27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Až nás katastrofa zastihne v nedbalkách

Naše Země se mění. Země s velkým Z, tedy planeta. To není nic překvapivého. Vždyť se mění v podstatě neustále. Ale charakter té současné změny s pravděpodobností rovnající se jistotě zasáhne citelně střední Evropu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 8.9.2018 11:29

Re: Potřebujeme obrovské investice do krajiny, ...

Ano jsem pro investování do krajiny - namísto dosavadního drancování krajiny.

To prostě proto abychom jako druh vůbec přežili. Příznačně totiž 90% četnosti buněk/mikrobů... které naše tělo nese a které jej zabezpečují jak při trávení tak při imunitních reakcích má totiž docela jinou genetickou strukturu jak čistě lidskýá DNA. Má strukturu obdobnou té, kterou lze nalést v okolní krajině. Jsme tady svým způsobem i její sbratřenou součástí.

Mate nás ale možná ten fakt, že oněch 10% geneticky homogenního člověka spotebovává naprostou většinu 99 %...konzumované energie a má oproti geneticky rozmanitějšímu i četnějšímu osazenstvu svého organismu vypracovány daleko bleskovější reakční schopnosti. Egoisté tento aspekt nevnímají ačkoli konzumují jak ostatní a mnohdy více. Nevědí prostě co se s nimi vlastně děje.

Základním principem komplexního života je přitom lokální pokles entropie který lze nejspíše dosáhnout v relativně stabilní situaci. Krajině ale dnes na vrcholu možností člověka hrozí výrazná nestabilita a proto posléze i lidem. Je to čím dál tím více patrné např na všeobecném poklesu půdní bonity nabo na poklesu přírůstku biomasy lesů.

To, že sobcům ponáspotopářům "rve uši" když je jim připomínáno, že se ke krajině fakticky chovají jen jako jednostranně ji zatěžující paraziti, ilustruje zvrácenost postojů části civilizovaného lidstva, které s původní bohatosti krajiny sice evidentně vzešlo ale už si onen vklad/proces nechce uvědomovat a sobecky připustit aby podobnou šanci Být součástí Života měli i následovníci.

L. Novák 8.9.2018 11:50

Re: Potřebujeme obrovské investice do krajiny, ...

Běžte se, Rado, léčit. Už vám to tady říkáme po devadesátédeváté. :-)

R. Langer 8.9.2018 11:51

Re: Potřebujeme obrovské investice do krajiny, ...

Je to magor. Prolhaný zelený magor.

L. Novák 8.9.2018 18:53

Re: Potřebujeme obrovské investice do krajiny, ...

Mně spíš připadá duševně nemocný...

J. Ráž 8.9.2018 16:39

Re: Potřebujeme obrovské investice do krajiny, ...

Ekologičtí idealisté jsou nejhorší vnitřní nepřítel, prohlásil kamarád. Souhlasím!

Pane Rado, mýlíte se, že krize ohrožující přežití člověka jako druhu je něco špatného, čemu by se mělo nějakými umělými zásahy zabránit. Člověk jako biologický druh zcela jistě přežije jak ekologické experimenty, tak pokračování industriální devastace krajiny. V jakém počtu to člověk přežije dnes nikdo odhadnout nedokáže, protože nikdo nezná dopady zcela nevyhnutelných válek o zdroje vody, které vbrzku vypuknou. Můžeme jen doufat že do těchto válek nebudou zataženy jaderné velmoci, to jest když už budou jaderné zbraně použity, tak jen lokálně.

Na zemi dnes žije nadměrné množství "nadbytečných" lidí a z nich pak přežijí jen ti nejschopnější. Můžeme to nazvat přirozený výběr uvnitř biologického druhu. Dřívější výkyvy počasí také přežili jen ti nejschopnější...a to je dobře!

P. Rada 8.9.2018 17:08

Re: Potřebujeme obrovské investice do krajiny, ...

..."Člověk jako biologický druh zcela jistě přežije"?

Pokud by toto obecně platilo, pak je s podivem, že jsme ve vesmíru zatím nikde na inteligentní druh nenatrefili a život známe jen ve formách této planety. Viz "Fermiho paradox".

Zatím spíše víme o řadě možností proč jiné inteligentní druhy nikde nepozorujeme. Sami např dlouhodobě porušujeme základní pravidlo poklesu entropie jako podmínku dlouhodobé životaschopnosti.

