4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Češi už navždy chudí? (1)

Každý národ má své dobré chvíle a své špatné chvíle. Ty špatné jsou často anebo skoro vždycky spojeny chudobou. Svobodu v bídě oslavují většinou intelektuálové, tedy ti, co mají "zlaté kredity“, anebo osoby, které jsou duševně šáhlé. Když nic jiného, tak peníze osvobozují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 14.8.2014 4:36

Tak to je dortík !

Lepší by ani pejsek s kočičkou neupekli .

V. Vaclavik 14.8.2014 4:32

Re: nízké ceny v „koloniích“

Zapadni zeme, aspon ty 'stare' a mezi nimi hlavne Amerika, zaspaly dobu - prece musel prijit cas, kdy se 'pouha vyroba' presune nekam jinam do levnejsiho sveta. Kdyby Zapad nekoketoval se zpatecnickym systemem socialismu nejen v ekonomice, ale hlavne ve skolstvi, uz davno by jeho spolecnosti byly uplne nekde jinde - prumerny obcan ucastnici se vyroby by uz davno nic nemontoval, ale pracoval by ve vyvojarskych firmach, jejichz vyvinute vyrobky by se pak vyrabely nekde v chudsich spolecnostech.

Zapadni obcan uz davno ztratil narok prozit cely svuj zivot na 'obycejne' primitivni vzdelanostni urovni, ktere hrave dosahnou obcane tretich zemi a seberou mu tu jeho primitivni praci, presne jak se tomu dnes uz dlouho deje. Prerozdelovani a ziti na dluh dlouho nevydrzi a i dokud to vydrzi, neni to vubec zadna vyhra. Az to skonci krachem, bude vetsina obcanu zit chude a plno z nich bude ryt rypakem v zemi, a vzdelani obcane na urovni budou bohati a zit ve sve moderni spolecnosti, ty nuzky uz nebudou jen rozevrene, ale budou z pantu vyvracene, vitejte do jiste budoucnosti.

J. Skála 14.8.2014 4:31

Pane Vyhnalíku,

Vašich názorů si vážím. Popisujete zde ale jen jakousi taktiku ČNB. Ale obecně: Vysvětlete mi prosím, proč je u nás po pětadvaceti letech stále oceněna práce svářeče, kadeřnice nebo učitele dvaapůlkrát méně, než třeba ve Francii, Že nepracují více než u nás, je jasné. Že jde o produktivitu práce? Proč naši udělají dvaapůlkrát méně výrobků, či služeb? Nebo je to jinak?

V. Vaclavik 14.8.2014 4:20

nízké ceny v „koloniích“

"tradicne neobycejne nízké ceny v „koloniích“. Ceny a mzdy, které zámerne neberou ohled na skutecnou výkonnost ekonomiky a prumyslu."

Odpoved proc 'nizke ceny' je obsazena v techto vetach, presneji ve slove 'kolonie'. Kazda ekonomika trpi stejnym neduhem, pokud jeji vyrobni vedomosti, masinerie, technologie, suroviny, prebabrikaty... jsou prevazne importovane odjinud, tedy nikoli prevazne doma vymyslene, vyvinute a vyrobene. 

Nerikam, ze to musi platit pro vsechnu produkci, protoze dnes delba prace nezna hranice, ale zakladni dil domaci produkce typu 'zaseti semene a vypestovani z neho konecneho produktu' musi existovat a prave tento dil pak urci vysi domacich platu. 

Zeme ktera rekneme vyvazi banany, nebo nejaky takovy ekvivalent, a za utrzene cizi meny si nakoupi cizi zbozi, nikdy ty zeme, odkud ty dovozy pochazi, nedohoni. Zeme, do ktere jine vyspelejsi zeme umisti sve vyrobni haly, montovny, take nikdy ty zeme nedohoni. To je primo definicni dannost a meli bychom se probudit ze sneni o dohaneni 'starych' zemi Zapadu pouhym obchodnim otevreni se jim. Pouhym importovanim jejich technologii i kdyz tyto mohou byt pouzivane k vlastni vyrobe (to uz bychom na nich museli vyrabet neco sakra jedinecneho, aby prestala platit ta kolonialni 'nemoc').

Ty zminene automobilky - na montovani aut se uz dnes nebohatne, aspon ne ve smyslu dohaneni jinych zemi, kde ta auta byla, ci stale jsou vyvijena, kde vyrobni technologie, automaty, na vyrobu tech aut (a jinych veci) jsou vyvijene.... Z montovnani nejakych obrazovek, nebo cehokoli jineho, nezbohatneme a nikdy to nase platy nezvedene na uroven zemi, vyvojarsky materskych te dane veci, Je to jednoduche jako facka, Watsone. Cina by prece uz davno dohonila a predehnala Ameriku, kdyby to dohaneni bylo zalezitosti jen nejakych montoven.

K. Pavlik 14.8.2014 3:51

Clanek jak v Rudem Pravu

Autorovi uniklo ze nikdo ceske delniky nenuti aby za tu zebrackou mzdu pracovali a ze korejske firmy jsou tady jen proto ze Cesko je v EU a ma vybornou polohu.

Srovnavani ceske a nemecke mzdy je blbost. Citat z me oblibene knihy: S Vojtou se Kajo  srovnavat nemuzes, Vojta je ze statku.

V Cesku je hodne lidi o rezim pozadu. Mama vypravela jak se na Male Hane rolnici malem veseli kdyz je nahaneli do JZD. Ja si pamatuji jak jejich potomci se rozcilovali kdyz jejich milovane JZD bylo rozpusteno.

J. Vyhnalík 14.8.2014 1:04

Pokud jsme u té ekonomické negramotnosti

ČNB intervenovala pouze jednou, a to loni v listopadu. Od té doby nic! Současný pokles kurzu je důsledkem nesmyslných sankcí, které EU vyhlásila na nátlak USA.

Pokud jde o intervenci ČNB, šlo o nutnou reakci na vnitřní disparitu eura. Kurz eura je dán průměrem ekonomik eurozóny. V situaci, kdy Evropa outsourcovala lidskou práci do Asie, je Evropě příliš mnoho lidí na málo práce. Německo je dnes kritizováno za přílišnou produktivitu a euro je pro Německo podhodnocené. Pokud si Česko má zachovat pracovní místa, musí být konkurenceschopné vůči Německu. Proto je pro nás nezbytné držet kurz CZK/EUR nad průměrem eurozóny.

V. Vlk 14.8.2014 0:50

Re: Změna zaměstnavatele?

Milý pane, on odborář je taky člověk.

P. Dvořák 14.8.2014 0:27

Re: Změna zaměstnavatele?

Kromě halaštování, jaké konkrétní výhrady máte?

V. Halašta 14.8.2014 0:14

Změna zaměstnavatele?

Jsem si nějak nevšim, že pan Vlk začal dělat ekonoma odborářům. Njn, když ten bývalý je už na minfinu.