29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Minutus 26.9.2008 12:36

Výdaje na zdravotnictví v Čechách

Jsme těsně za Portugalskem - http://www.zdravotnickenoviny.cz/scripts/detail.php?id=156651

porovnání s Evropou je zde :

http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/celkove_vydaje_na_zdravotnictvi_z_hdp

http://www.sestra.cz/scripts/detail.php?id=315416&tmplid=804 - v Čechách cca 7% HDP a 20000 Kč na osobu

Pytel 26.9.2008 12:35

Re: Re: Re: Re: byrokracie

Ne ne? Tak se například podívejme na tu střední třídu obchodníčků u nás nově vytvořenou po roce 1990. Doslova před očima zavírají své obchody s tím jedním či dvěma zaměstnanci. Za městy stojí obchodní parky, obrovská množství různých druhů zboží na velkorysém prostoru. Chcete tvrdit, že ty odeesácké a sociál-demokratické radnice záměrně vyhledávaly a lákaly velké obchodní řetězce, aby zničili obchodníčky ve svých městech? Tomu se skutečně těžko věří. Přirozeně, že se úředníčci nechali různými způsoby podplatit, aby snadněji podlehli tlaku velkých řetězců, těžko se však věří tomu, že by si odeesácká radnice sama ničila své vlastní voliče. Ta aktivita je zcela na straně velkých obchodních řetězců a ty rozhodně nejsou socialistickým vynálezem. Víte přece, kde a jak vznikly - v zemi, která tak důsledně stráží kapitalismus, že dnes pro formální zachování kapitalismu klidně fakticky zestátní jakoukoli soukromou firmu.

Minutus 26.9.2008 12:26

Výdaje na zdravotnictví v USA

http://www.nchc.org/facts/cost.shtml

I Total spending was $2.3 TRILLION in 2007, or $7600 per person.1 Total health care spending represented 16 percent of the gross domestic product (GDP).

Tedy 16% HDP a 7600 dolarů na hlavu. Hmm,jestli to nebude tím, že je to v souromém sektoru.

Zdeněk 26.9.2008 12:25

Co oči nevidí, srdce nebolí.

Krásný příklad. Táta leží v LDN, kam posílá 90% svého důchodu. Ale od 1.1.2008 se přestal vyplácet příspěvek státní příspěvek na nemohoucnost (cca 20 000 Kč) přímo do LDN a jde za člověkem. Takže měsíčně stojí ošetřování 30 000 Kč tj. denně 1000Kč. A už se nám to v LDN začíná měnit. Už nejsme jen číslo, ale pomalu se z nás stává i partner - ono taky kdo dává někam 1000 Kč denně že...

Bob 26.9.2008 12:24

Re: Re: Re: byrokracie

A čím to, že "přirozený zánik střední třídy" se v některých zemích konal a v některých nekonal??? Není to náhodou tak, že tam, kde dobře prospívá střední třída, je většinou prosperita, a tam, kde byla střední třída nějakým způsobem zlikvidována, se to vždycky nakonec posralo?

RomanL 26.9.2008 12:21

Re: Re: Re: byrokracie

Ne ne, je to právě naopak, ten technický a ekonomický rozvoj generuje zejména střední třída, to není dělník na pásu (i když má leckdy stejné peníze). Právě likvidace střední třídy způsobila technické a ekonomické zaostávání za socialismu.

pirat 26.9.2008 12:19

Re: Re: Re: byrokracie

No exkurzem do historie bychom asi došli k tomu, že vzestup socializmu začal útokem na Bastilu nebo něčím podobným zhruba v té době... (a ten zase i vámi zmiňovaným technickým pokrokem...) - do té doby měli roli "hodného zastánce chudých pracujících" propachtovány zejména církve.... (zde bych i viděl prapůvod nevraživosti mezi socialisty+komunisty a církvemi...)

Ale to vše je na dlouhou diskusi, já popisoval současný stav, né cestu jak tento stav vznikl.

Tom 26.9.2008 12:13

Jo kde je doba DESÁTKŮ

a co se kolem toho vedlo řečí.

Pozorovatel 26.9.2008 11:53

Re: Re: Re: byrokracie

Vzhlem k technologické zaostalosti všeho, co nesouviselo se zbraněmi a tomu podobnými hračkami bych to takto neviděl.

Figel 26.9.2008 11:51

Re: Petr Mach, genius ekonomie má pravdu,

Rozhodně zdvihám ruku! Žil bych si tu jako prase v žitě.