L. Novák 8.9.2018 18:04

Re: Potřebujeme obrovské investice do krajiny, ...

No jo, málo cestujete po vesmíru. Pořiďte si vozidlo létající nadsvětelnou rychlostí a běžte ten vesmír prohledat, určitě na nějakou formu života narazíte... :-P

J. Lukavsky 8.9.2018 9:10

proč ???

"zastavit elektrárny spalující biomasu" Spalování biomasy - jakékoli - pouze uvolňuje CO2 kdysi rostlinami zachycený, čili celková bilance je 0. Spalováním uhlí a zemného plynu se do současné atmosféry přidává CO2 zachycený v době karbonu a v zemi uložený čili inaktivovaný. Tím, že Německo zastavilo atomové elektrárny (tsunami z Labe hrozí neustále !) musí spalovat uhlí a plyn (z Ruska že, možná zde je čertovo kopýtko), občas totiž nesvítí Slunce (v noci vždy - kupodivu) i nefouká vítr, ale elektřina se musí vyrábět a dodávat furt. No uvidíme co ty zázračné akumulátory.... J.L.

V. Kotas 8.9.2018 9:27

Re: proč ???

Biomasa patří do kompostárny, sláma do dobytek, obojí potom zpět na pole, do zahrad. Ne do spaloven !

M. Šejna 8.9.2018 9:57

pane Kotasi

za odvoz a uskladnění biomasy v kompostárně se platí. Za využítí Vámi vyprodukované biomasy pro spalovnu Vám spalovna sama zaplatí.

Takže až budete velkým producentem biomasy, sám si na kalkulačce dokážete spočítat, zda odvezete biomasu do kompostárny, nebo do spalovny. Říká se tomu trh a jen trh rozhoduje o tom, jak biomasu využijete.

Velké pily, zpracovávající dřevo, by nikdy dřevěné piliny nevozily do kompostárny. Buďto pilinami sami topí, nebo z nich vyrábějí dřevěné brikety a pelety na spalování.

L. Novák 8.9.2018 10:37

Re: pane Kotasi

Šejnův socialistický blábol, jako vždy... Potíž je v tom, že ČSSD a socialisté Šejnova ražení se ohánějí trhem, jenom když se to hodí do krámu. Ale že ten trh sami ničí přerozdělováním financí z kapes daňových poplatníků (přímo z nařízení státem a nepřímo přes státní rozpočet a tisíc druhů dotací na kdejakou ptákovinu), o tom tiše mlčí. Kdyby celá pseudo "EKO" mašinérie vyživující parazity na ní přisáté neexistovala, trh by si skutečně poradil sám. Dnes je ale situace jiná a ceny jsou pokřivené státními dotacemi. Typicky celá oblast "alternativních zdrojů obnovitelné energie"...

M. Šejna 8.9.2018 13:43

bolševický spratku Nováku 475

zkuste, vy bolševická svine Nováku 475, vysvětlit, co je nepravdivého na mém tvrzení, že za odvoz biomasy do kompostarny musíte zaplatit, zatímco pokud odvezete biomasu do spalovny, tak oni zaplatí vám.

Ty vaše dementní bolševické bláboly o dotacích si nechte na politické školení dementů vašeho ražení. Tady se teď řeší rozdíl mezi využítím biomasy v kompostárne a ve spalovně.

L. Novák 8.9.2018 18:06

Re: bolševický spratku Šejno

Ty nic neřešíš. Ty jenom plácáš hovadiny bez tušení souvislostí.

M. Šejna 8.9.2018 18:19

Nováku 475

tak znovu, ty bolševická svině Nováku 475,

jak je to s placením v kompostárně a ve spalovně?

Ale tahle jednoduchá otázka je na bolševickou svini Nováka 475 moc složitá. Nejspíš mu to na bolševickém školení ještě nevysvětlovali.

J. Pospíšil 9.9.2018 5:03

Re: pane Kotasi

Kdyby nebylo dotací, tak by ten trh nebyl deformovaný a nebylo by tolik spaloven. Ten trik s tím, že se trh zničí a pak se to svede na trh, je typický pro zelené a jejich spojence, tedy korporace a levici.

J. Vintr 8.9.2018 11:08

Re: proč ???

