27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Karla 14.6.2008 18:44

Re: Re: Re: Re: ad PROKOP BUBEN IP: 88.103.252.

jestli jste mněl problém za minulého režimu, tak jedině, soudím podle vašich příspěvků, maximálně kvůli nějakým zlodějnám, nebo opilství a podobně. Jinak se divím všem kteří vám odpovídají na vaše tzv. příspěvky, že to ještě zkouší. Jinak vás hodnotím jako malé, zlostnéa závistivé pravděpodobně starší individuum. Máte štěstí. Demokracie umožňuje i takovým plivat špínu na ostatní lidi. Je mi smutno, že taková hovada jako jste vy,můžou vše pošpinit.

Libor.w 14.6.2008 10:22

Re: Re: Klaus se nenechal ukřičet.

Za přetrvávající vliv postkomunistů ve společnosti vděčí tito převážně váhavému Václavu Havlovi.Ten měl jedinečnou možnost s nimi zkoncovat jako  s politickou stranou.Jak by řekli oni jako s třídou.

PROKOP BUBEN 14.6.2008 13:26

Re: Re: Re: Klaus se nenechal ukřičet.

Havel byl zřejmě použit, nebo využit, ovšem coby prezident téměř žádnou výkonnou moc, neměl, tu má především vláda a premiér, že ano.....Z počátku se bál asi krveprolití, ale do Lán si je nezval.....

Libor.w 14.6.2008 15:04

Re: Re: Re: Re: Klaus se nenechal ukřičet.

Měl především od té doby nevídanou autoritu.Že ji nevyužil je jeho největší chyba.To že zabetonoval nerozhodný stav v politice je jen smutný důsledek nevraživosti na Klause.

vlasta 14.6.2008 16:10

Re: Re: Re: Re: Re: V době, o které mluvíme,

mohl Havel dostat, na co by si ukázal prstem. Svoji jedinečnou historickou šanci, a to především ke sjednocení společnosti, však propásl. Naopak společnost nebývalým způsobem rozdělil. Tohle mu už nikdo neodpáře.

Raff 14.6.2008 18:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: V době, o které mluvíme,

Vlasto gratuluji. Napsal/a jsi to stručně a přesně.

R^

68 15.6.2008 2:14

Re: Re: Klaus se nenechal ukřičet.

Takže vy jste vlastně Bubne rozvinutý demokrat, že tak postrádáte rozvinutě demokratické modely. Tak to jsem se ve vás sklamal. Myslel jsem něco lepčího.

Pametnik starejch dob 14.6.2008 20:44

Připomínám okolnosti, za kterých byl V. Klaus yvolen předsedou Občanského fóra

Členové Občanského fóra Hodonín si stěžovali v létě 1990 u tehdejšího předsedy OF Pitharta na to, že komunisté, kteří stále byli ve funkcích se je snaží zlikvidovat. Pithart se tím odmítl zabývat a zastal se těch komunistů !! Když pak byly na podzim 1990 volby nového předsedy OF byl oproti předem připravenénu kandidátovi Paloušovi zdola navržen a posléze zvolen Václav Klaus, který ještě téže noci odjel do Hodonína seznámit se se situací a řešit ji.

Po volbě Václava Klause se vedení OF rozdělilo a existovalÿ pak dvě skupiny, zhruba se dá říci že Klausova a bývalých osmašedesátníků. "Klausovci" založili ODS a jejich odpůrci, fakticky stoupenci "třetích cest" Občanské hnutí (s Pithartem, Diensbierem, Bursíkem a snad i Zemanem).

Ve volbách v létě 1992 vyhrála ODS a Občanské hnutí se ani nedostalo do parlamentu, na rozdíl od Sládkových republikánů. ODA se tuším nedostala do federálního parlamentu, pouze do České národní rady.

H.K. 15.6.2008 10:53

Re: Připomínám okolnosti, za kterých byl V. Klaus yvolen předsedou Občanského fóra

Jenom bych dodal, že tohoto člověka jmenoval a uvedl to slovy "Slyším trávu růst".

Clara 14.6.2008 9:08

Dobry clanok

Autor komentuje vyznamneho mienkotvorneho cinitela. Bez toho aby ho odsudzoval, upozornuje na jeho niekedy neferove alebo nekompetentne postoje. 

Je vedlajsie, ci mal pan prof. v niecom pravdu alebo nie. Sposob, akym opakovane pristupuje ku hodnoteniu inych, je podla autora faul. Je na nas, citateloch, ci sa s profesorskym videnim sveta stotoznime, aj za za cenu obvyklych nevyhnutnych faulov . Vacsina politickych pravd je obmedzenych lokalitou alebo casom.

xyz 14.6.2008 8:32

Autore, stokrát omílaná lež se stane pravdou?

