29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Olin 9.10.2008 9:19

Re: Psaw!!

Nesmysl. Stát nic takového nikomu neříká. To "říká" jen nadšení z rychlé jízdy. Stát jenom rozmísťuje dopravní značky. Na finančním trhu stejnějako na silnici neexistuje značka, která by nařizovala "zrychli", pouze "zpomal".

Olin 9.10.2008 9:16

Re: Pořád jsem z toho jelen

"Ti první" mají  problém, protože si na ty obchody půjčili u bank. Poskytovatelé hypoték je neposkytovali ze svých peněz, krachli a dluhy se přelily k těm, kdo vlastnili ty dluhové papíry /nemohu si vzpomenout, jak se v USA jmenují/.

Kromě toho sem někdo napsal, že z 95% jde o paniku.

Regulace akciového trhu, který od 30. let způsobují (spolu s dalšími opatřeními v rámci globalizace), že již nebyla krize z nadvýroby, fungují. Ale tohle je něco nového. Narodí se další neokoukané regulace trhu, tentokrát kreditního. Mimochodem nakrátko se obchoduje a obchodovat bude. Tomu se nedá zabránit. Regulace pouze usměrňuje "kdo a jak" apod.

Antonín Hrbek 9.10.2008 9:16

Re: Pane Machu

Samozřejmě do banky. Ale v bance to není dluh chudého, ale dluh hodně bohatého. Nesolvence nejchudších se řeší velmi tvrdě, nesolvence nejbohatších se neřeší vůbec.

cb 9.10.2008 9:11

Re: pane ucetni Machu

Protoze ji nenechaji, furt se na ni vesi a lamou ji.

cb 9.10.2008 9:10

Re: Pane Machu

Ke komu myslite, ze jde pro penize lichvar, tedy Provident?

Olin 9.10.2008 9:06

Re: Je nutno ovšem podotknout, že...

Ado, slouží i tomu bydlení. Úvěrů je tam velký podíl a myslím, žeje to pro spořitelny hlavní zdroj zisku už teď, a bude to posilovat. Hlavní účel: 1/ různé rekonstrukce,  2/ odkupy bytů do OV,  3/ řešení "schodu" mezi hypotékou a cenou nemovitosti,  4/ spoření souběžně s hypotékou za účelem budoucího převedení dluhu z banky do stavební spořitelny.

Antonín Hrbek 9.10.2008 9:02

Pane Machu

1. Doporučení, pana Friedmana, aby centrální banka každoročně zvyšovala objem peněz asi o 3 až 5 % bylo doporučením, které mělo zabránit inflaci. Současně ale tvrdí, že ryze monetární politika často selhává.

2. Základním problémem není to, že se opustil princip volného trhu, ten totiž, jakožto teoretická abstrakce, nikdy nikde nefungoval. Základním problémem bylo a je odtržení finančního trhu od reálné ekonomiky.

3. Měla by se zvýšená pozornost věnovat zadluženosti v ČR, která enormně vzrostla na základě očekávání dobrých ekonomických výsledků a tím i platů. Toto očekávání bere nyní za své. A s ním i hodnota akcií. Jinak jsem si nepovšímnul, že by si úvěry u bank v ČR brali zrovna ti nejchudší, ti jdou spíše k lichváři.

4. Nevíte náhodou kdo ve finančnictví celého světa zakotvil základní kapitalisticko-socialistický princip: zisk je můj, moje ztráty nesou ostatní?

Miloš Zfrantišku 9.10.2008 9:00

Skromný dotaz.

Je někde na světě ještě nedeformovaný kapitaluzmus? Mě tedy napadají pouze ostrůvky člověkem neporušené přírody. A možná ještě u pana Klause doma.

D.M. 9.10.2008 8:59

pane ucetni Machu

Pane ucetni Machu, a proc soucasnou krizi nezreguluje ta povestna neviditelna ruka trhu?

