27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Donald Trump podráží evropské firmy

Rozhodnutí odstoupit od jaderné smlouvy s Íránem a zavést proti perské zemi sankce je další úder, který Donald Trump zasadil evropské ekonomice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Mikulec 20.5.2018 11:07

Trump nikoho nepodráží,

jenom čistí ten chlívek po Obamovi. Ostatně když se u prezidenta Trumpa vystřídali v poslední krátké době Macron, Boris Johnson i Merkelová, proč nám o tom nic blíže masmedia neřeknou, místo těch spekulací a tradičního okopávání Trumpa?

S. Rehulka 20.5.2018 8:51

Víte co je nejhorší ?

Když se na debatě na Psu, permanentně zúčasnuje, chytrý, technicky i historicky vzdělaný člověk, jehož důležitým pověřením (odkud ?) je být "protiamerickým" trollem, i když pravdou je, že je to troll "azbukový" ! Nevíte o něm soudruhu V.Nováku ?

D. Polanský 18.5.2018 12:08

Prosím Vás, přece ekonomika není vše,

co vám pomůže, že si postavíte dům a z něj vás vyženou muslimové. Jenom mám v tom trochu chaos, protože v Kosovu USA pro změnu asistovaly při vyhánění křesťanů.

V. Novák 18.5.2018 12:21

Re: Prosím Vás, přece ekonomika není vše,

No jo, ale pravoslavných - a ti se nepočítají!

To jsou nějací azbuci, kteří ani nesmějí o sobě rozhodovat v referendu... ledaže by rozhodli tak, jak jim v Bílém domě nalajnují, to by se pak jejich azbukství snad dalo i přehlédnout...

M. Prokop 18.5.2018 15:05

Re: Prosím Vás, přece ekonomika není vše,

Křesťanů, vyhánějících muslimy. Kosovem radši neoperujte, tam je to krajový zvyk všech větších náboženství.

V. Novák 18.5.2018 10:13

Ropa Brent už byla přes 80 USD a Urals,

která nejvíc musí zajímat české dovozce (a samozřejmě zajímá ruské exportéry) je na 75 USD. Takže, drazí motoristé, si na léto připravte drobátko víc na benzín i naftu.

A smiřte se i s tím, že budete přispívat Putinovi na stavby dalších "mostů století" a výrobu Kalibrů. Ruský rozpočet totiž počítá s průměrnou cenou ropy Urals 40 USD/barrel - co nad to jest, to jde do fondů a na financování ruských aktivit.

J. Chaloupka 18.5.2018 10:09

Nějak nevím, že by Trump byl president Evropy, ale

JE presidentem USA, tak říká a dělá (to je ale překvapení) že "America first". Má snad říkat, že je Evropa nebo třeba Irán first?

P. Götze 18.5.2018 9:29

RE

Ach jo, dalsi clovek, ktery vse sleduje pres zisk firem. Proboha uz to konecne pochopte, jsou i lide, kteri se na veci nedivaji jenom pres dolary. A apropo, bohuzel presne takto uvazuje cela EU. jeji protiruske sankce byly vzdy nastaveny tak, aby primarni evropske hrace businessu nijak neposkodily. Taky proto jsou ty sankce tak neucinne. Vzdyt to prece vsichno dobre vedi.

O. Uživatel 18.5.2018 9:44

Uživatel požádal o vymazání
P. Götze 18.5.2018 11:17

Re: RE

na to si musite odpovedet sam, jake je vase meritko. Ale pokud to budu brat na zisk, tak se samozrejme napriklad klanenim Cine a Rusku dobereme vetsiho zisku. To bezesporu. Ale ze by to byla uvaha nasledovanihodna, o tom docela pochybuju.

O. Uživatel 18.5.2018 12:21

Uživatel požádal o vymazání
V. Novák 18.5.2018 10:17

Re: RE

Ten kapitalismus!

Na všechno se hledí přes zisk!!

Protiruské sankce byly především vždy nastaveny tak, aby nepoškodily americké zájmy. Na ty evropské jako obvykle kálel Bílej Tesák. Neúčinné jsou, protože se s nimi Rusko dokázalo vyrovnat, ba dokonce je využít na dočasnou ochranu svých výrobců.

P. Götze 18.5.2018 11:16

Re: RE

Zamyslete se, nez neco placnete. Evropske protiruske sankce nastavuje EU. podle toho, jak chce EU. S Amerikou nemaji nic spolecne, jen to, co EU prijme za sve.

V. Novák 18.5.2018 12:17

Re: RE

Píšu o amerických sankcích, které jsou nastaveny tak, aby nebolely americké firmy, zatímco evropské bolet mohou.

