30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chládek 30.3.2011 12:41

Re: Mystifikace

Pan Zálom hlavně blábolí, proč mi to proboha připomíná komunistickou agitku o tom, že kdyby všude zvítězili komunisti, dokázala by Země uživit 12 miliard lidí, nevíte někdo? Světlé zítřky pod vlajkou volného trhu? Co to je volný trh, je někde? Není to náhodou činnost několika set spekulantů v rámci světa? Nadšení pro něco je dobrá věc, ale někdy připomíná blbost, proto se říká, že optimismus je nedostatek informací.

B. Hudzieczek 30.3.2011 12:00

Re: Nic takového, jako vyčerpání zdrojů neexistuje prostě proto, neboť existuje lidská inteligence.... Dzp.

to je prosím odvolávka na velmi vachrlatou veličinu...

R. Langer 30.3.2011 11:45

Re: Mystifikace

A to jste vymyslel sám, nebo je vás na to víc? 8-o

F. Eliáš 30.3.2011 11:44

Re: Když vyčerpáme zdroje

Každý zdroj se muí vyčerpat. I zdroj energie ze Slunce. To je zákonité. Záleží jenom, za jak dlouho se to stane.

F. Eliáš 30.3.2011 11:43

Re: Když vyčerpáme zdroje

Máte pravdu, ale jste optimista. Pamatuju, jak se říkávalo, že získávání energie ze slučování jader vodíku bude zvládnuto do konce druhého tisíciletí. A teď jsme v této otázce na úrovni, srovnatelné s rokem 1980. Z toho zákazu jaderné energie mám také strach, když vidím zblblé Němce, jak protestují proti jaderné energii a nebojí se chodit přes silnici nebo řídit auto.

R. Langer 30.3.2011 11:41

Re: Když vyčerpáme zdroje

Proč by se měli vyčerpat?

V. Novák 30.3.2011 11:19

ITER

http://www.iter.org/

K. Janyška 30.3.2011 11:15

Nic takového, jako vyčerpání zdrojů neexistuje prostě proto, neboť existuje lidská inteligence.... Dzp.

J. Dobrý 30.3.2011 11:14

Re: Když vyčerpáme zdroje

Jaderna fuze se nemuze nepodarit. Technicke reseni je nalezitalne.

Ted jde o, to jesli si to lidstvo preventivne dopredu nezakaze. Z toho mam vetsi strach.

Reknete me nejaky duvod proc by pri investovani castky srovnatelne s armadnimy rozpocty nemohla byt fuze vyresena do deseti let.

Zvlast, kdyz dnes jsme k tomu blize nez byli americani k jaderne bombe a presto to dokazaly.

V. Novák 30.3.2011 11:08

Bylo by pěkné...

Takových "bylo by" si umím vymyslet...

Třeba perpetuum mobile by nebylo špatný. Podívat se na Mars nebo aspoň na ISS...

Život mě naučil, že jde obvykle někudy jinudy než přes "bylo by pěkné"...

L. Kalina 30.3.2011 10:56

Re: Mystifikace

Ano, pane Rado jste velký Mystifikátor.   

I. Schlägel 30.3.2011 10:51

Re: Mystifikace

Mám dojem, že některé, možná všechny zdroje jsou v podstatě nevyčerpatelné, pokud bude fungovat ekonomická logika daná cenou suroviny založenou na vztahu mezi poptávkou a nabídkou. Jinými slovy, pokud bude ropy v budoucnu málo a poptávka stále obrovská, stoupne cena ropy na takovou úroveň, že se vyplatí přejít na jiné, doposud příliš drahé zdroje energie a těžba ropy se zásadně omezí, případně zcela zanikne. Tudíž nějaký nevytěžený zbytek v zemi určitě zůstane. Tudíž je ropa nevyčerpatelná. Pokud cenu zadotuje stát bez ohledu na ekonomická pravidla, vytěží se do mrtě ropa nebo ten chytrý stát.

