2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Česká cesta, dobrá cesta

Česko je fatálně závislé na exportu. Na tom obecně není nic špatného, pokud jsme schopni vyrábět konkurenceschopnou produkci za rozumné ceny. A to stále jsme. Problém je v tom, že zcela dominantním obchodním partnerem jsou pro nás firmy z Evropské unie, zejména z Německa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 13.2.2012 20:50

Díky za velmi dobré zprávy pane Párale

B. Rybák 14.2.2012 9:48

Re: Díky za velmi dobré zprávy pane Párale

Snížit svou hospodářskou závislost na zemích EU (hlavně Německu) je nezbytné chceme-li snížit významě riziko svého hospodářského pádu, protože v podmínkách nastupující recese budou tyto země hájit svoje hospodářské zájmy a navíc budou závislost hospodářskou přeměňovat na ještě zhoubnější závislost politickou. Vyrábět a vyvážet finální výrobky a vyvážet kapitál do zahraničí je jediná cesta, jak svou životní úroveň zvyšovat a dohánět náskok těch "nejlepších".

J. Kanioková 13.2.2012 15:19

Máte pravdu, autore,

odbyt byl vždy alfou a omegou a naše exportní navázání na EU nám pomohlo, o tom není pochyb. Ale EU je v krizi a jsem si jistá, že se z ní, pokud vůbec, tak brzy nedostane. Proto jsem velmi šťastná za každou informaci, že se nám nějaké firmy mátoří. A taky za informace o získání odbytu mimo EU. Jistě i to má své náklady, ale od toho jsou firemní stratégové, aby nacházeli co nejlepší nejefektivnější cestu.

Nemáme to, jako malá země po obrovských systémových změnách, jednoduché. Ale je důležité zvýšit náročnost vzdělání a udržet chytré lidi doma. Jen tak se můžeme z toho srabu dostat. Pomalu, ale určitě to půjde, doufám.. Jen se nesmíme nechat spoutat byrokratickou EU..

J. David 13.2.2012 11:27

Asi budu za blba

České pivo je pivem, nikolvěk Europatok. Mariášové karty jsou kartami, nikolivěk EUrohujeským blábolem. Blbnu, zahrajem si Šnopsa? O mladé víno, heurigen, čtvrtňák?

V. Braun 13.2.2012 11:09

Naslouchání průmyslníkům

Nic proti naslouchání průmyslníkům, myslím si, že by to měla dělat každá vláda (nezamněňovat s naslocháním různým průmyslovým lobistům a protěžováním některých firem nebo odvětví). Jen bych upřesnil co znamená německý a český průmyslník. Je to vždy podnik působící na území daného státu podle tam platných zákonů, způsob vlastnictví nehraje roli. Takže naše vláda by měla stejně jako bůh ví kým vlastněné Škodě Plzeň stejně tak naslouchtat firmám jako Bosch, Aisan nebo Hyundai, stejně jako Německá naslouchá třeba Phylipsu nebo Opelu.

A. Hrbek 13.2.2012 9:43

Vážený pane Párale,

ano jsme skutečně závislí na exportu a to z cca 70 až 80%. A zhruba 80% exportu směřuje do EU a účtuje se v EURech.

Pokud chceme exportovat, musíme mít produkty, které jsou schopny na zahraniční trh proniknout. Přitom to nemusí a ani nemůžou být produkty nejvyšší úrovně, protože na to (mimo montoven) nemáme. V devadesátých letech byl kompletně zaříznut jak výzkum tak vývoj a často i původní výrobní kapacity. Teď doháníme ztracených úpatnáct let.Pokud to nevíte, tak úrovně produkčnosti HDP/obyv roku 1989 jsme dosáhli až v roce 2007.

