28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Cíle ČNB

Jak známo, zásadním cílem centrální banky je udržování cenové stability, tedy stability kupní síly peněz. Při naplňování tohoto cíle ČNB je a logicky i vždy musí být připravena uvolnit dále měnové podmínky (nebo je naopak zpřísnit), měnová politika nemůže mít horní a dolní limit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Frauknecht 7.3.2016 10:16

Re: Tak tak.

"Trochu" (:-)) jiná čísla:

V průběhu prvních třech čtvrtletí 2015 z ČR odešlo 449 mld. Kč. Opačným směrem zamířilo 164 mld. Kč. Kvůli přerozdělení se zahraničím přišla česká ekonomika v lednu až září loňského roku o 285 mld. Kč, tj. o 8,6 % HDP.

Zdroj: http://finexpert.e15.cz/cr-je-nejvic-odtokova-ekonomika-v-eu

J. Kratochvíl 7.3.2016 10:11

pane Šejna

Jenže vyšší příjmy domácností zařídila vláda, která zvýšila platy státním zaměstnancům a důchodcům. Soukromé firmy zvyšují až následně a neradi.

J. Kratochvíl 7.3.2016 10:06

pane Krejčí

Problém je v tom, že těch 2 500,- nedostane český občan, ale vlastník firmy, která vyváží, což jsou hlavně zahraniční vlastníci. Kdyby byla pravda to co píšete, museli by vlastníci o 2500,-Kč zvýšit platy zaměstnancům a to se evidentně neděje. Firma když zvýší svůj zisk o 10%, nezvýší platy svých zaměstnanců o 10%.

Politika ČNB je obecně pro občany a ekonomiku ČR škodlivá a pomáhá z nás dělat novodobou kolonii, protože umožňuje naší konkurenceschopnost levnou pracovní silou. Odliv zisků do zahraničí v minulém roce byl značný činil přes 219 mld. korun, zatímco reinvestováno bylo pouze 94 mld. korun.

M. Šejna 7.3.2016 9:57

Re: pane Krejčí

projeví se druhotně. Tedy tak, že pokud se daří vývozcům, začne se dařit i ostatním. Nakonec růst české ekonomiky je nyní tažen vysokou spotřebou domácností. A vysoká spotřeba domácností je důsledkem vyšších příjmů domácností.

R. Langer 7.3.2016 9:07

Re: pane Krejčí

Hm, a jakpak se to projeví u občana, co do EU nic nevyváží, ale bere normální plat jako zaměstnanec, tedy pro většinu pracujícího národa? Mohl byste nám osvětlit, pane Šimku, jak dojde k přibližování životní úrovně v tomto případě?

M. Šejna 7.3.2016 7:35

pane Krejčí

uvedu příklad:

před devalvací koruny občan ČR vyvezl do EU zboří za 1000 euro, po devalvaci také za 1000 euro. Před devalvací obdržel za toto zboží v přepočtu 24500 Kč, po devalvaci 27000 Kč. Získal tedy o 2500 Kč víc, tj. o 10,2% větší příjem.

Pokud by český občan za takto získané peníze nakupoval jen zboží z EU, nepoznal by vůbec rozdíl. Jenže on si většinu zboží a služeb kupuje v ČR (nájemné, základní potraviny atd.). Takže právě v tomto se životní úroveň českého občana tomu německému díky ČNB přiblížila. Životní úroveň se totiž mnohem lépe porovnává v tzv. paritě kupní síly a nikoli v nominálním směnném kurzu.

J. Krejčí 7.3.2016 5:59

Jak ta nezávislost ČNB

přispěla k přibližování životní úrovně občanů ČR k úrovni třeba Německa, už se autor té samochvály nezmiňuje. Já myslím, že vůbec !

M. Červeňák 7.3.2016 4:48

ČNB připomíná patologického hráče

háže prachy do forbesu a vůbec netuší, jestli z toho něco vypadne nebo ne...

K. Pavlik 7.3.2016 3:05

Re: Cenová stabilita = inflace?

Termin cenova stabilita se CNB moc nepovedl (definice CNB je na WEBu) - asi spravnejsi by bylo pouzit termin mirne zvysovani cen.

H. Gene 7.3.2016 1:44

Cenová stabilita = inflace?

Nějak nerozumím, jak koresponduje "udržování cenové stability" s cílováním inflace...

K. Pavlik 7.3.2016 1:23

Autor si fandi

Moznosti centralni banky jsou omezene jak uz napriklad nekolikrat zjistila britska narodni banka kdyz se rozhodla bojovat proti financnim spekulantum a nechala v tom kalhoty.

O tom ze by narodni banka mohla regulovat stabilitu cen si muze jen zdat.Toto dlouhodobe zavisi na vecech ktere jsou zcela mimo kontrolu narodni banky. Jsou drasticke priklady no ale i napriklad Mexicka narodni banka si moc nenamlouva ze muze moc ovlivnovat cenovou stabilitu - to muze dlouhodobe jen vlada. Pokud se vlada rozhodne si hodne pujcovat tak centralni banka muze jen bezmocne prihlizet.

Minuly obrovsky uspech CNB - snizeni ceny koruny se neda delat stale. To by Cesko dopadlo jako Argentina - penize jsou v sousedni Uruguai - tedy v ceskem pripade na Slovensku nebo Rakousku a narodni banka by mohla jen prihlizet a zurit.