6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Cestou necestou

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
karel 16.4.2009 2:40

Klanět se věřitelům,mít k nim úctu a pokoru, doufat, že naše Lesy jsou národním aktivem

a za zástavu si je věřitel vezme k užití, vykácí jako Číňané v Rumunsku  (30 000 ha lesa smítili) vytvoří nám tady Dalmáciia zase odjedou! Na stránkách si tady tlachejme!!!

Antonín Hrbek 15.4.2009 18:28

Re: Cestou necestou

Za první republiky bylo zvykem, že každý technický pracovník měl přiměřené ekonomické vzdělání. A řídicí pracovník musel projít "kolečkem", aby řízený podnik skutečně poznal, Vznikem VŠE a podobných škol vznikli především političtí ekonomové chrlící různé vyčtené poučky, kteří o věcných problémech řízených organizací nevědí vůbec nic. Dalším paškvilem jsou političtí náměstci ministra a političtí vedoucí odborů, kteří při každé změně poměrů mizí.

LJG 15.4.2009 13:16

Re: No jo, vždycky když přicházím do firmy

Inu Honzo, tady je pomoc jediná. Dejte tomu, co umí chlap z provozu před důchodem hodně složité anglické jmého a udělejte na to kurzy za nejméně 200 tis, zakončené nějakým titulem - třeba CHZPPD  :-)

MBA manažerovi nevysvětlíte, že je ten chlap užitečný.

FKus 15.4.2009 9:55

Cestou necestou

Už mnohokrát jsem se shodl s kolegy, že hlavním problémem vedení firem je bohužel ten, že neexistuje vyvážený stav mezi managery s ekonomickým a technickým vzděláním, tzn. že převyšuje ten s ekonomickým nebo má rozhodující vliv. Majitelům se dobře poslouchá nákladová analýza firmy, tj. když uděláme toto a toto, snížíme stav tam a tam, výzkum je hloupost, údržbu můžeme dát autsourcingové firmě atd. a volné peníze budeme kapitalizovat. A až začne mít firma problémy, tak ji pošleme ke dnu nebo "revitalizujeme" a prodáme (jsou tam slušné nemovitosti a nějaký obchodní řetězec to koupí). Nezdá se Vám, že tady je někde zakopaný pes.

Honza42 15.4.2009 7:54

No jo, vždycky když přicházím do firmy

a vidím na vrátnici grafy, cíle, strategie, kvalita.......... už předem vím, že to tam bude stát za houno. Kompetentní lidé k nesehnání. Nerozumí tomu, čím se chtějí živit, vrcholový management právě přišel řídit strojírenský podnik z předchozí štace, kde řídil výrobu marmelády. Navíc na práci nemá čas, vytváří přece nástěnky a strategie.

Jediná naděje je sehnat chlapa z provozu před důchodem, který ví všechno co je třeba. Jenže těch ubývá, buď umřou nebo jsou "nepotřební" a "odejití." A tak člověk často sedí se třemi managory a vidí, že si s nimi nemá co říci.

MR 15.4.2009 7:47

Tak aspoň víme

čím se v TBN zabývají - opravdu geniální. Doufám, že na to padne nějaká menší dotacička od státu, vždyť je to potřeba říct těm tůpcům podnikatelským, že to co jim chybí, je přeci strategie! Divím se, že bez toho dokázali někteří vůbec přežít! 

rolandszewczyk 15.4.2009 0:36

.

fakt zajímavý závěr ,a k němu došel prezident,,,,,pak se divíme těm krizím