2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
VKV 29.12.2009 14:14

Re: Čína - cesta do pekel

Milý HOfmane,

zajeďte si do Číny a potom teprve plkejte o technologické zaostalosti a slabé úrovni vědy.

A pokud jde o lidská práva, tak v hlavním městě Číny si můžete prakticky na každém rohu dojít zadarmo kluturně na WC, na rozdíl od Česka.

Vladimir 29.12.2009 4:01

Úroveň

Odborná úroveň autora je opravdu pofiderní. Jestliže je schopen tvrdit, že Čína svými invsticemi (do infrastruktury, do výroby) se sama zadlužuje, tak asi posledních 20 roků spal a neví která bije.Čína si za dobu těch cca 20 roků (díky neuvěřitelně levné prac. síle - odírání svých občanů) naspořila stovky mld dolarů (jde to do bilionů - jenom amíkům půjčila několik stovek mld dolarů). Na příkladu Číny se uKazuje  výhoda tržního systému v orientálním provedení ( tržního +centrálně plánovaného - státně kaptalistického ?). Teng Sia Phing vytvořil zdařilou konstrukci a povedl se mu reformovat socík. Asi se neptal tehdy Havla, jestli to jde nebo ne.

Vodička-sapér 27.12.2009 22:24

Re: Duše čínského národa

 Sap.,   to je pravda, třeba když cestovatel navštíví v ČR pražskou holešovickou tržnici,převážně  s vietmamskými stánky , má duši českého naroda jako na dlani.Sabe, čínská kultura je odlišná,   ale obohacuje svět více jak třitisíce let. a jestliže se v souvislosti s tímto Vašim disk. přÍsp. se pan Standa, níže , zmiňuje o lidské blbosti, myslím, že je to plně namístě.     

Martin II 27.12.2009 19:59

Re: Článek,

Nó,to jste teda objevil ameriku - opravdu se domníváte,že tohle autor neví ?

V. Hoffman 27.12.2009 18:58

Re: Čína - cesta do pekel

No jo,  je pravda, ze japonske vyrobky mali vraj v 60-tych rokoch podobnu povest ako teraz cinske, cize skutocne /dalekovychodnych/ Aziatov neradno podcenovat. Na druhej strane este stale existuju dve Ciny, vnutrozemie je este stale neuveritelne zaostale a nevytrhnu to ani peniaze od namedznych otrokov pracujucich na stavbach a vo fabrikach v rozvinutych oblastiach. Stale je to o ludoch, potrebujete kvalifikovanu pracovnu silu. Cinania celkom slusne zvladnu pasovu vyrobu, uz aj na vysokej urovni, ale vo vyrobe technologickych celkov, strojov, komplikovaneho softwaru  maju este stale znacny deficit. Prave v tom /plus v R&D/ je nasa silna stranka na ktorej by sme mali stavat, v socialnych nakladoch nikdy nemozeme Cine konkurovat, to by sme museli odburat pokrok najblizsich 150 rokov. To nie je len o mzdach a socialnom zabezpeceni, ale aj o ekologii, bezpecnostnych predpisoch, autorskych pravach, dlzke pracovnej doby atd. atd. To su veci, ktore Cina bude musiet skor ci neskor riesit /spolu s umelym drzanim juanu na nizkej urovni/, cim sa jej vyroba pochopitelne predrazi. Ale naozaj si nemyslim, ze by sme ju v tom mali teraz napodobnovat a sami si preventivne znizovat zivotnu uroven.

Standa 27.12.2009 18:20

Re: Duše čínského národa

Česká hloupost nezná hranice.

Standa 27.12.2009 18:18

Článek,

jehož autor netuší, že Čína se teprve probouzi se svým obrovským trhem. K tomu příjde i postupné probuzení Indie. Takže skutečnými hybateli světového trhu se stávají asijské státy, ať se to někomu líbí nebo ne. Autor by neměl studovat brožury z r. 1960 apod. Jsme již v r.2009!

zed 27.12.2009 17:31

China - pouze 314$ per capita!

