25.4.2024 | Svátek má Marek


EKONOMIKA: Dají Slováci Řecku?

28.6.2010

Slováci mají euro, a tak by na rozdíl od Čechů měli dle dohody ministrů financí eurozóny přispět Řecku na splácení řeckých dluhů. Podle vyjádření lídrů rodící se slovenské pravicové koalice ale možná Řecku nezaplatí.

Vlastně zaplatit nemusí. Nikdo jim to nenařizuje. Dohoda ministrů financí eurozóny nemá žádnou právní relevanci. Nejde ani o nařízení EU (ve smlouvách o EU není nikde řečeno nic o tom, že by EU měla právo nařídit Slovensku přispět na Řecko), ani nejde o mezinárodní smlouvu. Je to spíš neformální ujednání ministrů financí eurozóny.

Řecku mají podle ujednání ministrů financí země EU platící eurem v následujících třech letech půjčit 80 miliard eur a do nového fondu na pomoc krachujících členů eurozóny mají nalít dalších 440 miliard eur.

Němci šli příkladem a Bundestag jako první posvětil převod 22 miliard eur (podíl na prvním balíčku ve výši 80 miliard eur pro Řecko) a následně 123 miliard eur (podíl na druhém balíčku ve výši 440 miliard eur do evropského fondu na záchranu krachujících členů eurozóny).

Na Slováky vychází 818 milionů eur pro Řecko a 4,5 miliardy eur na druhý balíček do evropského fondu. Celkem 5,3 miliardy eur (138 miliard korun). Devizové rezervy už Slováci nemají (ty museli se vstupem do eurozóny převést na ECB) takže by si na půjčku museli draze půjčit.

Kdo dá kolik?

Podle jakého klíče se členové eurozóny dělí o příspěvek na Řecko? Ministři se domluvili, že se o půjčku 80 miliard eur pro Řecko podělí ve stejném poměru, v jakém mají své podíly v Evropské centrální bance. To samo o sobě není pro Slovensko příliš výhodné.

Podíly členských zemí v ECB jsou z poloviny tvořeny podílem země na HDP eurozóny a z poloviny podílem země na populaci eurozóny. Země s podprůměrným HDP tak zaplatí Řecku větší díl svého produktu.

Zatímco půjčka, kterou má poskytnout Slovensko (818 milionů EUR), tvoří 1,24 % slovenského HDP, německá půjčka ve výši 22 miliard eur tvoří jen 0,9 % německého HDP. Nejméně bude pomoc Řecku bolet Lucembursko, jehož podíl je „jen“ 0,5 % jejich HDP.

podily-pro-recko

Podobně se dělí i dalších 440 miliard, které se zavázaly členské státy eurozóny dodatečně nalít do nového evropského fondu na záchranu krachujících členů eurozóny.

Slováci již 12. února zaplatili Řecku 440 milionů eur skrze Mezinárodní měnový fond, nyní mají platit postupně 818 milionů eur na přímou pomoc Řecku a 4,5 miliardy eur do nového evropského fondu na pomoc krachujícím státům.

Češi (díky, pane Kalousku) zaplatili Řecku 1,06 miliardy eur skrze Mezinárodní měnový fond, na další pomoci Řecku se ale podílet nemusí. Kdyby byla Česká republika dalším členem eurozóny, vyšel by na nás podíl 2 miliardy eur z prvního balíku ve výši 80 miliard eur a 8 miliard eur z druhého balíku ve výši 440 miliard eur – celkem 10 miliard eur (260 miliard korun).

Nevyměknou Slováci?

Přeji slovenským daňovým poplatníkům, ať jejich nová vláda vydrží ve svém odhodlání a ať paní Radičová a pan Sulík nevyměknou po první návštěvě v Bruseli.

Převzato z autorova blogu

Autor je předsedou Strany svobodných občanů