3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 24.5.2011 1:01

Re: Velmi dobře si pamatuji, že socialistický buřt

Mily pane, jste proste obycejny blbec. Nikdo neargumentoval tak, jak vy to vykladate, nikdo si je nechvalil. Vy, jako vsichni blbci, argumentujete jen a pouze cernobile, a jak jinak, vubec , ale vubec nemluvite k veci samotne, po zvyku primitivu zavadite rec uplne jinam a mate za to, ze na to nikdo neprijde.

P. Sulc 23.5.2011 20:39

Re: Tak nevím

Pane Kolmane, to ze mliko nekysne je proste tim, ze se pasteurisuje pri vyssi teplote nez kdysi a tudiz se ty prislusne bakterie zabijou. Ale jestli chcete kysele mleko, je tu jednoducha pomoc, dejte tam trochu kysele smetany a rozkvedlejte ji, ta snad tak moc pasteurisovana neni, alespon v Americe to tak jde udelat. Jinak pamatuju ze za valky a po valce jsem chodil pro mleko z bandaskou a mama jej pak doma prevarila, aby dele vydrzelo, ovsem take nekyslo. Ty "zelezne kravy" : ja nejsem spravny Cech, neb nejsem pivar, ale mlikar a rad bych si az prijedu do Prahy dal 'opravdicke' mleko. Dejte mi prosim vedet, kde ty 'kravy' v Praze jsou, diky.      paul.sulc@verizon.net

P. Krešňák 23.5.2011 16:21

Tak něco málo od řezníka

Vážený pane autore, nějak mi nedošlo co jste ve svém článku chtěl říci. Ale vězte, že i špekáček se dostal jako tradiční zaručený výrobek do Bruselu na popud slovenské strany. Čechy ani nenapadlo tento výrobek přihlásit (není jediný), a již nic jiného nezbývalo než jít se slováky do té přihlašovací zhovadilosti. Jinak je to samozřejmě volovina, pokud někdo vyrobí špekáček podle schválené receptůry (tradiční), tak vězte že Vám až tak chutnat nebude (nerozteče se sice nad ohněm ale  tu skutečnou chuť si nikdo z Vás nepamatuje). Technologie se od dob socialismu opravdu změnily (to není separát a soja). Stejnou zhovadilostí je vázání špekáčků místo klipsování, obsah se zavázáním či klipsováním nemá nic společného a měl jsem v ruce vázané špekáčky a byla to sr....ka. Rada všem, pokud chcete kvalitní uzeninu, najděte si řezníka, kterému budete věřit a u takového človka nakupujte nejen maso ale i uzeninu.

Krešňák Petr

V. Novák 23.5.2011 16:07

Především to, co bylo v "igelitovém vemeni"

(dal se odkousnout růžek a sát a sát a sát - jsem savec a mléko miluju) neprošlo UHT, tedy to chutnalo skoro jako mléko od krávy. A protože to neprošlo UHT, "umělo" to tehdejší mléko taky zkysnout. To, co čepujete z tetrapaku jednak chutná jinak, zřejmě kvůli tepelně rozloženým cukrům, dvojak je to už jenom směs látek, které kdysi tvořily mléko.

Na rozdíl od vás tetrapaky nenávidím a jsem šťastný co blecha, že znám pár železných krav...

Jinak samozřejmě to "igelitové vemeno" nebylo nikdy z igelitu.

Dnes se sáčkové mléko inzeruje jako luxus - http://www.olma.cz/mleko-mleko-cerstve-1-5--1l-sacek-d_6_11.html. Vyrábějí se dokonce speciální sáčky na mateřské mléko pro produktivnější maminky...

V. Novák 23.5.2011 15:57

Milý pane, psalo se o buřtech, celý článek je o buřtech,

příspěvek, na nějž jste reagoval, byl o buřtech a moje reakce je taky o buřtech...

Nevím jak vy, ale já se snažím diskutovat k tématu. Tím byly BUŘTY!

Ano, bylo to naivita, předpokládat, že když se něco jmenuje buřt, špekáček, opékáček nebo jak to ti podvodníci pojmenovali, bude se to chovat jako socialistický poctivý buřt. Už si dávám pozor a podvodné uzenky, jaké popsal už Hašek (mouka v nich vzplála elementární silou) mi do domu nesmí.

Byla naivita předpokládatm, že kapitalismus zlepší to, co bylo dobré za socialismu.

Stačí vám takové doznání?

M. Řepa 23.5.2011 15:04

Re: Co blábolíte o sáčcích?

A to vám nevadilo, že každé druhé vemeno  teklo. To co se prodávalo poslední dobou  nemělo s původním igelitem nic společného. Především byl  silnější materiál  a mělo vnitřní černou vrstvu, která bránila světlu pronikat do obalu a podporovat kysnutí  mléka.

