29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
hlava22 26.9.2008 10:17

Re: Re: Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

Milý Kolombo a jak tedy vysvětlíš, že Tlustý byl označen za idiota. Je pravda, že by bylo nutné ošetřit invaliditu, to je vše.

RomanL 26.9.2008 10:17

Re: Daň nebo pojištění ?

Samozřejmě je to daň. Rozdíl je jednoduchý - daně jsou povinné, jdou do státního rozpočtu a z nich se vám pak něco přidělí. U pojištění si každý šetří své VLASTNÍ peníze podle toho, jak uzná (nebo neuzná) za vhodné. Pokud neuzná... Rv

F2 26.9.2008 10:17

Re: Daň nebo pojištění ?

Obě "pojištění" mají všechny znaky daní a ne pojištění ! Takže se opravdu jedná o daně !

tris 26.9.2008 10:15

Re: Daň nebo pojištění ?

Sociální pojištění je naprosto jasná daň - je to normální platba do státního rozpočtu, přičemž stát není zavázán mi za to vyplatit vůbec nic (klidně zítra změní zákon ohledně výplat soc. dávek a mám smůlu). Zdravotní pojištění je v podstatě taky daň, ježto je nedobrovolná, jen ta platba jde přes nějaké pseudo-soukromé pojišťovny.

Pokud by si polovina národa neplatila pojištění, tak by zřejmě měli víc peněz na přímou platbu ošetření.

Jinak otázka ohledně doktora, který nechá někoho po bouračce zemřít - vycházíte z toho, že dnes neexistují lidé, kteří by zemřeli díky současnému systému. Existují - v případě plně dobrovolného systému by to byli jen JINÍ lidé. Stát dnes také spoustu věcí neplatí, do spousty věcí neinvestuje (takže zemřete, protože tam ten přístroj není). Základní pojištění povinné prostě být nemusí.

Kimmy 26.9.2008 10:12

Re: Re: Dane a superhruba mzda

Zrejme jste me nepochopil - souhlasim s vami, ze skutecna mzda je ta hruba. Mne se nelibi pouzivani pojmu superhruba mzda, protoze je zavadejici - je rozdil mezi mzdou - tedy castkou, ktera je uvedena v pracovni smlouve jakozto odmena za vykonanou praci  - a naklady na zamestnance, tedy castka, kterou zamestnavatel musi vyplatit navic, coz ale neni soucast odmeny za vykonanou praci nybrz povinny odvod. Tato castka zamestnanci nenalezi a tudiz by nemela byt pouzivana v souvislosti s pojmem "mzda".

Sluzby statu omezene na zdravotni a socialni pojisteni (coz jsou ty odvody navic) - v socialnim pojisteni si tezko muzete neco vybrat, tezko bude nekdo nabizet konkurecni podporu v nezamestnanosti apod. Ve zdravotnictvi vyber mezi zdravotnimi pojistovnami je, ovsem vsechny musi pracovat se stejnymi lekari a nemocnicemi, takze tam se to komplikuje. Skoda, ze v CR nejsou skutecne soukroma zarizeni a soukrome pojistovny, ktere by zajistily nadstadnard za nadstandartni poplatky - pak by se dalo o vyberu hovorit.

Kolombo 26.9.2008 10:11

Re: Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

Ten systém by byl super! Ten, kdo nic neumí ani umět nehodlá by nechcípl hladem /když nic neumí těžko si může dělat nárok na víc/ a ti, co pracují by si minimálně ty 4 kila měsíčně mohli šetřit na stáří. takže to máme 45 let v práci, 20 v důchodu - přes 12 tisíc měsíčně. A to by si dotyčný ze mzdy nic navíc nemusel šetřit!

karbet 26.9.2008 10:10

Daň nebo pojištění ?

 V první řadě se mi nezdá logické nazývat zdravotní a sociální pojištění daněmi. Ve svém principu je to opravdu pojištění - každý dřív či pozděj budem doktora potřebovat a důchod taky. Nebylo by teda jednodušší vyvést tyto položky ze státního rozpočtu ? Pak by veškeré debaty o mandatorních výdajích (ještě nedávno byl penzijní systém v přebytku. Jak dopadl za vlády ODS se nemluví...) a vysoké míře zdanění odpadly. Jen by se zdravotní pojišťovny a sociální úřady musely  ke každému z nás chovat jako pojišťovny. A k tomu soukromému placení - polovina národa by si neplatila nic, a co pak ? Nechá je doktor na ulici po bouračce zemřít ? Necháme je v důchodu krást ? Základní pojištění povinné prostě musí být.

hlava22 26.9.2008 10:07

Re: Re: Re: Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

svatá prostoto, to budou obce vybrat daně a mít vlastní berňák. No a s tím proti srsti bude te mít pravdu, ale trochu jinak. Ono  by se leckomu dost zajídalo, kdyby viděl, jakým existencím ty jeho peníze jdou.

