1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Hladík 28.8.2008 9:39

3 dotazy

Dotazy:

1. jak se zajistí, aby se ty nejhorší nesplatitelné hypotéky projevily zrovna v té tranši Emila?

2. A dále, proč někdo ty cenné papíry vůbec kupoval? Já bych se to nikdy neodvážil...  Přece nejsou v té UBS hloupí?

3. Kdo realizuje zástavní právo k těm nemovitostem?

vlade 28.8.2008 15:14

Re: 3 dotazy

1. Co je v Emilove transi, zalezi na tom kdy jsou hypoteky nesplatne. Pokud rekneme, ze je tam jen deset hypotek (kazda za milion)a ocislujeme je od 1 do 10, tak v te transi bude hypoteka 1 pokud padne prvni. Pokud nepadne nikdy, ale prvni padne hypoteka 10, tak tam bude hypoteka 10. To je prave "krasa" rozdeleni na tranche, ze poradi splaceni/nesplaceni hypotek (nebo cehokoli co v tom sedi) je nezajimave. Proste je to hromada penez a z te nejak ubyva, dokud nezbude nic nebo se obligace nesplati. Rozhodne to neni, jako ze by se Emil mohl rozhodnout ktere konkretni hypoteky chce. Muzete si to predstavit jako kos jablek, kde ma kazdy prisliben nekolik - ale jenomm pokud ten "pred nim" neco dostane. Petr zaplati za jabka nejvice, a urcite nejaka dostane (pokud nejaka vubec budou :)), Michal zaplati mene a dostane jabka jen pokud nejaka zbudou po Petrovi, a Emil dostane zbytek (zase, jen pokud neco bude) - a zaplati jen par haliru. Samozrejme vsichni plati predem :).

2. Protoze nebylo zjevne (z modelu), ze stojej za p*d (na jabkovem prikladu nahore, vsichni si mysleli ze uroda bude supr protoze poslednich par let se urodilo az se stromy prohybali. Holt loni se neurodilo vubec). Ratingove agentury jim krasne davali peknej rating, klidne i AAA (ktery ma jen malo firem a jen o neco vice vlad). Jelikoz modely, kterym se to ocenuje jsou netrivialni, a predopklady k nim jsou jeste vice cerna magie, malokdo tomu poradne rozumel - ale dal se rad presvedcit, ze ty modely delali lidi co tomu rozumi. Pokud by vsechno co o tom lide tvrdili byla pravda, byla by to velice dobra investice. V podstate je to stejna otazka jako "proc lide kupovali .com firmy, ktere hned od zacatku prodelavali miliardy a meli jen malou sanci, ze nekdy vubec budou neco vydelavat"?

Kvalitu kolegu z UBS komentovat nebudu ;)

vlade 28.8.2008 15:14

Re: 3 dotazy

3. To je dost komplikovana otazka, a abych pravdu rekl tak se v (detailech) moc neorientuji. V podstate kazda RMBS (Residential Mortgate Backed Security, aneb cenny papir vytvoreny z residencnich hypotek) ma specialni pravni strukturu (casto se udela "trust", coz nevim jestli ceske pravo zna - rozhodne to neni nadace :), nebo SPV - special purpose vehicle, coz je specialni "spolecnost" jen za cilem udrzovat obligaci) a na administraci hypotek se najme nekdo externi. Tihle externi lide hypoteky vymahaji, a zastavni pravo ma tusim technicky trust/SPV, ktery ale ma legalni povinnost smerem k drzitelum obligace. Sranda je, ze v nekterych Americkych RMBSkach to nebylo poradne legalne podchyceno a zjistilo se, ze legalne se hypoteky straili :) (aneb papiry na hypoteku, ktera se prodala, nikdo nemel).

Zdeněk 26.8.2008 20:40

Dobré

Přiznám se, že jsem přečetl namátkou jenom některé odstavečky, protože už teď večer nemán vůbec energii. Nicméně tleskám. Konečně někdo aspoň naznačil, jaká hra se hraje. Jenom se bojím, že běžný člověk nerozpozná, jakých perel se mu dostává. A tak se tady pochvalně ozvou jenom ti, kdo tohle všechno už sami dávno vědí. Sám jsem se snažil trochu šířit osvětu mezi svými známými a kolegy, ale výsledek byla jen velká nula. O některých věcech lidé nechtějí vědět. Žijeme přece v době "Nevaž se, odvaž se" a padesát tisíc jen za 499 měsíčně. (Ty reklamy s tou sámoškou na peníze jsem si nahrál, aby mi za dvacet let vůbec někdo věřil, že něco takového kdy existovalo.)