Příklad 1: USA sankcionují Olega Děripasku a všechny jeho podniky, zejména Rusal. Když Děripaska musel zavřít dcery Rusalu v EU, protože s ním nesmí nikdo obchodovat, doplatili na to irští dělníci a evropské firmy, které od Rusalu nakupovaly polotovary. Ruské výrobky Rusalu jdou do Číny, tam je evropské firmy musí nakoupit, samozřejmě s přirážkou. Čína vyváží hliník - ta Čína, která ho musí dovážet...

Příklad 2: Trump vyhrožuje sankcemi proti všem firmám, které budou spolupracovat na stavbě a provozu NS2. To už je tak přes čáru, že Peter Altmaier, nový německý ministr pro energie a hospodářství, upozornil USA, aby nepočítaly, že jim to projde a přinese nějaký zisk.

Příklad 3: USA silně vystupují proti ruskému plynu v EU, ovšem když potřebují, jako tuto zimu v Bostonu, nakoupí jamalský plyn přeprodaný přes francouzskou Engie - asi se tím přeprodejem plyn "odruštil" a "odsankcionoval". Když totéž dělá Ukrajina, je to důsledek zoufalství její věrchušky - ale USA?!?

Příklad 4: USA s velkou pompou oznámily přetušení spolupráce s Ruskem v kosmu - ovšem mimo toho, co potřebují. Takže nakupují ve velkém ruské motory nejen pro Atlas V, ale i do soukromých raket, platí za zásobování ISS a dopravu kosmonautů tam a zpět a protože se vývoj jejich "Apolla na steroidech" silně opožďuje, jednají o nákupu Sojuzů.

J. Fridrich 18.5.2018 12:27

K bodu 4. - lecite se ? Mel by jste, nejlepe u docenta Chocholouska.....

V. Novák 18.5.2018 13:03

Re:

Fridrichu, co vás tak nutká k věčnému sebetrapnění?

Máte nějakou masochistickou obsesi nebo co?

Chocholoušek by z vás možná měl radost - pokud byste mu přinesl třeba Javelin...

J. Fridrich 18.5.2018 17:24

Re:

Jen pro s. Nováka : Např. stanice ISS je složena z 38 modulů, z nichž do Vesmíru poslali 33 Američané-NASA většinou je vynášeli jejich raketoplány a těch zbylých 5 tam poslalo Rusko. Náklady řeší téměř všechny Amerika, řízení provozu zajišt'uje také Americká strana. Jen pro vás, soudruhu Švagře celý popis vzniku a provozu stanice vám posílám :

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_vesm%C3%ADrn%C3%A1_stanice

V kapitole " Cena a vlastnictví stanice " se dozvíte tu pro vás neradostnou pravdu, jak to všechno je s tím ruským podílem na výzkumu Vesmíru.. Základ Ruského nosiče je raketový " svazek " 21 raket V2 vyvinutých Vernherem von Braunem v 40tých létech v Peenemünde. S.P.Koroljov ji upravil na balistickou mezikontinentální raketu R7 a " pospojováním do svazku " vznikl tento nejstarší - dosti primitivní nosič, ale máte pravdu - létá. Saturn 5 - další Braunovo dítě byl největší raketou kdy sestrojenou na světě - ani jedno selhání. Nosila lidi na Měsíc. O kopírování sověty-rusáky ve všech oblastech vývoje - hlavně IT-technologií od Západu ( včetně získání " atomového " tajemství ) by se mohlo psát dlouho.. Američani již nejdou cestou jen jedné - státní, skvělé, agentury - celosvětově známé NASA - která dostala 12 lidí na Měsíc již před více jak 40 léty, také vytvořila funkční navigační, celoplanetární systém GPS před cca 30 roky, který " zlý Ronald Reagan " v " lehčí " variantě uvolnil celému světu, jejich satelity umožňují přesné předpovědi počasí pro celý svět, vědecky zkoumají okolí naší planety, naši sluneční soustavu, ale i vzdálené hlubiny Vesmíru, ale umožnili - a i podporují soukromé aktivity a projekty firem jako je tato. U nás se o tomto všem obecně moc neví, spíš převažují " mimozemšt'ané ", kteří opakují tu svou " mantru " -nebýt Rusů, tak není nyní možná doprava mezi ISS a Zemí - jsou to lidé, kteří o skutečném POZNÁVÁNÍ VESMÍRU mnoho neví..

J. Jurax 18.5.2018 23:49

Jistě.

Nicméně pilotovaných letů do kosmu od konce programu raketoplánů jsou dodnes schopni jen Rusové a Číňané. A na ISS jenom Rusové.

Pravda, ne-li letos, pak příští či přespříští rok už budou mít Američané, tedy USA, funkční pilotovanou loď, možná dokonce několik typů.

P. Kolar 18.5.2018 9:00

Taky se mi ten Trump líbí víc a víc.

Tady jde o mnoho víc než aby se Zetor nakapsoval.

