15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
messenger 2.7.2008 9:00

Supr

tohle je jedna z nejlepsich analyz ekonomicke situace co jsem cetl... je to smutny...

kocka ema 2.7.2008 8:16

cerny humor

Vazeni diskutujici,

bohuzel vetsina z  vas chape jen humor typu Novotneho, Soboty a dalsich podobnych. Nemusela jsem cist az do konce clanku, abych pochopila, ze je to cerny humor nejvyssich kvalit.

Vase kyberneticka babicka.

Argent 2.7.2008 8:53

Re: cerny humor

R^R^R^

Jura Jurax 2.7.2008 14:36

Re: cerny humor

R^R^R^

gerontusinza 2.7.2008 8:10

Hezké pane Hruštinec...

hezký způsob jak českému "novináři"( troubovi) osvětlit důvody  "rekordů" české koruny..... ale oni budou stále mlít stejné hovadiny...;-D hezký den

Hisrtorik 2.7.2008 9:26

Re: Hezké pane Hruštinec...

No, a teď zdůvodněte růst koruny oproti Euru. Že by inflace v západní Evropě? Já bych spíše řekl vyrovnávání kupní síly promítnuté do směnného kurzu.

jkotek 2.7.2008 9:54

Re: Re: Hezké pane Hruštinec...

Rust koruny proti Euru mohou jednak investice stazene z nyni rizikovych americkych trhu a pak predchozi spekulativni investice na pad koruny - ty nyni minimalizuji ztraty a tak zenou korunu jeste vyse.

Tomáš 2.7.2008 10:41

Re: Re: Hezké pane Hruštinec...

Celá EU je špatně vedený (socialistický) experiment. Trochu mi to připomíná zlatá 70.-80. léta, kdy byly možné opravdu strašné hovadiny (v psaném textu se špatně vyjadřuje, jak velké to byly blbosti). EU to vede od 10 k 5, ČR si to nemůže dovolit, tak do vede od 9 k 5, čímž je na tom proporcionálně trochu líp, než slavná EU. Zatím nemáme Euro, takže do měnové politiky nám EU nemůže až tak moc kecat, potom budeme vydaní na milost pár papalášům, kteří byli ze své země vykopnuti nahoru pro neschopnost (či z jiných důvodů).

Vilda 2.7.2008 7:48

Opomíjený fakt

Možná je v článku i kousek pravdy. Jenže tak nějak je předpokládáno, že za Velkou louží jsou samí tupci. Hypotéky můžou padat, ale mnohem významnější je parametr salda obchodní bilance. Pár let zpět byl kritizován kurz čínské měny vůči dolaru. Dovoz čínského zboží doslova ničil výrobu ve Státech. A tak se stalo, že významná část výroby přesunula do Číny. Vyrábět v Číně bylo velice ziskové. Není se čemu divit, čínské mzdy a čínský vztah k životnímu prostředí je velice zisková kombinace. Jenže má jednu podstatnou podmínku. Je nutné prodávat těm, co mají peníze. A jsou to ti samí co dostávají ty nízké mzdy? Nejsou! Takže je nutné prodat tam, kde je dost peněz. A není podstatné, jestli jsou to peníze na dluh nebo úspory. Jenže takto to nejde stále, a tak postupně se směnný kurz upravuje a reaguje na saldo obchodní bilance. No a najednou tam kde se dřív uzavíraly fabriky kvůli nerentabilnosti, tak se začnou znovu otevírat, protože se to začne znovu vyplácet. Možná to nebude zatím tak rychlé, ale být čínským papalášem, tak nebudu mít klidné spaní. Utržené dolárky ve státních rezervách mi velmi ztrácí na hodnotě a udržet nízké mzdy, abych byl konkurenceschopný znamená, že domácí kupní síla mi nebude schopná to zboží koupit. A když ano, tak musím víc platit, aby na to měla. Je to prostě začarovaný kruh. A nedělejme si iluze, že s tím Amíci nepočítají. Možná je 99% hloupých, ale stačí 1% těch co jsou to schopni ovlivnit a ono to stačí. Ono to tak většinou bývá, že ti co mají peníze mají větší vliv. A je to tak správně. Není většího průšvihu, než když se dostanou k moci ti, kteří k nim přijdou jen plácáním prázdné slámy a zaštiťováním se davem, který lze zmanipulovat.