Zřejmě si to myslíte.

68 15.6.2008 2:21

Re: Autore, stokrát omílaná lež se stane pravdou?

To je snad vůbec to jediné, na co v té Emerice myslí. Tam je to ale běžný.

Tx 14.6.2008 8:16

Ale

on V. Klaus neřekl, že neexistují špinavé peníze, to  je poněkud překroucený výrok. Řekl jen, že neví jaj je rozeznat, což je rozdíl.

Emil XX 14.6.2008 9:13

Re: Ale

A navíc to řekl v souvislosti s tím, že nebude zkoumat původ peněz, za který si někdo něco koupí od státu v malé privatizaci.

mueller 14.6.2008 7:19

Jo, pravda a laska

porad nemuze prekousnout, ze Klaus mel a ma skoro ve vsem, co kde hlasa a prorokuje, pravdu. EU-smlouva a EU-socialismus, biopaliva, atd.

xxx Kubeš 14.6.2008 9:25

Re: Jo, pravda a laska

R^

K. 14.6.2008 3:48

Co mel Klaus delat

Mozna mel vic moralizovat a mene si hrat na "pragmatika", aby zabranil podvodum. Ale, jak sam ukazujete, nemel na to lidi, a tudiz by take jeho moralizovani bylo jednoho dne hlavne lidem pro legraci.Samozrejme, mohl k nam treba privest vice emigrantu, a pomoci jim uplatnit sve zkusenosti. Otazka ovsem je, zda by je postkomunisticke prostredi ceskeho typu bylo schopno a ochotno prijmout a pozitivne vyuzit.A pokud jde o moralizovani, staci,ze touto cestou sel Havel. Kdybychom meli jen same verbalni moralizatory, byli bychom na tom dnes ekonomicky podstatne hur.

 

zalozak 14.6.2008 5:30

Re: Co mel Klaus delat

K iluzim o zapojeni "emgrace"...  Verte tomu ze otazka "zpetneho" uplatneni emigrantu-odborniku v byvalem domove by byla a je velmi problematicka - a neni zase az tak moc spojena s nejakou "akceptaci diky postkomunismu". (a tohle pisu take o sobe - to je pro referenci pro nadavajici)

Neni naprosto pochyb ze je "venku" (tim myslim mimo CR) cela rada velice chytrych a schopnych lidi ale drtiva vetsina z nich zije v urcitem mezi-svete...a to i profesne.  Uz davno nezije v CR ale ani se 100% neintegrovala do zeme ve ktere pusobi. (To neni nic mimoradneho - tim "trpi" vsechny ostatni narody take.)

Problem je v tom ze mate co docineni s lidmi kteri odesli za uplne jine situace nez je ta ktera je dnes ci byla v 90-tych letech a pozdeji. Tudiz, v zavislosti na personalite dotycneho a delce jeho "domacich zkusenosti" dochazelo k jednomu ze 3 typu transformace:  A) Prebrani noveho - u tech kteri bud zacali delat neco uplne jineho nebo meli jen velmi kratkou praxi , B) Kompilat z obou svetu - kdy zkusenosti z "domova"  byly tvrde konfrontovany s vyrazne odlisnym prostredim a u tech kteri chteli uspet musely byt transformovany do podoby ktera se zadala (a nezijte v iluzi ze ta "zadana" byla vzdy idealni)    C) Romantizace stareho  - to u tech zejmena starsich kteri se casto puvodnimu oboru venovali spise v univerzitnim prostredi ci ve skutecnosti se zivili necim jinym.

Skupina C je zcela nepouzitelna - to netreba rozebirat neb to jsou ti "Ekonomove/Politici 68", skupina A pouzitelna muze byt ale  ma stejnou hodnotu jako  si pozvat kterehokoliv  cizince   a skupina B (nejvetsi) nabizi zvlastniho kockopsa, ktery sice v mnoha odbornych oblastech casto mohl dotycneho i dostat profesne daleko (diky vetsi univerzalite a bohatsi zkusenosti) ale neni uplatnitelnou metodologii obecne a tudiz je z mentorskeho hlediska nevhodny.

