29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Bude opět dražší elektřina

V novém zákoně došlo především ke snížení státní podpory na výrobu elektřiny z biometanu. Původní podpora spalování bioplynu v bioplynových stanicích a nových výrobnách elektřiny od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2012 ve výši 4120 korun za MW hodinu byla snížena na 1700 korun za megawatthodinu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Šťastný 14.5.2012 6:37

Re: Domýšlí důsledky Hanzlíček?

když to takhle říkáte, myslím, že by bylo pořád rozumější to tedy dělat jako kdysi. Skupinka výzkumníků ma pokusné farmě někde v Brdských lesích může klidně bádat. Kolik to bude stát? 100mio? Miliardu? Pořád lepší než 40 miliard a každý rok ještě něco přihodit.

L. Krajicek 14.5.2012 2:30

Re: Domýšlí důsledky Hanzlíček?

Moc tomu nerozumím, takže se asi zeptám poněkud naivně: co do těch elektráren budeme vozit? Řepku, šťovík, stromy, třtinu z Brazílie nebo vybereme všechny septiky? Mám obavu, aby po zavedení všech "dotací" a "úsporných opatření" měl každý z nás ze sebe ještě co do toho septiku vytlačit.  

P. Rada 14.5.2012 1:34

Domýšlí důsledky Hanzlíček?

Svého času byl podporován vývoj technologií kolem spalování uhlí řadou výzkumných ústavů a institucí od těžby až po strojírenství. Nikomu to v té době nevadilo at se to dělo na jakékoli straně železné opony a všichni na tom byli v té době podstatně hůře jak my. Podobně masivně bylo nutné investovat do vývoje všech technologií souvisejících s jádremí. Tam velely strategické zájmy - tedy štědře dotovaná armáda. S ústupem studené války ale začal ústup i od civilní jaderné technologie, která se začala oproti uhlí čím dál tím víc prodražovat. V dnešní 3+ generaci vyrostla sice spolehlivost ale zároven i nákladovost na násobky a tak spolu s nedořešeným palivový cyklem je rostoucí cena investice a klesající návratnost i výhled zásob uranu pro většinu energetických firem i uživatelů odrazující.

Co tedy dál? Nabízí se šetřit energií ale Zelenou úsporám se zatím nedaří zprovoznit. Spotřebováváme 7x tolik na osobu jak v roce 1950 a navíc všichni chtějí energii levnou aby šetřit nemuseli. Tak to vypadá, že někdy kolem roku 2050 severočeské energetické uhlí dojde bez náhrady?

Část spotřeby by mohly krýt dnes naopak postupně zlevnující OZE. Ty jsou zatím ale v počátcích využívání a podobně masivní dotace jak do jádra a uhlí se nikomu nechce provádět. At si výzkum hradí výrobci technologie... Ale jak rozhýbat poptávku po výrobě když zákonitě nemůže být poptávka právě proto, že otvírání fosilní konzrevy jaok nevratné půjčky je s principu levnější?

Právě proto, že dnes se máme po celých staletích nejlépe se sluší pamatovat na naše následníky jimž tu fosilní konzervu sotva přenecháme a podporou ve výkupních cenách umožnit rozumnou návratnost investice a tím rozjezd technologie. Dědictvím by pak mohly být alespon trochu zaběhlé obnovitelné zdroje a zvýšená soběstačnost státu. Nic moc to asi nebude ale bez dnešní podpory, by to bylo ještě podstatně méně. Pan Hanzlíček ale radí nepodporovat OZE - už dříve se nám to vymstilo ...  Klasické po nás potopářské myšlení.