K. Kužel 30.3.2011 10:04

Re: Mystifikace

Tak to jsem zvědav, jak to s francouzským tokamakem dopadne (je to projekt ITER nebo ještě něco jiného?). Třeba se projekt zastaví a začne se pracovat na podmořském supravodivém kabelu přivádějícím energii z fotovoltaik na Sahaře do Evropy nebo na ještě horší pitomosti.

P. Rada 30.3.2011 9:29

Re: Mystifikace

.Tvrzení na Nobelovku:.."Naopak perspekltivu má rozvoj technologií zvolených lidmi spontánně"... 

Co vím tak toto se dělo v hluboké prehistorii lidstva a dnes jen tu a tam na úrovni tzv. domácích kutilů. Nejmodernjší technologie co se takto masově používají je ale tunelování ekonomik analogicky tunelovému jevu známému s kvantového tunelování. Našly by se i další pikantnosti - což o to....Bylo by opravdu pěkné, pokud by takto někdo zprovoznil třeba jadernou fůzi za studena co o ni snili už alchymisté...  a vypálil tak rybník celosvětové vědecké obci stavící obří tokamak ve Francii.

Přeji pěkný a nadále úsměvný den.

J. Schwarz 30.3.2011 8:55

O tom že je člověk

největším škůdcem Planety není sporu. Představte si, jak by to bylo krásné  kdyby na Zemi žilo půl miliardy lidí jako v r. 1600 nebo dokonce jen nějakých sto milionů jako za časů starých Řeků. Hluboké hvozdy, čistý vzduch, jiskřivě bílý sníh a čisté pláže, džunglemi by se plížili tygři a všude by nesraly stamiliony indů... lehnout si tak na pláž někde v Guinejském zálivu, láhev vína chlazenou fotovoltaickým panelem, opékat si k tomu banán a krevety a nikde okolo otravní černoši a všudypřítomné igelitové pytlíky... prostě ekologický Ráj podle představ zelených intošů co se domnívají, že s podobnou změnou by zmizelo všechno co vnímají jako nepříjemné a zůstala jen KRÁSA a ŠTĚSTÍ.

I. Schlägel 30.3.2011 8:38

Ve zkratce

pan autor tvrdí toto: Čím méně státu, tím lépe. Nezbývá, než souhlasit. Stát je takový přerostlý, nepružný, nenasytný úřad. A jak efektivně fungují úřady je veřejně známo. Pěkný den.

B. Uhlich 30.3.2011 8:33

Re: Mystifikace

Já se přiznám, že mi celá záležitost připadá podstatně víc zamotaná než je běžné... je to jako obvykle - celolži smíchané s polopravdami....  Faktem zůstává, že zdroje jsou vyčerpatelné a dokonce až se bude blížit jejich konec bude to znamenat, že budou po dlouhou dobu nedostupné pro velkou část populace. Za další dost velký problém považuji osobně velmi rozšířený matoucí názor, že: .."lidi vždycky něco vymyslí.."...to ano, ale zrovna na poli energetiky to vidím dost bledě... možná, že mně někdo opravíte, ale já třeba osobně nevím o žádném novém druhu výroby energie, který by byl vynalezen minimálně za posledních 50 let. (nepočítám do toho , některá technologická vylepšení stávajících způsobů)....  minimálně je nutné přiznat, že se žádný energetický zázrak nekonal...a bohužel asi ani konat nebude. Tak asi zbyde jen jedna cesta a to je cesta úspor...tam si osobně myslím, že je opravdu budoucnost....ovšem musí to být cesta, po které půjdeme dobrovolně a musí být řízená odborníky...nikoliv fanatiky, jak je tomu dnes.

K. Kužel 30.3.2011 8:04

Re: Mystifikace

Pan Rada argumentuje napohled "vědecky", ale bylo by šílené rozebírat každé jeho tvrzení.  Snad jedno za všechny: "6. Rozvoj energetických technologií obecně nestačí vývoji spotřeby". Kupodivu částečně souhlasím. Ano, je to pravda, pokud budou rozvíjeny technologie vybrané úředníky od zeleného stolu. Naopak perspekltivu má rozvoj technologií zvolených lidmi spontánně. Ty dobré a perspektivní se rozjedou a zajistí další rozvoj. Smutné je, že Evropa asi do vývoje skutečně perspektivních technologií nezasáhne.

