14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

EKONOMIE: Palácový převrat

Ekonomie stojí a padá s postavou člověka ekonomického. Člověka, který je dokonale racionální, což projevuje především tak, že vždy a všude maximalizuje svůj užitek. Homo oeconomicus nebyl nikdy příliš oblíben.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 19.2.2018 10:08

Re: Výjímkou z trendu jsou USA

Kéž by, alespoň někde. Ovšem odpor je velký. Úředníků a jejich moci je mnoho.

D. Spal 19.2.2018 9:33

Výjímkou z trendu jsou USA

Výborný článek. Jen bych doplnil, že ve Spojených státech probíhá revoluce přesně opačná, tedy významné oslabování státu ve prospěch jednotlivce a destrukce politického favoritismu. Pravděpodobně jsou dnes USA jedinou zemí na světě, kde vítězí individualismus nad kolektivismem. Trumpova revoluce nespočívá jen ve výrazném snižování daní, ale především v masívní deregulaci, která odebírá moc státním úředníkům a významně ulehčuje podnikání soukromým firmám. Trumpovy kroky na světové scéně jsou ve stejném duchu – jít proti mocným zavedeným strukturám bez ohledu na popularitu svoji a USA.

P. Rada 19.2.2018 9:19

Re: Taky si myslím

Pane Hašek není to spíše jinak? Vždyt člověk je tvor prvotně sociální, zprvu naprosto závislý na rodičích, sociální skupině ... a prakticky i celý život od tzv dospělosti k dominantní samostatnosti jen spěje.

Daleko víc jak od státu ale přesto všichni průběžně čerpáme s přírodního prostředí. Moderní hominidé až tak, že se s člověka stalo jekési konzumní monstrum nemající geohistorickou obdobu. Během prakticky jen století vyvstal nový zásadní deologický činitel - nastává Antropocén.

B. Jelínek 19.2.2018 9:01

Re: Devce je asi ze skoly

Obávám se, že děvče to má v pořádku, za to vy dva ne:-). Vůbec nejde o korunu ani jinou měnu ale to zadání je absurdní. Je totiž obrovský rozdíl mezi užitkem jako takovým a užitkem finančním! Když někoho podaruji, tak to může být např. jen pro to, že mi to udělá dobře. Ale nevěšte hlavu, protože tohle má problém pochopit více "ekonomů".

Teorii maximalizace užitku (subjektivního) se snažil vyvrátit např. již p. John Galbraith ale skončil dříve než začal. Vyvrácením by se mu zvýšil užitek :-).

Takže pokus behaviorální ekonomie je jen falešný trik nevyvracející vůbec nic.

Š. Hašek 19.2.2018 8:57

Re: Taky si myslím

O to právě jde. Souhlas.

Zbavit občany ekonomické (nejen ekonomické) samostatnosti. Udělat z nich vystrašené slouhy - kterým před tím namluvíme "podívejte se, co všechno dostáváte od státu (od nás, politiků) zadarmo"!

Zkráceno.

J. Schwarz 19.2.2018 8:50

Taky si myslím

že jde ze strany samotných experimentátorů o chybnou interpretaci výsledků jejich "experimentu" . Pokud budu mít 100 Kč, pak budou moje, nemusím nikomu dát ani halíř a všichni mi můžou skočit na ... Pokud mi někdo tu stovku "strčí do ruky" spolu s různými podminkami a závislostmi, pak ta stovka především není moje!! Moje bude jen její část v závislosti na rozhodnutí druhých, které si nesmím naštvat. Tohle nemá nic společného s nějakým altruismem či "smyslem pro férovost", jak se to vysvětluje, protože od začátku je dáno - tady je stovka, můžete si ji nechat pokud se spolu dohodnete k vzájemné spokojenosti. Nikdy vlastně neplatilo že ta stovka patří jednomu z nich, on se o ni bude dělit "z dobrého srdce" a pokud srdce nebude shledáno dost dobrým, nedostane nic.

R. Langer 19.2.2018 6:29

Re: Devce je asi ze skoly

Asi tak. S korunou to skutečně nedává žádný smysl, protože pokud dostanu korunu, tak si fakt nepomůžu vůbec nijak. Možná by se dalo začít tak na tisícovce.

K. Pavlik 19.2.2018 4:48

Devce je asi ze skoly

Autorka neco opsala z 30 let stare ucebnice a dolary takticky nahradila korunou.

No doba kdy za Jacka Londona za ctvrtak byl galon whisky je davno pryc.

At se postavi pred ekonomickou fakultu a testuje kolik studentu by se pro korunu zvohlo.

Evini studenti na praxi vubec nemaji skutecne penize takze co by s tim dolarem (a to neni koruna) delali? Bezeli do banky? Totez plati o prevodu na konto.

Kolik autorcinych kamaradu by se pro korunu pretrhlo?

P. Rada 19.2.2018 3:30

Ví autorka o čem píše??

Sotva. Trefněji se o racionalitě vyjádřuje Koukolík:

...."K našemu nepochopení přispívá i přesvědčení, že člověk je tvor racionální. Získali jsme jej díky antické tradici a je to omyl stejně tragický jako komický.....Ve skutečnosti je člověk bytost vysoce citová. Myslí magicky

a v rámci jeho emotivity mu lze do mysli vložit téměř cokoli (cynici

užívají pojem nabulíkovat)"..... Zdroj: https://technet.idnes.cz/jak-si-zamilovat-system-0sw-/veda.aspx?c=A121204_153944_veda_mla