29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKONOMIE: Palácový převrat

Ekonomie stojí a padá s postavou člověka ekonomického. Člověka, který je dokonale racionální, což projevuje především tak, že vždy a všude maximalizuje svůj užitek. Homo oeconomicus nebyl nikdy příliš oblíben.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 19.2.2018 6:29

Re: Devce je asi ze skoly

Asi tak. S korunou to skutečně nedává žádný smysl, protože pokud dostanu korunu, tak si fakt nepomůžu vůbec nijak. Možná by se dalo začít tak na tisícovce.

B. Jelínek 19.2.2018 9:01

Re: Devce je asi ze skoly

Obávám se, že děvče to má v pořádku, za to vy dva ne:-). Vůbec nejde o korunu ani jinou měnu ale to zadání je absurdní. Je totiž obrovský rozdíl mezi užitkem jako takovým a užitkem finančním! Když někoho podaruji, tak to může být např. jen pro to, že mi to udělá dobře. Ale nevěšte hlavu, protože tohle má problém pochopit více "ekonomů".

Teorii maximalizace užitku (subjektivního) se snažil vyvrátit např. již p. John Galbraith ale skončil dříve než začal. Vyvrácením by se mu zvýšil užitek :-).

Takže pokus behaviorální ekonomie je jen falešný trik nevyvracející vůbec nic.

K. Pavlik 19.2.2018 12:07

Re: Devce je asi ze skoly

No pokud nejaky ekonom nevidi rozdil mezi korunou a 10000 tak potes panbuh.Ne ze by mne to prekvapilo.

Takze:" Neurazejte nas malym spropitnym" podle vas nema smysl?

V dosti zemich by byl dar 1 koruna urazkou. Proc nedate napriklad jednu korunu manzelce ci milence jako darek pod stromecek? Napiste adresu, ja vam tu korunu poslu.

B. Jelínek 19.2.2018 14:36

Re: Devce je asi ze skoly

prosím Vás, je mi líto, že neumíte číst a chápat napsané.

Ekonomie je věda o lidském jednání a to není "jen" o penězích. Tak ještě jednou ekonomický "užitek" a finanční "užitek" jsou 2 naprosto rozdílné věci.

K. Pavlik 19.2.2018 16:22

Re: Devce je asi ze skoly

Je mi lito ze nechapete ze jedna koruna jiz neni zadna hodnota - at uz se jedna o ekonomicky uzitek ci o jiny uzitek (neuvazuji o podlozeni stolu) .A o tom jsou moje prispevky. Pokud tomu neverite tak doporucuji jit za nejakym prodejcem akcii (ktery bohuzelasi neni ekonom) s jednou korunou a nakoupit si nejake akcie.

Vite ja jsem vyrostl za komousu takze mam predstavu velice materialni, dnesni generace ( ke ktere asi patri autorka) tuto vychovu nema

Ono je rozdil kdyz se pokr hraje o petikorunovy vklad na cele odpoledne(jako v nasem duchodovem stredisku) a nebo kdyz se to hraje v Las Vegas kde je zakladni vklad do kazde hry 100 dolaru.

Z. Lapil 19.2.2018 23:16

Re: Devce je asi ze skoly

Nebudu otravovat s dobrou hospodyňkou - skokankou pro pírko, ale zkuste jít koupit řekněme lednici za 5000,- a mít na kontě 4999,-. Špendlíčkem budete hrabat.

K. Pavlik 19.2.2018 16:59

Matematika

No vyucuji zadarmo matematiku krajne nerad no ale:

Autorka tvrdi ze funkce (f(x) kde x je castka ktera je ve hre je stejna jako funkce bez parametru tedy f(). Tedy pokud je ve hre 100 000 dolaru nebo 1 koruna. Nekteri diskutujici, vcetne mne, se vam snazi vysvetlit ze to neni pravda zejmena pro obzvlasne male castky. Malou castku uvadi autorka v clanku.

Prave jsem vam dal lekci ktera ma pro mne cenu 50 dolaru.

P. Rada 19.2.2018 3:30

Ví autorka o čem píše??

Sotva. Trefněji se o racionalitě vyjádřuje Koukolík:

...."K našemu nepochopení přispívá i přesvědčení, že člověk je tvor racionální. Získali jsme jej díky antické tradici a je to omyl stejně tragický jako komický.....Ve skutečnosti je člověk bytost vysoce citová. Myslí magicky

a v rámci jeho emotivity mu lze do mysli vložit téměř cokoli (cynici

užívají pojem nabulíkovat)"..... Zdroj: https://technet.idnes.cz/jak-si-zamilovat-system-0sw-/veda.aspx?c=A121204_153944_veda_mla

M. Prokop 19.2.2018 10:09

Re: Ví autorka o čem píše??

Ví. Na rozdíl od vás.