.  A výsledek?

Dluh Řecka činí dnes téměř 350 miliard eur.  Francie má dluh pětkrát vyšší, USA dokonce 29 krát vyšší (14 bilionů 300 miliard dolarů = 10 bilionů 114 miliard eur). Všechny vyspělé demokracie záp. civilizace mohou vykázat podobné hospodaření...  ČR - navzdory hrůzné sekyře - má dnes se svým téměř 1,5 bilionem korun v přepočtu na euro  ŠESTKRÁT NIŽŠÍ DLUH než Řecko

Co víc k tomu říct.. Nechci fiskální federaci ! Ani EU, stačila by EFTA, volný pohyb osob, zboží, kapitálu. EU je spolek vyřazených domácích politiků, kteří jsou "za odměnu" odsunuti do Bruselu. EU je dnes naprosto socialistická a škodlivá. Snad to byl původně dobře míněný nápad, ale v co se to zvrhlo, ta smršť příkazů, zákazů, norem, nefér dotací, přerozdělování, znepříjemňování (zdražování) podnikání všelijakými nesmyslnými podmínkami.. to je šílenství. Nehledě na nikým nevolenou EK, která rozhoduje. Ministr financí EU by přišel s evropskou daní přímo z výplatní pásky, pro začátek nenápadně 1%. Proto to volání po ministrovi.

Společná měna byla nesmyslem od samého začátku, když uvalila na jednotlivé země společné úročení a další nesmysly, zcela pominula rozdílnost možností různých regionů. Nemožnost devalvací či jiným pohybem své měny pomoci vlastní ekonomice je zcela smrtelná.

A společná federace? Proč se rozpadlo ČSR, jak se daří Belgii, která už přes rok nemá vládu, jak se "milují" sever a jih Itálie, jak se pořád chce Skotsko trhnout,  prostě to není nosná myšlenka. Je to jen nesplnitelný sen eurohujerů, který chtějí protlačit silou. Nejspíš je to velký sen hlavně Německa a Francie, aby byli hegemohy nějaké říše...

T. Pansky 16.8.2011 21:17

Re: Naprostý souhlas s článkem, jen to počáteční zdražení nějak nevzpomínám

Naprosto presne. Aby mohla EU fungovat jako stat, potrebuje pouze ministrerstvo zahranici, obrany, financi a vnitra (policie). Vse ostatni je nadstavba a cim vice nadstavby existuje, tim vice se tento minimalisticky konzervativni model meni na socialismus. Podivejme se, kolik ruznych politickych struktur EU ma, ktere nejsou vubec nijak demokraticky voleny a presto rozhoduji o obrovskem mnozstvi penez. Toto je proste odsouzene k zaniku, coz muze trvat dlouho. Ale ve vysledku se EU propada ve vyvoji. Precetl si nekdo vyhledu EU nastinene evropskou byrokracii? To je cteni kopirujici vyplody ceskych komunistu ze sedmdesatych a osmdesatych let minuleho stoleti. top0625top@live.com

L. Černín 16.8.2011 14:36

Pane autore

Zkusím Vám nastínit, co by se asi tak stalo, pokud by ECB neudělala podle vás chybu, a nezačala nakupovat státní dluhopisy Itálie a Španělska:

1) Rizikové přirážky na těchto dluhopisech by začaly prudce růst, a brzy by dosáhly hodnot, které jsou pro obě země dlouhodobě neudržitelné. Investoři by si rychle uvědomili, kolik uhodilo, a začali by vyprodávat akcie bankovního sektoru po celé Evropě. Např. jen francouzské banky totiž mají v italských dluhopisech asi tak 430 miliard euro. Silně angažovány jsou ale i naše banky, např. KB.

2) V další fázi by drobní střadatelé vzali banky útokem, protože ručení za vklady státem je dnes víceméně k pousmání. Itálie a Španělsko by vyhlásily platební neschopnost. Drobní střadatelé by přišly o své penze, banky o své investice.

3) Investoři by si uvědomili, že státní dluhopisy rozhodně nejsou žádnou bezpečnou investicí, a požadovali by vyšší úroky i u dalších zemí. Tím by způsobili dominový efekt státních bankrotů.

4) Naprostý rozvrat bankovního sektoru, zamrznutí peněžních toků v ekonomice a krize, jakou jsme zde neměli od 30. let...