Exportovat do dálav má své klady a i zápory. Zatím, ale skutečně jenom zatím, tam můžeme exportovat výrobky, které jsme již vyráběli za socialismu a které dnes ji skoro nikdo nevyrábí. Afrika a částečně i Jižní Amerika potřebují často jen jednoduché stroje a zařízení, a to jak z důvodů nižší kvalifikační úrovně obyvatelstva, tak i pro podporu zaměstnanosti. U techniky vyšší úrovně můžeme zatím, ale skutečně jenom zatím konkurovat díky levnější pracovní síle.

Máte zcela pravdu - tuto příležitost je třeba okamžitě chopit za pačesy. Ale trval na ni stavět nemůžeme, jinak opět technicky zakrníme, jako jsme zakrněli na zajištěných dodávkách do zemí RVHP.

Při rozšiřování exportních teritorií hrozí ale jedno dlouhodobé nebezpečí a to jsou přepravní náklady. Ceny energií a la long porostou a tím se bude snižovat naše marže.To poznal za první republiky již Tomáš Baťa, který poznal že než dovážet hovězí kůže z Indie, v ČSR vyrábět boty a ty dovážet do Indie je podstatně lepší postavit závod na výrobu bot přímo v Indii. U nás k tomuto poznání zatím dospěla např. mladoboleslavská Škodovka. Takže při tvorbě strategie exportu musíme s tímto faktorem počítat a dokonce budeme muset s tím počítat i při tvorbě strategií vnitrostátního odbytu. Vyrábět rohlíky v Chebu a vozit je do Břeclavi a tam je rozpékat sice jde ale asi to není ono a časem se to notně prodraží. Budeme muset rozvažovat, zda výhody zhromadnění výroby převáží nad distribučními nevýhodami.

O. Uživatel 13.2.2012 10:23

Uživatel požádal o vymazání
A. Hrbek 13.2.2012 10:48

Re: Vážený pane Párale,

Vážený pane Rysi,

strategii vnitrostátního odbytu si dnes dělá řada firem. Jestli o tom nevíte, tak za to skutečně, ale skutečně nemohu.

Patrně jste studoval za komunismu, takže jste nepostřehl, že že jsem nenapsal "státní strategii".

O. Uživatel 13.2.2012 11:10

Uživatel požádal o vymazání
A. Hrbek 13.2.2012 11:42

Re: Vážený pane Párale,

Vážený pane Rysi,

pokud jste si nevšiml, tak používám způsob myšlení a terminologii, které jsem si osvojil za více desítek let působení v zahraničních firmách. Každému z ideologů Vašeho typu by vstávaly vlasy na hlavě, kdyby zjistil, že v těchto podnicích se např. velmi tvrdě plánuje jak věcná náplň, tak i finanční část. Ale o tom je, znalcům jako jste Vy, asi zbytečné vykládat. Vy máte přece za sebou řadu let úspěšné podnikatelské praxe. Tak se Vám nakonec omlouvám - máte vždy ve všem pravdu. Nakonec nemusíte moje diskusní příspěvky vůbec číst, abyste si nepokazil Vaš pracně získané vzdělání.

P. Lenc 13.2.2012 10:26

Re: Vážený pane Párale,

Minulý týden jsme o tom diskutovali.Stále obhajujete neobhajitelné.Bohužel.

A. Hrbek 13.2.2012 10:49

Re: Vážený pane Párale,

Něco věcného by občas nebylo?

S. Ševeček 13.2.2012 9:19

Máme tu problém, Houstone

Skoro polovina českých firem je ve vlastnictví cizinců, kteří, pochopitelně, odvedou zisk domů. Takže tady zůstane nanejvýš tak polovina "přidané hodnoty".  A zůstává tu tak akorát "pojistné" - z těch polovičních mezd ve strovnání s D.

Pro dodávky investičních celků a technologického zařízení všeho druhu na vyspělé trhy - dnes i Kambodža - je zapotřebí spousta kapitálu, jak pro výrobu, tak pro dlouhé překlenovací období, než zákazník zaplatí. A český kapitál? Ten, jak známo, neexistuje.