J. Huml 30.3.2011 7:24

Re: Mystifikace

Ale ale, pan Rada nema take rad paniku, jen namita, ze pan Zalom mlati prazdnou slamu a take uvadi padne duvody, ze vira pana Zaloma nema zadnou fyzicky opodstatnenou hodnotu.

Pan Zalom tedy mystifikuje.. velice nesikovne.  

F. Eliáš 30.3.2011 7:13

Když vyčerpáme zdroje

i zdroje pro jaderný rozpad a nepodaří se jaderná fúze, zemře více než 90% lidí, což není žádný důvod k nářkům, protože ti zbylí se budou živit, jako se živili ve středověku. Je zbytečné nad tím moc mudrovat.

K. Kužel 30.3.2011 6:37

Nejen lidský důmysl a iniciativa,

ale i lidská blbost je zdrojem nesmírného bohatství. Ta ovšem pomáhá těm, kteří jí nejsou obdařeni, ale umějí jí využít.

O tom článek "Čína a její zdroje":

http://karelkuzel.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=165113

Další na www.karelkuzel.cz

K. Kužel 30.3.2011 6:32

Re: Mystifikace

Pan Zálom neuklidňuje, pan Zálom varuje! Řekl bych, že pod vedením zelených osvícenců nás čeká pěkně vypečená budoucnost.

P. Rada 30.3.2011 5:11

Mystifikace

Od pana Záloma je pěkné, že se snaží uklidnovat před panikami - ty opravdu velmi škodí. Fyzikální podstatu jeho úvahy postrádají a nedostatek argumentů nahrazuje vírou, že lidská tvořivost vše dožene - jen kdyby nebyla bržděna tzv. nesvobodou. Zapomíná však že podstatná nesvoboda tkví v nemožnosti měnit základních fyzikálních zákony a zákonitosti....1. Pro rozvoj společnosti extenzivního typu - tedy té dnešní konzumní - je limitující prostor a další zásadní geometrické okolnosti.....2. Pro tempo rozvoje je limitující rychlost těžby, tempo spotřeby a míra efektivity transformací....3. Pro masivnost (lidnatost) je limitující masivnost zdroje....4. Vnitřní metabolismus druhu homo se nezměnil za celou dobu průmyslové éry k lepšímu spíš jeho efektivita klesá a naopak nároky vnějšího metabolismus rostou - viz měrná spotřeba.....5. Zdravotní odolnost druhu homo klesla - je fyzicky slabší,alergičtější, trpí civilizačními nemocemi....6. Rozvoj energetických technologií obecně nestačí vývoji spotřeby a proto celosvětově už dlouhodobě klesá velikost parametru ERoEI ....7. Rozvoj informačních technologií je dosud velmi masivní i kvalitní ale toto de facto často maskuje stagnaci jiných oborů a navíc masivnost informací otupuje a vede k ignoraci i těch kvalitních.....8. Druh homo dosud podléhá stejným biofyzikálním zákonům jako ostatní živá příroda - viz metabolická teorie biologie....9. Hodnocení pana záloma postrádá historický i topografický nadhled....10. Celolanetárně klesá úživnost půd i oceánů v důsledku eroze i znečištění metabolickým civilizčním odpadem.

Takto by se dalo pokračovat a vyjmenovávat další limity které pan Zálom nechce vidět jako podstatné překážky na extenzivní vývojové cestě a přispívá tak k tomu, že náraz na ně bude jen intenzivnější. Možná ale i to ale bude nakonec nutné aby u druhu homo fatální nevyhnutelností probudila kýženou schopnost adaptovat se co do bytodstných kvalit. Je pak ale otázka kolik nás na planětě přežije?