29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jm 9.10.2008 12:53

POROVNÍMÍ PŘÍČIN A DŮSLEDKŮ DÁVÁ NEJČASTĚJŠÍ VÝSLEDEK

POROVNÍMÍ PŘÍČIN A DŮSLEDKŮ DÁVÁ NEJČASTĚJŠÍ VÝSLEDEK že zločiny nezpůsobuje systém, ale zločinci v něm. S vyjímkou fašismu, potvrzující pravidlo. 

Lapil 9.10.2008 12:47

Re: Psaw!!

Zrovna předevčírem na mně mával policajt, co řídil křižovatku, ať zrychlím. Kupodivu jsem ho neposlechl, protože - na rozdíl od něj - jsem viděl před sebou to auto, které mělo evidentně lepší brzdy než já.

Ale to jen rejpu, ve skutečnosti máte pravdu: když stát svými zákony nebo prostřednictvím jakékoliv banky, neřku-li aktuálně svými činy, říká "klidně půjčujte komukoliv, kdyby vám to nevrátil, oni to zatáhnou ti, co mysleli vlastní hlavou", schyluje se k velikému průšvihu.

Octomil 9.10.2008 12:37

Re: Ráno v rozhlase ČRo 2

Role Bushovy vlády spočívá v tom, že nedokázal přes demokraty ovládaný Kongres prosadit zásah do Fannie a Freddie, demokraté v Kongresu to pokaždé zablokovali: 

 "Since 2001, the Bush Administration issued 34 warnings to Congress about the need to reform Fannie Mae and Freddie Mac before it caused substantial economic turmoil in the financial markets. ..."

historie zde: http://beliefcorner.com/Latest/Freddie-Mac-and-Fanny-Mae-Hearing.html

Joob 9.10.2008 12:36

Ideální fungování tržní ekonomiky

znamená, že ta ruka tahá prostředky z kapes, ve kterých očekává poměrnou část z celkově vytvořeného produktu. A je zatraceně vzteklá, když tam stále častěji narazí na dno, které tam zbylo prostě proto, že většina toho vytvořeného se nachází pouze v nepatrném poštu kapes.  Prací nezbohatneš - je jediné heslo, které dnes celoplanetárně platí.

K. 9.10.2008 12:27

Re: Přečetl titulek a už už jsem se nadechoval, abych autorovi krutě vynadal.

Milovníci konzumu si náladu zkazit nedaj, ti budou s radostným krédem "po nás potopa" konzumovat až do posledního dechu a ještě chvíli potom. Pro forma a kvůli poslednímu slovu račte dočíst včerejší.

para 9.10.2008 12:21

"Žádný oběd není zadarmo"

Tahle větička je a ve vašem příspěvku velice trefná. Na její smysl lze ale pohlédnout i z jiného úhlu než Vám bude milé. O zdrojích se ultraliberálové vyjadřují jako o nevyčerpatelném oběktu. Realita jedné za základních komodit na jejíž levné těžbě prudce vzrostla prosperita naší civilizace - ropy - je ale jiná. Naše civilizace a ta vypělá a na ropě nejzávislejší Americká se zjevně dostává pod tlak ROPNÉHO ZLOMU:  http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ropny-zlom-uvodni-informace Investice už se prostě tak rychle nevracejí a to se všemi důsledky - jedním znich je pak bankovní krize. Z téhle práce cituji: ..."Jeden z autorů píšících o ropném zlomu Richard Heinberg (http://www.richardheinberg.com/) používá metaforu, že zatímco fosilní paliva jsou jako obrovské nezasloužené dědictví, které jsme rozfofrovali jako opilí, obnovitelné zdroje jsou jako těžce vydřená mzda"....  Nabízím také pohled Charliho Halla prostřednictvím ERoEI:  http://www.theoildrum.com/tag/charles_hall kde zejména jeho bublinový graf ilustruje co nevyhnutelně čeká naši civilizaci. V češtině to ve Vesmíru 9/2008 rozebírají pan Cílek, Kadrnožka, Kašík a další. Za prostudování stojí Cílkův příspěvek: http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich kde odůvodnuje alternativu "Biozyzikální ekonomiky"  která není na tržních vztazích ale na fyzikálních principech dosud mnohými opomíjených. Naobědvali jsme se a nadeše čas platit.;-)

Schumacher 9.10.2008 12:09

Napište traktát

Význam socialismu pro polidštění opice......

Pytel 9.10.2008 12:09

bůh trh

Není to Bůh, kdo selhává. To jen někteří namyšlení lidé se příčí jeho vůli.

Ještě štěstí, že "trh" je metafyzický pojem. Takto může být autor jeho advokátem až do smrti beze strachu, že by se realita do jeho pojmu "trhu" jakkoli nabourala.

Antonín Hrbek 9.10.2008 12:01

Jak to bude?