Cili lituji... domaci "ohne" se musely hasit domacimi prostredky. Zejmena v oblastech spolecenskych, politickych ci vladnich...  A v tom mel VK pravdu.

pedro 14.6.2008 15:02

Re: Re: Co mel Klaus delat

Dobra uvaha, navic exulanti od r. 1968  nebyli zas tak nadsene patrioticti, jako ti povalecni. Vetsina si take dovedla forstelovat, jaky by byl odpor prostredi, coz je normalni. Ani 100,000 navrativsich, i kdyby to byli ti nejschopnejsi, by nijak zvlast nezmenili situaci. A nadavat Klausovi a nekolika politikum za to, ze se krade, je smesne. Zkuste nekdy zastavit jen jednoho zlodeje. Situace je vzdy takova, jaka je, protoze za danych okolnost jina byt nemuze.

akiti 15.6.2008 11:53

mate peknou klasifkaci

problem ceskych emigrantu je v tom, ze odchazeji do zavedenych struktur, a prazdne misto ve spolecnosti, ze ktere odesli, obsadi nove elity, ktere nemaji zajem na deleni moci, nemluve o tom, ze rostou nove generace. Odchazejici musi mit dost energie a osobni motivaci, ktera je pestra. Jednoduche rozdeleni je obtizne. V Cechach nebyly v devadesatych letech zkusenosti s imigraci a reakci na ni. American nebo Anglican chape stehovani sem tam po svete jako normalni, z ruznych duvodu tomu tak v Cechach neni. Cili: emigrant nabyl vice zivotnich zkusenosti, nez kdyby zustal doma, v zajmu domacich vsak je, aby si sve staronove misto ziskal zpet v soutezi, na coz vetsina rozumnych lidi rezignuje.

H.K. 14.6.2008 8:28

Re: Co mel Klaus delat

Někteří emigranti se vrátili a byli pro republiku velkým přínosem . Byl to v první řadě PAN Tigrid. Člověk, který byl velkou morální autoritou a který se nikdy nepovyšoval nad ty, kteří tady prožívali celý život řádění komunistů a jejich přisluhovačů. Ale byli to také vykutálenci jako Kožený, Pehe, Kohák, Švejnar a p., kteří přišli krást a poučovat.

Nikomu do hlavy nikdo nevidí. Mnozí něco jiného říkají a něco jiného myslí. Jenom čas ukáže co vlastně chtějí.

pedro 14.6.2008 15:04

Re: Re: Co mel Klaus delat

Tady to mame.

H.K. 15.6.2008 10:14

Re: Re: Re: Co mel Klaus delat

Vím, že mnoho lidí, kteří odešli nebo byli odejiti tady chybí a jsou velkou ztráto. Byla to jenom reakce na článek ve které autor píše o angažování lidí ze zahraničí. Titi lidé jesou zhusta vytržení ze skutečnosti a neznají mentalitu lidí, kteří zde žili po celou dobo komunistického řádění. Často přinášejí, tak jako autor článku, socialistické myšlení, které je pro mno z nás nepřijatelné. Auto článku říká, že není komunista, ale má komunistické myšlení. Komunista není pouze červená legitimace, je to zejména systém  myšlení a pořadí hodnot.

Pametnik starejch dob 14.6.2008 21:23

Ještě bych uvedl jednoho "navrátilce" - Václav Fischer

Jako podnikatel v podstatě zkrachoval a jeho "angažmá" v politice zabránilo změně volebního systému, což je HLAVNÍ důvod současné neutěšené politické situace. A dnes je pan Fischer opět pouze německým občanem, české občanství si zrušil.

nekofous 14.6.2008 3:29

spinave penize

Klaus jako ministr  financi rekl, z pozice MF nedokaze rozlisit ciste a spinave penize.

Pak se toho chytla media a lidova tvrorivost ...

poletti 14.6.2008 21:11

Re: spinave penize

 No tak , řekl to v televizi v nějakém zábavném pořadu. No a pamatuju si  to proto, že mě přišlo, že se ten člověk asi zbláznil.

68 15.6.2008 2:32

Re: Re: spinave penize

Tak vidíte. Nic si z toho ale neděletje, člověk se může při sledování TV snadno splést, je tam spousta obrázků, lidi mluví jeden přes druhého...

tris 14.6.2008 1:18

Hezký článek

Jen jak to přesně ten Schumpeter myslel? Ono v těch západních zemích je poslední dobou poměrně honě socialismu, nějaké dalekosáhlé důsledky pro vývoj kapitalismu bych z toho nevyvozoval :)

pedro 14.6.2008 2:32

Re: Hezký článek

Kapitalismus vzdycky byl a vzdycky bude, at to bylo s koralkama, nebo v "socialisticke" spolecnosti. Lide prislusneho talentu si z toho stejne udelaji soukromy podnik.

K. 14.6.2008 3:53

Re: Hezký článek

Schumpeter celkem objektivne predpovedel budouci trendy. Jestli to je nova forma kapitalismu, nebo naopak zanik jeho podstaty, zalezi na jeho definici, jinak je to plane slovickarstvi.