O. Uživatel 13.2.2012 9:36

Uživatel požádal o vymazání
A. Hrbek 13.2.2012 9:59

Re: Máme tu problém, Houstone

1. Pozdrav panu Ševečkovi, který správně upozorňuje na některé problémy exporty do vzdálených teritorií.

2. Vážený pane Rysi, bylo by dobré, kdybyste se podrobněji seznámil s mechanismy snižování příjmů právnických osob. Řada podniků má díky "podpoře" investování odpustky z daně z příjmů. Mateřinky si dokáží nafakturovat prakticky nenapadnutelnou pomoc, podporu, know how atd. Vaše srovnávání "daňové optimalizace" subjektů v zahraničním vlastnictvím (byť skutečným nebo jen formálním) s útratou Čechů za dovolenou v zahraničí svědčí o tom, že o národohospodářských proporcích toho zas tolik nevíte. Transfery zisku do zahraničí se odhadují na cca 300 mld. ročně. tj. 30 tis. na jednoho obyvatele, včetně nemluvňat.

O. Uživatel 13.2.2012 10:21

Uživatel požádal o vymazání
S. Ševeček 13.2.2012 10:27

Re: Máme tu problém, Houstone

To myslíte vážně?

O. Uživatel 13.2.2012 10:31

Uživatel požádal o vymazání
S. Ševeček 13.2.2012 11:46

Re: Máme tu problém, Houstone

"každý obchod s mateřskou nebo sesterskou organizací prochází několikerou kontrolou včetně finančních úřadů"

Zkusil byste to trochu rozvést?

S. Ševeček 13.2.2012 10:26

Re: Máme tu problém, Houstone

Pane Rysi, pan Hrbek to výstižně popsal.

Ke kapitálové náročnosti výroby a exportu - již koncem 80. let měla ČSSR obrovské problémy s vývozem jak investičních celků, tak strojního zařízení a (např.) traktorů na trhy "třetího světa", kde jsme byli mnohdy důkladně napojeni v rámci "zemí míru a socialismu" i dodávkami zbraní - Iraq, Syrie, Indie, Irén, ... Protože "socialistický" režim nebyl schopen profinancovat tyto dodávky - jak zorganizováním úvěrů pro zákazníka, kterými by tento dodávky posléze zaplatil, tak finance na vlastní výrobu a důležitou kompletaci (MaR, důležité uzlové stroje a zařízení, která se v RVHP nevyráběla, nemluvě o nedostatku peněz na subdodávky pro naši vlastní výrobu), takže se rozhodující dodavatelé (naše firmy) stávaly pouhými subdodavateli držitelů kapitálu, ev.technologických licencí. Na konci 80. let také světový obchod naplno najel na byznys na dluh.

Domácí kapitál je velice důležitý pro rozvoj domácího průmyslu; pokud není, nelze nic vlastního rozvíjet. Jsem poněkud skeptický i k příkladům, uváděným panem Pýáralem jako "českým" firmám.

O. Uživatel 13.2.2012 10:29

Uživatel požádal o vymazání
A. Hrbek 13.2.2012 11:45

Re: Máme tu problém, Houstone

Hodně pomalu a když vznikne, tak odejde do ciziny, někdy i s příslušnou výrobou, jako tomu bylo například u úspěšných nemocničních lůžek a řady dalších.

P. Válek 13.2.2012 5:35

Mluvíte mi z duše

jenže to bychom tu museli mít politiky, kteří mají zájem na prosperitě státu a ne na prosperitě vlastní osoby (rodiny atd). Jen zavzpomínejme kolik fabrik a vlastně skoro celých odvětví průmyslu tu za vlády těchto "prosperistů" zaniklo. Nejdříve to byli schopni prodat za dovolenou na Malorce a v poslední době už to jsou desítky a stovky milionů korun. A tak se fabriky a průmyslové zóny s vybudovaným zázemím planýrují ( a rostou tam sluneční elektrárny) a na zelené louce se staví ty montovny ( a ještě se tím různí Zemani, Tošenovští a spol prsí), které možná ( nebo určitě?) časem také úplně osiří. Hezký den.