Bylo by dobré, kdyby pan Mach, na základě svých znalostí dal pro ČR kvalifikovaný odhad průměrného růstu HDP, průměrné roční inflace, deficitu veřejného rozpočtu a průměrného počtu nezaměstnaných na rok 2009. Po roce si to budeme moci zkontrolovat.

Spirit 9.10.2008 11:43

Ráno v rozhlase ČRo 2

dokazoval pan Tomský, že současnou krizi v USA zavinila SOCIALISTICKÁ politika Clintonových a Bushových vlád. Trh by si prý poradil i bez státních zásahů. Co myslíte?

M. Zima 9.10.2008 10:57

Mach,

Vy jste s tím Vaším guru už zblbli tak, že vidíte i v té Americe samé dirigující komunisty. Škoda, že jste neotevřeli zobák, když celý svět obdivoval Greenspanovu genialitu, Vy šašku. Ostatně, ten mechanismus krise, to, co je o něm známo, jste nepochopil, na takovýto krach by imobilie pro chudé rozhodně nestačily.

Octomil 9.10.2008 10:54

Fanny Mae a Freddie Mac

V článku naprosto chybí role demokratické strany a CRA (Community Reinvestment Act) v této krizi. Ta je primárně bankovní krizí založenou na pádu 2 hypotéčních bank, které se účastnily na cca 70% všech amerických hypoték na bydlení.

Stát prostřednictvím polostátních bank se státní garancí financoval hypotéky lidem, kteří nebyli schopni je splácet a žádná normální banka by jim nikdy nepůjčila. Jako každý socialismus tak i tento systém postihnul především chudé lidi. Nešťastníci si mohli konečně vzít hypotéku i když neměli žádné zaměstnání nebo příjem, navíc v době rostoucích cen nemovitostí (protože to udělalo hodně lidí) a když za pár let vyčerpali své možnosti (třeba utratili všechny své úspory za splácení hypotéky) , tak jim nemovitost propadla bance, v době krize, kdy jsou ceny nemovitostí prakticky na 0, neprodejné, nikdo je nechce.... takže teď už nemají nic. Banka má místo toho zástavy, tržně téměř bezcené, o které se ale musí někdo starat a platit aspoň údržbu...

Vedení bank, ve kterém je řada demokratických politiků, samozřejmě nenese žádnou osobní odpovědnost...

Na špatnou situaci v hyp. bankách Fannie Mae a Freddie Mac upozorňovala řada lidí, i ten McCain před pár lety požadoval njakou akci. Bushova vláda od 2001 požadovala na Kongresu mnohokrát řešení situace, čemuž vždy demokraté v Kongresu vždy úspěšně zabránili.

ocelin 9.10.2008 10:53

Vida Schumachera !

Tak deflace je normální.... Vy budete bacanej;-)

pamětník 9.10.2008 10:53

Re: Otřepaný praktický příklad. EU hledá cestu řešením sociálních problémů

Reálný kapitalismus systémově vytváří nezaměstnané, chudé, prostitutky a bezdomovce.   Neviditelná ruka trhu (spekulativní kapitál) často devastuje i mezilidské zvtahy. Je potřeba více policistů, soudců a nových věznic. Světový liberální kapitalismus skončil v březnu 2008 (dvě velké zahraniční krachující banky byly zachráněny znárodněním).

JJ 9.10.2008 10:45

Re: Par otazek pro pana Macha

To bych rozumnel, pokud by banky mely nizsi zisk. Ale, ze by rovnou sly do kytek?

Kon 9.10.2008 10:22

Re: Podstata ekonomiky

Realistická ekonomika musí respektovat reálné síly. A pokud tyto rozhodující síly jsou hrabivost a strach, musí je respektovat nebo být na nich založena (kapitalismus). "Vědecká" ekonomika, založená  na rozumu, která tyto síly vůbec nerespektuje nebo málo respektuje, nutně musí skončit krachem. Taková "vědecká" ekonomika je i polotržní ekonomika s centrálně regulovanou úrokovou mírou. Stejně jako skončila i "socialistická" ekonomika. Ovšem, v době krize lidé očekávají řešení od toho, co právě není, t.j od ještě větší státní regulace a neuvědomují si, že právě státní regulace krizi přivodila.

Schumacher 9.10.2008 10:22

Otřepaný praktický příklad.

Za stejné zaplacené peníze dostat jednu čokoládu dnes, nebo dvě za po čtrnácti dnech. První  si vybere čokoládu dnes, druhý dvě za čtrnáct dní. První ji sní hned, druhý sní půlku, druhou půlku nechá na později a druhou čokoládu nabídne prvnímu za tytéž peníze. Za ně za dalších čtrnáct dní dostane dvě čokolády. Mezi tím sní zbylou půlku. Po čtrnácti dnech má dvě čokolády kdežto první nemá žádnou, žádá po druhém aby se sním "spravedlivě" rozdělil,  mluví o sociální spravedlnosti, spílá mu sprostými slovy a požaduje uvalení zvláštní čokoládové daně a na vládě, aby z peněz daňových poplatníků mu opatřila čokoládu. Protože je nespravedlivé, že někdo má dvě čokolády a on sám  žádnou.

brána 9.10.2008 10:14

Re: Přečetl titulek a už už jsem se nadechoval, abych autorovi krutě vynadal.

