4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Držme se koruny III.

Naposledy jsem napsal blog s titulkem Držme se koruny 3.11.2011. Dnes, s odstupem téměř devíti měsíců, bych rád pokračoval. S politováním musím konstatovat, že moje první věta z minulého článku znějící "Dluhová krize Západu se prohlubuje a bude bohužel ještě hůř" se ukázala být pravdivou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kočí 16.7.2012 9:04

Probůh, kde žijete?

Zatím jsem slyšel jen jeden, jediný relevantní argument, proč ne euro. Jedná se možnost devalvace, kterou se snadno znehodnotí měna a snadno se pak srovnávají dluhy. Žádný jiný argument jsem ještě neslyšel. Tedy kromě teze o splácení Řeckých dluhů.  Naopak by mě zajímaly odpovědi na otázky:

1. Proč nejvíc vydělalo na přijetí eura Rakousko?  2. Jaké je vliv přijetí eura na Slovensku? 3. Proč se Polsko tak usilovně snaží o euro? 4. Proč Lotyšsko a Estonsko tak jásají nad přijetím eura? 5. Proč řada ekonomů doporučuje Česku euro přijmout co nejdříve, a to vzhledem k provázanosti s Německou ekonomikou? atd.

Domnívám se, že je v bytostném zájmu naší ekonomiky být v poklidu pod deštníkem silného eura a nemuset se klepat strachy při spekulativních operacích s korunou na burzách. Na to, aby se to nechalo dlouhodobě uřídit, je naše ekonomická síla hodně malá.l

 

J. Kanioková 16.7.2012 13:57

Nejvíc na euru vydělává Německo,

protože má skvělou finální produkci s nejvyšší přidanou hodnotou. Slabé euro mu maximálně pomáhá v exportu, protože díky své rozmanité a kvalitní produkci má dodavatelské smlouvy dost i mimo EU. Druhá věc je, že zároveň nejvíc na EU doplácí, protože všechny ty záchranné finanční akce se rozpočitávají procentně podle počtu obyvatel. Konkurenční výhodou v jeho exportu mimo jiné je, že si udělali z ostatních evr. zemí levnější subdodavatele, než by je stála výroba komponentů doma. Rakousku se dost daří proto, že je odjakživa navázáno prakticky vším na Německo.

Vliv eura na Slovensko - měli skvělého ekonoma, ministra financí Mikloše a neskutečným způsobem obrovskými škrty omezili vládní výdaje a dokázali čerpat dost eudotací. Jejich mzdy i důchody jsou v rámci EU prakticky nejmenší, tudíž pro zahraniční investory je výroba v těchto zemích ekonomicky velmi výhodná, levná. Stejně se jedná většinou jen o subdodávky s mini přidanou hodnotou. Proto tam bylo dost investováno. Estonsko a Lotyšsko i Litva z naprosto existenčních důvodů (strach z Ruska) o členství stálo a stojí a i když se snažili, prožili si před pár lety příšerné propady. Tehdy si dobrovolně skrouhli mzdy, důchody, výdaje absolutně, teď nevím přesně, ale snad o 20%, a teď už šetří maximálně. Proto i tam šli investoři. Ovšem poslední dobou to i tam už není tak jásavé, a Slovákům s Ficem to už taky začíná drhnout. Zatím se jim solidně dařilo jen díky Miklošovým reformám. Hodně Slováků dělalo na západě a doma utráceli zahraniční výdělky. Jenže teď za krize se všichni vracejí domů a rostou výdaje na podporys...http://jdem.cz/vsq49

Polsko "usiluje" o euro hlavně z neekonomických důvodů. Jako nejpočetnější země z východoevr. prostoru se maximálně cítí či chce stát "hegemonem" východních zemí a chce být za KAŽDOU cenu součástí "elitního" kroužku největších zemí Evropy. Jejich politikou maxihujerství se nenechávají odbýt, a částečně se jim to daří. Poslušně přitakávají Německu v každé situaci.

J. Kanioková 16.7.2012 14:14

Re: Nejvíc na euru vydělává Německo,

Jednají až podlízavě, ale vyplácí se jim to, daří se jim vymoci hodně dotací, protože z RVHP na tom byli ekonomicky opravdu hodně pozadu. I obrovské množství Poláků dělá na západě, tudíž doma pak jejich rodiny utrácejí západní mzdy. Prosím, není to pejorativně, prostě ty poměry dobře znám. Jak na Slovensku, tak v Polsku. Myslím, že hodně dotací jim spolkly akce k MS, takže i v diskuzích se objevuje, že už to teď půjde dolů. A normálmí Poláci i Slováci v diskuzích z EU šílí jako my.

Ekonomové, kteří nám radí euro přijmout, sledují jen finanční stránku, a i přesto nemají pravdu. To, o čem je řeč ve zdejším článku říká Klaus už roky, varoval, jen byl eurohujery odmítán, zesměšňován. Měl a má pravdu, euro je propadák přesně proto, co jste psal, ale navíc ve spojení se všemi děsivými regulacemi valícími se z Bruselu to naprosto zničilo podnikatelské prostředí v Evropě. Konkurenceschopnost Evropy je prostě díky tomu v háji a ve světové ekonomice, kdo chvíli stál, už stojí opodál. Tudíž každý centimetr ekonomického prostoru, který vyklidíme, je okamžitě obsazen někým jiným a my (Evropa) se můžeme jít klouzat.

Když se EU.. z Unie otevřených národních trhů, liberalizace práce, pohybu zboží, kapitálu a služeb ZMĚNILA v EU unifikací, omezení, směrnic, nesmyslných podpor, přerozdělování, dotací a hlavně .. při jedné měně s jednou měnovou politikou, s jednotnými podmínkami, byly všechny výhody - velmi pestrý, flexibilní a vysoce konkurenční trh v mnoha a mnoha různých regionech Evropy - zmrzačeny ...! Variabilita, flexibilita a inovace dostaly SVĚRACÍ KAZAJKU !

J. Kanioková 16.7.2012 14:36

Průměrná mzda v EU

http://darny.blog.cz/1107/prumerna-mzda-v-eu

J. Kratochvíl 16.7.2012 17:23

Re: Nejvíc na euru vydělává Německo,

Ano, projekt společné měny bez společné fiskální politiky byl omyl, ale odpověď na otázku, zda se s tímto deficitem vyrovnat vytvořením, byť opožděným, fiskální a politické unie, anebo se vracet před Maastricht.je jasná, Jak ale bude Evropa v tomto mezičase vlastně fungovat.

Jako řešení nabízí nutnost korigovat rychlost a způsob realizace projektů, které se označují za levicové, přičemž k nim vedle sociálního státu a rychlejší evropské integrace se řadí i multikulturalismus, což též mimochodem není žádný primárně levicový projekt.  

Je zde kardinální otázka. Lze jít v čase zpět? Jestliže mají evropské elity problém postupovat vpřed, dokud k tomu nejsou tlačeny vážnou krizí, jako je tomu nyní v otázce možného vytvoření fiskální unie, odkud máme vzít jistotu, že by dokázaly bez chaosu řídit návrat do minulosti nebo další přešlapování? Například Klaus, který přivedl zemi jako ČR do ekonomického, korupčního a morálního marasmu.

B. Rybák 17.7.2012 14:50

Re: Nejvíc na euru vydělává Německo,

Souhlasím s Vámi. (V Lotyšsku klesly příjmy o 30%).