1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Co vlastně byla ta řecká lež?

Ekonom Pavel Kohout nedávno uveřejnil článek srovnávají export Bulharska a Řecka. V dolarovém vyjádření, přepočteném na jednoho obyvatele, je tento export srovnatelný a v obou případech několikrát nižší než export České republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 9.7.2015 12:27

Re: Co je EXPORT??

Asi kazdy z nas ma ve sve  okoli nekoho, kdo byl na dovolene v Recku. Kolik z nas ale ma ve svem okoli ty, kteri jeli do Bulharska?

Dluhovy problem Recka sdili i dalsi 'jizanske' staty EU a pri koumani nad duvody Reckeho zadluzeni je dobre vsimat i vyznamneho zadluzeni dalsich statu. To, ze se vsechny nachazi na jihu Evropy neni zadna nahoda, na vinne je vyssi civilizacni nevyspelost techto narodu. Neni napriklad zadna nahoda, ze sever Italie je v tomto smeru velice odlisny od jihu, uvnitr Italie panuje podobne deleni jako celkove v Evrope.

O Recich se vi, ze neplati, ci ocuravaji dane, to same v Italii (jen na jihu je danova moralka jeste nizsi, nez na severu, kde je take bidna), ve Spanelsku a Portugalsku to nejspis nebude jine. A to neplaceni dani jde ruku v ruce s prijimanim tech vselijakych davek, at uz majji jakoukoli formu, at uz trinactych a ctrnactych platu, duchodu, apod. nebo vyskokych platu jako takovych, za ktere odvadeji jakoby praci....

To vse je neomylnym znakem primitivnejsiho lidu, relativne k severnejsi evropske urovni. Ty jizanske staty jsou ve velkem, co napriklad cikanske komunity jsou v malem uvnitr svych statu. Take v jejich pripade jde o zastydlou primitivnost toho lidu. Pro ten je priznacne, ze pracuji jen co musi, nebo kdyz musi, a nemaji, ci nevidi praci jako seberealizaci, nebuduji zivotni pracovni kariery, nemysli na zitrek, ale ziji jen dneskem.

Kdo toto nechce videt, nejspis z duvodu te nasi politicke spravnosti kterou jsme prolezli, muze samozrejme protiargumentovat, ale kdo se opre do operadla sve zidle a zamysli se, tak nemuze nez to takto videt.

V. Novák 9.7.2015 12:13

Re: Co je EXPORT??

Lépe řečeno "aktivní turismus" (to je ten příjezdový, který přináší peníze) - ale jinak souhlas.

O. Kadlec 9.7.2015 12:08

Zadostiučinění

taky cítím. Po letech se prokázalo dostatečně, že "řecká lež" nebyla lží.

Ale ono se taky prokázalo, že Kalousek a spol. nejsou schopni vládnout, a že by tuto zemi zahubili jinou lží: šetřící mánií. Obojí je za námi. Diky Kalouskovi a spol. máme na trhu levně peníze. A v důsledku jejich slepé cesty máme dnes Babiše a spol.

Já mám ale podezření, že v celém řeckém případu lež stále ještě řádí: proč se 99 lidí ze sta, co o tom píšou a mluví, vyhýbá otázce proč Řecko nemůže splácet jako ostatní? Proč médii křižují desítky komentářů z celé Evropy, jen nikdo nechce prozradit, co říkají sami Řekové? Protože mluví a píšou jen řecky? Nebo je v tom strach?

R. Tichý 9.7.2015 11:58

Re: černobílé vidění problému bez perspektivy řešení pro

Bohužel, rovné volební právo. Volí i ti, kteří mají IQ houpacího koně a ti, kteří žijí ze státních peněz=typičtí voliči levici.

J. Plzák 9.7.2015 11:37

Omyl autora.

"Merkelová - Není to žádná kolonizátorka".

Ne, je to diktátorka ve jménu svého Německa. Někdo ji, správně, nakukal, že vést války je pasé, že je lepší drtit konkurenty hospodářsky. A to dělá s úspěchem.

Vzpomínáte ještě, jak navštívila Nečase a indoktrinovala studenty na Právnické fakultě?

Copak tenkrát po tom Nečesovi chtěla?