Marek 26.9.2008 10:05

Úředníkuv oběd

K přehlednosti daní též přispívá placení daní(včetně všech povinných ručení,t.prohlídek,nájmu bytů v ukradených domech..) i těmito úředníky-pak může taková úřednice,když ji řeknete že by k vám měla být vstřícná že je placená z vašich daní prohlásit:" Já daně platím taky"

Kolombo 26.9.2008 10:03

Re: Dane a superhruba mzda

Dnes nemáme mzdu superhrubou, ale jen hrubou. proč si tedy zaměstnavatel nenechá rozdíl mezi mzdou hrubou a čistou a nevyplatí zaměstnanci jen mzdu čistou? Má to stejnou logiku jako vaše argumentace, že pokud by neposílal část daní a pojistných přímo státu, pak by si je ponechal.  Je fakt,  že kvylitu věcí,  za které sám přímo platím, mohu ovlivnit. když už nijak jinak tak tím, že si je nekoupím, pokud nejsem spokojen. to neplatí pro "veřejné služby" nabízené /vnucované/ státem. tady je kvylita mizerná a cena horentní. Stát je jen mafie a daně jsou formou výpalného. nějaké výpalné jsem ochoten platit, ale čeho je moc, toho je příliš...

R 26.9.2008 9:57

Re: Re: Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

Jakou další administrativou? Finance na dávky teď vybírá stát a ten ty dávky rozděluje na obce, kde je úřady vyplácejí. Když ty peníze půjdou z místních daní přímo na obec, administrativa se sníží. A lidi peníze na sociální dávky nebudou považovat za peníze "spadlé s hůry" ale budou to více peníze od konkrétních lidí, tudíž bude pro více lidí jaksi proti srsti ty peníze brát.

hlava22 26.9.2008 9:51

Re: Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

Obávám se, že by se pouze systém zatížil další administrativou. Ono je celkem jedno, kdo dávky vyplácí a kdo je bere. Ten pytel zůstává stejný. 

Kimmy 26.9.2008 9:47

Re: Re: Dane a superhruba mzda

aha - ona CR to dela dobre??? Od CR by se ti ostatni meli ucit? Skutecne mate pocit, ze ekonomicke uspechy CR jsou dusledkem spravne danove politiky a schopnych politiku? Prosim, poucte me...

Ja navic nenavrhuju, aby to CR delala stejne, ja jen rikam, ze danova zatez v CR neni vyjimecna.

K tomu, jak se to dela dobre a kde by se cesti politici meli ucit, bych navrhovala napriklad Singapur.

Kimmy

R 26.9.2008 9:44

Re: Re: Re: Re: Boj s větrnými mlýny ...

Jako že by lupiči místo banky nebo bankomatu přepadli volební komisi a ukradli urnu s lístky?  nebo předseda volební komise vytuneloval místní volby? :-D

Jinak to zas tak špatný nápad není.

Tomas 26.9.2008 9:44

zatím by úplně stačilo..

dopsat na výplatní "pásky" kolonku superhrubá mzda, nebo jen česky celkové mzdové náklady. Odvody z této mzdy ukážou jasně zaměstnanci jak je "drahý" a zároveň vidí, že téměř o 50 procent  jeho výplaty se mu stará stát - což je starost opravdu k nezaplacení...

Hadí oči 26.9.2008 9:41

Re: Re: Daně nesmí být vidět!

Dobrý nápad. Na účtence by bylo vidět, kolik nás stojí kwh z větrníku a atomové elektrárny, kolik nás stojí chleba s cenou zvednutou o blbost s bionaftou a kolik by stál bez bionafty, tady by se našlo témat. Jejda.

P.S.    S LTO jsem to myslel tak, že celý ten podraz byl předem připraven a několik roků nebyla ochota státu (resp. finančně zainteresovaných státních úředníků) na tom cokoliv změnit. Takže nejde o přímoui škodu ve vlastním slova smyslu, ale o částku, která nebyla na daních vybrána.  Situace naprosto tožná s alkoholem - "rumová aféra".