Pytel 26.9.2008 11:48

Re: Re: byrokracie

A nebylo to náhodou tak, že přirozený zánik střední třídy způsobený technickým a ekonomickým rozvojem způsobil vzestup socialismu? Stavíte vůz před koně, příteli. Je to to samé, jako byste chtěl tvrdit, že nápad lovit mamuty ve střední Evropě způsobil dobu ledovou ;-D

Figel 26.9.2008 11:44

Re: Re: byrokracie

Krásně podáno. R^

pirat 26.9.2008 11:41

Re: byrokracie

přečti si pár knížek brouku, zjistíš že politickými stranami pro horních 10.000 jsou socialisté To socialistům vyhovuje úzká vrstva korporací vlastnící velké montovny, kterou dotují státními subvencemi "na vznik pracovních míst" protože v těch montovnách vznikají pracovní místa vyrábějící jejich voliče = věčně nespokojené zaměstnance většinou ovládané odbory, kteří nadávají na podnikatele...

Naopak socialisté ničí nezávislou střední třídu : jejich ideálem je aby ve státě bylo horních 10.000 s kterýma se korupčně dohodnou a budou s nimi naoko bojovat a "Zemanových dolních 10 milionů", kteří budou na to divadlo koukat, tleskat a za herecký výkon je budou volit, a budeme mít vládu jedné strany či národní fronty než se to zase ekonomicky posere jako Sajuz.

Franta Novák 26.9.2008 11:29

Re: Re: zatím by úplně stačilo..

Neber si mě do huby :-)

Ale máš pravdu....

Kimmy 26.9.2008 11:15

Re: Re: Dane a superhruba mzda

Hruba mzda neni matouci pojem - je to standardni omena za praci, ze ktere jsou strhnuty dane. Je to pojem bezne fungujici vsude ve svete.

Proto rikam, ze je lepe rikat naklady na zamestnance, nez superhruba mzda, protoze neverim, ze kdyby stat tyto odvody zrusil, ze je zamestnavatel bez rikani ve stejne vysi vyplati zamestnacum. Dost pravdepodobne by neco pridal, ale neverim, ze v plne vysi, pokud by to nebylo povinnosti.

Kimmy 26.9.2008 11:13

Re: Re: Re: Re: Dane a superhruba mzda

Myslim, ze povinne zdravotni pojisteni je spravne reseni, ale melo by mit vice urovni. Nedavno mi nekdo popisoval system ve Svycarsku, kde je to podle toho popisu velice dobre resene a lide si mohou zvolit vysi spoluucasti - takze kdo neni nemocny, zvoli vysokou spouucast, ale tim, ze nepotrebuje zakroky, celkove usetri. A naopak ten, kdo je chronicky nemocny zvoli nizsi spouucast, ale pak zas ma zaruceno, ze se financne nepotopi. Tak nejak by se mi to libilo.

Nepovinne pojisteni by bylo velice problematicke, protoze pak by nastaly situace, kdy jiz nemocny clovek by chtel pojistit a setkal by se s pochopitelnym odmitnutim... 

Verim, ze je prostor i pri povinnem pojisteni na to, aby si pojistovny lepe konkurovaly, ale hlavne me zarazi, ze ta skutecne bohata smetanka v CR nema moznost se statnimu systemu uplne vyhnout a dostat drahou, ale rychlou a kvalitni peci (a pak nezabirat misto ve statnich zarizenich).

Didi 26.9.2008 11:11

Re: zatím by úplně stačilo..

Ano, každý Franta Novák by hned viděl, co ho ten stát stojí. Právě toho se politici (a ti levicoví naprosto hystericky) obávají.

Kimmy 26.9.2008 11:09

Re: Re: Re: Re: Dane a superhruba mzda

Vzhledem k tomu, ze v Singapuru uz 8 let ziju, si troufam tvrdit, ze vim, jak to tady doopravdy je a ze CR by jen prospelo se trosku poucit. Realita je ale takova, ze mistni vlada se nemusi prilis zabyvat volebnimi preferencemi a nejak si volice podmazavat -muzou se tedy soutredit na to, jak zaridit, aby stat prosperoval. A sve obyvatele nerozmazluji zadnymi davkami. Ovsem zdravotnictvi tu funguje velice dobre.

bara 26.9.2008 11:07

Každopádně s jedná o pojištění.

Stejně jako u klasické (komerční) pojišťovny dostanete klidně několikanásobek, než jste jim do okamžiku pojistné události dal.

Pojišťovny jsou ústavy, jejichž klienti se vzálemně solidárně podporují, lhostejno, zda se jedná o státní pojišťovnu či o pojišťovnu komerční. Rozdíl je v  tom, že u zdravotního pojištění je výše pojistky určena z výše příjmu pojištěnce a výše plnění je v případě pojistné události pro všechny stejná. U komerční pojišťovny se výše plnění  odvíjí od výše pojistného.  Ale obě instituce jsou založeny na principu solidarity a na kalkulaci, že ne u všech dojde ke vzniku pojistné události v plné výši. Kdyby u všech pojištěnců došlo ke vzniku pojistné události v plném rozsahu, nebyla by žádná pojišťovna schopna splnit své závazky, protože by na to neměla. Pokud by jste chtěli nastavit přímou vazbu mezi zaplaceným pojistným a výší pojistného plnění tak, aby jste vyloučili solidaritu, tj. kalkul, že u někoho prostě k pojistné události nedojde a od něj vyinkasované částky nebudou použity pro úhradu jinému pojištěnci, pak je zbytečné jakoukoliv pojišťovnu, (ať už komerční či státní) provozovat. To si klidně můžete ty finanční prostředky uložit pro případ potřeby jinde ;-P 

Didi 26.9.2008 10:41

Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

A to je právě ta chyba. Vědomí, že když se sám o sebe nepostarám, tak hlady opravdu chcípnu, je velice motivujicí.

