4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Olin 6.5.2009 18:56

Re: Vážení

To by bylo nejlepší. Když už katastrofu, tak ať se aspoň nemusíme stěhovat. To jsou pak katastrofy dvě.

Ale srandičky stranou - rizika tu jsou. Ne sice takto analogicky a ne za dveřmi, ale astronomický růst mandatorních výdajů...jenže ten hlavní nárůst už proběhl a ekonomický růst to srovnal. Srovnal, ale riziko neeliminoval. Dále nekonečný nárůst dluhových peněz..nikdo neví, kde je ten bifurkační bod, kdy to některé ekonomiky zabije. Pořád se to zkouší a jde to. To všechno může fungovat za cenu občasného krachu a nikdo neví jak dlouho, trvale udržitelně jistě ne. Dnes se dá usoudit - aspoň to tak vypadá - že nás čeká půlstoletí nevídané prosperity, ale přitom nikdo neví, co přijde zítra. Aby to nebylo jako optimismus v máji 1914.

Finist 6.5.2009 18:48

Re: Nema nekdo link na originalni clanek?

Originál článek není, ale jestli si chcete poslechnout přednášku, tak můžete tady:

http://mises.org/MultiMedia/mp3/MoneyandGovernment84/01_1984_Peden.mp3

Honza42 6.5.2009 18:23

Re: Vážení

Třeba kvůli tomu vůbec nebude třeba měnit bydliště.

jo 6.5.2009 18:21

Re: zajímavé i pro současnost, kdy USA opustily zlatý standard a tisknou inflační peníze

přesně tak

jo 6.5.2009 18:20

Re: zlatý standard vs. inflace

Opakuji: Znehodnocování měny se dělo proto, že se z urč. množství mincí vyrazilo větší množství  s menším obsahem drahého kovu:-)

jo 6.5.2009 18:19

Re: zajímavé i pro současnost, kdy USA opustily zlatý standard a tisknou inflační peníze

 Znehodnocování měny se dělo proto, že se z urč. množství mincí vyrazilo větší množství  s menším obsahem drahého kovu. :-)

Olin 6.5.2009 18:16

Re: Vážení

Tak si to zopákni, když chceš. Ale ve Svazu jsi to už prošvihl, tak nevim, kam se obrátíš. Už vim! Kongo.

Riman 6.5.2009 18:00

Nema nekdo link na originalni clanek?

Nema nekdo link na originalni clanek v anglictine?

Predem dekuji.

tich@dohoda 6.5.2009 17:54

nutno podekovat za tento pozoruhodny clanek

pane autore dekuji :-), moc hezke a poucne pocteni

Richard III. 6.5.2009 17:48

Paralely jsou svůdné

Zajímavé paralely s dneškem se přímo vnucují, jen jim nesmíme příliš podléhat. Principy mohou být stejné, situace naprosto odlišná.

Historik 6.5.2009 17:36

Re: zajímavé i pro současnost, kdy USA opustily zlatý standard a tisknou inflační peníze

Speciálně Evropa je vojensky slabá už teď a financuje si vlastní katy. Může za to banda salónních intelektuálů. která tu vládne,

USA jsou trochu jiný případ, armáda je stojí dost, ale i tam se jedná o nesmyslnou státní politiku, nutící banky poskytovat nesplatitelné hypotéky.

Historik 6.5.2009 17:32

Ono je to celé složitější v tom, že Řím armádu potřeboval

a na vojenskou slabost nakonec definitivně dojel. Profesionální armáda je velice drahá a tady ještě k tomu přistupovala NELOAJALITA VOJÁKŮ KE STÁTU A JEJICH LOAJALITA K VELITELŮM.

Jinak jde o skvělý článek, všechna čest. Podtotýkám ovšem, že ke znehodnocování stříbrné mince (groše) docházelo např. i ve středověkém českém království a inflace se táhne celými dějinami.

A to nemluvím o faktické loupeži, "dlouhé minci" z roku 1622, což provedli Lichtenštejn, Dietrichštejn a Valdštejn za pomoci jednoho protestantského !! a jednoho židovského .bankéře. Okradeno bylo obyvatelstvo, ale i stát, reprezentovaný císařem, který śe těmto zlodějům nedokázal bránit...

Poloněmec 6.5.2009 17:23

Re: zajímavé i pro současnost, kdy USA opustily zlatý standard a tisknou inflační peníze

USA opustily zlatý standard v roce 1933 a Brettonwodský systém s tzv. mezinárodním zlatým standardem (1946-1971) s tím nemá nic společného.

Honza42 6.5.2009 17:21

Re: Vážení

Jasně, je vždycky lepší si to zopáknout, neb opakování je matka moudrosti.

Olin 6.5.2009 16:13

Re: Vážení

Přednáška je dobrá. Když se něco v dávné minulosti dělo, dost těžko se proti tomu něco namítá. Naopak - člověk se poučí.

Pokud ale člověk násilně a bez znalostí aplikuje "tehdy a tam" na "tady a teď", může to vyvolat až "aúúúú!"

