1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Bělobrádek si stěžuje

Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek se ostře ohradil proti námitkám ministra financí Ivana Pilného. Podle Bělobrádka je zpochybňování peněz na vědu „nepřijatelné“. V tomto sporu stojím na straně Pilného.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 16.6.2017 6:45

Re: Čuba ještě za bolševika

Slušovice za socialismu působily v dost atypických podmínkách, na trhu chybělo často to, co bylo na Západě docela běžné, takže se spíš spekulovalo, jak to sem dostat nebo jak to alespoň šikovně okoukat a vyrobit. V Slušovicích jsem v té dob několikrát byl, i jsem tam nakupoval něco z periférií pro PC. Dnes již takové "zázraky" žádné "JZD" nedělá. Asi proč?

P. Krešňák 16.6.2017 7:29

Re: Čuba ještě za bolševika

Ježiši, pane Michale je ještě třetí možnost a ta je soudruhu správná. Ty peníze nevybrat. Nechat je těm co je vydělali. Přesně lidé vašeho ražení velmi rádi nakládají s cizím. Takle ne soudruhu. Krešňák

M. Prokop 16.6.2017 8:23

"... ty peníze nacpat do montoven a dotací na řepku."

To jste jen něco nepochopil ....

J. Schwarz 16.6.2017 8:32

Re: Čuba ještě za bolševika

Ono je to s tou vědou ještě jinak - ekonomický přínos výzkumu se sice může "projevit třeba za dlouho nebo nepřímo" , ale vůbec není nutné že půjde o přínos pro investora. Pan Wichterle měl taky ze svého vynálezu pendrek ve srovnání s firmou, které komunistický režim patenty prodal. Číňani se pak s kopírováním cizích vzorů nepářou už vůbec. Takže pan Bělobrádek spolu s předsedkyní akademie věd by spíš měli prokázat občanům návratnost investic než trvat na jejich údajné "nezpochybnitelnosti".

J. Novotny 16.6.2017 9:47

Re: Čuba ještě za bolševika

Pilného výhrada je logická, věda má k dispozici mimo rozpočet (v rezervách) 4 mld a přesto žádá 3mld navíc. Jakkoli je pochopitelné, že se akademici rvou o každou korunu a kvůli volbám je tam nejistota, Pilného úloha je tyto excesy korigovat - pokud se použijí ty peníze z rezervy, věda bud mít stále rezervu 1 miliardy.

Navíc jde o první Pilného pozici, bude následovat jednání, ze kterého mohou vzejít třeba dlouhodobé garance nad projekty, kde je to potřeba.

Jinak věda a výzkum má kromě aplikací obrovský přínos v tom, že obrovsky zkvalitňuje výuku, nejenom na školách, ale i tu po ukončení školy. Proto třeba může u nás uvažovat GE o vývoji leteckých motorů.