Houby záleží na tom, jestli se produkuje nějaký oxid uhličitý. Jde o to, že dotace, poskytované pod touto záminkou na pěstování takzvaně průmyslových plodin, ovlivňují velice negativně obhospodařování zemědělské půdy. Osévá se nevhodnou skladbou plodin, obdělává se nevhodným způsobem a používá se spousta škodlivé chemie. Tohle škodí mnohem víc než nějaké hypotetické oteplování, na které to stejně nemá žádný vliv.

T. Kočí 8.9.2018 15:40

Re: proč ???

Jen se neposrat! Hlavní výrobci CO2 jako USA. Čína, Indie, Indonezie, Afrika jsou v klidu a my blbneme s obnovitelnými a neefektivními zdroji, protože produkujeme 0,0005% CO2. Teď jsem se zachoval jako MZ, to číslo jsem si vymyslel.

Článek tímto nezpochybňuji, naopak.

A co Li?

P. Rada 8.9.2018 17:30

Re: proč ???

Jak jste přišel na to, že "Hlavní výrobci jsou v klidu"?

Naopak parlament ČR byl celosvětově mezi posledními, které ratifikovaly i bezzubou Pařížskou dohodu. V klidu byla donedávna kdejaká odvětví ekonomiky, ministerstva...

Podívejte se dnes alespon na pro mnohé "skeptiky" nečekané dopady už několikaletého sucha na lesy a zemědělství jako důsledeek nadcházející klimatické změny u nás.

L. Novák 8.9.2018 18:08

Re: proč ???

Napiš na Kancelář prezidenta republiky, ať to řeší... :-P

J. Pospíšil 9.9.2018 5:11

Re: proč ???

Ale nakonec tu chybu udělal.

S. Sidlichovsky 8.9.2018 9:02

Hrozba klimatických změn

Ano, Arktický oceán se zahřívá. ledové hory jsou stále vzácnější a v některých místech je pro tuleně voda již příliš teplá. Zprávu vydalo obchodní oddělení Consulafftu v Bergenu, Norsko. Rybáři, lovci tuleňů a výzkumníci podávají důkazy o radikální klimatické změně a vysokých teplotách, které dosud v této oblasti nebyly zaznamenány. Expedice výzkumníků - polárníků potvrzují, že až do 81 stupně se ledová pole vyskytují jen velmi zřídka. Provedené sondáže do hloubky 3 100 metrů ukazují na vysokou teplotu gulfského proudu. Masy ledu jsou již nahraženy hromadami kamenů. Na mnohýh místech ledovce již zcela zmizely. Ve východní části Arktidy již téměř tuleně nenaleznete, místo tuleňů se sem nastěhovala velká množství sleďů, které se dosud tak daleko na severu nevyskytovala.

Tato zpráva byla vydána 2. listopadu 1922.

P. Lenc 8.9.2018 9:13

Re: Hrozba klimatických změn

A vikingové objevili Ameriku po moři bez ledu a Gronsko bylo zelenou zemí aspoň na pobřeží.Zvláštní.

M. Šejna 8.9.2018 9:48

Re: Hrozba klimatických změn

V létě se dalo po moři přeplout do Ameriky i ve středověké Malé době ledové. Jinak by tehdy nebyla severní Amerika masivně osidlována Angličany, Francouzy a Holanďany.

Grónsko bylo za Vikingů zelené asi tak, jako byla za našich předků moravská obec Lednice i se zámkem zaledněná. Jinými slovy - podle názvu nemusí být vždy patrné, jaké klima v oblasti je. Ona se totiž necelých 5 km od "ledové" Lednice rozkládá CHKO Pálava s chráněným teplomilným rostlinstvem a vyhlášenými vinicemi.

L. Novák 8.9.2018 10:40

Re: Hrozba klimatických změn

Aha, Lednice je od zalednění... no podívejme se, co nám demagog Šejna ještě nevytroubí za nesmysly... :-D

M. Šejna 8.9.2018 13:57

Bolševický spratku Nováku 475

tak nám tady napište, od jakého slova je pojmenován zámek a obec Lednice. Německy se Lednice jmenovala Eisgrub. Takže nejspíš ten název pocházi od slova Led.

