28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Důchodový populismus znovu na scéně

Politici někdy říkají hodně nečekané věci, které kolikrát ani nemyslí vážně, proto je třeba jejich výroky pokud možno tolerovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kotas 14.1.2019 13:19

Re: Holub se mýlí

Když jsme dovolili Klausovi, Kalouskovi, tak Babiše též přežijeme.

V. Kotas 14.1.2019 13:16

Re: Zvýšení důchodu sotva

Ani média, natož politici, neinformují, jak je to v EU s náklady důchodců na bydlení, energie, potraviny, při té které výši důchodů a porovnat s ČR.

J. Kulheim 14.1.2019 13:09

Re: komunista Jiří Kratochvíl se mýlí

On je ten nejpodařenější.

J. Kulheim 14.1.2019 13:08

Re: Holub se mýlí

Osud svůj a své rodiny mám nechat na Babišovi? Vy jste šprýmař. To bych si musel někde "přikrádat", tak jako on. On má známé a nezavřou ho.

Kalousek věděl podstatně lépe, že dělat strukturální dluhy nezodpovědné. Uděl také dluhy, ale byla to dluhy cyklické. Byl to výsledek zvýšení mandatorních výdajů, které udělala ČSSD a KSČM. Také snížením ekonomické výkonnosti.

J. Kulheim 14.1.2019 13:00

Re: Současný důchodový systém

V produktivní sfréře pracuje 30% práce schopných občanů. Ti musí uživit ten zbytek. Solidarita je činnost dobrovolná. Solidarita není hodnotou pravicovou ani levicovou. To co se děje je obyčejná, legalizovaná zlodějina. Neustálé zvyšování daní zatěžuje podnikatelskou sféru a snižuje konkurence schopnost. Pokud se zvýší plat o 1000 Kč, podnikatele to stojí 1300 Kč.

Přerozdělováním se bohatství státu nezvýší. Stá by měl občanům zajistit služby, které si nemůže zajistit občan sám. Jestli dojdete na kterýkoliv úřad, tak musíme všechno zaplat. Zdravotní pojištění platíme a u zubaře stejně téměř všechno platíme keš. Právě důchodci tuto službu potřebují víc jak mladí.

Inflace nám sežere ročně víc jak 3% uspořených peněz. Má cenu spořit na stáří od 30-ti let? Uspořená koruna v 65-ti letech bude mít mizernou kupní sílu. Otec mi říkal, že komunista prožere všechno hned a zítra nějak bude. Tento režim podporuje nezodpovědnost. Občanům ve spotřební sféře zvyšují platy o 10%. Je to cesta do pekel.

Nebude to trvat dlouho a celý rozpočet nebude stačit na důchody a zdravotnictví. Co potom budou dělat ví jenom Bůh. Dělají strukturální deficity, aby si koupili voliče. Socialismus je drogou a nikdo nepřesvědčí většinu občanů, že tu „slast“ také jednou odskáče. I když obětí jeho dlouhodobého „rauše“ budou nejspíše až jeho děti. Narkomana také nikdo nepřesvědčí o tom, že by se měl léčit, dokud se nedostane až na dno, dokud nepadne na hubu.

M. Mikulec 14.1.2019 12:47

Zvýšení důchodu sotva

kopíruje inflaci a zdražování. Důchodci nežijí ze slunečního svitu a fotosyntézy. Zdražení potravin, ať je sucho nebo mokro (vloni byl velmi urodny rok) sotva vyřeší zvýšení důchodu. Nemluvě o ceně energii.

V. Liptovský 14.1.2019 12:46

Re: A čo tak "Babišove deti"?

Takže, pán Novák, podrobnejšie vysvetlite, čoho je to zásluha, ak nie ekonomických opatrení pre rodiny. Žeby tajne pridávali do soli Viagru? Ale bez takých príznakových slov ako "potkani" či "totalitný", Vecne...

L. Novák 14.1.2019 12:41

Re: Mně vytočil! - - Co vám vytočil?

Tak to jsem asi četl jiný článek, ve kterém to, co kritizujete, vůbec není... :-)

L. Novák 14.1.2019 12:37

Re: komunista Jiří Kratochvíl se mýlí

"Jiří Kratochvíl" jako jeden z místních komunistických trollů samozřejmě nic jiného napsat nemůže... :-)

L. Novák 14.1.2019 12:34

Re: A čo tak "Babišove deti"?