K. Janyška 18.5.2018 8:51

Trump si vede podle mne čím dále, tím lépe.

A evropské firmy ? Co to je ? Dzp.

V. Student 18.5.2018 8:25

Ale pane,

Trump řekl jasně "America first!". On prostě bude sledovat zájmy země, které je prezident. Hladit po palici EU nebude, protože vidí, kam to vzájemné hlazení se po palicích (nebo pochvalné plácání se po ramenou, pindání o úspěších, to je jedno) celou EU přivedlo.

Trump vypověděl smlouvu s Íránem, protože byla nejen zbytečná, ale vlastně nebezpečná. Zkuste se s tím vyrovnat, aniž byste naříkal, jak nám tím je ublíženo. Nářek o ubližování je takový "menšinový", vás nedůstojný model.

V. Novák 18.5.2018 10:25

Re: Ale pane,

Pokud je smlouva s Íránem zbytečná, pak uznáváte, že Írán jadernou bombu nevyvíjel. Jde daleko za to, k čemu se Írán zavázal podpisem NPT.

Trumpovo odstoupení nemusí nikomu ublížit, pokud od ní neodstoupí evropští politici - resp. pokud nebudou od ní odstoupeni americkým nátlakem. Možnosti jak to ustát, případně vrátit úder, mají.

Jen jestli mají taky cojones...

B. Michal 18.5.2018 10:57

Re: Ale pane,

Omyl, nejen že vyvíjel, ale lhal o míře svých aktivit, takže ta smlouva stojí na podvodu (asi jako řecké přijetí Eura). Zbytečná je proto, že Teheránu nebrání prakticky v ničem a vůbec ne dlouhodobě.

V. Novák 18.5.2018 12:19

Re: Ale pane,

Lžete.

V. Student 18.5.2018 13:07

Re: Ale pane,

Já tu zbytečnost vidím v tom, že nelze efektivně kontrolovat, je-li smlouva ze strany Íránu plněna, nebo není. A nebezpečnost smlouvy je podle mě dána tím, že zvýhodńuje stranu, která ji neplní. Ačkoli se vaše jednoslovné hodnocení netýká mne, troufám si tvrdit, že bylo zbytečně konfrontační. Abyste mohl něco takového tvrdit přesvědčeně, musel byste mít zaručeně pravdivé, ověřené, jediné správné informace. Vy je máte? Odkud?

V. Novák 18.5.2018 13:43

Re: Ale pane,

Odkud máte to, že plnění smlouvy nelze efektivně kontrolovat? Zástupci tří zemí - EU, Ruska a Číny si to nemyslí. MAAE, jediná oprávněná organizace si to nemyslí. Tak z čeho vycházíte vy? Máte lepší zaručeně pravdivé, ověřené, jediné správné informace? Máte? Odkud?

Ten pán lže, protože tvrdí jako zaručeně pravdivé, ověřené, jediné správné informace něco, co nejen není zaručeně pravdivé, ověřené, jediné správné, ale je naopak velice pochybné. Něco takového tvrdit, je lež.

A už mě nebaví neustále opakovat, dokládat a argumentovat naprosté notoriety, které se oponenti ani nepokusí vyvracet - jen vyplivnou nějakou lež. V horším případě osočení.

Nebezpečí vypovězení smlouvy je v tom, že podkopává d§větu v NPT. Každá země, která NPT podepsala, se musí ptát "Co mi to přineslo?". Bezpečí před jaderným útokem ne. To žádná z jaderně vyzbrojených zemí neslíbila. Tak právo na mírové využití jaderné energie - to slíbeno je. Ale stačí se znelíbit USA - a neplatí to. Izrael nic nepodepsal, má jaderné zbrabě a nikdo mu to nevytýká. Správně - nepodepsal, nevzdal se. Írán podepsal - a nemá právo ani na vlastní výzkum, natož na pomoc jaderných států? Tak k čemu je podpis a dodržování NPT?

Proč by ji měly jiné země dodržovat, když ji garanti, jako USA nedodržují?

F. Kysela 19.5.2018 9:26

Re: Ale pane,

Jen pro upřesnění.

Dle smlouvu kontroly nejsou povoleny ve vojenských zařízeních a na vyřízení povolení vstupu do ostatních má Írán 24 dní.

Opravdu tohle považuje té za efektivní kontrolu ?

J. Schwarz 18.5.2018 7:23

Článek spíš názorně ukazuje

že "Evropě" a dalším signatářům nikdy nešlo o to zamezit Íránu ve vývoji jaderných zbraní, ale jen a pouze o kšefty.

Z. Rychlý 18.5.2018 8:15

Re: Článek spíš názorně ukazuje

100% souhlas.

P. Vaňura 18.5.2018 11:17

Máte naprostou pravdu

Z celé EU je mi akorát na blití!