P. Neubauer 16.8.2011 14:43

Re: Pane autore

Bohužel jste přesně popsal situaci, které se do cca 3 let stejně nevyhneme a budeme jí muset tak jako tak přetrpět. Idea socialismu v EU odvedla svoji práci na 100%.

L. Černín 16.8.2011 18:12

Re: Pane autore

Tomu nevěřím. Podle mého názoru bude ECB vykupovat dluhopisy tak dlouho, dokud to bude nutné. I za cenu inflace.

V. Mlich 16.8.2011 16:14

Ujetý článek i váš odhad

Stalo by se akorát to, že vládám rozhazovačných států by už nikdo nepůjčil na chod státu, takže by musely od válu a jejich následníci by holt museli dotáhnout opasky.

Další problém by měli banky, kterým by ty státy neměly jak vyplatit dluhopisy. Myslím, že by zde nebyl problém domluvit nový splátkový kalendář. Jsou to soukromé subjekty. Bohužel, když se do takovýchto obchodů začne montovat instituce jako ECB, tak mají problém všichni daňoví poplatníci.

Až následně by banky, které se nedokážou domluvit, mohly padnout, možná i "runem na banku" jak popisujete. Ale svět má velkou setrvačnost: Každé ráno potřebujete dát rohlík a po záchodě se utřít, takže pekař ani výrobce hajzlpapíru krizi nepozná. Jen výrobci zbytečností, co nás obtěžují reklamou, že bez jejich výrobků nemůžeme existovat, možná začnou méně investovat do reklamy. A to je jen dobře.

V. Mlich 16.8.2011 16:16

k čertu s ypsilony!

Kdy už bude možnost editovat vlastní příspěvek? Proč se přihlašuju?

L. Černín 16.8.2011 18:11

Hmmm... kde jste byl v roce 2008?

Tehdy se stalo "jenom" to, že vláda USA nechala zbankrotovat jedinou velkou investiční banku - Lehman Brothers. Následná panika způsobila totální zamrznutí peněžních toků a nejtežší recesi od 2. světové války...

T. Pansky 16.8.2011 18:33

Re: Pane autore

Patrne mate pravdu. Jinou cestou reseni soucasne euro-socialisticke krize je dalsi socializace. To spociva v tom, ze ECB nakupuje statni dluhopisy. Ve vysledku bude tedy vetsinovym vlastnikem bezcennych statnich dluhopisu. Jelikoz ECB je centralni banka, padnout tedy nemuze a dluhy budou rozpusteny mezi akcionare, tedy danove poplatniky - jinak se to necha nazvat rizenym statnim bankrotem nebo take super devalvaci meny. Tam skutecne zatim nejsme, zatim se to bude resit kourovou clonou - vytvorenim nove zachrane evropske banky (s nejakym chytlavym jmenem). Podstatne je to, ze na dodani penez to teto nove banky se budou muset zvysit dane, kterym tak ovsem rikat nebudeme, budeme je nazyvat treba odvody do bankovniho zachraneho fondu. ... Ale tohle je pouze chozeni v kruhu. Podstata problemu neni resena. Recko se stalo clenem EU podvodem a nikdo neni potrestan. Ve stanovach EU je receno, ze clenske staty nebudou platit dluhy jinych clenskych statu; ale to uz se deje. Ve statutu ECB je receno, ze ECB se nebude zapojovat do ovlivnovani ci kapitalizace dluhu na financnich trzich a to uz se take deje. Co tedy vlastne plati??? Celkem nic. Jen jedno je urcite - zaplati to obcane. top0625top@live.com

A. Hrbek 16.8.2011 13:07

Autor článku příliš neví o čem píše.

Již začátek, že při přechodu na euro se se všechny ceny zvýšily je velmi zábavný. Míní tím nominální ceny, paritu kupní síly či co? A co se podle něho stalo s platy ty po přepočtu na EURo zůstaly stejné nebo se dokonce snížily? 

Co se rozhodně snížilo byly směnárenské poplatky a černý trh s devizami. Pokud by autor sledoval vývoj EURa, tak by snadno zjistil, že z počátku panovala vůči EURu na světových trzích značná nedůvěra, což se, mimo jiné, promítlo do objemů obchodů v EURo a v jeho kurzu. V současné době je EURo neustále pokládáno za relativně stabilní měnu a stává se vedle USD pomalu i měnou světovou.

