30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Co zanecháme příštím generacím

Bilance rozpočtu na rok 2018 dopadla dobře. Příjmy jsou na úrovni výdajů, dokonce ještě o tři miliardy výše.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 7.1.2019 11:25

Uživatel požádal o vymazání
J. Kratochvíl 7.1.2019 11:11

Re: Co zanecháme příštím generacím?

Dávat za příklad udržování památek od soukromníků bych byl velice opatrný. Tady platí výjimka, která potvrzuje pravidlo. Stát byl, je a musí být jednoznačně garantem ochrany historických památek.

J. Kratochvíl 7.1.2019 11:07

Kalousek je opravdu odstrašující případ

se svými názory a činností, kterou tady předvedl ve svých funkcích. Nemá a neměl pravdu v ničem a nikdy stejně jako ti ekonomové, kteří si myslí, že tržní ekonomika je vrcholem všeho veškerého ekonomického vědění. Za posledních 30 let jsme měli příležitost poznat přesně naopak. Náš stát se dostal do ekonomické nesvobody a do pomalého zaostávání, ke svým sousedům jsme se za 30 let nepřiblížili v ničem, v budování infrastruktury (dálnice, železnice)ani se životní úrovní, což byly hlavní cíle sametové revoluce.

Jak jen to dělají Číňané, že za stejné období se dokázali vyšplhat do čela ekonomických velmocí? Celkem jednoduše, takové ekonomy jako jsou Klausové nebo Kalouskové sedí v kriminále a to ještě v lepším případě. Ale u nás je stále oslavujeme.

Š. Hašek 7.1.2019 10:55

Bratr Kalousek

vůbec začíná "bejt zajímavej týpek".

Zkráceno, zjednodušeno.

I. Mertl 7.1.2019 10:40

Re: Kalousek

Bez (n)adávky neumíte, příteli Zingo?

P. Jaroš 7.1.2019 10:02

Re: Kalousek

Pane Mertle, kolik žilo v českých zemích po válce cikánů? 600-700. Čekal někdo vybydlené čtvrti 80tých let? Nebo boj lidskoprávních aktivistů s rómskými ghety v letech 90tých, aby se gheta proměnila ve dvojnásobek "vyloučených lokalit" v současnosti? Cikáni (600-700) se proměnili v Romy (250000-300000), v budoucnu zřejmě Indočechy v neznámém počtu, s mnohamiliardovou podporou státu a neziskovek. Kdo nezná historii, musí ji znovu prožít.

I. Mertl 7.1.2019 10:01

Re: Já těch pár stovek,

Další zachránce domácí ekonomiky. Nejlépe za alkohol, odvede i spotřební daň.

O. Uživatel 7.1.2019 9:59

Uživatel požádal o vymazání
P. Zinga 7.1.2019 9:58

Re: Kalousek

Právě proto, že nevládnou lepšoidé jako Kalousek, jich tu zatím moc nevidíme. Doufám, že to tak zůstane-bez Kalouska i "nájezdníků", tro(t)lle Mertle.

P. Zinga 7.1.2019 9:55

Já těch pár stovek,

co jsem dostal přidán o na důchodu, vůbec za vyhozené peníze nepovažuji! Já je neodvezu na Kajmany, utratím je zde a tím promažu soukolí ekonomiky. V Čechách.

P. Rada 7.1.2019 9:53

Re: Kalousek

Podívejte se na vývoj natality, populační četnosti, zátěže živitního prostředí a migrace ve světě. Třeba něco spatříte.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Btov%C3%A1_populace

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/video-mapa-

To, že lidé migrují sice platilo celé věky ale pokud to bylo masivní, jednostranné a místní neměli kam uhnout - nevěstily takové nerovnováhy pro klidný život nikdy nic dobrého.

R. Langer 7.1.2019 9:39

Re: Hlavní problém je, že žijeme na mnohostranný dluh.

A co užitečného jsi vymyslel ty, Zelený sedmilháři? Začni laskavě u sebe a neber si do huby ostatní... :-P

P. Rada 7.1.2019 9:31

Re: Kalousek - či spíše homo konzuments?

Nájezdníky hromadně zveme hlavně celosvětovou reklamou hlásající, jak se zde údajně žije snadno a dobře a na pořád.

Pokud někde jen audiovisuální reklamě neuvěří, posíláme tam navíc turisty presentující jinak založeným přímo před oči... - co vše si může našinec snadno dovolit.

Aby to ale takto alespon na oko a na nějakký čas takto fungovalo, nepřiznáváme, že doma už jsme prakticky vše vyrabovali a hromadně dovážíme zdaleka jak suroviny tak levnou pracovní sílu na špinavou práci. Vše zas zintenzivnujeme pomocí té reklamy aby se konzumní kolos rozhýbával atd atd .... a po nás potopa.

I. Mertl 7.1.2019 9:30

Co zanecháme příštím generacím?

Nejen dluhy - ty mají všichni, ale především zanedbanou dopravní i jinou infrastrukturu - Ťokova D1 je jen symbol, ale i mizerné školství, dobré ale podfinancované zdravotnictví. Odcházející památky minulosti - pokud je ze svého neudržuje nějaký soukromník a neexistenci skutečně moderních a funkčních veřejných staveb. Taková je Babišova Česká republika. Ostatně i ty úplatky nám penzistům se ztrácí v inflaci.

I. Mertl 7.1.2019 9:20

Re: Kalousek

Kolikpak jste těch nájezdníků spatřil, pane Meišnere?

K. Janyška 7.1.2019 9:13

Vývoj lidského světa je kontinuální spontánní proces,

ne lidský plán a záměr. Čekejte, přizpůsobujte se a uvidíte. I já... Dzp.