Naši novinářští ignoranti se nezmohli ani na to, aby to vykoumali, natož aby to analyzovali.

V. Vaclavik 9.7.2015 10:55

Co je EXPORT??

"Ekonom Pavel Kohout nedávno uverejnil clánek srovnávají export Bulharska a Recka. V dolarovém vyjádrení, prepocteném na jednoho obyvatele, je tento export srovnatelný a v obou prípadech nekolikrát nižší než export Ceské republiky."

Uvedomuje si ten samozvany ekonom Kohout a pan Drapal s nim (ten se alespon za ekonoma nevydava), ze cely recky turismus je vlastne export? Export je totiz vse, co se proda cizincum z jinych zemi, nejen tedy to, co se fyzicky vyveze za hranice a tam proda. Turismus je pripad exportu, kdy si cizinci 'zbozi' prijizdi sami vyzvednout, koupit, primo v Recku.

Dale, recke olivy, olej z nich a dalsi takove veci jsou svetozname. Co je svetoznameho Bulharskeho?? Abych nebyl pes, znam bulharske v nalevu nakladane papriky, ktere jsou ke koupi i za morem, ale neprijde me to srovnatelne s temi olivami a olivovym olejem.

Turisticky prumysl je exportni prumysl, protoze se prodava zbozi a sluzby cizincum, kteri si odvazi opalenou kuzi a plne zaludky a fotaky plne obrazku... abych to ozrejmil i nasim radoby ekonomum.

M. Urban 9.7.2015 10:55

Pro pomalé soudruhy.

Když si půjčím na soustruh, koupím si jen pilník na železo a zbytek peněz rozfrcám, tak nikdy nebudu mít peníze na splátky, ale ani si nevydělám na živobytí.

M. Urban 9.7.2015 10:48

Re: Jsme stále na řecké cestě.

Když byl Sobotka ministrem financí, tak udělal do kasy velikou sekeru, přestože hospodářství bylo na vzestupu. Tak už to socialisté dělají.

Z. Švrček 9.7.2015 10:36

A co my?

Nekoukáte na televizi autore, jinak by jste slyšel stálé kecy o tom jak čerpáme z EU... Taky jsme se připojili k žití na dluh a také to odskáčeme. Spolu s celou EU.

Píšete: "Paní Merkelovou považuji za skvělou političku, která má výrazný podíl na tom, že se Německu daří dobře. Není to žádná kolonizátorka..." Je to kolinizátorka. Ona nasedla na trůn v EU jako pokračovatelka vidiny svých předchůdců, že pomocí integrace a ekonomiky Němce dotáhne tam, kde je ani císař Vilém ani šílenec Hitler nedtáhli pomocí zbraní. Chyba lávky. Každé násilí je fašismus a to, co se přerodilo z dobrovolné EU prostřednictvím byrokracie, dotací, nařízení a regulací už také násilí je. Jen je zatím za nadšeného většinového hýkání dobrovolně přijímáme - tedy co to povídám , ČERPÁME.

J. Chaloupka 9.7.2015 9:48

Jsme stále na řecké cestě.

I náš dluh se pomalu, ale jistě zvyšuje. Klaus látal díry ve státním rozpočtu rozprodejem státního majetku, který měl být naší odloženou spotřebou na stáří. Kalousek sice hovořil o zadlužování, ale říkal to velmi decentně (Náš rozpočet má tendenci k extenzi.), takže neznalý divák vůbec nezjistil, co má Kalousek na mysli. Ostatně byl dvakrát (!) ministrem financí a z dluhem neudělal v podstatě nic. I poněkud mírně podprůměrná hospodyně (nemluvě o těch průměrných a nadprůměrných) umí snížit rodinný rozpočet o cca 10%. Kalousek zřejmě nehospodařil s rodinným rozpočtem. A už by měl být zticha. Ostatně Schwarzenberg tu už dlouho nebude a bez něj se Kalous do parlamentu, doufám, nedostane.

M. Pivoda 9.7.2015 9:08

Problém Řecka a Česka

Dan Drápal: "Problém Řecka je v tom, že nedokáže vyprodukovat ani zboží, ani služby, o něž by svět stál. ..."