Pokud má  autor spolehlivé informace, tak ať laskavě napíše, ke kterému datu EURo jako měna skončí. Pokud to neví, tak je jen jedním z dalších plácalů. To že jsou na světových trzích potíže, to že některé země neumějí v jakékoliv měně hospodařit je věc jiná. Ať si autor spočítá, kolik % ekonomiky ČR je de facto  závislé na EURu a bude se velmi divit. A povídání o "samostatnosti" CZK je pro malé děti.

Proti EURu brojí dvě sdkupiny - ti, kteří jsou závislí na USD, kteří vidí že EURo vytlačuje na světovém trhu USD, a ti, kteří vidí ohrožení svých lokálních zájmů přechodem na EURo. O nevyrostlých trpaslících, kteří stojí vedle cesty a plivají na auto jezdící kolem nich, se raději nebudu zmiňovat.

P. Fiala 16.8.2011 11:57

Jiný názor a hodnocení

EURO je zde proto, že výkon ekonomik států združených v Evropskou Unii je srovnatelný s výkonem ekonomik USA (USA má Dollar a 55 států s různou ekonomickou výkonností). Výkon ekonomik v EU umožnila dlouhodobá dohoda mezi státy EU. A přispěla také Lisabonská Smlouva, na jejímž základu je založena dohoda s Čínou k otevření trhů. Dnes se čeká na podobnou dohodu otevření trhů v Africké Unii (54 států s 1 miliardou obyvatel). Je mi smutno, že USA začaly válku v Libyi a následně přinutily EU, aby v ní pokračovala. Na dlouhou dobu jsme si pošramotili důvěru tamních obyvatel obchodovat s obyvateli EU, dávají přednost Číňanům. Copak to lídři EU nevnímají? Pokud ne, měli by to vnímat lidé na nižších stupních politické a hospodářské moci.

Ničení Eura je ničení EU po ekonomické stránce. Kterým mocnostem tomůže vyhovovat? Dle mne lídrům Ruska a téměř s jistotou i lídrům USA.

P. Neubauer 16.8.2011 14:38

Re: Jiný názor a hodnocení

Pokud vím tak na válečné operace nejvíc tlačili Francouzi, takže že za všechno může Velký satan tady neplatí - je smutné když vše svádíte pořád na USA

J. Kanioková 16.8.2011 18:08

Proboha, USA začaly válkuv Libyi??? a následně přinutily EU???

Kde jste na to přišel? Nejdřív to začal Sarkozy a k němu se přidal Cameron. Americe se do tohoto dalšího konfliktu vůbec nechtělo !!!

Vy už fakt ujíždíte, pořád pletete srovanatelnost výsledků ekonomika Ameriky a EU, a pořád máte pocit, že je na tom EU nejméně stejně... blbost, Amerika je na tom podstatně líp !

O. Rychlík 16.8.2011 11:17

V zásadě souhlasím,

ale východisko vidím jinde. Až začnou výrazně stoupat úroky ze společných evropských dluhopisů, nejspíš už za vlády velké koalice v Německu, dojde k velké roztržce nejprve uvnitř takové koalice, CDU/CSU se opět spojí s posílenou FDP, pro ochranu svého trhu na 48 hodin uzavřou hranice, přeruší veškerý platební styk a okolkují svá Eura. V závěsu udělají totéž Nizozemci a Vlámové, kteří tím definitivně položí Belgii jako federaci a domluví se na konfederaci. A bude vymalováno. Euro devalvuje o 20 až 30 %, Sarkozy se ujme lídrovství na jižním křídle eurozóny, avšak pro jistotu současně zavede ve Francii Frank. Zbytek se sesype tempem 2 země týdně.  

J. Kurka 16.8.2011 11:16

To bude těžký problém, který se nedá řešit v diskusi.

Můj názor na přijetí EURa v naší zemi je takový, přežije-li EURo do roku 2015 v plné síle, a my budeme splňovat dané podmínky přijetí, tak ať potom zažádáme o přijetí EURa za naší hlavní měnu, pokud tomu tak nebude, nechť je naše koruna stále naší hlavní měnou, vždyť už nám slouží 93 let....

P. Fiala 16.8.2011 11:44

Re: To bude těžký problém, který se nedá řešit v diskusi.

. . . vždyť už nám slouží 93 let....?

Jak se proměňovala její hodnota při historických událostech?

Vždy to odnesli lidé žijící v daném období (i v době socialismu v r. 1953, po r. 1989) nehledě na okupace německou a ruskou.