Posledni odstavec - o jakém vytváření statního dluhu Číny autor mluví? Vždyť se svými 314$ per capita je zcela marginální oproti "západnímu" světu! Navíc Čína je v podstatě celosvětový věřitel, podobné kroky si může dovolit. Netvrdím, že práce s měnou je z našeho pohledu v Číně optimální, ale prosím autora o seriosnější přístup.

tich@dohoda 27.12.2009 9:46

http://ekonom.ihned.cz/c1-39586080-boty-delaji-cloveka

Je vůbec v Evropě nějaká továrna vyrábějící pro Baťu?

Ano,

v nizozemském Bestu sídlí Bata Industrials vyrábějící bezpečnostní

obuv. Tam cena nehraje příliš roli, takže si evropskou produkci můžeme

dovolit.

tich@dohoda 27.12.2009 9:45

http://ekonom.ihned.cz/c1-39586080-boty-delaji-cloveka

Odkud jsou tedy boty od Bati?

Vyrábíme v Pákistánu, Indii, Bangladéši, na Srí Lance, v Malajsii, Indonésii.

Také v Číně?

Ne, v Číně nevyrábíme, protože tam nemůžeme boty zhotovit za cenu, která by byla nižší než od tamních producentů.

Nadřazený Evropan 27.12.2009 9:30

Zřejmě čínskému primitivovi.

Letos to rozhodl Ježíšek. Jeden dárek - Twister za 500 korun - kolečko barevného papundeklu s plastovou ručičkou na cvočku a kus bílého igelitu s barevnými kruhy. Zřejmě složitá technologie výroby a slovutná značka Hasbro způsobila toto ocenění. Sám bych výrobní náklady odhadl na tři koruny i s obalem. Výrobeno v Irsku. Druhý dárek za stejnou cenu - malý, vysílačem řízený vrtulníček s dobíjecí základnou, který spolehlivě létá a  operuje na pokyny trimrů po pokoji. Výrobní náklady bych v Česku odhadl na 1 000 korun (v Irsku zřejmě 200 000 korun). Vyrobeno v Číně. Chudáci Irové a chudáci Češi v budoucnu. Tak jsme si technologickou převahu a konkurenceschopnost vůči Číně asi nepředstavovali.

Honza42 27.12.2009 9:03

Re: Kdyby Čína přestala vyvážet třeba ponožky - co si v Americe navléknete na nohy? A košile? A boty? Umíte ještě v USA ušít boty? Tady v EU už málokdo. My jsme závislí na Číně, ne ona na nás.

Pokud zlikvidujete jakýkoliv obor, je otázka desítek let, než se ho podaří oživit. Není to otázka peněz, ale lidí. Není to tak jednoduché jak si představujete. Možná by se to urychlilo kdyby Američané jezdili na zkušenou do Číny :-(  Ani škola Vám nepomůže. Vemte absolventy VŠ technických směrů a řekněte jim, že mají vyrábět třeba obyčejný  flanel v zemi kde textilní průmysl klekl před 20 lety. Budou v perdeli. Vím to, jsem technik. Další problém je školství, které za Asií zaostává strašným způsobem - produkuje převážně nepoužitelné "filozofy".

 Čili závěr: NEMÁME technické a lidské kapacity, museli bychom je pracně znovu vytvořit. Už dnes je obrovský problém najít zaměstnance, který vůbec něco umí.

Tím neříkám, že toho nejsme schopni. Ale pro mnohé by to bylo bolestivé probuzení z dlouhého života naší společnosti na dluh. Zase vstávat ráno o páté a místo do úřadu do montérek a makat a makat. A nic moc za to.

