6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Cizí slovo solidarita

František Bublan po pokusu socdemokratů zvýšit daně bohatým (nad 100 000 měsíčně) se ohradil proti výtce, že šlo o volební agitaci, o čistý populismus, který "hraje na strunu lidské závisti" (LN, 5. 10). Ne, říká, jde o etiku přežití, o solidaritu, a cituje exhortaci papeže Solidarity: "…máme usilovat o obecné blaho, protože jsme všichni odpovědni za všechny."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Urban 12.10.2011 19:14

Nemůžeme uzákonit individuální ctnosti

... přinutit lidi milovat své soukmenovce, národ nebo bližního.

Je-li to argument proti progresivní dani, pak doporučuji zrušit i policii a vězení. Ty také nepřinutí své klienty milovat své bližní, takže jsou k ničemu. Nebo ne ?

B. Rybák 11.10.2011 18:41

Solidarita

Když nás někdo vědomě podpoří v nouzi, jedná se o solidaritu a ten kdo nás podpořil je nejspíš dobrý člověk. Když nám někdo dá nezasloužené peníze, které nezbytně nepotřebujeme a on ty peníze sebral (např. zdaněním) jiným lidem, pak je to nejspíš darebák a měli bychom se mít před ním na pozoru (nevolit ho), protože si nás chce koupit a udělat z nás své slouhy.

P. Skřivan 10.10.2011 21:27

Zase na druhou stranu:

stropy pojištění jsou druhý extrém.

S. Ševeček 10.10.2011 10:36

Zvýšení daní z 35 na 39 procent je zvýšení daní o čtyři procenta?

Tohle kouzlo indonézského muslima afrického původu (copyright Jan Suchánek) zavání kouzly a tamtamy z pralesa ... i pan Šejna by řekl, že se daně zvýší percentuálně o 11,4% - poznamenal pan ředitel.

Ano, socialista je nespokojen s tak "nízkým" zvýšením daně ... jednonohá černošská prostitutka s AIDS bude spravedlivě rozhořčena - doplnil pan doktor Vlach.

(zaznamenal Saturnin)

M. Šejna 10.10.2011 9:14

u nás je daň degresivní

Od chvíle, kdo pro sociální a zdravotní daň existuje strop, máme u nás degresivní zdanění, kdy bohatí platí procentuálně méně, než střední vrstvy. Záměr sociální demokracie byl, že ti, kteří dosáhnou stropu sociálního a zdravotního pojištění, začnou platit vyšší daň z příjmu, takže by bylo dodrženo "rovné" zdanění.

Je docela směsně, jak pravicoví publicisté furt obviňují socany, že chtějí zvyšovat daně. Přitom největší zvyšování daní v historii ČR provádí Kalousek. A ještě je za to odměněn titulem nejlepší ministra financí. Svět už blbne a naši voliči dvojnásob. Ti se radši nechají odírat pravicovým Kalouskem, jen aby proboha nevládla ČSSD.

J. Schwarz 10.10.2011 9:31

Re: u nás je daň degresivní

kalousek je socialista, který se snaží zachránit sociální stát i s jeho přebujelým úřednickým aparátem a napojenými "nevládními" organizacemi. A "zdanění" bohatých je pitomost. Bohatý nemá spotřebu za tisíc "chudých", přebytky investuje. Volání po zdanění bohatých  není ničím jiným než voláním po zvýšení spotřeby a omezení investic. Peníze rozdané chudým budou projezeny, peníze bohatých slouží rozvoji.

J. Kratochvíl 10.10.2011 20:53

Re: u nás je daň degresivní

Jak jste přišel na to, že bohatý přebytky investuje a chudý je projí to je nesmyslný blábol pravice. Do čeho investoval takový Kožený a jemu podobní zbohatlíci.?

M. Stuchlik 11.10.2011 0:03

Re: u nás je daň degresivní

Kožený investoval do děvek a luxusu, tím hospodářství nerozhýbá, pracovní místa nevytvoří. Z bolševiků podnikatele nueděláš ikdyž jim dáš miliardy, vždy to budou jen loupežníci.

B. Rybák 11.10.2011 15:53

Re: u nás je daň degresivní

Doufám, že jste nechtěl říct, že chudí investují. Chtěl jste asi říct, že naši investoři jsou (v porovnání s těmi západními) chudí a že bychom se tedy o ně měli víc starat, když už jsme byli tak pitomí, že jsme umožnili STBáckým sviním (...Walis), komunistické mafii, bezohlednému zahraničnímu kapitálu a jím ovládaným "našim" médiím např. vyhnat ekonoma vystudovaného na Harvardu, pana Koženého, který investoval do naší privatizace tak dobře, že neměl zapotřebí dělat nějaké podrazy (ty možná dělal až když se bránil před skutečnými pijavicemi této země).

J. Urban 14.10.2011 9:10

Re: u nás je daň degresivní

Investuje, ale často mimo ČR. Ale to je o něčem jiném...

S. Ševeček 10.10.2011 10:30

Podporujte only svého homelesa!

"degresivní zdanění" ...

Pane Šejno, buď jste sob socka, nebo procentuální kalkulomaniak - zkuste to počítat v absolutních částkách. Anebo uvažte rovnou daň, aby byla skutečně rovná - aspoň u kategorie obyčejný člověk a prostý občan - kolik asi procentuálních procent platí daně z příjmu tato kategorie obyvatelstva?