Olin 6.5.2009 16:10

Re: zajímavé i pro současnost, kdy USA opustily zlatý standard a tisknou inflační peníze

Inflace neleží ve zlatě ani ve znehodnocování mince, hernajs člověče!!

Inflaci způsobuje v první řadě MNOŽSTVÍ toho zlata - nebo peněz, třeba velmi kvalitních, ať už jsou podloženy zlatem nebo dolarem, TO JE JEDNO - na trhu. (množstvím myšlen poměr vůči tomu, co trh poskytuje lidem).

Inflace nastane, když se začne svět přeplňovat zlatem (nebo penězi) jako třeba po objevení Ameriky. Inflace přes zlatý standard  bude - ale mírnější, tedy dezinflace - pokud ´prudce poroste objem trhu a bude stíhat s nárůstem možství zlata (peněz) jako se to stalo v XIX.stol. v době vazby libry na zlato.

skrebec 6.5.2009 16:05

zlatý standard vs. inflace

Podle mně se mýlíte Vy. Pokud jsou v oběhu zlaté mince/pruty/cihly, přičemž je obsah skutečného zlata v těchto platidlech na úrovni takřka absolutní ryzosti, máme tady v praxi "zlatý standard", ovšem s vynecháním papírového mezičlánku. Pokud ale v těchto oběživech začne podíl zlata klesat, "zlatá cihla" kterou bude z 50% tvořit měď se stane pouze symbolem, názvem (na okraj - polská měna je zlotý, i když zlata v minci nenaleznete) a její hodnota klesne na polovinu. Má-li něco cenu/hodnotu x zlatých cihel, myslí se tím RYZÍCH cihel a nikoliv těch věcí co si říkají "zlatá cihla" ale zlata je v nich pomálu...

A jestliže začneme chrlit "zlaté cihly" s obsahem zlata prakticky nezměřitelně malým, máme tu situaci s tlačením inflačních peněz (namísto "cihla" dosaďte "bankovka" )

A co se týče "půjček do záchrany ruska" - nazývejme to celé (včetně ruského krachu) pravým jménem : výpalné.

Finist 6.5.2009 15:39

Re: Ač dlouhé, nikoli rozvláčné, naopak setrvale napínavé.

Díky za upozornění. Ovšem tohle není překlad z něčeho sepsaného, ale překlad mluvené přednášky, která byla pronášena pouze podle poznámek. Čili přednášející se dopustil několika řečnických prohřešků tohoto druhu. Něco z toho jsem opravil, ale něco zkrátka uteklo.

6.5.2009 15:28

Ač dlouhé, nikoli rozvláčné, naopak setrvale napínavé.

Ovšem chybička se vloudí: v sedmém odstavce zdola máte výraz "zaprvé". Nejde mi o gramatiku (přípustné jsou ostatně oba tvary), ale o to, že nikde nenásleduje žádné "za druhé", natož "za třetí".

Olin 6.5.2009 15:26

Re: A to ještě Římané neměli Keynese!

No - řekněme. To pokud byl Keynes vinen zánikem britského impéria.

Neviděl bych to tak ideologicky. Keynese má celá Evropa a taky USA, a div se - německé nebo francouzké, neřkuli americké grunty se mají lépe než ty britské. A to jsou země s naprostým nedostatkem podobných baronek.

Já nejsem nadšeným přívržencem keynesiánství, ale některé jeho "vynálezy" jsou myslím součástí tohoto světa trvale a cu grunt kvůli tomu žádná země s moderní (tedy dluhovou) ekonomikou  není. Zato jsou cu grunt země v Africe nebo Latinské Americe, a to zejména ty, kde o Keynesovi neslyšeli. Povidal De Soto. 

mackie 6.5.2009 15:15

Re: A to ještě Římané neměli Keynese!

No Británii z keynesiánského průšvihu vysekala baronka Thatcherová.

Finist 6.5.2009 15:10

Vážení

Tak mě těší velké množství pozitivních reakcí a to dokonce z různých názorových táborů. Zdá se tedy, že nakonec si v tom článku každý najde to, co se mu líbí. A pozitivní také je, že samotná délka článku není pro řadu lidí takovou překážkou, aby si ho přečetli.

Proto zkusím, jestli by tady pan Wagner nezveřejnil ještě něco delšího. Také se bude jednat o jeden historický případ inflace.

janabok 6.5.2009 14:42

skvělý článek a vynikající překlad! ...

díky...

Jan Knitl 6.5.2009 14:40

Re: Ten článek má jednu chybu, ...