Hm. A jak je na tom Česko? Když čeští ekonomové mluví o zvyšujícím se českém exportu, mluví fakticky o vývozu v Česku vytvořené přidané hodnoty zahraničními firmami, nikoliv českými! Česká ekonomika vytvářená českými firmami představuje jen cca 30% z celkové hodnoty. Profesor Zelený to sobotním rozhovoru pro Lidové noviny (4. červenec 2015) řekl natvrdo. Plus další důležité okolnosti, jako je lákání zahraničních investorů finančními pobídkami a současné zanedbávání výchovy českých podnikatelů.

Takže radši bych býval byl slyšel od (v první větě Drápalova článku zmíněných) Nečase a Kalouska nikoliv o jejich strašení Řeckem, ale prezentaci nějakého seriózního návrhu, jak zlepšit podíl České ekonomiky na tom, co se v Česku produkuje. Řekové (i přes svůj nesplatitelný dluh) totiž mají stále své ostrovy, přírodní krásy a historické stavby (které jim produkují z turismu ekonomický přínos), Čechům (pod svými politickými vůdci jako je Nečas a Kalousek - a nemluvě o Klausovi) zbyla jen role gastarbaiterů ve vlastní zemi. To velmi smutné, viďte. Jen se o tom u nás nehovoří. Takže budeme raději hovořit o Řecku, viďte.

V. Novák 9.7.2015 9:08

Řecká lež spočívala v tom, že přirovnávala Česko,

zemi s velmi nízkým poměrem dluhu k HDP, k Řecku, které už tehdy mělo dluh přes 100% HDP. V okamžiku, kdy mu EU začala "pomáhat", byl ten dluh 127% HDP a dnes, po cca 5 letech "pomoci", je 180% HDP.

Tak TO byla řecká lež - a důsledkem bylo, že Kalousek ušpóroval českou ekonomiku úplně zbytečně do recese. Jako jediný stát v okolí. Podobně ukalouskovali EU "pomocníci" ekonomiku řeckou.

Pokud vám připadá, že si Řecko na svou životní úroveň vypůjčilo, pak mi nezbývá než se optat - a jaká část z žpřevisu živorní úrovně kapitalistických států jasko Rakousko nebo Německo nad ČSSR byl na dluh? Jaká část ze zvýšení životní úrovně v ČR po VLSR je na dluh? Protože ČSSR končila s dluhem někde kolem 7 milliard USD - i když uznávám, že USD v roce 1989 byl jiný USD než dnes...

M. Prokop 9.7.2015 9:05

Re: černobílé vidění problému bez perspektivy řešení pro

Je jasné, že ekonomie není vaším povoláním a lze důvodně předpokládat, že ani hobby.

Problém je jinde, než v tom, že banky přehrály dluhy na mezinírodní instituce, které jim to rády umožnily.

Problém je skutečně v neefektivním žití na dluh.

Také se nedivím, že volili Tsiprase. U nás zase Dluhoslava. Blbost lidská je nekonečná a následky neodvratné.

M. Prokop 9.7.2015 9:02

To by pro dotyčného byla cesta do zapomnění

". Slyšel jsem ale od Řeků řadu výmluv, ale nevzpomínám si, že by někdo z významných řeckých politiků řekl: „Chyba je také na naší straně. Neměli jsme si tolik půjčovat. Neměli jsme žít na dluh.“"

V Řecku, v Česku, v EU, všude.

Viz dnešní Macek a "jízda na mrtvém koni".

H. Gene 9.7.2015 8:49

Re: Kecy

Problém je, že opravdový "bankrot" tak nějak nastat nemůže. Že by si jako Řecko rozebrali...

H. Gene 9.7.2015 8:47

Re: černobílé vidění problému bez perspektivy řešení pro

Ony ty banky půjčovaly proti vůli Řecka?

Je jen chyba, že společně s tím vysokým úrokem nenesly i to vysoké riziko. To je špína EU.