V. Kolman 23.5.2011 14:07

Re: Co blábolíte o sáčcích?

Přesně tak pane Nováku. Akorát, že to "igelitové vemeno" bylo nejspíš výrobně výrazně levnější, nežli dnešní "tetrapak", což je také asi jedním z důvodů, že nedávno zcela toto balení zmizelo. Ještě před pár měsíci bylo k dostání mléko v tomto balení v obchodech řetězce Lidl.

       Aby mi bylo správně rozuměno. Nejsem proti tetrapakům jako takovým, ale měl bych mít MOŽNOST VYBRAT si mezi tetrapakem, "igelitovým vemenem", či ze "železné krávy" načepovaným mlékem. Skutečnost je taková, že "železných krav" je žalostné minimum, "igelitová vemena" zmizela a zbyly jen ty "tetrapaky", každý za 4,50Kč!!! Proč jsem trhem nucen platit za něco, co nechci a o co nestojím???

R. Langer 23.5.2011 12:36

Re: Velmi dobře si pamatuji, že socialistický buřt

Jasně, za komančů byly krámy plné kvalitního masa a uzenin. Milý pane, pravdou je, že kromě těch buřtů se tam toho už moc dalšího koupit nedalo. Tolik asi k té selektivní paměti. A že si dnes místo buřtů kupujete sójovou náhražku v ceně 60 korun na kilo, to je vaše věc. Uvedená historka svědčí pouze o vaší lakotě a naivitě. Mě se tohle s buřty ještě nestalo. Čím to asi bude?

V. Novák 23.5.2011 12:12

Co blábolíte o sáčcích?

I v sáčku se udělala vrstva smetany kolem té bubliny na vrchu. Speciálně jsem sáčky stříhal, abych se k ní dostal.

A co si myslíte, že mají tetrapaky na vnitřní straně? Ano - vrstvu přesně té hmoty, z níž se dělaly pytlíky na mléko.

V. Novák 23.5.2011 12:08

Velmi dobře si pamatuji, že socialistický buřt

se nad ohněm nerozpadl (neroztekl), jeho "střívko" nesmrdělo spálenou umělou hmotou a když mi nešťastnou náhodou upadl a pes se k němu dostal dřív než já, měl jsem po buřtu...

Zatímco když jsem se před několika lety pokoušel o totéž, učinila ta odpornost za studena se za špekáček vydávající přesný opak. Tedy z klacku odtekla za značného umělohmotného smradu a pes k tomu odmítl i přičichnout. Přece jen má lepší smysly, zvíře jedno...

To, čemu se dnes říká drůbeží separát a plní se tím uzeniny (ty lepší, neobsahující jen sóju), to se za socialismu vozilo do kafilérky a dělala se z toho masokostní moučka pro krávy. Dnes je to píce pro nás.

Popovídejte mi ještě o selektivní paměti...

M. Řepa 23.5.2011 11:09

Re: Tak nevím

Máte krátkou paměť. Lahvové mléko až na výjimky v 80. letech nebylo. Pouze to v igelitových pytlících. Něco tak hnusného jsem od té doby neměl. Co se týká piva, vy si nepamatujete, jak se každá láhev za komunistů otáčela jestli není kalná. Víno, ty komunistický směsky se nedali vůbec pít. A právě pomazánkové máslo vzniklo za komunistů. protože byl nedostatek mléka (smetany), to není výmysl kapitalistů. Kvalita uzenin dnes je diskutabilní, ale na trhu jsou kvalitní uzeniny, bohužel pouhým pohledem je člověk obtížně vyhledává.

V. Procházka 23.5.2011 10:49

Pane Václavku

Vysoce kvalitní příklad demagogie. Pojďte se se mnou projít po šumperském Penny, Kauflandu. Myslím, že sám nenakupujete.

P. Schuh 23.5.2011 10:43

Porovnání

-Poslouchali jsme dřív v RVHP, tak teď posloucháme v EU.

-Byli jsme ve Varšavské mlouvě, teď jsme v NATO.

-Dřív měli pohlaváři vlastní obchody s kvalitnějším jídlem. Dnes posílají do celého východního bloku také potraviny horší jakosti.

-Dřív se lhalo, lže se i dnes.

-Důležitý závěrečný bod - Na pívo bylo a je za každého režimu.