J. Koťátková 27.12.2009 8:49

Duše čínského národa

"Brodíme se téměř po kotníky v obtížně definovatelné blátivé hmotě, která nejspíš bude páchnoucí směsí vody, krve, shnilých vnitřností, prachu a zbytků zeleniny. Celá dlouhá ulice Qingping Lu je vyplněna zápachem a zvířecími hlasy. Předsmrtnými hlasy, ze kterých je jasně cítit, že volající živáčkové si uvědomují, proč tu jsou. Bezbrannost a zvířecí smutek se jasně zračí také v jejich očích. Nakupující Číňané sem však přišli pro pravidelnou dávku „živočišných bílkovin“ a na zvířata v klecích se chladnokrevně dívají jen jako na potenciální potravinu. Emoce musí jít stranou.

 

Návštěvou tržnice pro mnohé cestovatele začíná návštěva cizí země, neznámého města či vesnice. Je to logické. Tržnice jsou zrcadlem do duše národa, sondou vypovídající o jeho zvyklostech, kultuře, mezilidských vztazích..."

pokrač. http://lemberk.vcm.cz/cestopisy/qingping1.htm

Tino 27.12.2009 8:48

Panika jde na nervy!

Není daleko doba, kdy Čínské firmy příjdou i do Česka a s nimi dampingové ceny - dampingovější, než které jsme dosud zažili v hypermarketech. I korupce bude korupčnější než dosud a tak veřejné zakázky s jistotou přejdou do Čínských rukou a velmi levně nám Čína zakázky zrealizuje. Nebude problém dorealizování projektů, které dříve korupčně končily u současných firem v Česku.

Takže jásejme nad vítězným tažením Číny! Stávající sociální zajištění sice půjde ke dnu, ale případné námitky davů zvládnou politické špičky hravě. Ovládají totiž odbory i státní aparát s jeho zaměstnanci. A než se lůza vzpamatuje, budou za vodou všichni ti, co dovolili expanzivní Číně ovládnout naše korupční prostředí. Ono jim totiž nic jiné nezbývá, když si takovou cestu k svému bohatsví vybrali a jen takové jsou schopni. A koneckonců ona lůza je do sedel politiky vynesla, protože lůza slyší jen na populistickou politiku.

Tak takhle já černě vidím budoucnost. Třeba po Novém Roce budu mít snahu o vize jásavých zítřků. Člověk si musí namlouvat, aby totiž nepropadal panice. Panika jde na nervy.:-/

tich@dohoda 27.12.2009 8:37

Kdyby Čína přestala vyvážet třeba ponožky - co si v Americe navléknete na nohy? A košile? A boty? Umíte ještě v USA ušít boty? Tady v EU už málokdo. My jsme závislí na Číně, ne ona na nás.

viz titulek, Honza42/. Docela se pletete , Honzo42 , spotrebni zbozi vyrabi spousta zemi, ty ponozky klidne koupite v Pakistanu ci Mexico a spouste dalsich zemi. Neni to tak dlouho, kdy ulohu Ciny hralo Thajsko , takze spousta textilu a obuvi byla z Thajska, dnes uz je Thajsko "drahe" , ve Vietnamu se boty udelaji daleko levneji :-) . Vyspely svet USA/EU ti se bez cinskych vyrobku klidne dokazi obejit, maji technicke/lidske  kapacity si to zbozi vyrobit ve svych zemich, ovsem ty obrovske zisky akcionarum, ktere prinasi vyroba v China a dalsich rozvojovych zemich, ty by sly do pryc. Vraceni vyroby spotrebniho do EU/USA to by zvysilo obrovskym zpusobem zamestnanost a Cinu by to ekonomicky polozilo, je existencne zavisla na trhu USA/EU , protoze je to trh s 800 miliony lidi a vysokou spotrebou. China jde stejnou cestou, jako pred ni absolvovaly Japonsko a South Korea , je vysoce pravdepodobne, ze vyvoj v China bude kopirovat tyto zeme. Ovsem ukocirovat miliardu lidi je daleko tezsi , nez 100 milionu/Japonsko/ , Cina totiz zdaleka nejsou jen Cinane, nedavne nepokoje s Ujgury , to byla jen spicka ledovce a otvirani zeme svetu a internet ty problemy bydou urychlovat. Cest :-)

