19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Dotační eurobáje

V Česku se v poslední době objevují problémy s čerpáním peněz z fondů. V období 2007 až 2013 přitom může republika získat z Bruselu zhruba 26,7 miliardy eur, což je v přepočtu 788,7 miliardy korun.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 19.3.2012 17:23

nový sport

Pozoruju nový sport u šéfů městských organizací a šéfů městských odborů. Sport spočívá v tom, že úspěšný je ten, kdo sežene nejvíc peněz z Bruselu. Na co to má jít, to už není podstatné. Podstatné je, aby si dotyční mohli dát na web, kolik sehali  peněz z Bruselu. Většinou to končí přeplněnými sklady, ve kterých se válejí nejrůznější knihy a brožury, o které není zájem, ale které mají na obálce: Financováno z EU. Dále je IN pořádat za evropské peníze nejrůznější školení, která nemají vztah k práci, kterouškolení vykonávají. A občas nezbudou peníze ani na akutní investice, protože peníze byly použity na spolufinancování nějaké ptákoviny, která však dostala dotaci z EU.

J. Kanioková 19.3.2012 19:34

Přesně !

A. Bocek 19.3.2012 11:04

Eurodotace euročertu patří :

1. Dotace , které odněkud příjdou vytvářejí hodnotu , ktré si nevážám (není z mého). 2 . Za tyto virtuální peníze si pořizuji i to co nepotřebuji . 3.Na dotačních penězích se přiživují armády krasoduchů , kteří to ještě prodražují. 4 . Po vyschnutí peněz krasoduchové hledají další uplatnění (viz . vypočítavatelé ztrát od zelené úsporám k energ. štítkům budov) . 5. Subjekty podnikání se odnaučí žít bez dotací , místo aby profitovali ti, kteří umí nejlaciněji vyrobit největší přidanou hodnotu vyhrávají ti, kteří umějí největší dotace. 6.Pokřivený trh likviduje nepokřivené obory . 7.Dotacemi ztrácíme suverenitu.

V. Kain 19.3.2012 12:48

Re: Eurodotace euročertu patří :

Tak jako vláda Topolánka a potom Fischera nic neudělali se zlodějskou fotovoltaikou kterou nám naservírovali socialisté,tak obě tyto vlády neudělali nic s Parobkovou prasárnou zvanou dotace.A Fischer má ještě tu drzost se cpát na hrad.Oni se skutečně ti naši socialisté podepsali pod mnohými naprosto nefunkčními projekty a když funkčními tak jenom pro někoho.Socialisté nám podmínky při vstupu do EU vyjednali takové,že nad nimi dneska zůstává rozum stát.Samozřejmě k ničemu se dneska neznají.Jak typické pro lháře a populisty.

J. Chaloupka 19.3.2012 11:02

Evropské dotace jsou škodlivé

Deformují podmínky na trhu . Nutí nás odvádět do Bruselu desítky miliard, za ty peníze úředníci vymyslí, co by za ty peníze asi mělo být, naši politici si vymyslí mnoho operačních programů, aby každý z nich mohl o těch penězích rozhodovat,  místní úředníci dodají ještě složitou administrativu, které často nerozumí ani oni sami, ale zaberou v každém projektu velkou část peněz i času, a předkladatelé pak píší ponížené mnohastránkové supliky, aby nám Brusel laskavě část těch peněz vrátil. EU dokonce zakazuje poslat ty peníze tam, kdy by byly opravdu užitečné - takže z evropských peněz nesmíme opravit D1, což by bylo žádoucí, ale musíme postavit někde novou dálnici, jinak nedostaneme nic. Chápu, že je problém peníze vyčerpat, protože slušní žadatelé do toho už nepůjdou a gauneři ty peníze nedokážou ani vyprojektovat tak, aby to ti úředníci proplatili.

J. Boleslav 19.3.2012 16:31

Re: Evropské dotace jsou škodlivé

Nejenom eurodotace, všechny dotace jsou škodlivé, protože deformují trh, jak píšete. Dotace z Bruselu bychom měli odmítnout a přestat jim tam od nás taky peníze posílat a bylo by vymalováno. Z Bruselu je potom těžce musíme lámat, využívají se často na různé hňupoviny a projekty z nich dotované jsou navíc většinou silně předražené. Penězotok do Bruselu a zpět je jedna z největších pakáren, co kdy kdo vymyslel. Vyhovuje pouze parazitům, na něm přisátým.

F. Eliáš 19.3.2012 10:34

Čerpání dotací EU ve školství

Všechny projekty ve školství, dotované z EU, jsou peníze zbůhdarma vyhozené. Ani euro z nich nejde do vzdělávání. Vždy se jedná jen o snahu, utratit ty peníze co nejrychleji a beze zbytku, nejčastěji do využívání informačních technologií ve školách. Žádný z projektů nemá  vliv na vzdělanost a vzdělatelnost naší mládeže,

J. Ryba 19.3.2012 10:26

říkáte nezpochybnitelný fakt

já bych si přece jen jednu malou pochybnost dovolil. Zajímalo by mě, jak se bude lišit úspěšnost kontroly konkrétních projektů, které vytahuji z "podpostele" z 24 krabic od úspěšnosti kontroly stejného množství konkrétních projektů naštosovaných do řekněme šesti krabic? To mi Nečas nevysvětli, pan Páral také ne. Třeba někdo tady?

