20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Despocií k chudobě

Írán. Země, která vlastní 17,8 procenta prověřených zásob zemního plynu na světě (druhé místo) a 9,3 procenta světových zásob ropy (čtvrté místo). Současně země, jejíž civilizace a kultura jsou staré tisíce let. Země, která disponuje historickými památkami i přírodními krásami a odkud se návštěvníci málokdy vracejí zklamáni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Vacek 11.1.2020 15:25

Souvisí to s velikostí trhu. Malá země je méně soběstačná a proto ji sankce zasáhnou více, než velkou zemi, které je ve většině produktů soběstačná.

Írán se snaží (a vlastně už i je) být ve spoustě produktů také soběstačný. Takže už sám vyrábí stroje, těžební vybavení, osobní auta, stíhačky, balistické střely a podobně.

S ropou obchoduje v eurech, což se též pokládá za velký hřích, který by se neměl po světě moc šířit.

J. Tolman 11.1.2020 11:36

To je divné, na Rusko prý sankce nepůsobí. Dokonce ho prý posilují, vedou ho k soběstačnosti. Proč by měly škodit Íránu?

R. Vacek 11.1.2020 9:05

No snad nezchudla, ale zajisté by se rozvíjela rychleji, než teď.

https://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:IRN:EGY:CZE:RUS&ifdim=region&tdim=true&hl=cs&dl=cs&ind=false

J. Lukavsky 11.1.2020 8:16

"Írán by byl bohatou ropnou zemí, kdyby nebylo sankcí" a sankce by nebyly kdyby se nechoval tak jak se chová. PS: Persie zchudla až PO zavedení sankcí, nebo byla chudá již dříve? J.L.

R. Vacek 11.1.2020 7:10

Írán by byl bohatou ropnou zemí, kdyby nebylo sankcí. Bohatých ropných totalit v dané oblasti máme více.:-)