Pondělí 13. 5. 2024Servác polojasno10 °C

Diskuse k článku

EKONOMIKA: Cíle ČNB

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 41
  • Poslední: 7.3. 2016 23:10
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
J. Kratochvíl 7.3.2016 16:13

Re: pane Prokop

Ještě jednou: míra a výše zisku, který si mohou vlastníci odvést mimo ČR je mimo jiné faktory dána podmínkami, které určuje naše ČNB a tím, že zeslabuje uměle korunu zvyšuje zisky zahraničním vlastníkům, a tyto zisky zaplatí naši zaměstnanci svými nízkými výplatami a zbytečně. Zajímavé je to, že např. Němci si svou marku takto neznehodnocovali, ale naopak byli hrdí na její sílu, asi jsou "národovečtí fantasmagoři". Zajímavé je, že také německá vláda má ve svém programu zvyšování životní úrovně občanů.

M. Prokop 7.3.2016 21:35

Re: pane Prokop

Ale "znehodnocovali", Švýcaři také, jen o tom nevíte.

K. Frauknecht 7.3.2016 11:01

Re: Proč?

Kam čert nemůže, pošle socany :-)! V živé paměti mám vychloubání socanských vlád, kolikže vytvořili investičních pobídek!

A ten "nějaký" odliv je o pětinu vyšší než na Slovači a o třetinu vyšší než v Bulharsku. Jukněte na graf v odkazu výše.

J. Hruška 7.3.2016 11:54

Re: pane Krejčí a pane Šejno

Dobrý den. Jenže on (ten spotřebitel) si většinu zboží a služeb sice v ČR kupuje, ale za ceny srovnatelné z cenami v EU euro zóně (jen s výjimkou nájemného, které se nedováží). Takže Vaše počty jsou zavádějící neřku-li demagogické, pane Šejno.

Viz ceny nafty, benzínu, pohostinských a hotelových služeb, taxy služby, ale i másla, mléka, vajec snad jen chleba je levnější než v euro zóně. Nemluvě o socialistických mzdách. Demagogie o zvyšování životní úrovně neomarxistickými metodami řízení trhu předvedená v praxi devalvací Kč. Zdař Bůh, Josef. Devalvací Kč bylo dosaženo zvýšení cen a ne inflace ( zvýšení mezd a cen).

M. Prokop 7.3.2016 10:37

Re: Jak ta nezávislost ČNB

Přibližování životní úrovně občanů ČR k občanům Německa ovšem není úkolem ČNB, ta k tomu může jen omezeně vytvářet podmínky, což vcelku činí.

R. Langer 7.3.2016 10:48

Re: Jak ta nezávislost ČNB

Nečiní.

J. Kratochvíl 7.3.2016 10:56

Re: Jak ta nezávislost ČNB

Což vcelku nečiní, ale naopak. Viz výše.!!!!

M. Červeňák 7.3.2016 4:48

ČNB připomíná patologického hráče

háže prachy do forbesu a vůbec netuší, jestli z toho něco vypadne nebo ne...

H. Gene 7.3.2016 1:44

Cenová stabilita = inflace?

Nějak nerozumím, jak koresponduje "udržování cenové stability" s cílováním inflace...

K. Pavlik 7.3.2016 3:05

Re: Cenová stabilita = inflace?

Termin cenova stabilita se CNB moc nepovedl (definice CNB je na WEBu) - asi spravnejsi by bylo pouzit termin mirne zvysovani cen.

R. Langer 7.3.2016 10:49

Re: Cenová stabilita = inflace?

Slovo "mírné" má u mě poměrně dost jiný význam.

K. Pavlik 7.3.2016 1:23

Autor si fandi

Moznosti centralni banky jsou omezene jak uz napriklad nekolikrat zjistila britska narodni banka kdyz se rozhodla bojovat proti financnim spekulantum a nechala v tom kalhoty.

O tom ze by narodni banka mohla regulovat stabilitu cen si muze jen zdat.Toto dlouhodobe zavisi na vecech ktere jsou zcela mimo kontrolu narodni banky. Jsou drasticke priklady no ale i napriklad Mexicka narodni banka si moc nenamlouva ze muze moc ovlivnovat cenovou stabilitu - to muze dlouhodobe jen vlada. Pokud se vlada rozhodne si hodne pujcovat tak centralni banka muze jen bezmocne prihlizet.

Minuly obrovsky uspech CNB - snizeni ceny koruny se neda delat stale. To by Cesko dopadlo jako Argentina - penize jsou v sousedni Uruguai - tedy v ceskem pripade na Slovensku nebo Rakousku a narodni banka by mohla jen prihlizet a zurit.