R 26.9.2008 9:39

Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

No, dalo by se trochu vylepšit. Přenést starost o tyto lidi z beder státu na bedra místních úřadů včetně části daní. Ovšem logicky by se musela zavést instituce domovské obce, kde jedině by takový člověk mohl pobírat příslušné dávky.

RomanL 26.9.2008 9:38

Re: Dane a superhruba mzda

Stačí se podívat, kam Skandinávie, Belgie nebo Velká Británie "kráčí". To, že se to někde dělá blbě, ještě neznamená, že to musím blbě dělat taky.

Pepek 26.9.2008 9:37

Re: Re: Re: Re: Boj s větrnými mlýny ...

S těmi daněmi to už tu bylo, dokonce i s váhou hlasu úměrně jejich výši. Otázkou ale je, za jakým účelem to kdo zrušil? Aby zachoval sociální smír, nebo aby se přes hřbety poloanalfabetů dostal k penězům a k moci?

Kozi bradka 26.9.2008 9:34

Svinstvo

      Zlodeji  vyhazet

         

buj 26.9.2008 9:34

Re: Re: Re: Re: Zaměstnavatel by vám NIKDY

Pokusil jsem se to pohledat. Na   http://www.mpsv.cz/cs/619

Že by mně to bylo úplně jasný říct nemůžu. Vypadá to, že invalidní důchod se počítá ze sociálního pojištění, z důchodové části.

Pokud to má někdo v malíčku, napište to sem.

Nemocenská je tedy jasná. Platí dostane, neplatí nedostane.Každopádně ale OSVČ se to nevyplatí platit. Lepší je nějaké připojištění řádově 5-6 000/rok, s výplatou např. po 20 dnech marodění 1000 Kč/den.

RomanL 26.9.2008 9:32

Re: Daně,rovná se živit darmošlapy!

Jistě, pane ministře... ;-D

Kimmy 26.9.2008 9:29

Dane a superhruba mzda

Podle mne je cely pojem "superhruba mzda" jen matouci pojem, presnejsi jsou naklady na zamestnance. Protoze kdyby zamestnavatel nedal ty penize statu, tak by je urcite necpal zamestnanci, ale nechal by si je - takze cely pojem 'mzda' je v tomto smeru zavadejici a slouzi jen lidem, kteri se snazi vyvolat dojem, ze v CR jsou neobvykle vysoke dane. Nejsou. Staci se podivat do Skandinavie, Belgie nebo Velke Britanie.

Bohuzel ale cesky system vede lidi k tomu, ze maji pocit, ze maji 'narok' neco z tech penez dostat zpet ve forme nemocenske, rodicovske dovolene, podpory v nezamestnanosti a dalsich davek. Lepsi by byl system 'mene brat a mene davat', ale to by se zas vzbourila jina skupina obyvatel.

Kimmy

Robespierre 26.9.2008 9:27

Re: Daně nesmí být vidět!

Máte téměř úplně pravdu. Jen bych dodal, že LTO sem úplně nepatří, nebo sem patří naopak i jiné výdaje, způsobené neschopností a/nebo zlou vůlí politiků. A netýká se to jen 90 let ani jediné politické strany.

A pak bych tam dal ještě výpalné, placené různým NGO a škody jimi způsobené, to jde do desítek miliard.

Jirka 26.9.2008 9:27

Jak na finanční krizi ?

Pane Machu, jaký je Váš názor (či CEPu) na vznik a řešení dnešní finanční krize v USA?

Jirka

hlava22 26.9.2008 9:20

Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

Jeden středočech, přesněji Tlustý vymyslel, že každý občan starší 18 let dostane měsíčně cca 4 kila a stát se o něj nadosmrti přestane starat. Zruší se spousta úřadů a dotyčný nechcípne hladem.

Robespierre 26.9.2008 9:19

Re: Re: Petr Mach, genius ekonomie má pravdu,

R^R^R^

RomanL 26.9.2008 9:19

Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

... no jo, já vím, že je to sci-fi (nebo spíš fantasy)...

Robespierre 26.9.2008 9:17

Re: Re: Ono je toho trochu víc.

R^R^R^ Geniální rozšírení hesla. Pravda, láska a tupost

RomanL 26.9.2008 9:17

Re: Re: Re: Boj s větrnými mlýny ...

Ale to je jednoduché - kdo platí daně, ať volí. A nebo můj oblíbený volební příspěvek - každý občan ČR dostane volební příspěvek 1000,- až 5000,- Kč a u voleb jej s hlasovacím lístkem vloží do obálky. Hlasovací lístky bez zaplacení volebního poplatku budou neplatné. To by se děly věci...