Že se o silných populačních ročnících říká, že jsou to "Husákovy děti", ještě neznamená, že je to jeho zásluha či zásluha komunistického totalitního režimu a že se občané státu dají množit jako potkani, stačí jim nasypat dostatek krmiva... :-P

J. Schwarz 14.1.2019 12:15

Problém s důchody

je způsoben delší dobou dožití, ovšem ne dožití v plném zdraví. Takže lidi žijí v průměru přes osmdesát let, ale po pětašedesátce skutečně pracovat zvládnou málokteří, zaměstnání se drží hlavně různí "zasloužilí" a šéfové, hlavně na universitách a "akademiích". Navíc to delší dožití stojí neskutečné peníze a bude stát stále víc. Nicméně stát rozhazuje jinde - za zbytečné úředníky, přímo škodlivé progresivistické studijní obory i "neziskovky"...

V. Liptovský 14.1.2019 12:11

A čo tak "Babišove deti"?

Čo bráni súčasným politikom, aby vznikla prijali také opatrenia, že vznikne generácia "Babišových detí", pripadne štýlovejšie "Havlových detí", ktorá by bola dosť početná, aby uživila budúcich dôchodcov aj bez migrantov? Ako to, že v sedemdesiatych rokoch štát dokázal prijať také opatrenia a v tomto by to bolo sci-fi?

M. Prokop 14.1.2019 12:01

Re: Holub se mýlí

Lépe než vy určitě, ale to není kumšt.

Bureš moc dobře ví, jak přesměrovat peníze od Kratochvílů k sobě.

M. Prokop 14.1.2019 12:00

Re: Autor se mýlí

Komunisté se v téhle věci dělí na dvě sorty: Jedna prostě jako vy neumí počítat, druhá, chytřejší, umí, ale ví, že lidem musí slibovat nemožné. Až to (zákonitě) praskne, svedou to na pravici, ekonomy, prognostiky ...

I. Schlägel 14.1.2019 11:58

Re: Současný důchodový systém

Do nejbližšího pr..seru. Otázka opravdu nezní "Zda?", ale "Kdy?"

F. Kusák 14.1.2019 11:56

Je to jednoduchá matematika,

koneckonců běžná ekonomika ani s jinou nepracuje. Totiž, mohu rozdělit jen tolik, kolik vyberu, případně ještě kolik si půjčím. Dluhopisy moc nevynášejí, zejména, pokud výnos má být s minimálním rizikem. Snahou proto je, oškubat co nejvíce plátců a pak tu částku víceméně rovnostářsky přerozdělit. A z toho plyne jakýsi model, který bych si přál. Jakýsi minimální důchod a pak nadstandard, silně závislý na příspěvcích do systému, s možností připojištění. To je v podstatě dnešní model, jen je potřeba ho trochu poopravit. To nelze udělat skokovou změnou. Samozřejmě ten minimální důchod musí být valorizován na určitý poměr k průměrné mzdě. Lépe je asi použít medián nebo modus. Ale to už jsou detaily.

I. Schlägel 14.1.2019 11:54

Re: Příští generace mají možnost se zajistit.

A teď si představte tu prasárnu, až stát důchody nebude schopen zajistit ani na takové mizerné úrovni, na jaké jsou dnes. Ale Vy můžete být v klidu, "Vy už tady nebudete".

I. Schlägel 14.1.2019 11:50

Re: Autor se mýlí

Další myslitel, co neumí počítat v intencích učiva základní školy.

M. Pivoda 14.1.2019 11:45

Sliby komunistů?

To, co slibovali čeští komunisté v 50. letech minulého století není dnes až tak podstatné. I když za analýzu by to také stálo.

Zajímavější je, co sliboval český (fakticky slovenský) překabátěný komunista Andrej Babiš (ve funkci premiéra ČR) dne 11. prosince 2018 na ČT24 (v době mezi 14 a 15 hodinou). Totiž, že má plán, jak do roku 2040 přes začínající firmy (startupy) se dostane Česká republika zpět na svou předválečnou ekonomickou úroveň (kdy dle ukazatele "HDP na hlavu" sdílela na světě 7. místo s Francií).

Z. Frys 14.1.2019 11:41

Důchody zrušit

okamžitě a bez náhrady. Ať se socialisté všech barev třeba poserou.

https://goo.gl/tW92xB

J. Kratochvíl 14.1.2019 11:31

Halašta se mýlí

To není pravda.

V. Halašta 14.1.2019 11:27

Re: Kratochvíl se mýlí

a Babiš by bez dotací nepostavil ani psí boudu.

J. Kratochvíl 14.1.2019 11:21

Holub se mýlí

Pane Holub, myslím, že pan Babiš rozumí ekonomice a finančnictví lépe mne než vy, Kalousek a vám podobní ekonomové, tak to nechte na něm.

P. Hlosta 14.1.2019 11:19

Re: Příští generace mají možnost se zajistit.