M. Těhanová 7.1.2019 9:08

Pokud se týká důchodů,

pořád se mele o zásluhovosti. Ale ať mi někdo vysvětlí, jaká je zásluha, že jsem se narodil později a teprve v mé předdůchodové době se konečně začaly zvedat platy, a to docela rapidně. Navíc, od roku 2000 se změnil výpočet důchodů, mnohem výhodnější.

Takže v mnoha oborech mzdy až o víc než 2/3 vyšší, ale důchod mizerný. Ale pořád se uplatňuje nespravedlivé procentuální zvyšování, prý zásluhovost.

To je hlavní důvod, proč jsou staří lidé naštvaní a volí toho šmejda Babiše. Je to jen v hlouposti těch druhých, že nejsou schopni vymyslet řešení a všechno dělají jen polovičatě, aniž by přemýšlelli o dopadech.

P. Rada 7.1.2019 9:06

Re: Hlavní problém je, že žijeme na mnohostranný dluh.

Ano v energetice už je to století např s ropou analogicky tak, jak s těmi pazourky. Před stoletím byla těžba ropy efektivní jak práce s pazourkem. Ropu jsme moli těžit dokonce doma... Dnes ropa/pazourky doma došly a jinde docházejí a o efektivnější náhradě už století jen sníme.

Máme přitom na práci dalako více rukou ale v jedné znich místo pazourku zas jen klacek a v druhé informatiku nesoucí sice řadu logistických ale i varovných poselství. Pomocí té informační ruky tak můžeme hromadněji a na větší vzdálenosti proklínat sebe i ty, kteří celé století nic víc nevymysleli - zatímco konečná se rychleji a rychleji blíží. V uzavřeném systému kterému docházejí i vzdálené zásoby taková informace ani rozvinutá logistika dlouho nepomůže.

R. Meišner 7.1.2019 9:05

Kalousek

se plete---děti nás opravdu proklejí, -ale to jen v případě že si sem vpustíme hordy nájezdníků.....a nikdy, ale opravdu nikdy jsem Kalouska neslyšel, že by proti tomuto protestoval.

M. Pivoda 7.1.2019 8:27

Buďte prokleti!

"... bývalý ministr financí Miroslav Kalousek na bilanci reagoval slovy: „Děti nás proklejí.“ Člověk je v pokušení nebrat tato silná slova příliš vážně. ..."

Ano. Děti vás skutečně proklejí. Nikoliv ale proto, že jste neivestovali velké peníze do nízkovýnosných projektů, ale proto, že jste perspektivně neinvestovali do potenciálně vysoce výnosných projektů.

Včera (několik málo hodin před zveřejněním Holubova článku na Neviditelném psovi) jsem dostal e-mail s tímto názvem obsahu e-mailu: "The next hundred-billion-dollar opportunity (příští stomiliardová příležitost, v USD)." Ten e-mail od Petera Diamandise byl o posledních aplikacích tzv. umělé inteligence firmou Google. Ta začínající americká firma dvou studentů (jednoho Američana, druhého původem Rusa) přetáhla z Německa do USA Erika Schmidt, aby jim pomohl rozjet velký byznys. To se podařilo. Erik už předal každodenní řízení firmy jednomu z těch dvou chlapců a dnes se zabývá v pozadí strategií.

... Back in 2016, Eric Schmidt suggested that the next Google will be a crowdsourcing AI company: “[That] model, [in which] you crowdsource information in, you learn it, and then you sell it, is in my view a highly-likely candidate for the next $100 billion corporations.” “If I was starting a company, I’d start with that premise today. How can I use this concept of scalability and get my users to teach me? ...

Ekonomové: Je potřeba investovat chytře. Českou ekonomiku (v přípravě na 21- století) ale, bohužel, řídili ekonomové 19. století.

O. Uživatel 7.1.2019 7:39

Uživatel požádal o vymazání
J. Holíček 7.1.2019 6:56

Dobráček Kalousek.

Jeho starost o vnuky a okázalý nezájem o současníky se už stala legendární. Přitom dluhy sekal hlavně on. :(

V. Kotas 7.1.2019 6:03

Děti nás proklínají už dnes.

A mají proč.

P. Rada 7.1.2019 2:28

Hlavní problém je, že žijeme na mnohostranný dluh.

Ten dluh je vedle diskutovaného finančního zadlužení z větší části zatím nenápadný protože ho prakticky nikdo nevykazuje a tak to zdánlivě ještě vypadá dobře. Problém však nastane zanedlouho (30let?) z několika zásadních příčin. Tím dluhem je totiž život ze surovinové konzervy kterou neumíme recyklovat. Dramaticky proto roste systémová neuspořídanost. Hromadí se všeobecně nevyužitelné odpady.a to je s principu pro jakýkoli život kontraproduktivní trend.

Pro technologické selhání se ani zbytky surovin recyklovat nenaučíme. I kdybychom takovou technologii totiž navrhli a byli disciplinovaní - nebude zřejmě mít na její pohon dost energie s dostatečně vysokou návratností (EROEI). Doposud jen informatika a elektronika totiž rostou intenzivně a protože je to hodně vidět tak nás to mate. Energetika jako základ materiáloových transformací však už prakticky století roste jen co do masivnosti která sama stale více energií spotřebovává a je navíc založena právě na neobnovitelných zdrojích.

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

https://medium.com/insurge-intelligence/the-new-economic-science-of-capitalisms-slow-burn-energy-collapse-d07344fab6be

I. Patta 7.1.2019 1:47

U důchodů už se stalo.

Náhradový poměr mezi průměrným platem a průměrným důchodem klesl historicky poprvé pod 40 %, dokonce na hodnotu 37 %.