4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Euro do toho, euro do toho!

Porovnání cen másla v domácí a zahraniční měně je disciplína pro „pokročilé“. K jejímu zvládnutí je nutná znalost aritmetiky prvního stupně základní školy, dále dovednost nalezení aktuálního měnového kurzu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. A. 2.7.2022 9:09

Hlavní výhoda koruny je v možnosti určovat vlastní měnovou politiku. Varovný je příklad krize v Řecku a Itálii, kterou by obě země s národní měnou zvládli mnohem snáze. Ekonomické analýzy tenkrát ukazovaly, že úrokové míry ECB se dlouhodobě řídí ekonomickými potřebami Německa, zatímco potřeby jižního křídla přehlíží. U nás by zřejmě euro škodilo méně než v Řecku, protože náš hospodářský cyklus je více svázaný s tím německým, ale škodilo by.

Souhlasím s autorovou ironií - rovněž nevidím, žádné přednosti eura pro národní hospodářství. Cesta do směnárny před dovolenou mě nestojí tolik času, kolik peněz by mohlo české občany stát, kdyby se úrokové míry řídily ekonomickými potřebami jiného státu.

R. Toman 2.7.2022 8:55

Nemá, v tomto případě má ovšem lid pravdu. A hlavně jedná se pouze o politické rozhodnutí. O rozum také nejde. Ve Švédsku proběhlo referendum, a lid rozhodl o zachování švédské koruny. O případném referendu svého času mluvil i Fiala, dnes už je zpracovaný 100 % eurohurvínek, a tak o tom již nemluví.Rv

P. Diviš 2.7.2022 8:51

A to přes značnou masáž o "výhodnosti" €.

T. Kohout 2.7.2022 8:45

Lid ale nemá žádnou povinnost řídit se rozumem. Naopak. To jsou staré filosofické problémy, už z antiky. Je známo, a já to zastávám, že "lid se řídí emocí". "Citem"

T. Kohout 2.7.2022 8:42

Nebo je to "boží vůle" - "G-d willing". Také to nedává smysl, ale je to víra a ta smysl dávat nemusí, té se prostě věří.

I. Lyčka 2.7.2022 8:41

Což je podle některých příznivců eura naprostá většina občanů ;-)

T. Kohout 2.7.2022 8:39

To je přeci "jasné". Ze zániku předchozí verze. Ale kde se vzala ta prapůvodní verze, to se ZATÍM ještě neví, po tom, se pátrá. Uvidíme.

R. Toman 2.7.2022 8:28

Podle posledního průzkume STEM (cca čtrnáct dní) si zavedení eura v ČR přeje pouhých 17 % občanů.

P. Diviš 2.7.2022 8:13

Jak známo, € bude udrženo za k͇a͇ž͇d͇o͇u͇ cenu. Doslovně. Politický projekt přece nemůže krachnout.

P. Diviš 2.7.2022 8:11

Ano, ve Francii a pro Francii může být € výhodné. Pro Česko moc ne, viz pan Mundell.

J. Nevrkla 2.7.2022 8:11

R^

Brzy nastane doba bankrotů, kdy se bude konečně ale pozdě hovořit o nevýhodách společné měny.

J. Ganaur 2.7.2022 8:04

To jsme ale opravdu v kruhu!Kdo stvořil Boha? Pardon, kde se vzal malý, velmi hmotný a velmi horký bod?8-o8-o8-o

M. Mařák 2.7.2022 7:45

Jiní proroci již léta slibují konec € a kde nic tu nic...

M. Mařák 2.7.2022 7:43

V eurozóně žiji od jejího vzniku (Francie) a nevidím důvody, proč by se Francie měla vracet k tzv. národní měně. € mně coby standardnímu Pepovi Novákovi vyhovuje, nemám s ním problém, při nákupech a cestování po Evropě je to jednoznačně úspora peněz, času a vynaložené energie, v běžném každodenním platebním styku mne v ničem neomezuje a nijak nezvýhodňuje.

Pohoda.

R. Polášek 2.7.2022 7:41

Výrazný rozdíl je v tom, že korunu ovládá naše centrální banka, ztímco euro neovládáme. Když nastane krize a my máme korunu, tak centrální banka pohne kurzem, lidi poněkud zchudnou a jinak se nic nestane, většina lidí po odeznění krize zase zbohatne.

