3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Bitcoin

Je to pár dní, co byl učiněn další krok směrem k radikální proměně světa. Dvojčata Cameron a Tyler Winklevossovi oznámili založení historicky prvního fondu, který i "obyčejným smrtelníkům" umožní obchodovat s digitálními penězi – bitcoiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 5.8.2013 18:49

Alternativni meny

"Von Bawerkovi pokracovatelé v minulém století popsali možnost takzvané denacionalizace men, kdy obíhá více alternativních, privátne emitovaných men – a bežní obcané nakonec volí tu nejstabilnejší z nich."

Vice soukromych alternativnich men bylo v Evrope uz pred nejakymi peti sty lety, nasi dedeckove, ci jejich dedeckove nosili po kapsach grose a nejakou dalsi menu, nejsem na tyhle veci historicky odbornik, jiste to nekdo doplni o presnejsi udaje.

Dnes napriklad (nevim tedy aktualne) mnoha mista v Nemecku od vas vezmou koruny a teoreticky nic nebrani tomu, aby se v tom regionu mezi Nemci koruna rozsirila, kdyz by se jim Euro treba zdalo ne prilis bezpecne vlastnit. Dovedu si teoreticky predstavit, ze by nakonec cely jejich prihranicni region presel na Koruny a pak treba i dalsi vdalenejsi regiony, nebo naopak nejaky nas region presel na Marky, nyni tedy na Eura. A takhle to fungovalo uz asi v sestnactem stoleti na ruznych mistech Evropy - kolikrat nosili obyvatele po kapsach dva druhy men, ne-li vice druhu.

"znehodnocení meny poškozuje veritele, zatímco její zhodnocení zase dlužníky"

Dnes samozrejme musime menu neustale znehodnocovat, protoze jsme zadluzeni az po krk a jednim z hlasitych zastancu a advokatu tohoto inflacniho znehodnocovani meny je nas byvaly prezident V. Klaus. Protoze je to konzervativni politik, nehlasa zadne ujete znehodnocovani, natoz hyperinflaci, ale jen pomale, konzervativni, tedy stylem ''pri zdi'', pousteni zilou nasi mene, takove to pokoutni prilevani vody do lahve vina kdyz se nikdo nediva, tak aby nikdo ze dne na den nic nepoznal (princip pomaleho ''uvareni zaby''). Dluzno dodat, ze jestlize nic nehodlame na tom zadluzovani zmenit, je takovy postoj pragmaticky realisticky, jakkoli smutny.