5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Dobré zprávy

Ekonomické prognózy jsou zpravidla mylné, a pokud se prognostik (šaman) strefí, je to většinou jen čirá náhoda, protože homo sapiens, ačkoli ne příliš moudrý, je vynalézavý. Ani geniální sci-fi spisovatel Isaac Asimov si neuměl představit internet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 15.8.2013 9:42

Re: Je to ještě lepší

Pozor, toho "odborníka" jste zapomněl dát do uvozovek, normální odborník je člověk, který danému problému dobře rozumí... ;-)

R. Langer 15.8.2013 9:39

Re: Neumím si představit,

No je to prostě jenom jiný způsob těžby plynu, co na tom hledáte záhadného? Ovšem s tím plynem v garážích máte samozřejmě pravdu.

R. Langer 15.8.2013 9:36

Re: EROEI ..

Proč by autor neměl psát optimistické texty? Mají přibližně stejnou pravděpodobnost, jako všechny ty alarmistické apokalyptické předpovědi zelených sedmilhářů.

R. Langer 15.8.2013 9:33

Re: RE

Tak tak, a až budou daně 100%, voda a vzduch budou naprosto křišťálové a islamista s křesťanem si padnou samou láskou do náruče

V. Hajková 15.8.2013 9:29

PROSTĚ - jsme národ tupých OVCÍ

Stačí   aby  ""ZELENÍ""  řekli   že  je  něco  špatně  -  a  už    stádo   beká  !!!  Stačí  aby   ""DĚTI  ZEMĚ"  -  řekli-  STOP  NĚKOLIKA  KM   DÁLNICE-   která  by  odvedla  jízdu  kamionu   přes  jejich  městečka  a  obce  - a  stádo   OVCÍ   SOUHLASNĚ   BEKÁÁÁÁÁÁ!   A  soudy-   stavbu  zastaví-   neb   se  leknou  bekajícího  stáda!!   HNUS!

V. Fiala 15.8.2013 9:21

Vážený pane autore,

závidím vám váš optimistický pohled na věc. Skutečnost asi nebude tak růžová, něco spalovat budeme i v příštích letech. Když už se pouštíte na tenký led dlouhodobých prognóz, vynechte technické detaily tam, kde si nejste tak moc jistý. Vyberu jen ty do očí bijící nepřesnosti:

v Americe skončily i ty na uhlí - kdo vám to nakukal?

Čína zavádí emisní omezení (6,9 l/km) - neplést si emisní limity se spotřebou vozu!

na nových domech a garážích supermarketů vidíme zákaz vjezdu plynových aut - to má zcela prostý důvod, použitý plyn je těžší vzduchu a při nějaké té netěsnosti se může v suterénních prostorách hromadit a pak stačí malá jiskérka a .....

Nenechte se znechutit, klidně pište dál.

P. Götze 15.8.2013 8:12

RE

Pane autore nestraste nase evropske byrokraty. Skodliviny a jejich produkce roste nebetycnym tempem a pokud nezvysime dotace, vsichni se tady udusime. A nejake bridlice, to se Evropy vubec netyka vsichni na svete jsou hlupaci, kazdy prece vi, ze elita sveta zije v Bruselu. Bruselu a prilehlych evropskych koloniich.

I. Schlägel 15.8.2013 7:38

Re: Neumím si představit,

Ve své době si řada lidí jako Vy nebo já neuměli představit létající stroj těžší než vzduch. Nebuďte z toho smutný.

I. Schlägel 15.8.2013 7:37

Re: EROEI ..

Promiňte, většina lidí se vždy spoléhala a spoléhat bude na někoho, co něco převratného vymyslí. Pokud by toho byla většina schopna a k tomu ochotna, vymyslela by to sama a nepotřebovala by tu elitářskou menšinu. Navíc autor nepsal o nekonečném růstu ale o chybných předpovědích veleslavných alarmistických chytráků, podle kterých jsme měli již dávno pomalu umřít hladem. Zrovna tito vizionáři nedělají nic jiného, než že pletou bič z toho h..vna. Pokroku zdar, světu mír, práci čest.