Socialisti nastavili leccos špatně, jejich tehdejší opozice ale měla x let na to, aby s tím pohnula. Bojím se, že ale neudělala lauter nic. A pokud si snad myslí, že teď něco zachrání tím, že nacpe vyselektované projekty do několika málo krabic a dovymyslí do nich nějaké další projekty, tak je to jednak dost pozdě, a pak ještě přinejmenším diskutabilní co do rozdílu ve výsledku

M. Martin 19.3.2012 12:30

Re: říkáte nezpochybnitelný fakt

Ano socani udělali lecos špatně viz europrojekty, fotovoltaické elektrárny atd. ale na vině je pravice že ty jejich hovadiny nezastavila.Nepřipadáte si s takovými argumenty jako idiot?

V. Hajková 19.3.2012 8:44

Jako vždy jeden z nejlepších EKONOMICKÝCH

článku  -  které  snad   i  některým  blouznivcum,  když  jen  trochu  použijí   mozek   - otevřou  oči.

P. Lenc 19.3.2012 8:35

Přesné,jasné.

Ale již se těším,jak budou místní eurohujeři "dokazovat"nedokazatelné.

V. Hajková 19.3.2012 8:48

Re: Přesné,jasné.

Dobrý  den.   Pane   Lenc-  Vy  jste  někdy  od  těch  lidí   zažil   konkrétní   argumentaci!   vždyt  je  to  vždy  jen  tupé   urážení    AUTORA- a    každého   kdo  s  ním  souhlasí   v   osobní  rovině! 

J. Ryba 19.3.2012 10:32

Re: Přesné,jasné.

To snad není možné! Pane, Bože ty to vidíš! :-)

http://trololo.blog.cz/1203/neco-malo-z-karlovarske-pavlace

V. Němec 19.3.2012 8:13

Otázka

Nebylo by nakonec k prospechu kdyby se dotace vůbec nečerpaly ?

H. Gene 19.3.2012 15:27

Re: Otázka

Je to možné. Jsou to korupční peníze. Pokud bychom pak nemuseli platit onen příspěvek (alespoň v té výši), dokonce pravděpodobné.

J. Boleslav 19.3.2012 16:33

Re: Otázka

Ku prospěchu by bylo, kdyby se nečerpaly a navíc se od nás do Bruselu žádné peníze neposílaly.

J. Kanioková 19.3.2012 2:12

Naprosto přesně, autore !

Dobře na tom profitují četné poradenské firmy...

Značný díl z nich musí být čerpán na takzvaně měkké projekty = růst české ekonomiky marginální...

Stát rozhoduje (a pak kontroluje či koriguje) o investicích hůř než soukromník, a to myslím vlastní stát = „blízko“. Natož z dálky - z B.

Že by evropské dotace přispěly k růstu naší ekonomiky, to je spíš z říše pohádek...

Dotace jsou stejně zhůvěřilost ! Podporují jedny na úkor jiných...

J. Ryba 19.3.2012 10:40

Re: Naprosto přesně, autore !

dotace by měly směřovat do vyrovnávání infrastruktury zemí EU, ne do soukromé sféry (narušení hospodářské soutěže). Investice do infrastruktury obecně samozřejmě zvyšují růst ekonomiky regionu. Tohle popře jen ekonomický analfabet. Je to otázka provedení a to bylo čistě na nás.

Stát do infrastruktury musí investovat tak jako tak. Je jeho vizitkou, jak to ale sám zvládá. A my tu vizitku máme špatnou. Západní země podporují nové země na "svůj úkor". Ne ale zcela nezištně, ony pozvedávají koupěschopnost regionů a celých států jako své příští odbytiště. Oni to pochopili, vy, účtařka z vesničky mé střediskové, to v životě nepochopíte

J. Chaloupka 19.3.2012 11:05

Tak např. vybudovali tzv. komerční zóny,

které zejí prázdnotou. To jsou opravdu dobře uložené peníze.

P. Zeman 19.3.2012 12:39

Re: Naprosto přesně, autore !

Ještě, že máme takové ekonomické mozky, jako jste vy. Kde si myslíte, že končí peníze z EU investované dio infrastruktury :-)? Řekněmě - v předražené dálnici, která by se be EU fondů nejspíš dala postavit i bez nich za cenu, která se rovná českému podílu na oné cestě. Kapsu si tak akorát namastí firma s největším vlivem prosazení se (korupčním potenciálem) a dopad dotací vyšumí naprázdno :-P! Takhle je to správně?