Ano -  Usabolšáni nám kazí náladu a to nejen konzumní .

enderv 9.10.2008 10:13

Zase

Budu to opakovat znovu a znovu a znovu.

Centralni banka muze ovlivnovat jenom kratkodobe uverove sazby. Vetsina pujcek se neodviji od nich, ale od dlouhodobych sazeb, nebo v nejlepsim pripade (pro kratkodobe komercni uvery) od sazby LIBOR - ktera je mezibankovni (kterou muze CB ovlivnovat lepe, alespon v dobrych dobach). Ceny fixovanych hypoteky se vetsinou odvijeji od swapove sazby pro stejne obdobi, a to zalezi na strmosti krivky, se kterou CB nemuze az tak moc manipulovat (z jednoducheho duvodu - CB nepujcuje dlouhodobe, a cena dlouhodobych uveru zavisi na poptavce a nabidce). To neni spekulace, to je pozorovatelny fakt. Pokud by CB opravdu meli takovou moc jak jim nekteri lide prisuzuji, soucasna krize by nemohla existovat protoze by vsechny banky vedeli ze jim vhodna CB pujci kolik budou potrebovat, at je to libovolne cislo (poznamenavam, ze Fed uz ruznymi operacemi na trh hodil 1,25 bilionu dolaru - skoro dvakrat tolik co chtel pan Paulson). O Japonske centralni bance a jeji zoufale snaze "nafouknout" (pomoci ZIRP) poslednich ja uz ani nevim kolik let uz ani psat nebudu.

Pokud by neexistoval (v podstate) peg napr. CNY a statu zalivu, USD vynosova krivka by byla podstate strmejsi nez byla, a v dusledku by byli i (fixovane) hypoteky o hodne drazsi. Viz fakt, ze sazba FEDu spadla uz pred rokem, ale sazby hypotek v nekterych pripadech dokonce stouply!

Pozn. Vyse uvedene neznamena ze regulace neselhala - ta mela podil taky, a docela velky. Ale bohuzel to vypada, ze lide hazeji selhani na toho komu se to ideologicky hodi - a selhalo toho tolik, ze si svou obet snadno najdou.

brána 9.10.2008 10:09

Re: Podstata ekonomiky

Díky Arpáde. Jste dokladem že se mezi námi vyskytují i tací, kteří se nenechají traumatizovat  realitou.

Schumacher 9.10.2008 10:04

Přečetl titulek a už už jsem se nadechoval, abych autorovi krutě vynadal.

Leč dočetl do konce :  "V americké finanční krizi to nebyl volný trh, kdo selhal. Byla to opět namyšlená ruka státních plánovačů".  Tak ! R^

brána 9.10.2008 10:02

Re: Pane Machu,

Trochu ale ano.  NRT již dlouho signalizovala - na to se zeptejte průměrně jasnozřivého burziána - že zde ne nafukovala zcela nezodpovědně explozivní bublina.

brána 9.10.2008 9:57

Re: Par otazek pro pana Macha

JÁ si myslím že F&F nemají v kapse drobné na splňování svého životního poslání - intesivní konzumace. Bankám se to doneslo a přehodnocují strategii. Konzum na konto druhého si žádá hbité lstivosti, což je tentokráte i pro těžké profesionály svízelné.  

brána 9.10.2008 9:48

Re: pane ucetni Machu

Protože NRT je mazaný a podšitý pařát s kterým si neví rady ani pan Mach se svým protektorem.

brána 9.10.2008 9:45

Re: Pane Machu

Řeší pane Hrbku přenosem na daňového poplatníka. A tudíž na se dotýká relativně ponejvíce  zaměstnanců.

JJ 9.10.2008 9:42

Re: Snad bych měl výhrdy k formulaci, která tvrdí, že AIG...

Preklad z anglictiny. Oni ti amici si nedovedou predstavit, ze by se znarodnovalo jinym zpusobem. ;-D

brána 9.10.2008 9:41

Díky pane Machu

za osvobozující poznání. Ano správné zacházení s NRT je klíčem k trvalé prosperitě. Vaše kompetence, coby předmyslite Cepu si zasluhují vysoké internacionální pozornosti.   

jm0 9.10.2008 9:33

Re: Pane Machu,

.. které ovšem s neviditelnou rukou nemají zase až tak moc společného ..

Olin 9.10.2008 9:30

Re: Aspon jednu z tech

Státní podpora hypoték podle mě nezpůsobí krizi. A už vůbec ne tu, které čelíme, totiž finanční. Ale to nemohu tvrdit. Rád se nechám podat, až bude po všem a ekonomové ty procesy dokážou popsat. Dnes dost tápou, protože tohle ještě neviděli ani se to neučili.