Já tu tvrdím, že podle názvu nelze usoudit, jaké klima v té oblasti je. Jenže bolševický spratek Novák 475 ani nechápe, co jsem napsal, a nadává mi za to, že v podstatě tvrdím to samé, co on. Tedy že Lednice není od zalednění a Grónsko není od Zelená země.

M. Šejna 8.9.2018 9:41

81.rovnoběžka v roce 1922

Aktuálně se ledová pole v oblasti, kam zasahuje Golfský proud, vyskytují okolo 82,5° severní šířky. Přitom mořský led bude ještě asi 14 dní tát. Led v oblasti Špicberk v současnosti mnohdy ustupuje až k 85.rovnoběžce.

Největší úbytky ledu oproti minulosti jsou ale v západní části Severního oceánu (tedy při pobřeží Kanady a Aljašky. V těchto oblastech ještě před 50 lety býval na konci léta mořský led skoro až u pobřeží.

P. Rada 8.9.2018 8:43

Konec relativní stability podnebí ...

je u nás zapříčiněn poklesem relativní četnosti přílivu mírného a hlavně v zimě relativně teplého atlantského vzduchu od západu. Tento fenomén zde dominoval dlouhá tisíciletí a na základě typického odpzorovaného chodu celoročního počasí si naši předchůdci usnadnili hospodaření tím, že vytvořili systém pranostik které jim napovídali kdy zasít a co je asi tak čeká. Fyzikálně za ním stála letní sertrvalost severní ledové čepičky. Tato situace se ale pomalu blíží svému konci:

http://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

Změnou albeda této k nám relarivně blízské oblasti navodí změnu vzdušného proudění - poklesne význam "Jet streamu" na severní polokouli a větry v mírných šířkách začnou vanout rozmanitěji a pro strátu gradientu mírněji. Bude tedy více hrizit kontinentální typ počasí.

Dnešní meteopředpovědi sice umožnují daleko perfektnější předvídání počasí na několik dní dopředu než co mohli očekávat naši předci ale dostávají se do podobné pravděpodobnostní situace jak pranostiky už zhruba po měsíci. Na rok dopředu už ale bývají a bývaly i pranostiky spolehlivější. Bývaly proto, že s jejich spolehlivostí začíná být konec a sebevýhonnější technika je paradoxně asi nikdy nedokáže nahradit. Všechny dlouhodobé předpovědi sice umí dělat relativně spolehlivě ale jen jako průměr za delší časové období. Nikoliv tedy jako pranostická předpověd k nějakému dni.

Naši následníci proto budou mít s důvodů klimatického rozvratu i přes enormní růst informačních technologií stálý problém s tím, co je za počasí potká za měsíc a déle. Je to znát už dnes ale většinová společnost to obchází tím, že si zdroj živobytí našla v profesích na počasí zatím prakticky nezávislých. Ty ale bývají závislé na neohnovitelném bohatství planety které se nedaří recyklovat. Budoucnost proto tone v nejistotách a v nárůstu už tak nezdravého stresu s nestability které je jedním ze zásadních předpokladů rozvoje života.

J. Schwarz 9.9.2018 15:47

Re: Konec relativní stability podnebí ...

Mám dojem, že jiní "experti" vašeho ražení nepředvídají mírnější větry pro "ztrátu gradientu" ale naopak vichřice, bouře a tornáda. Sjednoťte si noty, ať ta vaše prognostika nevypadá potrhle.

L. Novák 8.9.2018 1:04

Už jsem se přizpůsobil...

Před pár lety jsem koupil klimatizační (chladicí) jednotku do bytu a musím říct, že to byla jedna z nejužitečnějších věcí, které jsem kdy koupil. Protože pomáhá velmi dobře přežít horké léto v bytovém domě. Vedlejším produktem je množství destilované vody - kondenzátu, využitelného v domácnosti. :-D

P. Rada 8.9.2018 8:11

Re: Už jsem se přizpůsobil?

Také jsem před lety pořídil jednoduchou klimatizaci ale hlavně domek důkladně zaizoloval, vybavil rekuperací vzduchu a tak jsem konkrétně letos v létě klimattizaci ani zapínat nemusel a novou možností tak nezvýšil energetickou náročnost.

Opakem může být přístup pana Nováka, který "přispůsobení" pojímá v systému vytloukání klínu klínem a nazývá to "nejužitečnější věcí".