Kylchap 9.10.2008 8:41

Re: Pane Machu,

Fakty a argumenty jsou nedávné události ve světě financí.

para 9.10.2008 8:34

Re: Podstata ekonomiky....

Jen otázka - volný trh tu opravdu byl po tisíciletí ještě před kapitalismem - je opravdu "volný" ještě dnes? Nezdeformoval ho globální kapitalismus k obrazu svému?

JJ 9.10.2008 8:34

Par otazek pro pana Macha

Vzhledem k tomu, ze se stat zarucil (ted jiz explicitne) za zavazky Freddie a Fannie, jak je mozne, ze maji banky stale problem?

Jake bylo hodnoceni Friedmana k tomu, co se melo v obdobi velke krize v US udelat?

clay 9.10.2008 8:28

Re: Pane Machu,

kde chybí fakta a argumenty, nastupuje laciný ideologický sarkasmus komentátora....Rv

clay 9.10.2008 8:28

Re: To se mi ulevilo ...

kde chybí fakta a argumenty, nastupuje laciný ideologický sarkasmus komentátora....Rv

clay 9.10.2008 8:23

Re: Kapitalizmus bez problémů

liberální ekonomové ale tyhle rady obecně dávají, populus typu pasáčka koz, který se dostane až do vlád a parlamentů, na ně ale nikdy neslyší. Je to přece tak chválihodné poskytnou lidem pocit, že se dají uskutečnit jejich představy vykoukané ze seriálu Dallas.

Kylchap 9.10.2008 8:21

Pane Machu,

jedině k tobě neviditelná ruko trhu modlíme se. Jedině v tebe neviditelná ruko trhu věříme. Amen.

clay 9.10.2008 8:14

Re: Aspon jednu z tech

podstatou článku není ale to, že by něco způsobil chudý černoch s hypotékou, ale to, že tu byla masivní státní podpora hypoték, která spolu s očekáváními vyvolala nerovnováhu. Není podstatné, kolik z toho mají na svědomí chudí černoši a kolik bohatá střední třída. Je to sice zajímavé ale nemá smysl to řešit

clay 9.10.2008 8:03

Re: Pořád jsem z toho jelen

vy se ptáte, proč t postihlo ty domy, co poskytovaly hypotéky a ne ty, co je od nich kupovaly....byla tu umělá masivní podpora hypoték a když byl trh přesycen, tak šly dolů rapidně ceny (vidíme ve Španělsku)...to je jasný signál pro lidi, kteří hledají, kam svoje finance umístit a odkud je vyvést. Pak stačí kdejaká poplašná zpráva a nastává run na banku a ta, byť by byla relativně zdravá, nemůže vydržet nápor, kdy je vyvedeno 16 miliard dolarů během dvou dnů.

ranbow 9.10.2008 7:47

Možná že ne

Ono, když stát převezme banku či pojištovnu (či v ní získá 80%akcií což je skoro totéž), tak o ní její majitelé příjdou. Je otázka zda je to pro ně lepší či horší než kdyby krachla. Špatný je to pro minoritní akcionáře, kteří zrovna vlastní jejich akcie. Podotýkám minoritní,ti majoritní seděli v dozorčích radách a valných hromadách, a rozhodovali o způsobu a riziku jakým banka spravuje, půjčuje a investuje peníze svých klientů, takže to bylo jejich riziko podnikání. Rozhodně je to lepší pro klienty, ti o své peníze nepříjdou,a stát na tom možná za pár let až se finanční trh zmátoří, může i získat. I proto, že má, na rozdíl od banky delší prsty v tom aby ty peníze z hypoték z lidí dostal zpátky...

hobis 9.10.2008 7:29

Re: Je nutno ovšem podotknout, že...