EURO je proto, že výkon ekonomik států sdružených v Evropskou Unii je srovnatelný s výkonem ekonomik USA. Tento výkon umožnilo otevření trhů v Číně a čeká se na otevření trhů v Africké Unii (nebýt vtažení EU přes USA do válčení v Libyi, která je zakládajícím členem Africké Unie).

J. Kanioková 16.8.2011 18:11

Euro nepřežije..

O. Uživatel 16.8.2011 10:46

Uživatel požádal o vymazání
J. Mrázek 16.8.2011 9:58

macekvbotach.cz má poznámku:

Čtenář H. :Docela se těším na rozpad eurozóny . Hlavně se těším na to,

jak se nové nástupnické - dlužnické euro bude jmenovat. Dostane asi

nějaký typický eurospeakový název ve smyslu „Společná rozvojová

vysoce perspektivní měna států řešících nezaviněné problémy globalizace

v souladu s Lisabonskou smlouvou a Lisabonskou strategií  ve smyslu přílohy Cxy5 směrnice E 25-98/2012 Bac.“

J. Kanioková 16.8.2011 18:12

:))) skvělé..

E. Heusinger 16.8.2011 8:26

Pane autore,

přání otcem myšlenky. Vy předpokládáte, že když se zavádí něco nového tak je to procházka růžovým sadem?

K. Janyška 16.8.2011 8:24

Euro je zvráceným prostředkem směny, proto skončí... Dzp.

T. Pansky 16.8.2011 3:04

Socialisticka EU ... 1) Pokud by EU existovala na demokratickych ...

... principech, probehla by korekce evropskeho smeru, to napriklad znamena sjednoceni evropske fiskalni politiky. Jenze EU neni demokraticka. Volime si nejake europoslance. Jenze cela politicka struktura je tak komplikovana, ze tito "demokraticky" voleni politici maji pramalou moc. Putovni sestimesicni predsednictvi je politicky nesmysl na umlceni moznych kritiku. Skutecnou politickou moc drzi v ruce skupina politiku, ktere sjednocuje jedine slovo - socialismus. 2) Nedodrzuji se zakladni principy sjednane v Lisabonske smlouve: Staty jsou zospovedne za svou rozpoctovou politiku. Recko bylo prijato do EU na zaklade vylhanych financnich informaci a ted to ma zaplatit vetsina ostatnich statu (coz je v rozporu s ustavou). Jenze kdyby se tomu tak nedelo, treba by prasklo, kteri politici jsou zodpovedni. 3) Bublina se dale nafukuje. Dnes us Evropska centralni banka nakupuje sve vlastni dluhopisy (coz je prolomeni dalsiho zakladniho ustanoveni fungovani ECB) !!!! Proc? Soukromi investori tak neprodelaji (z nichz mnozi jsou mozna samotni politici). Zaplati to ECB, tedy danovi poplatnici. === Tohle je vedle oteplovani zemekoule a prodavani emisnich povolenek dalsi obrovsky tunel. Ale proc ne ... jsme nepoucitelni, proto tedy musime platit za svou hloupost. top0625top@live.com

K. Janyška 16.8.2011 9:01

Re: Socialisticka EU ... 1) Pokud by EU existovala na demokratickych ...

Demokracie je špatným nástrojem správy věcí veřejných...Dzp.

L. Gryc 16.8.2011 9:12

Re: Socialisticka EU ... 1) Pokud by EU existovala na demokratickych ...

Bohužel jediný funkční ekonomický model je diktatura (třeba i čínského typu) spojená s kapitalistiským hospodářským systémem. Rádoby demokratický model volebních cyklů způsobuje, že státy jsou efektivně řízeny tak první rok po volbách, pak už začíná další předvolební období a je po všem. Demokratické ekonomické nástroje jsou tak strašně slabé, že než se po zjištění jejich potřebnosti protlačí parlamentním kolečkem, tak už je většinou po všem. Fiskální politika činského typu dneska se zjistí neodkladná ekonomická potřeba a zítra se to direktivně zavede je natolik efektivní, že demokracie (ještě k tomu neplnohodnotný zastupitelský model) nemůže vůbec konkurovat. S takovou skončíme v propadlišti dějin.

J. Kanioková 16.8.2011 18:16

Máte pravdu a já jen čekám, kdy to praskne a padne na ústa

Čím dřív, tím líp..