Pro zichr jsem si projel test na kohovolit.eu a spis bych sedel mezi ty volice CSSD:

Strana X Shoda: Poslanecký klub České strany sociálně demokratické (ČSSD) X 29 % -- Poslanecký klub Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) X 16 % -- Nezařazení (Nezař.) X 1 % -- Poslanecký klub Občanské demokratické strany (ODS) X -15 % -- Poslanecký klub Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové (KDU-ČSL) X -17 % -- Poslanecký klub Strany zelených (SZ) X -18 %

Drobne upresneni - v poslednich volbach do PS jsem volil SZ, ktera zjevne totalne zklamala ma ocekavani.

jo 6.5.2009 14:32

Re: zajímavé i pro současnost, kdy USA opustily zlatý standard a tisknou inflační peníze

Ani toto nepopřete:

SSSR se rozpustil a systém se v jeho bývalých republikách restrukturalizoval, ať to nazýváte jakkoli. Nemůžete to popřít - pouze účelově plácáte.  Západu zatím podobná restrukturalizace z důvodu, že současný stav vyhovuje  finančním oligarchům, ani náznakem nehrozí....

jo 6.5.2009 14:29

Re: zajímavé i pro současnost, kdy USA opustily zlatý standard a tisknou inflační peníze

asi nechápete. Znehodnocování měny se dělo proto, že se z urč. množství mincí vyrazilo větší množství  s menším obsahem drahého kovu. Takže nemluvte o odolnosti nebo neodolnosti zlatém standardu, pokud nechápete podstatu inflace  ;-D Dnes v USA také tisknou dolary jako na běžícím pásu. A ničím nekryté, nemají ani špetku stříbra nebo zlata.

Pokud si porovnáme výdaje na zbrojení jednotlivých zemí, zjistíme, že USA zbrojí jako ost. svět dohromady .... viz třeba http://www.globalissues.org/article/75/world-military-spending

Investice v Rusku skutečně nebyly do výroby spotřebního zboží nebo do zemědělství, ale do těžebního průmyslu a mnohdy za hranou zákona. Právě díky výprodeji národního bohatství ten krach hrozil... Je možno si to lehce dohledat.  Osobní modrobolševické útoky jen potvrzují, že nemáte pravdu a nic na tom nezmění.

ps 6.5.2009 14:17

Re: zajímavé i pro současnost, kdy USA opustily zlatý standard a tisknou inflační peníze

Asi si sedíte na vedení. Znehodnocování měny ražbou  mincí  s chudším obsahem  drahého kovu v  antické Římě je jasný důkaz toho, že zlatý standard vůči inflaci vůbec odolný být nemusí, tedy je to důkaz alespoň pro ty kdo jsou schopni elementární logiky a jsou sto pochopit psaný text.

To, že o tom levičáci debatují má snad být nějaký důkaz? Než zčnete chrlit ty svoje nesmysly tak si provnejte výdaje na zborjení a HDP jednotlivých zemí.

No já bych, v případě Ruska,  především nemluvil o splácení. V 1998 si rusko vyhlásilo státní bankrot a řáda půjček a pohledávek vůči rusu se stala nevymahatelnámi. Snaha neznačovat o nějaké nezákonnosti investic nebo výšce úroku jsou nesmyslné a jsou to jen primitivní snahy bolševika o zlehčení role západu v záchraně ruska před totálním krachem.

Jan Knitl 6.5.2009 14:14

Re: Ten článek má jednu chybu, ...

paradoxne si ho vsak precetl potencialni volic komunistu. Levicak nemusi byt nutne idiot (v puvodnim slova smyslu).

jo 6.5.2009 13:53

Re: zajímavé i pro současnost, kdy USA opustily zlatý standard a tisknou inflační peníze

nic jste nepochopil a o historii toho moc nevíte. Pararela s nynější krizí je více, než zřejmá.  Kdo kdy opustil zlatý standard je dnes, když už neexistuje,  mimo.  Nebo poznámka, že v římských mincích drahý kov byl a přece podléhaly inflaci - asi vám unikly školní znalosti o znehodnocování mincí ražbou nových mincí s menším podílem drahého kovu a ve větším množství.  Pokud se papírových natiskne také více, je inflace na světě. Tím spíše, že kov neobsahují...

O vysokých vojenských výdajů nad poměry, o tom se v USA debatuje denně. USA nemohou donekonečna financovat konflikty ve světě, podílet se na nich a vydržovat základny. Jako starý Řím. Nejsou schopny vyhrát 2 současné války a už se hovoří o dalších 2. Navíc destabilizovaly jaderný Pákistán...

v případě bývalého SSSR bych o investicích a masivním půjčkách ze západu moc nemluvil. Ty půjčky byly za úrok a musely se splácet. Investice, mnohdy za hranou zákona, byly jen do těžebního průmyslu - čili výprodej surovinového bohatství do zahraničí. To se však podařilo zarazit. SSSR se rozpustil a systém se v jeho bývalých republikách restrukturalizoval, ať to nazýváte jakkoli. Nemůžete to popřít - pouze účelově plácáte.  Západu zatím podobná restrukturalizace z důvodu, že současný stav vyhovuje  finančním oligarchům, ani náznakem nehrozí....

M.F.M. 6.5.2009 13:39

Jen jsem mrknul,

no jo, vrány jsou už tady. Již se vzpamatovaly