J. Schwarz 9.7.2015 8:47

Re: černobílé vidění problému bez perspektivy řešení pro

Co to žvaníte? Banky se vůbec nerozhodly, že chtějí více vydělat, rozhodly že Řekům už nepůjčí a když, tak kvůli riziku nesplácení jen na výrazně vyšší úrok! Pak politici přinutili soukromé investory a banky odepsat 50% řeckých dluhů jako podmínku "evropské pomoci" tomuto podivnému státu. Jako na běžícím páse byly porušovány "evropské smlouvy" které podobnou pomoc přímo zakazovaly. Je směšné,  když eurohujeři zdůvodňují nemožnost odchodu Řecka z eurozóny tím, že něco takového smlouvy neřeší, že řekové by s tím museli souhlasit, právně by to bylo neprůchodné... kde bylo právo během všech těch nestandardních kroků ECB, vzniku "Eurovalu" a podobně?

I. Pujman 9.7.2015 8:12

černobílé vidění problému bez perspektivy řešení pro

obyčejné lidi v Řecku živí u nás škodolibě skoro všichni politici a média. Všimněte si, že dokud mělo Řecko jako stát dluhy u soukromých bank, žádná krize nebyla. Pak se tyto banky rozhodly, že na tom více vydělají, a nastal kolotoč, při kterém se dluhy obrovsky nafoukly, ale přešly na instituce Evropské unie. Šlo vlastně o klasické ekonomické "letadlo", které je jinak bráno i u nás jako trestné jednání. Soukromé banky, hlavně ty německé, mají dnes své řecké "investice" prakticky zpátky s tučným ziskem. Co to udělá s obyčejnými Řeky, to nikoho nezajímalo. Nedivím se, že volili Tsiprase. On na rozdíl od svých předchůdců začíná jako první uvažovat v rovině reality, tj. jak budou v Řecku nadále žít obyčejní lidé.

E. Vašátko 9.7.2015 7:00

Řecký přístup měl už kdysi dávno

feldkurát Katz. Vzpomínám najeho nesmrtelný výrok: "To se nám to hoduje, když nám druzí půjčujou..." Ostatně Švejk také vyhodil otravného věřitele, takže co se divíte.

D. Polanský 9.7.2015 6:37

Řekové love opět dostanou.

A můžeme mudrovat.

A. Reček 9.7.2015 6:37

Žili si nad poměry a když předchozí vláda to začala řešit

bylo zle a nastaly demonstrace. Teď musí ukázat Syriza jakým je hospodářem, když tolik kritizovala vládu Samprasovu.

D. Šimáček 9.7.2015 3:51

Kecy

už před pěti lety bylo jasné jak to dopadne, jen ta vaše merkozy musela zachránit spřátelené komerční banky držící toxické řecké dluhopisy jejich socializací aby to nakonec zaplatili všichni daňoví poplatníci a ne jen ti s mastnými konty v dotčených bankách, a to i za cenu masivního nárůstu ztráty, řekové na tom jen mírně parazitovali dalších pár let do totálního bankrotu, který musí přijít, ať ho různé záchranné balíčky oddalují co to jde, bude to stále dražší a dražší a žádné kvantitativní uvolňování to nezachrání, a až si lidi uvědomí, jak je brusel okrádá, tak v bruselu nebudou stačit lampy veřejného osvětlení.

L. Křivan 9.7.2015 1:13

Re: Co je nutne dodat: ted se ukazuje, jak je eurozona ...

Souhlas !  Krátce řečeno, když ideologie je nad rozumem, .....

T. Pansky 9.7.2015 1:00

Co je nutne dodat: ted se ukazuje, jak je eurozona ...

... postavena na vratkych nohach.  Zatimco se svolavaji vsemozna summity a vse vypada hrozne demokraticky, opak je pravdou.  Cela struktura eurozonay je monstrozni, hluboko pod hranici funkcnosti.  Ve svem vysledku vydime, ze nikdo neni za nic zodpovedny a nikdo nevi, co ma delat.  Co rekne Angela, to bude platit.  V konecnem vysledku tu mame vsemozne "zachranne systemy", ktere jsou byrokraticky rizeny bez jakekoliv politicke zodpovednosti.  Penize, ktere Recko nebude vracet MMF a ECB, nejsou vycucane z prstu, to jsou penize i z ceskych zdroju, ktere proste profrcely kominem.  To je soucasna eurozona - socialismus v primem prenosu.