27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Agrofert - není zhoubnější firmy?

Lidé, kteří upřímně a z celé duše nenávidí „estébáka“ a oligarchu Andreje Babiše, jásají nad auditem k dotacím Agrofertu. Nějak jim uniká, že dotace jsou zhoubou pro celou ekonomiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 4.6.2019 15:22

Re: Autorivi unika

Trochu jsem vás teď nepochopil. Nevím, kterého Haška máte na mysli - z těch tří, které znám, nezaložil stranu nikdo... Vlastně jo - vy určitě myslíte Stranu mírného pokroku v mezích zákona :-). Brno volí Kovandu, to mi uniklo naprosto. Nemám rád Brno a Brno nemá rádo mě. Například mi opakovaně schovává nádraží a jednou dokonce zastávku náhradního autobusu. Nekecám.

Ale to podstatné: samozřejmě choďte kam chcete, ale netvrďte, že něco nejde zrušit jen proto, že se vám nechce se angažovat. Aby nedošlo k omylu: mně se taky nechce.

K. Pavlik 4.6.2019 16:29

Re: Autorivi unika

Takze myslim Jaroslava Haska.

Zrusit dotace se da jedine vystoupenim z EU. Mozna ze vam uniklo jake ma VB problemy s timto velice jednoduchym problemem.

J. Jurax 4.6.2019 17:14

"Holt dotace v EU jsou a budou a zmenit se to neda."

Ale dá. Kde je vůle, tam je cesta. Jenže tam nahoře, v politických sférách, které z dotací různě tyjí, holt vůle není.

K. Pavlik 4.6.2019 18:06

Re:

Opravdu nevim jak se k dotacim stavi napriklad Polsko nebo Madarsko. Pokud se jim dotace libi tak je to pro Cesko jen zapas s vetrnymi mlyny.

P. Rychetsky 4.6.2019 1:57

krasna babisi obhajoba

Dotace jsou jiste samy o sobe problematicke, co takhle ale dodrzovat zakony? Treba zrovna ty o dotacich? Nebo zakony jsou dle vas take zhoubne pro celou ekonomiku, stejne jako dotace?

S vasi obhajovaci logikou pane autore, byste jiste dokazal skvele rozebrat, jak bylo uzitecne, ze Babis o Maroku praskal stbakum, protoze imperialismus byl treba znicit za kazdou cenu. A jak to navic bylo prakticke, protoze pak se toho stbaci vic dozvedeli, coz je vzdycky lepsi nez vedet min, a navic sami nemuseli do Maroka jezdit a usetrili jsme tak my vsichni a splneni petileteho planu bylo zas o krok blize.

F. Houžňák 4.6.2019 7:00

No, copak to Babiš "napráskal estébákům"

o Maroku? To by mě zajímalo.

M. Vondráček 4.6.2019 12:36

Re: No, copak to Babiš "napráskal estébákům"

Tak se zeptejte Andreja :-)

Z. Lapil 4.6.2019 9:54

Re: krasna babisi obhajoba

Argumentační faul. Nebo snad chcete vážně tvrdit, že existují pouze zákony "o dotacích" a žádné jiné?

Z. Velínský 4.6.2019 1:20

Dotace jsou zhoubou. Půlka pravdy.

Pane Bartoni, myslím si, že dotace jsou opravdu zhoubou ve společnosti, která je klientelistická a ve které neplatí právo. Jsou také zhoubou z toho důvodu, že někdo od plánovacích tabulek předem rozhodne, co je dobré a co dobré není. Ale připomínám, že to, co je dobré, vychází z vědeckých analýz a dlouhých disputací lidí, kteří problémům rozumějí.

Nicméně s dotacemi to podle mě je stejně jako s politickým zastoupením. Pokud se volení zástupci chovají tak, jak se od nich očekává a jak by měli, mohla by být dotační usměrnění společenské poptávky správná. Špatné na dotacích je to, když přestane fungovat právo a podvodníkům se umožní beztrestně podvádět. Pak jsou dotace zlo.

J. Strakoš 4.6.2019 6:01

Re: Dotace jsou zhoubou. Půlka pravdy.

Dotace, přestože vedeny dobrými úmysly, jsou špatné. Stejně jako je špatné centrální plánování nebo socialismus - obojí na začátku vypadá lákavě, ale konce již známe a nejsou pěkné. Prostě to nefunguje.

Pokud budete pokračovat v dotacích, vždy to bude ohýbat trh - z principu, jinak by dotací nebylo potřeba. Vždy to bude méně efektivní investice - potřebujete někoho, kdo to přerozdělí, vypíše, vybere, zkontroluje, zkontroluje kontrolory a všichni chtějí výplaty.

A vždy to podpoří koruptivní prostředí - protože někdo nerozhoduje o svých financích, ale o cizích.

Takže po čase (až Babiš nebude) a prostředí tu nebude tu budeme mít zase nějaký dotační skandál.

R. Langer 4.6.2019 8:21

Re: Dotace jsou zhoubou. Půlka pravdy.

Dotace JSOU z principu PODVÁDĚNÍ. Proto nikdy nemohou fungovat tak, jak si představujete, protože jsou na podvodu přímo postaveny. A žádné krasořeči na tom nic nezmění. :-P

A. Alda 4.6.2019 9:30

Genau.

P. Khail 4.6.2019 18:17

Re: Dotace jsou zhoubou. Půlka pravdy.

