26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Čas začít s nápravou veřejných financí

V pondělí máme po volbách. Strach z voličů může vláda na pár let odložit a věnovat se bezohledně veřejným zájmům. Vládní strany vyhrály minulé volby mj. důsledným pomlouváním hospodaření vlády předešlé, bez ohledu na to, že české finance byly na podzim 2021 jedny z nejzdravějších v Evropě. Teď se musí předvést. Nikdo jim to nezávidí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kanda 26.9.2022 6:18

České finance byly na podzim 2021 jedny z nejzdravějších v Evropě? Autore, vy snad žijete na jiné planetě. Už v březnu 2020 byla u nás nejvyšší inflace v Evropě. Jednalo se sice tehdy o malá čísla, ale covid je umocnil.

Vždyť sám Babiš se chlubil, že rozdal lidem a podnikům 800 miliard. Ale to je skoro polovina státního rozpočtu. A rozdané to bylo úplně za nic. Bez jakékoliv protihodnoty. Už jen tato pitomost by sama o sobě stačila na inflaci cca 12-13%. Toto je u nás ta hlavní příčina inflace. Ostatní příčiny působí pouze jako katalyzátor.

A současné vládní strany před volbami kritizovaly právě toto bezuzdné rozhazování, na kterém samy nemají nejmenší vinu. A vrátit to zpátky už nejde, peníze už jsou rozházené. Jedno ze základních pravidel ekonomie říká, že nelze porazit inflaci bez zhoršení životní úrovně. Tak už se s tím konečně smiřte a nadávejte tomu, kdo jí způsobil. Inflace je určitá forma života nad poměry a musí se počítat s tím, že vždycky přijde hostinský a bude chtít zaplatit účet.

R. Langer 26.9.2022 7:10

To teda ještě byly. Ta pravá sranda začne teprve teď. Však ještě uvidíte... :-/

M. Kanda 26.9.2022 7:44

Vy mi vyhrožujete?

R. Langer 26.9.2022 7:47

Já? Já rozhodně ne. To se musíte obrátit na Brusel... ;-)

V. Kuhaj 26.9.2022 14:06

Na vhrožování je tady přeborník Leyenová:

https://echo24.cz/a/ShpgV/zpravy-zahranici-volby-italie-meloni-salvini-berlusconi-bratri-italie

Nikým nevolená úřednice vyhrožuje legálně zvoleným politikům suverénního státu. No bravo!

A. Renjascu 26.9.2022 10:00

Tak tu největší sekeru vyrobila ta údajně pravicová squadra před Babišem, která za sedm let svého vládnutí zvýšila sekeru o 18% HDP. Babiš naopak za osm let sekeru o 1% HDP snížil a kdyby neblbnul s locdownem, tak to mohlo být výrazně lepší

L. Novák 26.9.2022 13:16

Babiš navýšil zadlužení o 800 miliard Kč. Takže už máme dluh přesahující 2 biliony Kč.

A. Renjascu 26.9.2022 22:24

Sekeru snížil o 1% HDP

V. Petr 26.9.2022 20:15

Proboha, co to žvaníte. Slepenec dokonce PODMIŇOVAL hlasy pro pandemický zákon (Babišova vláda byla menšinová) dalším a větším rozhazováním!

K. Gaman 26.9.2022 2:36

Je jasné, že různé politické, genderové, zelené a podobné neziskovky odčerpávají na dotacích ohromné prostředky a jejich naprosto neužitečná činnost spočívá v tom, že skvěle živí své zřizovatele, kteří sem tam udělají nějaké přednášky nebo vydají nějaké propagační tiskoviny. Je nejvyšší čas s dotováním takových neziskovek skoncovat. A musíme v tom směru tlačit na naše poslance!

P. Hatina 26.9.2022 2:36

Že bych tedy připomněl, "..Kdo tu chce podnikat, ...", tak ale za ceny energií, které tu jsou (a budou i po vládních zásazích ) mnohem vyšší, než v okolních státech, pro podnikatele naprosto likvidační. Takže až tak moc už jich sem (s nějakou větší výrobou, dlouho nepříjde.

Spíše naopak, pokud je v závěru napsáno " plyn začal proudit z Holandska ", kterýžto by mohl v optimálním případě nahradit sotva třetina naší spotřeby (rozuměno, včetně té průmyslové).

Takže a z tohoto pohledu, mnohem dříve než na limity finanční, narazí tahle vláda na limity energetické. A stejně pak podá demisi, aby se tak její členové zbavili jakékoliv osobní zodpovědnosti za ten krach

Tak proč se do té doby starat a naopak, nerozdat lidem víc dárečků, jak se říká Když do pekla, tak s kapelou... ;-)