Mou rodinu stálo pořízení si domu na staré roky několik milionů. Padly na to dva byty, zahrada a všechny úspory. To jsme si pořídili s manželkou a tchýní za celý život a hodně jsme se nadřeli, protože družstevky byly nejdražší forma bydlení a splácely se třicet let. Po čtyřicítce jsem musel jít makat po nocích a dřít jak hovedo, aby i děcka mohla vystudovat, když na státní zadarmiko se nešlo dostat. Nelituji žádné námahy a uskrovnění se, ale taková hovada, jako je Holub mi sdělují, že kradu budoucí generaci navyšováním vcelku skromného důchodu. On nemá zničenou tělesnou schránku od dřiny a jistě může jít někam makat, aby nemusel dostávat důchod. Je to prostě prasárna vyčítat zvýšení důchodů!

J. Kratochvíl 14.1.2019 11:13

Autor se mýlí

Průběžný systém, který máme u nás je prověřen časem, krizemi a válkami a vše přečkal. Proto ruce pryč od důchodového systému. Naši tzv. ekonomové a prognostici předvedli za 30 let své umění a reformy dokonale, jejich reformy hrabaly peníze pouze pro sebe. Děkuji nechci.

J. Chaloupka 14.1.2019 11:08

Příští generace mají možnost se zajistit.

Např. nemohu rozumět s paní, které je dnes 65 let, že si stěžuje na vysoké nájmy. V r. 1989 té paní bylo 35. Co dělala od té doby?

P. Hlosta 14.1.2019 11:07

Mně vytočil!

Dle toho článku by se mělo šetřit. Co možná nejmíň dát důchodcům, protože ty mrchy furt ještě žijí a zatěžují chudáky, co se mají co otáčet, aby se udrželi finančně. Patrně nelze vrátit lidem tu část, co vložili do sociálně důchodového systému a skončit tak s důchody jednou provždy, ať si každý i ve stáří něco obstará. Tak mně napadá, že daň z řidané hodnoty jsem státu zaplatil i z údržby a oprav svého domu ve starosti o střechu nad hlavou na stará kolena. To by mně měl taky stát vrátit a nejen to. Taky by mně měl proplatit rozdíl u nákladů, co jsem měl na studia svých dětí oproti jiným, kterým děti vystudovaly zdarma. Též náklady na politické strany a subjekty, která já skutečně nemusím a jsou mi proti srsti. Sumasumárum, by stát zkrachoval okamžitě, kdyby měl začít šetřit a vrátit proto prachy co vydřel z lidí, dnes důchodců.

Jsou tací, co pro svůj věk si ještě nevidí ani na špičku nosu. Co mají důchodce za pakáž, co jim užírá už dnes v relativně bohatých časech z jejich budoucího chlebíčku obloženého kaviárem. Mnozí z těch ani netuší, jak se má správně šetřit a pracovat k tomu. Už tu byl jeden politik, který bezostyšně stopnul valorizaci důchodů a následek je ten, že kdyby byla nestopnuta, dnes by se bralo v důchodech bratru o dvě tisícovky více a inflace by tolik důchodce nedecimovala.

Autor by měl jít okamžitě pracovat a to minimálně do dvanáctihodinové směny den co den, svátek pátek k tomu, v noci i ve dne za patnáct hrubého a pak by ho pitomosti, že důchodci by se měli uskrovnit, by ho přešly. Jsou tací, co dřeli na něj, aby on mohl dnes rozumovat, jak ho dopředu důchodci okrádají!

V. Pokorný 14.1.2019 10:32

Vypadá to

tedy asi takto. Ptám se. Pomůže v řešení válka? Zajímavý byl kdysi výrok nedostudovaného hajného z Orlíku. Řekl něco v tomto smyslu: že český důchodce by měl zodpovědně vědět, kdy má zemřít. Tečka.

F. Navrátil 14.1.2019 10:19

Tomu málo, tomu víc...

Důchod se vyplácí na základě placení důchodového pojištění. Přesto vzbuzuje emoce u některých politologů a politických komentátorů. Obvykle od těch, kteří se vůbec nezamýšlejí nad tím, že ze státního rozpočtu se vyplácené mnohamiliardové částky lidem, kteří nepracovali, nepracují a pracovat nebudou, i když by mohli. Lidem, kteří do systému nic nepřinášejí, ale o to více čerpají. Tito lidé důchody nepotřebují, protože na sociálních dávkách a na nákladech s nimi spojeným servisem dostávají násobně více, než celý život pracující důchodce.

L. Novák 14.1.2019 10:02

Re: Husákovy děti

A co byste chtěl? Levnější pivo, když stát zvyšuje zdanění alkoholu a zatěžuje firmy spoustou zbytečných nákladů? Hospodští taky musí odvádět daně, aby přikrmili českého otesánka plýtvajícího penězi na naprosté nesmysly! A ta vychvalovaná EET taky nebyla a není zadarmo! ;-)