Nesmysl, dotace mají pravidla, podvod bude pokud pravidla nedodržíte. Abyste netápal:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Podvod

Z. Velínský 4.6.2019 9:08

Re: Dotace jsou zhoubou. Půlka pravdy.

Reaguji na obecný a jednoduchý závěr, že dotace jsou zlo. Prý všechny, vždy a všude, prý jediné velké zlo a tečka. Pánové, co si myslíte o start-upech? Máte také tak jednoznačný odsuzující názor na stipendia a výměnné pobyty studentů? Co řeknete na chráněné dílny? To všechno jsou také dotace.

A. Alda 4.6.2019 9:34

Stipendium není dotace.

Stipendium je odměna za píli. Není to žádná forma dotace.

Co je to "start-up", to netuším.

Výměnné pobyty studentů nemají s dotacemi společného vůbec nic, protože jde o reciproční obchod.

Chráněná dílna také není dotací a nemá s dotací nic společného, ale jde o mírnou variantu monopolu - začalo to trafikami pro válečné invalidy, kdy jim byla ze státního monopolu na tabák poskytnuta licence k jeho prodeji.

Vy jste, pane Velínský, buď nevzdělaný, nebo demagog. Tertium non datur.

P. Khail 4.6.2019 18:14

Re: Stipendium není dotace.

Mýlíte se, stipendium může být i za závazek nastoupit po absolutoriu na nějakou pracovní pozici. Kdo se nezaváže, byť měl lepší prospěch, stipendium musí oželet.

J. Strakoš 4.6.2019 9:41

Re: Dotace jsou zhoubou. Půlka pravdy.

Jsem z těch, kteří dotace jako zlo považují, zkusím tedy odpovědět:

Startupy - jednoznačně nedotovat. Jinak budete mít drahé a později prázdné "podnikatelské inkubátory".

Stipendia a výměnné pobyty studentů - dle mého by mělo být založeno na sponzorství firem. Jinak začnete ztrácet vazbu s trhem a reálnou poptávkou. A začnete dotovat skupinu kunhistoriků, které pak dotujete celou jejich kariéru.

Chráněné dílny - prvek sociální péče, kterou by měl stát organizovat sám, nikoliv pomocí dotovaných neziskovek. I dotace (pobídka) ve formě zvýhodnění hendikepovaných je prostě špatná - zažil jsem situace, kdy spolek zaměstnávající hendikepované provozoval vlastní e-shop, nádstavbu nad velkoobchodem a konkuroval tak ostatním. Hendikepovaní se na objednávkách a spol. nepodíleli.

Z. Lapil 4.6.2019 9:46

Re: Dotace jsou zhoubou. Půlka pravdy.

Dobré otázky. Díky.

O dotacích start-upů si nemyslím nic dobrého: je možná bezva podpořit Úžasnou Technologii, ale platí to (skrz daně) i zemědělec, který by - rovněž v zájmu Dobra, tentokrát Zdravé Populace - rád přešel na nějaký řekněme ekologičtější způsob produkce.

Stipendium a výměnné pobyty, to je víceméně "školství zdarma". To je na hodně delší povídání, ale slovo dotace bych z toho radši vynechal.

A chráněné dílny? Svobodný trh poškozují určitě. Není jich ale příliš mnoho, takže jsou dostatečně nepodstatné, a zároveň plní sociální (mimotržní) funkci, takže tady - byť se skřípěním zubů - zvedám ruku pro.

Připomínám: byly doby, kdy nebyly dotace, ale mecenáši. Viz špitál v Kuksu (církevní), viz Hlávka, viz sbírka na Národní divadlo... Nechci tvrdit, že ty doby byly lepší, chci jen říct, že existují i jiné způsoby. Například nebrat lidem skoro polovinu výdělku, ale nechat jim nějaké peníze na to, co si sami vyberou: proč by měl každý přispět (náhodou zrovna) Babišovi na výrobu toustového chleba, když tousty prostě nejí? Nebo sousedovi na zateplení celého baráku, když sám bojuje mezi rozhodnutím typu "lepší okna nebo lepší kotel"?

J. Jurax 4.6.2019 17:21

"Ale připomínám, že to, co je dobré, vychází z vědeckých analýz a dlouhých disputací lidí, kteří problémům rozumějí."

Ano.

A pak to, co z těch analýz a dišputací vyjde, je vloženo do pracek politiků - a tím je to v perdeli.

T. Wiszniewski 4.6.2019 1:15

Zločinci z Bruselu

nám nebudou přikazovat koho si smíme zvolit za premiéra.

V. Kotas 4.6.2019 5:57

Re: Zločinci z Bruselu

1*

Z. Lapil 4.6.2019 10:17

Re: Zločinci z Bruselu

Ale budou: Vyhlídka na přítomnost takové osoby v rakouské vládní koalici přiměla Evropskou unii k diplomatickým sankcím, které trvaly přes půl roku. K jejich ukončení nakonec přispělo to, že sám Haider ve vládě neusedl a rezignoval i na předsednickou funkci. Viz: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2300263-drive-je-zatracovali-dnes-jim-nadbihaji-rakousti-svobodni-zmenili-sebe-i-ostatni

Obecně: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2233006-jak-potrestat-clenskou-zemi-eu-jako-posledni-nastroj-slouzi-clanek-sedm