V. Kolman 23.5.2011 9:42

Re: Tak nevím

Dávám Vám pane Šulci zapravdu. Nejen ve špekáčcích byl špek a i po opečení byly chutné, ale i v LAHVOVÉM mléce po odstranění hliníkové folie jsem "mlsal" vrstvu smetany, která tvořila další - smetanový "špunt". A (jak správně píšete), když mléko ZKYSLO, dalo se vypít. Dnešní "homosexualizovaná" trvanlivá mléka jednak postrádají tu smetanu, a pak "nedovedou" zkysnout, ale rovnou jaksi shnijí a musí se vylít.

       Také mě nebaví platit za NECHTĚNÝ tetrapak 4,50 Kč/ při koupi 1 litru mléka!!! Raději si při cestách mimo Prahu načepuji do PET lahví opravdu kvalitní neodstředěné kravské mléko za 15,- Kč ze "železné krávy". Škoda jenom, že těch "železných krav" není v Praze více :-((

P.S.- Nejsem v žádném případě přívržencem t.zv. "socialismu", ale nemá smysl šmahem odsuzovat i to, co v něm kupodivu (či navzdory?) fungovalo, jenom proto, že to bylo za "bolševika". V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ BYCH OVŠEM NEMĚNIL ZA SYSTEM SOUČASNÝ, kdy si o půlnoci vzpomenu, že CHCI odjet na př. do Řecka (Španělska, Francie......), vezmu ze šuplete pas, nastartuji auto a vyjedu KAM CHCI, bez devizového příslibu, devizové doložky, celního a devizového prohlášení........  A do okolních států ani ten pas nepotřebuji a bez zastavení (a v oné době nezbytné buzerace celníků) jedu dál a jen z jinojazyčných cedulí poznám, že jsem již v zahraničí :-))

P. Sulc 23.5.2011 9:04

Re: Tak nevím

Vzacny pane, asi vam usel konec te moji vety, ktera se vam vadi. Pro jistotu vam zde ten konec pridam:  """ i kdyz se sidilo, nedalo se zase sidit tak moc, jako kdyz zadna norma neexistuje."" Teprve ted se do me navazejte.

R. Langer 23.5.2011 8:47

Re: Tak nevím

Á, už je to tady: "Za bolsevika se kvalita potravin musela dodrzovat, byla na to norma." :-D :-D :-D

No, každej si holt pamatuje jenom něco, ostatně lidská paměť je hodně selektivní a na to špatné se snaží tak nějak automaticky zapomenout... ;-)

P. Sulc 23.5.2011 3:40

Re: Tak nevím

100 % souhlas. uzenin je dnes spousta, ale dobrych uzenin , to je jina. A sehnat dobre vinne klobasy ci jitrnice take neni snadne. Takze to, co podle autora pada z regalu v super marketech, muze klidne spadnout na zem a byt odvezeno nejakym zviratkum.. Za bolsevika se kvalita potravin musela dodrzovat, byla na to norma. I kdyz se sidilo, nedalo se zase sidit tak moc, jako kdyz zadna norma neexistuje.Je to ale zajimave proc Cesko vynika timto svinstvem: v 67-68 jsemzil pres rok ve Vidni, a takove to "potraviny " tam neexistovaly, kvalita se dodrzovala a i u "pferdefleischerei" jste dostali dobre vyrobky. Obzvlaste si chudy emigrant strejchnul na sekane, byla lacinejsi nez obycejna.

P. Skřivan 23.5.2011 2:26

Snaha EU,

o poctivost nabídky je jistě chválihodná. Jsem jen zvědav, zda bude stejná i ve zjištěném případě odlišnosti složení značkových výrobků, kdy stejná limonáda na západě má jiné složení než na východě. Údajně z důvodu ceny a krajových zvyklostí.

B. Hudzieczek 23.5.2011 1:04

Tak nevím

kolik si toho pan autor z dob "rozvinutého" socialismu pamatuje, ale co se týče kvality zejména uzenářských výrobků, mohu pána ujistit, že ty dnešní, byť padající z regálů super-hyper-megamarketů v desítkách sortimentů se jim ani zbla nevyrovnají. Kromě špekáčků mi chybí např kvalitní turistický salám. V nabídce mléka je vakuum zcela evidentní - z kupovaného mléka nelze vyrobit zkysané mléko ani omylem. Pokud se týče dále piva - ty dnešní patoky se nedají až na výjimky srovnat s tím, co se vařilo v českých pivovarech před rokem 1990. Ještě že mám kousek do Polska - tamější lahvová  piva hravě strčí do kapsy většinu českých produktů. Tuzemský rum samozřejmě není rum, stejně jako pomazánkové máslo není máslo, proto ty  přívlastky, jestli to pánové v Bruselu nechápou, ať raději jdou zametat ulice a nepřekážejí ve vrcholném orgánu EU.

A propagace domácích producentů je prvořadou povinností vlády. Dělá to tak celá Evropa, navzdory jakési EU