Papouch 27.12.2009 6:37

Re: Jak se říká: Vocuď jen pocuď.

ten vlak-rekordman vyrobila 100% cinska firma Sie-Mens, konkretne ve sve eurounijni pobocce v Braunschweigu ;)

hank bukowsky 27.12.2009 5:50

Re: Jak se říká: Vocuď jen pocuď.

najednou jsou objeveny u nás odbory? Ergo, za prvé: jsou naše odbory měkoučké jak modelína. Za druhé: je to volání po jejich zrušení a nastoupení čínskou cestou?

hank bukowsky 27.12.2009 5:48

Re: Jak se říká: Vocuď jen pocuď.

Čína vždycky byla velmocí, nikoho se na to neptala. Čína vyrábí vysoce kvalitní výrobky, které omylem považujete za výrobky renomovaných značek a vyhazujete za ně nekřesťanské peníze, zatímco europské firmy poskytují toliko jméno a obal, vyrobený také v Číně. To není chvála Číny, pouze konstatování reality.

hank bukowsky 27.12.2009 5:44

Re: Ivánku, ty blbečku.

jenže ti prohnilí kapitalisté v honbě za osobním či firemním ziskem sami pomáhají Číně v rozmachu, nekoukajíc, že připravují konec i sobě. Než aby vyžadovali standarty, podnikají s Čínou.

exulant 27.12.2009 5:40

Re: Jak se říká: Vocuď jen pocuď.

Tak jak to ten marat napsal mi to zni ze Nemecko bylo obeti a ty valky nezacalo. Jako ti Japonci, taky mezi valkami vyrabeli a exportovali smejd a po te druhe co prohrali je USA postavilo na nohy aby na to doplatilo a ted holt doplaci ze totez se opakuje v Cine. Bez valky.

hank bukowsky 27.12.2009 5:34

Re: Ivánku, ty blbečku.

to by Čína musela ovládnout levně a pomocí násilí světové zdroje, tak jak to udělali USA, aby mohla použít model USA.

68 27.12.2009 5:34

Re: Čína - cesta do pekel

Ále to víte, pri sobotě po robotě, a tak jsem usoudil, že bych mohl po jídle věnovat té Číně také nějaký podrobnější rozbor. Jako takovou pozornost. Vždyt si toho to mraveniště zaslouží.

hank bukowsky 27.12.2009 5:32

Faktem je jedno:

Číně nerozumíme, nemůžeme ji poručit a Čína na rady MMF kašle. Nedokážeme předvídat, co Čína bude dělat a jak to bude dělat. A máme z toho strach, protože celou dobu jsme ve veřejném prostoru Čínu pouze pomlouvali a snažili se peskovat. Samotné názory ČR a v ČR jsou pro Čínu totálně nevýznamné, včetně výkřiků politruků. Vlastně se jedná o vystrašené ječení.(Ti nejhloupější budou pořád harašit starými halapartnami antikomunizmu.)

RK 27.12.2009 4:26

Re: Čína - cesta do pekel

Banglades bych asi neresil tam je to uplne jiny problem, Indie nikdy statutu velmoci nedosahne zejmena diky etnicke roztristenosti a nesounalezitosti  obyvatelstva hranicici s trestuhodnym nezajmem o osud jinych - tady je rec o Cine. Ja nejsem tak stary, delam v IT a v Asii mam pro biz mnohem lepsi podminky nez ve zbytku sveta - takze spise ekonomicka emigrace - a hlavne chci aby potomek vyrustal v konkurencnim perspektivnim prostredi a za pat let neresil jestli bude psycholog, sociolog nebo politolog - tady mu na ty nesmysly  nikdo penize neda. A kazdy rok jen ziram kam se mistni konkurence zase dostala - to tempo a drajv je neuveritelne. Kazdy rok pospoucham nazory cizincu zde, kteri sebevedome tvrdi, za Asiate jsou vhodni jen na praci a ze maji limit za ktery k nam uz nemohou dojit - k nam nadrazene rase. Kazdy rok se smeju jak se ta latka kterou udajne nepokori posouva vys a vys a jak spousta cizincu mizi z oboru kde si proti mistnim uz neskrtne. Tak to bohuzel je.