Možná to chtělo jít trochu do hloubky. Nějaký ten Kondratieff a tak. Snad příště. Budu se těšit.

Modrý pták 26.8.2008 19:47

No vida,

blahopřeji a vítejte mezi popularizátory :-)

K otázce, jak bude dlouho krize trvat. 1. Ekonomicky: tak dlouho, dokud bude mít stát monopol na emisi peněz a současně používat tzv. stabilizační politiky. Tzn. rozhazovat prachy na nesmyslné politiky zaměstnanosti, lákání investorů, manipulace s úrokovou mírou atd. Takže "odeznění" současné krize bude jenom čekání na příchod další. Mimochodem - vypadá to, že "Evropa" je tím postižena více než "Zámoří" - recese je na cestě. 2. Politicky: tak dlouho, dokud budou občané tleskat tomu, že zákonodárné sbory se vůbec nesnaží ani tvářit, že hájí zájmy toho divného tvora, který se jmenuje Poplatník. To je ten podivín, který pracuje, stará se o svoje věci a nikoho neobtěžuje. Zákonodárné sbory se starají o svoje ovečky zvané Byrokrat a Příjemce. To jsou ti, kteří toho divného tvora ve jménu "sociální spravedlnosti" nejprve opucují o plody jeho práce a následně si lup mezi sebe rozdělí. Je třeba spravedlivě dodat, že Byrokrati si nechají větší část. Suma sumárum, krize tady budou stále, dokud bude společenská poptávka po systému, kdy je morální žít na útraty druhých a šetrnost a spořivost budou považovány za "dávno překonané hodnoty".

Luboš 26.8.2008 18:06

banky

Obávám se, že i české banky mají máslo na hlavě, ve chvíli, kdy budou muset prodávat špatné hypotéky, objeví se skutečnost, že nikdo nebude ochoten ochoten 50 až 70 tisíc za metr čtvereční obytné plochy ve stavbách, které jsou jen o málo lepší než paneláky předchozí éry. Pak se tyto hypotéky budou prodávat snad ještě levněji, než americké "montované" domky na slušných pozemcích. Zatím majitelé splácejí....

Pytel 26.8.2008 16:12

obnovení důvěry

Obnovení důvěry? Čemu konkrétně má kdo důvěřovat? Že čachrování s "dluhy" pracujících i "nindžů" někdy skončí nebo se aspoň dostane do "rozumných" mezí? Ještě pár let takového "důvěryhodného" bankovnictví a máme tu válku a následně revoluci.

Stařec z hor 26.8.2008 15:01

Vážený pane Endere,

máte vzácnou schopnost napsat  odborný text,který je srozumitelný i naprostému neodborníkovi,jako jsem já.Pokud jste ochoten ještě trochu času obětovat,prosím vysvětlete někdy nám lajkům, co to je ten Big-Mac index.Z toho,co se lze dočíst v novinách,mám jen guláš a zmatek.Budu se těšit,že se na NP ozvete.Děkuji.

jhm 26.8.2008 16:41

Re: Vážený pane Endere,

Big Mac index je porovnani ceny Big Macu v zemich kde jsou prodejny McDonalds. Cena Big Macu se prevede na ceny v USD a pak se porovnavaji. Pomery cen Big Macu mohou pomoci v orientaci zda kurs dane meny vuci dolaru neni prilis nizky/vysoky (zda mena neni podhodnocena).

Stařec z hor 26.8.2008 22:24

Re: Re: Vážený pane Endere,

Já děkuji za Re ,nicméně asi to tak není.To by potom nebylo třeba obracet se o pomoc k žemli s plátkem masa a zeleným listem,ale použít věky odzkoušenou hodnotu,např.trojskou unci zlata.V tom indexu je  někde zamontovaný také vztah k různým obchodním podmínkám výrobce Big-Macu a průměrnému příjmu občana a to vzhledem k počtu odpracovaných hodin,nutných pro příjmu dosažení.Ten index pak vypoví,kolik minut odpracuje průměrný občan na zakoupení jednoho kusu zmíněné pochoutky.Každý pak má možnost porovnat svůj příjem s tím průměrným a výjde mu,kde a jak si kdo může libovat,nebo naříkat. .

Modrý pták 26.8.2008 22:55

Tak, jak Vám to bylo popsáno,

to funguje v režimu plouvoucích kurzů. V režimu fixních (např. při vázání měny na zlato) by to šlo rovnou přes cenu.

