26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kimmy 26.9.2008 12:49

Re: Re: Dane a superhruba mzda

Hruba mzda neni matouci pojem - je to standardni omena za praci, ze ktere jsou strhnuty dane. Je to pojem bezne fungujici vsude ve svete.

Proto rikam, ze je lepe rikat naklady na zamestnance, nez superhruba mzda, protoze neverim, ze kdyby stat tyto odvody zrusil, ze je zamestnavatel bez rikani ve stejne vysi vyplati zamestnacum. Dost pravdepodobne by neco pridal, ale neverim, ze v plne vysi, pokud by to nebylo povinnosti.

Jirka 26.9.2008 9:27

Jak na finanční krizi ?

Pane Machu, jaký je Váš názor (či CEPu) na vznik a řešení dnešní finanční krize v USA?

Jirka

F2 26.9.2008 9:15

Není co dodat

, jen že Evropa je socialistická, lidé se zde mají velmi dobře, takžena tohle slyšet nebudou, neb jsou hluší !

jkotek 26.9.2008 9:00

Za clanky jako tento...

Za clanky jako tento by mel stat autora stihat za podnecovani k trestnemu cinu defenestrace a nasili proti skupine obyvatel zvane politici.

Protoze na to mam chut.

Kajan 26.9.2008 8:57

Socialismus, tedy lidská blbost, světem vládne. pane Machu ! Skoro nikdo Vás neposlouchá, nemají na to ! Dzp.

hlava22 26.9.2008 8:54

Ono je toho trochu víc.

Autor zapomněl na zdanění nepřímé - např. daň z příjmu fyzických a právnických osob započítaná v ceně zboží a služeb, daň silniční, tamtéž, mýto, tamtéž, dálniční známky, tamtéž, různé poplatky spojené s podnikáním, tamtéž, atd, atd. A přibývají různé ekologické daně, taktéž započítávané v ceně ... . No a co takhle zdanění skryté - třeba autorské poplatky nebo poplatky za sledování " veřejnoprávních medii". A to jsem určitě na něco zapomněl.

Robespierre 26.9.2008 9:12

Re: Ono je toho trochu víc.

Souhlas. A moc by mě zajímalo, na co hodlá Brusel rozfofrovat připravované daně za CO2, obecně naprostý nesmysl.

RomanL 26.9.2008 9:12

Re: Ono je toho trochu víc.

K těm ekologickým daním - tupci zvolí zelené, a pak nadávají ČEZu, že má monopol a zdražuje. ;-D Pravda, láska a tupost vítězí! :-P

Robespierre 26.9.2008 9:17

Re: Re: Ono je toho trochu víc.

R^R^R^ Geniální rozšírení hesla. Pravda, láska a tupost

R 26.9.2008 8:48

Výdaje státního rozpočtu.

Autor je trochu na štíru s těmi výdaji. Převážnou většinum nějak 70 % výdajů státního rozpočtu tvoří už nyní mandatorní výdaje, to znamená výdaje, které stát musí ze zákona vyplácet. A z toho zas tvoří většinu starobní důchody. A přestat vyplácet neboli zavést nějaký jiný způsob financování starobních důchodců, třeba zavést povinnou vyživovací povinnost dětí k rodičům nebo jen podstatně snížit tyto platby si nikdo nedovolí. Teprve menšina vybraných peněz jde na "zbytné" a "méně důležité" věci, třeba na investice do silnic nebo na provoz úřadů. Co se týká množství peněz, které dáváme státu, autor má pravdu, ale množství těch peněz nějakým jednoduchým způsobem snížit nejde.

hlava22 26.9.2008 9:07

Re: Výdaje státního rozpočtu.

no řek bych, že vy jste na  štíru s procenty. Zkuste si spočítat, kolik se na důchody vyplatí, kolik je to procent z rozpočtu a jen tak pro zajímavost kolik se na důchody vybere.

R 26.9.2008 9:11

Re: Re: Výdaje státního rozpočtu.

Je fakt, že už je to hodně dlouho, co jsem ten rozpočet a ty procenta viděl.

RomanL 26.9.2008 9:08

Re: Výdaje státního rozpočtu.

- no, a kdyby se každý pojistil za svoje, kolik by stát musel vyplácet?

Stredocech 26.9.2008 9:16

Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

nedovolí nechat chcípnout hladem. Takže je zase bude živtit stát z daní ostatních. Toto je základní vada sociálního státu a proto socialismus nefunguje. A jak vidět, přeneslo se to i do USA, proto ta hypotéková krize.

RomanL 26.9.2008 9:19

Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

... no jo, já vím, že je to sci-fi (nebo spíš fantasy)...

hlava22 26.9.2008 9:20

Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

Jeden středočech, přesněji Tlustý vymyslel, že každý občan starší 18 let dostane měsíčně cca 4 kila a stát se o něj nadosmrti přestane starat. Zruší se spousta úřadů a dotyčný nechcípne hladem.