V. Hoffman 27.12.2009 1:33

Re: Čína - cesta do pekel

Este ze vas mam, co by som bez vas s tou nevyburenou energiou robil!;-D Len taka mala otazocka - a preco vy venujete /napriklad v tejto diskusii/ pozornost cinskej ekonomike? To nemate nic ineho na praci alebo ako?;-D 

68 26.12.2009 22:45

Re: Čína - cesta do pekel

Preboha, HOFFMANE ! Ako vedůcí slovenský ekonom byste se opravdu neměl tolik věnovat zahraničním ekonomikám, ale spíš veškerou svoji nevybitou energii zaměřit na domácí trhy. Stále na to zapomínáte.

Jura Jurax 26.12.2009 22:37

Re: Jak se říká: Vocuď jen pocuď.

Jenže taky jen hlupák nevidí, že v Číně se toho dosahuje za cenu takového vykořisťování pracovní síly, že by z toho jakéhokoliv evropského levičáka - o odborářích nemluvě - trefil šlak, být to u nich doma ... schválně, kolik činí státem zaručená minimální mzda v Číně a kolik jsou tam dávky v nezaměstnanosti? Pokud vím, tak obé nula nic.

V. Hoffman 26.12.2009 22:36

Re: Čína - cesta do pekel

No, ono nikto nepopiera, ze Aziati su neuveritelne pracoviti, to vzdy aj boli. Ale pracovitost sama o sebe nestaci, jeden programator vyprodukuje za den viac ako 100 /usilovne pracujucich/ kopacov. A aj keby v azijskych krajinach raz doslo k zasadnemu posunu k cinnostiam s vyssou pridanou hodnotou /co je este strasne dlha cesta/, teraz este mame technologicky naskok, na ktorom by sme mali intenzivne pracovat. To je cesta, nie zavadzanie socialneho systemu ako za cisara pana. Ten totiz viedol k obrovskym socialnym rozdielom, ake sa v sucasnosti daju vidiet napriklad v Indii a Bangladeshi. Nemyslim si, ze by som chcel zit v takom svete /aj po uprave na europske pomery/. Rozhodne nechcem kvoli hypotetickemu nebezpecenstvu /skutocne nemame opredstavu, co sa bude diat o 30-40 rokov rovnako ako to nevedeli predikovat predchadzajuce generacie v 70-tych a 80-rokoch/ obetovat svoju a pripadne dalsiu generaciu, to sa na mna nehnevajte.:-)

Mimochodom, ako to ze vasa generacia je  "jeste z minula pracovita a relativne na state nezavisla"? Pokial nie ste z emigracnej vlny 48, tak zivot za sociku prave k pracovitosti a relativnej nezavislosti urcite nevychovaval, prave naopak.

Jura Jurax 26.12.2009 22:32

Re: Jak se říká: Vocuď jen pocuď.

Ale třeba ve Zlíně jsou ještě furt lidi, co umí ušít boty. Jenže vcelku pochopitelně nechtějí dělat za 1500 Kč měsíčně a bez sociálního zabezpečení jak Číňani ... v Číně to pod moudrým vedením Komunistické strany jde, a bez odborů, předpisů o bezpečnosti práce, bez předpisů o znečišťování životního prostředí a bez stávek, které moudrá strana v rámci nerušeného budování tvrdě potlačí ... a taky bez zbytečných ohledů na cizí duševní vlastnictví  ...

68 26.12.2009 22:25

Re: Jak se říká: Vocuď jen pocuď.

No já ty mravence nemůžu vystát. Jako všechno, čeho je moc. Prostě serou mě, kdyby dělali ty úplně super vlaky a podlikačky. Víc jich pohromadě - a to japání se vystát nedá. Ale jinak jsou milí. Nevadilo by mi ale, kdyby se Čínani mačkali jen v Číně. (Ulč promine, že?)