Květoslav 2.7.2008 8:50

One je to ještě trochu jinak

Ty domečky na úvěry nestavěli jenom lidi, co v nich chtěli bydlet. Stavěli je i různí developeři, jako u nás. A postavili jich tolik, že do nich už není koho nastěhovat. Kombinace stavění na kšeft a stavění na ultralaciné hypotéky (i třeba půl roku bez splátek - takže když si někdo postavil dům, půl roku v něm bydlel zadarmo a pak mu jej tedy zabavila banka) způsobila ohromný převis nabídky nad poptávkou.

S výkonností ekonomiky to moc nesouvisí. USA vyrábějí a vyvážejí jak diví. Dokonce už ani nemají v čem své zboží vozit přes moře, došly jim kontejnery.

Největší malér je to pro Čínu. Čína doteď drží více-méně stejné ceny v dolarech, jako před pádem dolaru - jenomže v juanech je to polovina. Její investice do amerických dluhopisů se ukazují být tragicky ztrátové. Hned jak skončí olympiáda, najdou jistě pro olympijské stadiony nové využití - někdo za ty špatné investice může a dělnická pěst nezná slitování.

jkotek 2.7.2008 9:52

Re: One je to ještě trochu jinak

Stadiony maji pro sebe rezervovany Tibetane. Investori prijdou na radu az po nich.

Květoslav 2.7.2008 8:56

Teď jsem si to dohledal

Tak Čína má v dolarových amerických dluhopisech přes miliardu USD, což je 70% jejích rezerv.

Slušný malér, co?

Květoslav 2.7.2008 8:57

Re: Teď jsem si to dohledal

Samozřejmě ně miliardu, ale bilion.

hekp 2.7.2008 11:27

Re: Teď jsem si to dohledal

Jo, slušný malér, ale pro Čínu, musejí skřípat zuby, když vidí jak den ode dne prodělávají. Pokud ty svoje dolarové dluhopisy vrhnou na trh, nejvíce prodělají sami.

Josef 2.7.2008 14:49

Re: Opomíjený fakt

 Ono to tak většinou bývá, že ti co mají peníze mají větší vliv. A je to tak správně. Není většího průšvihu, než když se ...  Ano, ale tato posledni financni a hypotecni krise byla zpusobena prilisnou chamtivosti a ochotou riskovat, tohoto 1% lidi s penezmi !!

Vilda 2.7.2008 19:32

Re: Re: Opomíjený fakt

Ale to přece vůbec neodporuje  mému názoru. Ten kdo si pořídil dům na hypotéku a pak ji nesplácel, tak prostě  o dům přišel. Když si koupím drahé auto a nebudu mít na jeho opravy, tak je to jen můj průšvih. No a to 1% lidí přišlo taky o nejvíc peněz. Když vlastním akcie finanční instituce a ona přijde na buben, tak mám rázem  bezcenné papírky. Ono stačí přestat se dívat na podnikatele, jako na chamtivce. Jasně, že po revoluci v r.89 tady bylo hodně zlatokopů, kteří přišli k majetku kdovíjak. Jenže na západ od Česka si podnikatelů váží, protože nejen dává práci, ale nese s podnikáním i riziko. To jen v Česku je národním sportem závist, ikdyž to právě v souvislosti se "zhasnutím" po revoluci, může být pochopitelné. Ale spousta současných podnikatelů ke svým majetkům již přišla poctivě.

