26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Dobré zprávy

Ekonomické prognózy jsou zpravidla mylné, a pokud se prognostik (šaman) strefí, je to většinou jen čirá náhoda, protože homo sapiens, ačkoli ne příliš moudrý, je vynalézavý. Ani geniální sci-fi spisovatel Isaac Asimov si neuměl představit internet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pernický 15.8.2013 11:22

Re: Neumím si představit,

 A co plynov é spotřebiče v domácnostech.Přece když bouchne plyn v garáží vznikne škoda  a ohrožení života. V domacnostech by podle toho ,šlo o co.

R. Langer 15.8.2013 13:35

Re: Neumím si představit,

No, je to na uvážení.

K. Frauknecht 15.8.2013 11:42

Odkaz

Zkuste http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=6125

Na konvi je i velmi názorné video. Ale pozor může to být jen lživá proamerická propaganda!!! :-)

K. Frauknecht 15.8.2013 12:01

Ach to stáří :-)

Názorné video (fakt dost dobrý) není na "konvi" (kupodivu), ale na "konci" (jako toho článku :-)).

M. Sedláček 15.8.2013 12:40

Re: Neumím si představit,

Dobrý příspěvek. Sice nic neznáte, ale jste přesvědčený.

L. Krajicek 15.8.2013 13:04

Re: . . . ale jste přesvědčený.

Přesně naopak. Nikdo mě dosud nepřesvědčil o tom, jak naše země bude ekonomicky i ekologicky vzkvétat, když tady australské firmy začnou těžit břidlicový plyn.

R. Langer 15.8.2013 13:32

Re: . . . ale jste přesvědčený.

No vznikne tady spousta pracovních míst a ceny energií by měly podstatně klesnout (tedy pokud nebudou pevně nařízeny z Brusele). Tak to bývá běžné.

J. Vyhnalík 15.8.2013 2:35

Je to ještě lepší

Do nafty je povinně přidáván řepkový olej a to přesto, že na výrobu ekvivalentu 1 l nafty je potřeba nejméně 1,1 l nafty při výrobě. Navíc tato bionafta snižuje životnost motorů.

Je to pitomost? Ano, je, ale je naše evropská posvěcená EU.

K tomu vyrábíme elektřinu za 15, někdy dokonce jen za 6,5 Kč/kWh ze zdrojů, které mají ze zákona přednost před zdroji, které elektřinu vyrábějí za 1 Kč/kWh, nebo i levněji. Ale protože tyto drahé zdroje dokáží vyrábět pouze ve chvílích, kdy zrovna svítí slunko, tak je nuceně zálohujeme těmi levnějšími, které musí čekat v režimu horké zálohy, aby mohly dodávat levnější elektřinu v případě, že ty dražší nečekaně vypadnou.

Hrdinská EU svůj boj proti zlému CO2 ovšem nevzdá a bude ho bojovat do posledního Evropana.

L. Krajicek 15.8.2013 3:42

Re: Je to ještě lepší

Jak jistě víte, tak otázka řepkové nafty nebo větrno-slunečních elektráren vůbec není otázkou energetické soběstačnosti nebo snad dokonce ochrany životního prostředí, ale veskrze a výhradně otázkou dotačně-peněženkovou. Ani mnohokrát dražší a životní prostředí úděsně zatěžující "úsporné" žárovky přece dnes nejsme nuceni kupovat proto, abychom méně prosvítili, natož snad abychom dokonce ještě něco ušetřili.

Možná bych IMHO malinko poopravil větu . . . " tak je nuceně zálohujeme těmi levnějšími, které musí čekat v režimu horké zálohy, aby mohly dodávat levnější elektřinu v případě, že ty dražší nečekaně vypadnou."   Závěr by snad mohl znít nějak takto: . . . " protože ty dražší zcela systematicky, ale naprosto nepředvídatelně vypadávají."

A. Bocek 15.8.2013 7:25

Re: Je to ještě lepší

Některých omylů se dokáže dopustit jen odborník, zdravě uvažujícího by to nenapadlo! Za vlastní peníze tak pácháme ekonomickou sebevraždu a původci těchto hovězin dál kandidují.

R. Langer 15.8.2013 9:42

Re: Je to ještě lepší

Pozor, toho "odborníka" jste zapomněl dát do uvozovek, normální odborník je člověk, který danému problému dobře rozumí... ;-)

Z. Švrček 15.8.2013 12:13

Re: Je to ještě lepší

Omyl, pane. Ti, kteří to vymýšlejí, ti nekandidují. Nemusejí. Ti jsou navrženi některými významnějšími (též rovnějšími, či popředními) mezi kandidujícími a zvolenými v EP, tomuto EP pak na základě konsensu  předloženi a konečně  schváleni jako eurokomisaři. Jejich týmy pak ty pí*oviny tvoří. Pak je zase předkládají těm zvoleným a ti je většinovým politickým rozhodnutím - nikoliv odborným - schvalují.

Stejně, jak jen nemnozí se dívají, jak hlasují naši poslanci a strany (spousta lidí dodnes neví, že fotovoltaiku a tedy růst cen elektřiny mají na svědomi zelení a socani), tak mnozí nevědí ani, jak hlasují naši europoslanci. Ostatně mnohdy velmi zajímavé, ač trochu fádní, neboť stále podobné a tedy nudné. 

P. Vítek 15.8.2013 14:14

Re: Je to ještě lepší

Kazde nedelni poledne misto toho teplouse na 1,debata odborniku z obou protichudnych taboru.A o vsech dulezitych nedorozumenich(pravicovy versus levicovy,.....)

K. Frauknecht 15.8.2013 11:47

:-)

Legendární výrok pana učitele Zelí z povídek Š+G EU stejně legendárně pozměnila: "Nechci úsporu zadarmo."