4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 28.6.2010 18:36

No,

ostatní státy MUSÍ platit hlavně proto, že německé banky jsou držitelé největšího podílu dlužních úpisů Řecka. Takže se především zachraňují německé a i francouzské banky , teprve druhotně se snad jedná i o záchranu Řecka. Přijetím eura si všichnií maximálně ztížili možnost poradit si se svým deficitem sami. Eurozóna je nesmysl, už aby se rozpadla! A Slovákům držím palce, aby jim jejich odvaha vydržela. Ale je jasné, že budou vydírání hrozbami, že už z EU nikdy nic nedostanou, takže asi nakonec ustoupí. Chraň nás bože od eura.

M. Krátký 28.6.2010 14:34

Pokud si dobře vzpomínám,

tak pán Fico IHNED reagoval, že sice neradi, ale s podmínkou, že to půjde VÝHRADNĚ na investice, které Řecku zajistí vyhrabat se z tohoto stavu = ne aby se to prožralo v děravém státním rozpočtu. Vývoj příštích dní až týdnů nám napoví - hezký den

J. Marešová 28.6.2010 13:12

Chudáci Slováci

Musíme být vlastně vděčni naší hospodářské situaci, že nesplňujeme kritéria pro vstup do eurozony, i když jak to vypadá, mnohé země své výsledky zfalšovaly. Slovensko se cítilo hospodářsky mnohem silnější, než my a využilo možnosti Eura. nyní se jim to vymstilo. Co by nám bylo Euro platné, kdybychom braly důchody v přepočtu 392 eur a museli nyní podpořit Řeky, kteří mají průměrný důchod 1000 eur.

V. Kolman 28.6.2010 10:56

DECENTNÍ PŘIPOMÍNKA "OBYČEJNÉHO OBČANA" :-))

      Mě celá ta "euro-legrace" připadá už z principu dosti nesmyslná. Připodobnil bych to k situaci, že se dohodnu s vedle mého udržovaného domku ve "vybydlené pastoušce" bydlícím "nepřizpůsobivým" občanem, že si zavedeme společnou kasu, do které budeme každý dle svých možností a úvahy přispívat a z té pak budeme hradit provoz mojí rodiny a "nepřizpůsobivé" rodiny. Kasu nechť spravuje (za úplatu) nezávislá banka. 

     Dokud budu mít něco naspořeno - pak to bude jakž-takž fungovat. Profit z tohoto systemu bude mít onen "nepřizpůsobivý" spoluobčan a pak také banka! Až zdroj peněz dojde .......... ????

     Ono to v praxi není tak průzračně jednoduché, ale princip neživotnosti takovéhoto euro-systemu to myslím dost vystihuje.

J. Matuška 28.6.2010 14:43

Re: DECENTNÍ PŘIPOMÍNKA "OBYČEJNÉHO OBČANA" :-))

V.Kolmane, nejsem ekonom, takže Váš příměr se mi moc líbí. Akorát kdyby někdo spočítal, kolik před krachováním Řecka, dostaly všechny banky světa na úrocích z půjček.

D. Streit 28.6.2010 9:28

Euro vše kamuflovalo

..a také znemožňovalo Řecku adekvátním způsobem situaci řešit, od změny úrokových sazeb až po devalvaci:

http://streit.blog.idnes.cz/c/144938/Klaus-je-euro-optimista-Postdemokracie-spasi-euro.html

J. Šimek 28.6.2010 9:18

V Řecku žijí lidé, ne procenta HDP.

Kde je popis toho, co bude s Řeckem v případě krachu a jak na tom ostatní vydělají (nebo alespoň neprodělají)? Kromě tabulky čísel bych rád viděl i analýzu toho, jak se to dotkne lidí, ne nějakých tabulek v excelu.

P. Zeman 28.6.2010 10:05

Re: V Řecku žijí lidé, ne procenta HDP.

Stačí sledovat zprávy (není jich málo) a trochu zapojit hlavu ;-)

J. Šimek 28.6.2010 11:45

Re: V Řecku žijí lidé, ne procenta HDP.

A link by nebyl, nejlépe něco od Macha ???

M. Franková 28.6.2010 7:44

Dvojí metr

Když si půjdu jako řadový klient půjčit peníze do jakéhokoli bankovního domu,tak je po mně žádáno,abych předložila a doložila svou ekonomickou situaci.....tj,trvalým bydlištěm počínaje,délkou pracovní smlouvy a příjmem konče.Banka přezkoumá,zda jsem pro ni zajímavý zákazník..rozumněj..schopný splácet, a teprve pak se uvolí mi pěníze půjčit.Půjdu-li žádat o jakoukoli podporu na sociální úřad,obrátí mé finanční zdroje jako rukavici a navíc,po mně můžou chtít,bych nejprve prodala vše,co úřad definuje jako tzv.nadstandard.

Nechápu tedy,proč se tak EU nechová i k zadluženému Řecku!!!Léta si žilo nad poměry!!Pracovní výkonost,morálka a produktivita pod prahem únosnosti.Snaha cokoli zlepšit a uskrovnit se a prodat nadstandardy...nulová!!Ale státy eurozóny mají sypat do této bezedné studny peníze!!A o tom,že je kdy Řecko bude schopno splatit,lze při jeho současném postoji s úspěchem pochybovat.Slováci ...držte se !!