Průměrný příjem občana je ekonomický nesmysl, stejně jako počítání spotřeby času na vyrobení výrobku. Veškeré potřebné informace tzn. vzácnost zdroje, informaci o jeho ziskovosti Vám sděluje cena. A ta se mění v závislosti na režimu kurzu: při pevném růstem/poklesem ceny výrobku, při plovoucím růstem/poklesem kurzu měny. Je to srozumitelné?

Stařec z hor 27.8.2008 16:45

Re: Tak, jak Vám to bylo popsáno,

Modrý ptáku ,děkuji za snahu,ale stále mi tam něco nehraje.Nejde tu o potřebu času na výrobek , ale o  to,jak dlouho musí občan toho kterého státu makat ,aby to mohl zaplatit.Nebo ještě jinak.Každý někde z něčeho žije a tedy má částku v místní měně,kterou potřebuje na jeden den života,tedy i  jen na jednu minutu. A pak ta otázka zní : za kolik minut si koupím jeden kus,nebo kolik kusů dostanu za hodinu.Big-Mac má údajně všude stejnou hodnotu, / to jenom místní ceny se různí / a čas uhání všude na zemi stejně / no , možná že taky ne /.Celé by to mělo  vyloučit nutnost použití směného kurzu a ukázat ,kde je možné si potichu mnout tlapy a kde je nezbytné řvát a stávkovat.

Modrý pták 27.8.2008 21:06

Starče z hor,

"Nejde tu o potřebu času na výrobek" a následně "ale o  to,jak dlouho musí občan toho kterého státu makat ,aby to mohl zaplatit" to je pěkně prosím jedno a to samé. Vy odvozujete "cenu" od časové náročnosti. A to Vás svádí na scestí. Cena je směnný poměr mezi 2 a více komoditami vyjádřená v peněžní jednotce. Např. 1 husa se směňuje za 3 půllitry piva a místo komodity si tam dosaďte nějakou měnu. Hodnota je subjektivní preference, kterou každý jednotlivec přisuzuje nějakému statku. Např. husa je pro mě přednější než pivo, ergo kladívko nejprve kupuji husu a následně pivo.

Pak tam máte ty minuty v práci na den živobytí: no to v nejlepším případě vyjadřuje Vaši produktivitu, ale s "hodnotou" nebo "cenou" to vůbec nijak nesouvisí. Pokud trávíte v práci více času než byste "produktivněji" strávil jinde, tak Vám to pouze ukazuje, že je ve Vašem byznysu něco špatně.

K směnnému kurzu - dokud budou lidé cokoli mezi sebou směňovat (hadlovat, kšeftařit, šmelit, obchodovat apod.), tak budou existovat směnné kurzy. Cena jakékoli komodity není totiž nic jiného než směnný kurz dvou komodit. Úplně nádherně to bylo vidět v době zlatého standardu: libra sterlingu byl přesně definovaný poměr zlata, dolar také. A směňovaly se fixně v poměru 1:4. Dnešní plovoucí jenom nahrazuje "obsah zlata" a není to kryté ničím. Kromě víry a naděje obyvatelstva, že bude dost komodit, které při předložení těch pěkných papírků pokryjí všechny ty pěkné papírky. A to je celé.

Stařec z hor. 28.8.2008 14:33

Re: Starče z hor,

Asi máte úplnou pravdu.Jen mi to nějak nedává ten výsledek,který byl slibovaný ,nebo je i možné,že jen já jsem to chápal tak,že  :   BIG-MAC  index  vyjadřuje jednoduchou formou,ve kterém kraji je dobře a kde zle.   I tak Vám děkuji za obětovaný čas a přeji zdraví.

Modrý pták 28.8.2008 21:33

Starče z hor,

bylo mně potěšením :-) a s tím zdravím nápodobně.

dino 26.8.2008 14:53

Velice osvěžující článek

Přidávám se k ostatním a děkuju za polopatisticky podaný poučný článek o důležitých věcech. Jen víc takových příspěvků na psovi! Děkuji pane Endere.

b 26.8.2008 10:34

velmi pekna rovnovaha mezi odbornosti a srozumitelnosti

jen houst a vetsi kapky takovychto clanku ze vsech oblasti.

dikR^

Martin 26.8.2008 10:28

virtuální a fyzické peníze

Ještě v tak výborném článku nezaznělo, že krize byla především dána tím, že se trh hypoték v podstatě vyčerpal, a už nikdo neměl už co moc kupovat, protože již to neměl komu pronajmout nebo prodat. Takže model - koupím jeden byt/dům, ten pronajmu, z výnosu pronájmu budu platit hypotéku, vezmu si další hypotéku na nový byt/dům atd. Ale pořád je to pouze pyramida závislá na schopnosti platit - protože když ten barák neprodá za tolik, kolik si půjčil, musí prodat další a celá pyramida se hroutí.