A. Bocek 15.8.2013 7:25

Re: Je to ještě lepší

Některých omylů se dokáže dopustit jen odborník, zdravě uvažujícího by to nenapadlo! Za vlastní peníze tak pácháme ekonomickou sebevraždu a původci těchto hovězin dál kandidují.

M. Kosik 15.8.2013 4:13

EROEI ..

.... asi pan neslysel nebo nechce slyset nebo nechape...Entropii, nemoznost nekonecneho rustu, fyzikalni limity, dynakmika rust populace, zemeelska produkce, voda, menici se klima ....nic z toho NELZE osidit. Muzeme premyslet a vymyslet jak chceme, ale jak pravi klasik z h...a bic neupletes.

M

P.S.

Doufam, ze autor krome psani optimistickych textu (z neznalosti?!) take pomaha neco vymyslet. Nebo se spoleha na nekoho jineho, ze NECO NEKDO zase vymysli. Jeslti ano tak - Good luck.

.

L. Krajicek 15.8.2013 3:42

Re: Je to ještě lepší

Jak jistě víte, tak otázka řepkové nafty nebo větrno-slunečních elektráren vůbec není otázkou energetické soběstačnosti nebo snad dokonce ochrany životního prostředí, ale veskrze a výhradně otázkou dotačně-peněženkovou. Ani mnohokrát dražší a životní prostředí úděsně zatěžující "úsporné" žárovky přece dnes nejsme nuceni kupovat proto, abychom méně prosvítili, natož snad abychom dokonce ještě něco ušetřili.

Možná bych IMHO malinko poopravil větu . . . " tak je nuceně zálohujeme těmi levnějšími, které musí čekat v režimu horké zálohy, aby mohly dodávat levnější elektřinu v případě, že ty dražší nečekaně vypadnou."   Závěr by snad mohl znít nějak takto: . . . " protože ty dražší zcela systematicky, ale naprosto nepředvídatelně vypadávají."

L. Krajicek 15.8.2013 3:29

Neumím si představit,

jak ve skutečnosti vypadá zařízení na těžbu zemního plynu z břidlic. Neumím si představit, co to udělá z životním prostředím v podmínkách naší republiky, kde mezi vesnicemi někdy ani nemá smysl dávat v autě pětku. Ale dosud je mi to podáváno tak, abych nabyl dojmu, že se jedná snad o nějaký téměř věčný energetický článek, který budu nosit po kapsách nebo místo platební karty a distributoři ho budou s citem sbírat někde v přírodních rezervacích šetrněji než borůvky.

Také jsem přesvědčený o tom, že zákazy vjezdu do garáží vozidlům s plynovým pohonem nejsou dány tím, že by pohyb po garážích řídil nějaký naftový šejk, ale spíš to bude dáno fyzikálně-chemickými vlastnostmi zplodin a způsobem odvětrávání těchto prostor.

Také neznám problematiku pražského dopravního podniku a pražské magistrátní kleptokracie, ale to autor článku má jistě pod kontrolou a je připraven během několika týdnů všechny autobusy předělat (nebo rovnou vyměnit?) na plynový pohon.

J. Vyhnalík 15.8.2013 2:35

Je to ještě lepší

Do nafty je povinně přidáván řepkový olej a to přesto, že na výrobu ekvivalentu 1 l nafty je potřeba nejméně 1,1 l nafty při výrobě. Navíc tato bionafta snižuje životnost motorů.

Je to pitomost? Ano, je, ale je naše evropská posvěcená EU.

K tomu vyrábíme elektřinu za 15, někdy dokonce jen za 6,5 Kč/kWh ze zdrojů, které mají ze zákona přednost před zdroji, které elektřinu vyrábějí za 1 Kč/kWh, nebo i levněji. Ale protože tyto drahé zdroje dokáží vyrábět pouze ve chvílích, kdy zrovna svítí slunko, tak je nuceně zálohujeme těmi levnějšími, které musí čekat v režimu horké zálohy, aby mohly dodávat levnější elektřinu v případě, že ty dražší nečekaně vypadnou.

Hrdinská EU svůj boj proti zlému CO2 ovšem nevzdá a bude ho bojovat do posledního Evropana.