19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Co nejvíc chybí české ekonomice

Není každý den posvícení. Představitelé vlády slavili počátkem října zprávu, že agentura Moody’s zlepšila rating dluhopisů České republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Řezníček 22.10.2019 19:32

Jeden pán musel něco projednat v Praze na ministerstvu ( řekněme MPO ČR). Vidí obrovskou budovu, skoro palác. Ptá se vrátného, to je ale obrovský barák, kolik tu tak pracuje lidí ? Vrátný odvětí " Nanejvýš 50 % ".

V. Petr 22.10.2019 16:12

My bychom totiž potřebovali někoho jako byl Friedrich Wilhelm I, který dokázal vyházet přes polovinu úředníků, zbytek donutil efektivně pracovat, ořezal státní výdaje a samozřejmě netrpěl soudcokraci a "neziskovky."

A jak toto chcete udělat!

M. Prokop 22.10.2019 16:42

Úředníků by se dalo vyházet i víc než polovina, ovšem s podmínkou, že by byl ořezán i počet jejich agend, ze značné části zbytečných, až škodlivých. Protože, agendy ponechat, úředníky vyházet, znamená jen, že byste na cokoliv čekal podstatně déle.

Soudcokracie a co s ní je problém. Pokud nějaké věci mají být nějak posouzeny, je otázka, kdo to bude dělat a na kom bude závislý. Soudci jsou dost nezávislí, mluví se o soudcokracii. Pokud by měli být nezávislí méně, někomu by podléhali. Kdyby ten někdo měli být úředníci, měl bych z toho dost hrůzu. Bylo by možné soudce volit, ale i to zakládá důvodné podezření, že by se snažili podlézat voličům, což taky není žádná výhra.

Neziskovky jsou kapitola sama pro sebe. Pokud je platí občani, je vše OK, prostě občanská společnost. Pokud je platí stát, tak už to značně zavání. Buďto dělají něco, co stát neumí, charitu, tak to ještě jakž takž, protože proč stát neumí a neziskovka ano? Leda že by stát nesměl vybírat, komu charitu jo a kdo je vyžírka a nezaslouží si. Ovšem placení politických neziskovek typu zelení, gendernány, feministky, klimaalarmisti, těm by stát neměl dávat "ani vorla". Pokud něco takového lidi chtějí, tak ať si to taky zaplatí pěkně cash z vlastní kapsy a ne oklikou přes "moudrého" úředníka, který lidem vezme, neziskovce přidělí.

V. Petr 22.10.2019 16:52

Soudce, závislý na voličích by sotva zablokoval výstavbu dálničného obchvatu Plzně a patrně by odmítal i mnohé právnické kličky!

J. Krynický 22.10.2019 15:15

Co nejvív chybí české ekonomice ... pětiletky.

Děkujeme autore!

M. Prokop 22.10.2019 14:23

Holub, odborník na vše ...

Pokud už by česká vláda měla něco dělat, tak pečovat o infrastrukturu, možná ještě školství a do ostatního se pokud možno neplést a NEPŘEKÁŽET! Stačí brzda směrnic z Brusele .... :-(

D. Polanský 22.10.2019 8:05

Budou asi nějaký vědátor, tak což nějaký ten patent sám podat, když vás už tak trápí ta naše slabá konkurenceschopnost. A komuže to chtějí konkurovat a v čem? A vůbec neplkají fráze!

M. Rozbořil 22.10.2019 14:05

To zdaleka není jenom o vynálezech. Je ptřeba umět (a chtít) i dobře pracovat a práci organizovat a řídit. O umění obchodu nemluvě. A kdo jiný než stát by měl mít dlouhodobý program vývoje? Jednotlivcův život je příliš krátký a pokud nemyslíte na své potomky, prožerete všechno tak jako dnešní (nejen dnešní) vláda. Chceme se mít dobře tady a teď, po nás ať přijde potopa.

J. Krynický 22.10.2019 15:16

Chcete pobavit Boha? Povězte mu o svých plánech.

Stát se primárně do hospodářetví nemá s.át.

J. Černý 22.10.2019 7:37

Na kolonii Západu si vedeme dobře.

M. Prokop 22.10.2019 14:24

Černý, nebo černoch? :-P

V. Pavelka 22.10.2019 2:13

Každej holub, ví že bez pořádných zákonů ,úklidu a narovnání cest , se za rok nikam moc nepohnem , ale na všem se pracuje malověrný . Vydrž Prtka vydrž. Budem bohatší že i tobě Bakala přidá .