westík 2.7.2008 7:28

Nic nového pod sluncem

lidé -na celém světě (nejen tedy v Americe a u nás ) jsou prostě nepoučitelní. Zřejmě si myslí, že peníze rostou na stromech -a ministr financí je chodí -podle potřeby-očesávat. Tristní situaci, kterou autor článku s černým humorem popisuje, byla již dávno (a také s černým humorem)  popsána v Zákonech profesora  Parkinsona  (autor N.Parkinson) pro Anglii  a vcelku bez humoru v knize Ekonomie v jedné lekci ( autor H.Hazlitt) pro Ameriku (a celý svět). Ostatně-není  mně známo, zda oba zmínění  autoři navštívili  ČR (za účelem získání zkušeností):-/

BOMBON 2.7.2008 8:50

Re: Nic nového pod sluncem

;-DR^

vltava 2.7.2008 11:56

Re: Nic nového pod sluncem

Kdysi se říkávalo, že Husák ty prachy nes.re

Cowboy 2.7.2008 3:17

Well, europsky sudruh ma cosi pravdu...

..ale ako sa hovori " Kym tlsty pes schudne, ten chudy zdochne" (europsky).;-)

jkotek 2.7.2008 9:48

Re: Well, europsky sudruh ma cosi pravdu...

A česky: Až tlutsý budou hubený, tak hubený budou studený ;-)))

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 2.7.2008 3:17

temer me taky dostal

Tak me autor skoro taky dostal. Av v samem zaveru jsem pochopil, ze se jedna o humor. Ovsem nekteri ten smysl pro humor evidentne maji amputovany :-P

M 2.7.2008 5:01

Re: temer me taky dostal

Cerny humor - pak ano. Ovsem nevim, jestli  to autor tak myslel. Mam podezreni, ze to mysli vazne, nebo jako vesely humor. 

Realita je vsak tmava a humor je to cerny.

Dr.Sid 2.7.2008 16:02

Re: temer me taky dostal

Souhlasim ze to mozna autor trochu prehnal (ackoliv mne to bylo jasne od zacatku, hec !).

Tato forma je silne matouci pro drtivou vetsinu obyvatelstva (i ctenaru psa). A zmatku je uz tak dost. Piste vtipne ale jasne !

Nemo 2.7.2008 2:26

Jezisi to je

v uuuuuuuuuu l!

8-o 8-o 8-o 8-o 8-o 8-o 8-o

derik 2.7.2008 2:01

To je fejeton od novinare nebo ekonomicka analyza od odbornika?

Odkud autor vzal ty "rozmarile, nesoudne, neodpovedne, chamtive,..."? K tomu maji podstatne bliz Evropani se socialnim statem nez Americani s individualni odpovednosti.

orange 2.7.2008 10:48

Re: To je fejeton od novinare nebo ekonomicka analyza od odbornika?

Cha cha, tys v americe asi nikdy nebyl, prý "individální zodpovědnost", tím jako myslýš ty kuřáky s rakovinou co vysoudily na výrobcích cigaret pohádkové jmění, nebo tlusťoch soudící se s Mc Donaldem, že způsobil jejich tloušťku, to je jako ta individuální zodpovědnost.8-o

Jarda 2.7.2008 1:38

presne tak...

Presne tak to muze napsat jen nekdo kdo v US nikdy nebyl a nic o tom nevi. Mozna ma neco nacteneho z Prava ci z Novinek.

Josef 2.7.2008 14:36

Re: presne tak...

Ty primitive, ty jsi v USA mozna byl, ale o problemech americkych komercnich bank by jsi nedokazal napsat vubec, ale vubec nic ! Schvalne - pokus se o to !  Hned ted !

Cedr 2.7.2008 1:37

Hezké a to bohužel bez přívlastků

Češi si ani za socialismu moc netiskli nekryté peníze (kromě začátků - reforma 1953 a i balíčky 1997). A kromě toho, to může dělat pouze velká země s velkou armádou, které to i prochází, pokud její měna představuje světovou rezervní. Velice rád bych se dozvěděl, kolik ostatní svět  za to Američanům od padesátých let již zaplatil..