Kolombo 26.9.2008 10:11

Re: Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

Ten systém by byl super! Ten, kdo nic neumí ani umět nehodlá by nechcípl hladem /když nic neumí těžko si může dělat nárok na víc/ a ti, co pracují by si minimálně ty 4 kila měsíčně mohli šetřit na stáří. takže to máme 45 let v práci, 20 v důchodu - přes 12 tisíc měsíčně. A to by si dotyčný ze mzdy nic navíc nemusel šetřit!

hlava22 26.9.2008 10:17

Re: Re: Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

Milý Kolombo a jak tedy vysvětlíš, že Tlustý byl označen za idiota. Je pravda, že by bylo nutné ošetřit invaliditu, to je vše.

R 26.9.2008 9:39

Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

No, dalo by se trochu vylepšit. Přenést starost o tyto lidi z beder státu na bedra místních úřadů včetně části daní. Ovšem logicky by se musela zavést instituce domovské obce, kde jedině by takový člověk mohl pobírat příslušné dávky.

hlava22 26.9.2008 9:51

Re: Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

Obávám se, že by se pouze systém zatížil další administrativou. Ono je celkem jedno, kdo dávky vyplácí a kdo je bere. Ten pytel zůstává stejný. 

R 26.9.2008 9:57

Re: Re: Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

Jakou další administrativou? Finance na dávky teď vybírá stát a ten ty dávky rozděluje na obce, kde je úřady vyplácejí. Když ty peníze půjdou z místních daní přímo na obec, administrativa se sníží. A lidi peníze na sociální dávky nebudou považovat za peníze "spadlé s hůry" ale budou to více peníze od konkrétních lidí, tudíž bude pro více lidí jaksi proti srsti ty peníze brát.

hlava22 26.9.2008 10:07

Re: Re: Re: Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

svatá prostoto, to budou obce vybrat daně a mít vlastní berňák. No a s tím proti srsti bude te mít pravdu, ale trochu jinak. Ono  by se leckomu dost zajídalo, kdyby viděl, jakým existencím ty jeho peníze jdou.

R 26.9.2008 14:06

Re: Re: Re: Re: Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

Jakým existencím ty jeho peníze jdou - hlavně by to bylo adresné. Jedni tvrdí, že na dnešních sociálních dávkách lidé poměrně přepychově žijí a mají v některých případech pravdu. Jiní tvrdí, že brát dnešní sociální dávky znamená během roku přijít o veškerý majetek, protože ty dávky nestačí a skončit mezi bezdmomovci pod mostem a taky mají v určitých případech pravdu.  Kdyby se o obce staraly kompletně plus by ještě byl bezprostřední dozor daňových poplatníků, bylo by ty dávky optimalizované akorát .

Didi 26.9.2008 10:41

Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

A to je právě ta chyba. Vědomí, že když se sám o sebe nepostarám, tak hlady opravdu chcípnu, je velice motivujicí.

R 26.9.2008 14:09

Re: Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

Je ale fakt, že někteří i kdyby se snažili jak chtěli, třeba zdravotně postižení, i tak  by schcípali hladem. Teď je otázka, jestli by to lidi politicky unesli.

Didi 26.9.2008 18:16

Re: Re: Re: Je tady jeden zásadní problém - část lidí se nepojistí a nikdo si je

...a proto raději dobročinnost nařídíme všem pohrůžkou násilí?

jsk 26.9.2008 8:40

Petr Mach, genius ekonomie má pravdu,

at ěch 10000 , co zbyde nebohému občanovi, pozřou soukromníci..takže mu vlastně nezbyde NIC! Pan Mach vycází z teorie, že zatímco služby soukromnků mají hdonotu 100% odpovídající ceně, tak služby státu jsou vlastně na nic. V tom případě bych doporučovat, aby si každý opavdu platil vše sám a dně se zrušily. Jen že zbyl by nám alespoň JEDEN pravičák kromě Petra Macha?

RomanL 26.9.2008 8:48

Re: Petr Mach, genius ekonomie má pravdu,

Já bych se k panu Machovi přidal hned!

MR 26.9.2008 9:16

Re: Re: Petr Mach, genius ekonomie má pravdu,

Já bych se přidal taky. Jen dodám, že ty tzv. "pojištění" jsou pro nás opravdu pouze druhem daně. Ty odevzdáte vždycky ale nikdy s nimi nemůžete nakládat. Stává se z nich tzv. veřejný statek.

Honza42 26.9.2008 8:52

Re: Petr Mach, genius ekonomie má pravdu,

Jenže při dobrovolném využívání služeb si laskavě uvědomte, že 3/4 peněz byste ušetřil hlavně díky tomu, že tu službu vůbec nepotřebujete. Takže by ji ani žádný soukromník pravděpodobně nenabízel. Byl jste někdy na nějakém úřadě a víte čím se tam zabývají? Víte jak mocně se pracuje na takovém ministerstvu školství a jaké "hodnoty" tam vytvářejí?

Nebojte, pravičáků by zůstalo opravdu dost.