Lapil 26.9.2008 10:39

Re: Re: Bláznivý nápad!

Ba ne, má pravdu, předřečník. Mít patent na rozum můžete docela dobře, i když je ten rozum úplně jako kdyby nebyl. A koneckonců - k čemu rozum, když máte cizí prachy jistý a ani vás za to nezavřou ;-P.

Pytel 26.9.2008 10:39

byrokracie

Brojení proti státní byrokracii je jistě významná liberální zásluha. Pro takovou tu vyšší a střední třídu přímo nenapojenou na státní rozpočet (řekněme půl milionu lidí) by to bylo jistě hezké, kdyby byly nižší daně, ovšem pouze proto, že by se nemuseli tolik dělit s byrokraty. Pro obyčejného pracovníka nižší třídy se nezmění vůbec nic. To nás však naštěstí nemusí zajímat...

vltava 26.9.2008 10:37

Re: Dane a superhruba mzda

Naopak. Matoucí pojem je "hrubá mzda", uměle vytvořená za účelem vypočítat nižší důchody, pro jejichž výpočet je základem.

Co se týká zaměstnavatele, tak ten o ty peníze přijde stejně, z toho pohledu je mu to jedno, patří to prostě do nákladúů. Výhodnější pro zaměstnavatele by ovšem bylo dávat ty peníze zaměstnanci, protože peníze jsou nejlepší motivace.

RomanL 26.9.2008 10:34

Re: Re: Re: Re: Re: Boj s větrnými mlýny ...

Proč sociální smír? Vždyť podle levičáků ti zlodějští milionáři stejně žádné daně neplatí, maximálně tak pár tisíc, takže jejich hlas by měl stejnou, nebo dokonce menší váhu než hlas "poctivého pracujícího"! ;-D;-D;-D

Didi 26.9.2008 10:30

Re: Bláznivý nápad!

Sice si už dnes vybírám vyděrače podle toho, který z nich mě oškube nejméně, ale co je mi to platné, když stejně nakonec lůza zvolí toho, kdo jim naslibuje, že je bude živit ze zabavených výsledků mé práce.

Kolombo 26.9.2008 10:27

Re: Re: Re: Dane a superhruba mzda

Souhlas.  Ovšem zaměstnanec by si mohl klidně neplatit nemocenskou ani odvod na podporu v nezaměstnanosti. V uvedených případech by se mohl rozhodnout  žít raději z úspor. A zdravotní pojišťovny by si mohly konkurovat tím, jak dokáží ohlídat kvalitu a cenu práce zdravotnických zařízení včetně vykazování neprovedených úkonů. A svým pojištěncům patřičně snížit sazby, bylo by to lepší než "nadstandard".

RomanL 26.9.2008 10:26

Re: Re: Re: Re: Re: Boj s větrnými mlýny ...

;-D;-D;-D

RomanL 26.9.2008 10:24

Re: Re: Re: Dane a superhruba mzda

Já neříkám, že by se od ČR měli ostatní učit, já říkám že učit se od výše uvedených zemí není také žádná výhra. Ovšem s tím Singapurem bych částečně souhlasil, ale myslím, že málokdo tuší, jak je to tam doopravdy a že by se leckdo (kdo volá po "pořádku") hodně divil...

F2 26.9.2008 10:21

Daňová revoluce

Navrhuji vyplácet mzdu v plné výši v hotovosti. Následně by se každý musel dostavit k okénku FÚ a vyplatit  paní za přepážkou oproti potvrzení (několik) povinné vyměřené daně. Taktéž v obchodě uvádět ceny bez dph a za pokladnou by byla druhá pokladna, kde byste opět úředníkovi FÚ oproti potvrzení (samozřejmě) zaplatili dph a případnou daň spotřební.

Kolombo 26.9.2008 10:18

Re: Daň nebo pojištění ?

není to pojištění - to plyne už z výpočtu důchodu, kdy vám rostoucí platby do systémy prakticky nic nepřinášejí. Totéž se zdravotní daní - můžete platit jako mourovatej a budete mít stejnou "péči " jako ten, kdo nedělal celý život nic. Sociální daň navíc dopadá hlavně na kvalifikované zaměstnance a malé podnikatele, kdo zbohatne třaba na spekulacích s akciemi jako Standa Gross může zaplatit na sociálním a zdravotním jen zákonné minimum. A pokud bude během spekulací přihlášen na pracáku "hledaje" práci, zatáhne to za něj stát komplet!