vlade 26.8.2008 10:52

Re: virtuální a fyzické peníze

To, ze nemovitost neni produktivni aktivum (brr, to je hnusne slovo), a co vse z toho plyne, je na cely dlouhy clanek. Uz takhle mi to pripadalo na mezi citelnosti, tak jsem to netahal dale :)

Jura 26.8.2008 10:09

Peníze

Nezdá se Vám divné, že peníze jsou jediný majetek na světě, které můžete legálně prodat 10x a přesto nikomu nechybí ???? On se totiž 9x vytvořil znovu z ničeho.

vlade 26.8.2008 10:16

Re: Peníze

Jo, na fractional banking (cesky nazev me nenapada) se zeptejte Modreho Ptaka ;).

Osobne si ale myslim ze pokud chcete mit urok i na neterminovane vklady (nebo obecne na kratke vklady), bez FB se neobejdete (neb banky pujciji vetsinou na dele nez na den, a musi byt likvidni... v anglictine se tomu rika maturity mismatch). Nerikam ze je to dobre nebo spatne, ale ze kazda varianta ma pro a proti.

Honza2 26.8.2008 11:08

Re: Peníze

No divné na tom je, že když to uděláte vy nebo já, zavřou vás nejspíš na doživotí, ale banky to tak nějak dělají neustále :-)

Celý problém tohohle dnešního systému tvorby peněz půjčováním je v tom, že je to fakticky silná kladná zpětná vazba. Bez tlumení ve formě nějakých silných vnějších regulací se i jinak poměrně stabilní ekonomika rozkmitá. V dnešním období extrémního růstu (levné zdroje energie) to znamená oscilaci mezi větším a menším blahobytem. V méně šťastných časech před a po období snadno dostupných zdrojů to znamená oscilaci mezi blahobytem a hladomorem.

Stredocech 26.8.2008 9:59

Vynikající článek ALE chybí ten poslední krok

Stát může v konečném důsledku pokrýt ty ztráty tiskem nových peněz, tudíž INFLACÍ. A to se v reálu děje. A doplácí na to každý, kromě dlužníků. Ti se tak státním zásahem zmocní části peněz věřitelů.

wojta 26.8.2008 9:37

mimoradne vydareny clanek.

Nekdy se proste zadari a vse ma hlavu a patu. Tohle je ten pripad!

Pro ty kdo jeste tapou http://video.google.com/videoplay?docid=-5235132603609670233

Juggernaut 26.8.2008 8:27

Děkuji

Děkuji za pěkný článek, jdoucí hlouběji ke kořenům než povrchní novinové články.

MUDr Jiří Kilian 26.8.2008 7:49

je to moc složité

a pro nás smrtelníky neekonomy  i obtížně pochopitelné. Mnohem jednodušší je to v podání

http://www.youtube.com/watch?v=YbD-omir4c0

http://www.youtube.com/watch?v=jUrC5yd7_F0&feature=related

Alfons 26.8.2008 4:42

Samozřejmě že za to může jako vždy

jako vždy Paroubek a komunisti. Také z toho vyplývá že kapitalizmus je nezničitelný. Jedině když se udusí vlastními zvratky.:-D

tris 26.8.2008 0:16

K tomu konci

Ale mohou: centrální banka je "lender of last instance" - a na druhé straně stojí vláda jakožto "creditor of last instance". Takže pokud stát bude chtít zvýšit množství úvěrů, tak sice centrální banka nemůže donutit banky, aby půjčovaly lidem - ale může se dohodnout se státem a půjčit státu. Jen to má poněkud inflační důsledky.

vlade 26.8.2008 10:02

Re: K tomu konci

Predpokladam ze jste myslel "borrower of last instance" :)

Souhlasim re inflace,  nicmene i pokud si vlada pujcuje o sto sest, neznamena to nutne ze to ekonomicky pomuze (viz. Zimbabve pro dobrej prortipriklad) - naopak, z rostouci inflaci budou banky jeste neradeji pujcovat (neb rostouci inflace likviduje jejich pujcky).  Takze pokud se banky neznarodni nebo stat nebude poskytovat kontrakty ala New Deal/druha svetova valka (tzn. skoro veskera produkce nakupovana/placena statem), v konecnem dusledku to moc velky vliv mit nemusi mit.