2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Buď budete utrácet, anebo ztrácet

V předchozím článku jsem napsal, že západní hospodářství vyřešila problém nedostatku a obtíže jim teď připravuje nadprodukce, protože se ekonomika stále ještě řídí pravidlem: „Co lze vyrobit, to se musí vyrobit a co se vyrobí, to se musí prodat“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Svoboda 25.6.2019 10:07

Re: Peníze se méně znehodnocují v hotovosti :o)

Máte na výběr málo bank s účtem bez poplatků? Nebuďte blbej :o)

Pěkný den.

J. Sedlář 25.6.2019 9:51

Re: Peníze se méně znehodnocují v hotovosti :o)

Takového pitomce jsem fakt nečekal. Číst a psát umí, a dál? Tak znovu: pokud mám na účtu peníze a banka mi napálí poplatky za obsluhu a/nebo záporný úrok, pak i ten slamník je lepší řešení, než takový účet. Kapišto ?

J. Horský 25.6.2019 9:29

Sleva za platbu kartou

... určitě není motivována dodatečným zdaněním hotovosti. Bankovní vklady i fyzická hotovost znehodnocují stejně. Spíš bych za návrhem na slevu hledal útok na používání hotovosti, jednoho z ostrůvků svobody, o kterém režim nic neví a nemůže na něj.

Slevy za platbu kartou ostatně už existují: Mnohé účty skýtají při používání karty různé benefity, např. cestovní pojištění pro celou rodinu. Je to ovšem jen drobek ze stolu, prohýbajícího se pod bankovními zisky z kartových plateb.

Tyto "slevy" ovšem neplatí banka, ale obchodník. Ve firmě přijímáme (byť neradi) platby kartou už několik let a z dlouhodobé statistiky vyplývá, že bankovní srážka za platbu kartou činí 2,53% z ceny nákupu. Po očištění od 21% DPH (na FÚ nemohu poslat méně DPH jen proto, že mi z něj 2,53% sežraly banky), je to 3,06% z ceny zboží.

K. Janyška 25.6.2019 9:08

Vynutit spotřebu nebo

vyrábět prostě něco jiného... Dzp.

J. Svoboda 25.6.2019 9:04

Peníze se méně znehodnocují v hotovosti :o)

Tak takovou pitomost jsem fakt nečekal :o)

Pěkný den.