Když budeme mít euro, tak změna kurzu nebude možná. Stane se stále nevýhodnější u nás něco vyrábět, projeví se to tím, že firmy budou omezovat výrobu a propouštět , případně budou rovnou od nás odcházet. Ve výsledku pak bude jedno, že s eurem nebudeme muset při cestě do jiných států EU měnit koruny za eura a neplatit poplatky za směnu. protože spousta lidí bude bez práce a nebude na nějaké cestování mít, protože bude živořit na dávkách. A stát taky nebude mít moc peněz ani na ty dávky, protože s menším počtem pracujících lidí a vyrábějících firem stát vybere menší daně. Respektive bude ty, co ještě pracují a firmy, co u nás ještě vyrábějí, víc odírat.

T. Novy 2.7.2022 7:37

Ano. Jako popis minulosti a přítomnosti, souhlas.

Osobně vidím problém v budoucnosti, ECB funguje jako rotačka na peníze pro plnění progresivních zadání a tím posílá Euro do pekel. Jakožto finančně dospělá a odpovědná osoba, mající aktiva vyšší pasiv, mi koruna připadá atraktivnější.

Mimochodem, ticho je teď kolem USD a rozdíl k Euru je už jen 4%, za poslední rok potichu posílil vůči Euru o 14%.

A to mu pořád nějací proroci slibují konec do roka a do dne. Už asi tak 200 let.

T. Novy 2.7.2022 7:26

Kryptoměny jsou zhmotnělá víra v to, že za číslo v databází, za které jsem zaplatil půlroční plat, mi někdo později zaplatí ročním platem. Ponzi v.2.

Pak že lidstvo nehloupne.

J. Moravec 2.7.2022 6:35

To něco malé velmi hmotné jsem záměrně v tomto případě vynechal. On stejně nikdo z nás neví co to vlastně bylo. Možná by to věděl Pán Bůh, možná to byl on sám. Kdoví. Tak jako tak je to fascinující.

J. Brei 2.7.2022 6:13

Ti, kteří věří ve velký třesk se většinou shodují v tom, že jako jeho východisko sloužil velmi malý, velmi, hmotný a velmi horký bod, který, bůhví proč, začal prudce expandovat. Podle této hypotézy jsme tedy nevznikli z ničeho, nýbrž z něčeho.

J. Moravec 2.7.2022 5:58

Ano je to fascinující Vesmír, potažmo planeta Země, my lidé jsme také vznikli z ničeho - Velký třesk.

J. Moravec 2.7.2022 5:53

Kurz koruny 24,750 (ČNB 1. 7. 2022). Peníze jak známo jsou také zboží. Pokud budu potřebovat například 100 €, koupím si je ve směnárně. Za hotovostní převod české koruny na cizí měnu (nákup valut) nezaplatím 2475 CZK, ale například v Komerční bance (KB) 2549 CZK. Pokud budu chtít za těch 100 € nakoupit zpět CZK vyplatí mi KB 2401 CZK . Tato transakce mě ve směnárně KB bude stát 148 CZK.

A to je zřejmě ten “důvod” proč si lidé u nás € nepřejí, jak jednou prohlásil odcházející guvernér národní banky pan Rusnok.

Takže pokud bychom měli to € nemusel bych řešit při cestách po Evropské unii otázku, kde ho co nejlevněji nakoupit. Samozřejmě souhlasím s autorem článku, že přijetí € nebude mít v podstatě žádný vliv na výkon naši ekonomiky.

Kurzové rozpětí, neboli spread, je rozdíl mezi prodejním a nákupním kurzem valut (hotovostním převodem), nebo deviz (bezhotovostním převodem) měn v každé směnárně jiný.

T. Kohout 2.7.2022 5:39

Bylo století páry, pak možná elektřiny a nyní bude tisíciletí, kdy nic budeme měnit v něco. Přesně podle přehledných zákonů "poptávka - nabídka a vice versa". Když lidi něco chtějí víc, cena stoupá, když míň, cena klesá a vůbec nezáleží na tom, o co jde. To je alternativa k perpetuu.

T. Kohout 2.7.2022 5:35

Dobře je vidět finální cenotvornost "nabídky - poptávky" u např. Bitcoinu a podobných vymožeností. Je to vlastně splněný sen všech alchymistů, kdy se nic proměnilo v něco... V co ale, to se ještě přesně neví. Ta změna nicu v něco je fascinující. A v podstatě to je budoucnost lidstva. Měnit nic v něco.