M. Heisler 10.10.2011 13:04

Re: u nás je daň degresivní

Zatím se sociálnímu a zdravotnímu pojištění říká pojištění, nikoli daň (i když zejména sociální má k dani velmi blízko). Takže argumentovat tímto stropem je matení pojmou.

Dále zatímco u daní můžete argumentovat, že lidé s většími příjmy "více" užívají státní služby (je to sporné, ale dá se, když vám někdo vypíchne obě oči), tak tohle u sociálního a zdravotního to nejde (ani s lobotomií). U sociálního existuje silná degrese vyplácených dávek a důchodů (natolik, že Ústavní soud nařídil změnu), takže ten strop je logický z hlediska toho, že to má být opravdu typ pojištění (a ne daň). U zdravotního je ten rozdíl ještě větší - bez ohledu na to kolik platíte, dostanete stejné služby. Tedy opět je to "ne daň".

Progrese ve skutečnosti existuje - do určitého přijmu jsou daně nulové. Nemluvě o progresi nepřímých daní (kdo více spotřebuje, platí více). Jediná spravedlivá daň je spotřební, protože daní skutečnou spotřebu. Měla by se zavést i pro "nezdravé" potraviny (tuky (ne jen máslo, většina rostlinných olejů je stejně škodlivá), cukry (s výjimkou medu)) ze dvou důvodů - jednak aby se vybralo více (mělo by to jít 100% na zdravotnictví), jednak aby lidé více zvažovali zdravější/kvalitnější stravu (pokud stojí kvalitní olej 60+ a nekvalitní 30, tak peníze hrají větší roli, než když stojí kvalitní 90+ a nekvalitní 60). Problém je ale v tom, že celá řada náhražek (zejména cukru) je mnohem méně zdravá než samotný cukr - část "hubnutí" je způsobena stejně jako u kuřáků - organismus bojuje s "de facto" otravou. Jenže prosadit na ně ještě větší spotřební daň nejde.

"Progresivní" danění navrhované socialisty je čirý populismus - protože to je metoda jak vytáhnout více z kapes voličů jiných stran a dát to svým voličům.

P. Rajman 10.10.2011 8:41

Proč by utíkal ten kdo daně neplatí ?

Náměstek ministra financí za ODS oznámil, že od těch nejbohatších stát téměř nic nevybere. Proč jsou tedy obyvatelé strašeni, že by tito lidé při zvýšení daní mohli odejít. Ten kdo daně neplatí má pro stát stejnou cenu jako zahraniční investor. Že se však ve státě, který mu to umožňuje chová podstatně arogantněji   je zcela zřejmé. Problém dnešní pravice ( který žene voliče doleva ) není skutečnost, že pravice z principu nechce zvyšovat daně, ale že je musí zvyšovat všem formou DPH, protože výběr přímých daní  je podstatntně nižší než sami ve svých propočtech deklarují.  Stanov 20% a vyber 20% to je pravicová politika. Stanov 30 a vyber 20% je pak stejná levárna jako stanov  20 a vyber 10%.

A. Bocek 10.10.2011 7:48

Jestliže progresívní daň

vyžene 1% z horních 10 tisíc do daňového ráje , bude to větší škoda než se z toho vybere.

M. Šejna 10.10.2011 9:23

Re: Jestliže progresívní daň

to je samozřejmě blbost a Vy to víte. Plátce daně nezajíma progrese, degrese či rovnost daně. Plátce zajímá VÝŠE daně. Dnes progresivní zdanění není, ale celkové zdanění je vyšší než za "progresivních" socanů a "progresivního" Klause.

J. Chvojka 10.10.2011 19:18

Re: Jestliže progresívní daň

Samozřejmě, že u nás progresivní zdanění je! U nejnižších příjmů díky odčitatelnému základu je zaplacená daň výrazně nižší podíl z příjmu, než u vyšších.

J. Blažek 10.10.2011 6:27

Co tím ....

.... chtěl autor říci mně není jasné, je to jak když ryba plácá ocasem.  ... Jen bych si mu dovolil položit jednoduchou otázku: Proč ve všech vyspělých státech světa existuje vysoce progresivní zdanění příjmů a proč zde podnikatelé neprchají na Kajmanské ostrovy či do jiných daňových rájů?

O. Kurz 10.10.2011 7:24

Re: Co tím ....

Rozhodně to není kvůli signifikantnímu zvýšení výběru daní. Většinou je to proto, aby populisti neměměli onu munici, kterou dostali u nás. O zavedení rovné daně, uvažoval počátkem 80. let na př. i pan Reagan, blahé paměti a z téhož důvodu (nedráždit chřestýše bosou nohou) , nakonec zavedena nebyla.

O. Kurz 10.10.2011 7:26

Re: Co tím ....

A ječtě něco. Nemějte strach. Oni jim do těch daňových rájů prchají.

F. Pavlis 10.10.2011 7:47

Re: Co tím ....

F. Pavlis 10.10.2011 7:50

Re: Co tím ....

..u normálních lidí nebývá obvyklé, že pokud něčemu nerozumí, plácají jako ryba ocasem, pane Blažku. Někdy se stačí prostě zeptat, případně mlčet.