Je nutno podotknout,že nevím,co to ten kapitalismus je.Vážení,já nejsem ekonom,ale již postarší člověk,který má skoro celý život prožitý v tak.zv.socialismu, za sebou,bohužel.Když někdo mluví o krisi kapitalismu a podobné fráze,vzpomenu si na VÚML(večerní universita marxismu-leninismu),kde představa kapitalismu byli břicháči v cylindrech sedící na pytlech dolarů.A tak se asi musím obrátit na klasika a poradit se s.Leninem,který za to může,protože sï to vymyslel.Promiňte,nemohu za to,ale jakmile čtu o zahnívajícím kapitalismu,vždy ¨si na to vzpomenu.Takže vzhůru do světové revoluce,možná i toho komunismu se dožiji.Zatím se to jaksi nepovedlo.PA

cb 9.10.2008 7:18

Re: Pořád jsem z toho jelen

Kazda krize se sklada z 5% skutecnych ekonomickych problemu a z 95% davoveho silenstvi.

Aleš 9.10.2008 7:18

hradní skupina má vždy jasno

 volný trh neselže nikdy, za to stát vždy. Ani slovo o derivátech, ani slovo o tom, že se ztratila vazba mezi poskytovatelem hypotéky- peněžním ústavem a klientem, ani slovo o inflaci, zdražování pohonných hmot. Pane Machu, jediné štěstí pro naši ekonomiku je, že vy nic a pan prezident už řadu let nic neřídíte.

 je zajímavé, že většina zahraničních medii označuje za původce krize investiční a bankovní domy , kzteří v touze po zisku ignorovaly  rizika spojená s hypotékami a zcela podcenily varovné  ekonomické signály. stejně jako s Ruskem a Gruzii, stejně jako s globálním oteplením, produkuje hradní think tank  opravdu světové originality.

gill 9.10.2008 6:32

Re: Podstata ekonomiky

Trefné. Zajímavě s tím ladí poslední poznatky z oblasti neuroekonomie:

http://www.lidovky.cz/pri-aukci-rostou-ceny-zbytecne-dmp-/

ln_veda.asp?c=A081004_150752_ln_veda_svo

a rozhovor s legendou bankovnictví  Ludwigem Poullainem, kdysi zasloužilým předsedou bankovního konsorcia DSGV:

http://blisty.cz/2008/10/9/art43064.html

rv 9.10.2008 6:27

Re: Psaw!!

Bohužel stát vám říkal ať šlápnete na plyn, přestože před vámi bylo náledí.

Ada 9.10.2008 5:15

Nezdá se mi, že by autor ...

někde v článku tvrdil: "Já jsem vám to říkal, ale vy jste mne neposlouchali!!" ;-P Pouze ze svého pohledu hodnotí vzniklou situaci.

Herakleitos 9.10.2008 5:13

Re: Podstata ekonomiky

Velmi zajímavý příspěvek.Díky.R^

Ada 9.10.2008 5:11

Snad bych měl výhrdy k formulaci, která tvrdí, že AIG...

byla znárodněna. Spíše bych použil výraz - zestátněna, a to převzetím kontrolního balíku akcií. Otázku, zda to bylo rozumné, ponechávám stranou...

Ada 9.10.2008 5:08

Je nutno ovšem podotknout, že...

stavební spoření v České republice sloužilo a slouží konzervativním střádalům především k výrazně lepšímu zhodnocení uložených peněz, nikoli k podpoře výstavby či pořizování nových bytů. Ceny nemovitostí jsou v tomto systému mimo dosah...

V 9.10.2008 5:07

konecne nekdo kdo vidi jak se veci maji

dobry clanek, ty paka co tu masturbuji socialismus - tech si nevsimejte

ginANDtonix 9.10.2008 5:06

Re: selhani volneho trhu

Autor nerika, ze krize vznikla udelovanim hypotek tem nebo tem. Autor rika, ze krize vznikla umelym nastavenim nerealistickych pravidel. Cilem techto pravidel bylo vydavani hypotek nizsim prijmovym skupinam, ale samozrejme doslo k tomu, ze mekcich pravidel zacali vyuzivat i ostatni. To je ale vedlejsi. Hlavni chyba je v tom, ze se do toho stat vubec michal.